MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
19
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Oscars 2022: Η ιστορική νίκη του CODA και ο “σιωπηλός” θρίαμβος του Dune

Μπορεί η παρουσία του CODA στα φετινά Όσκαρ να ήταν ηχηρή -και σίγουρα ιστορική- το Dune, όμως, απέσπασε τα περισσότερα βραβεία της βραδιάς.

Monopoli Team

Πέρσι, τέτοια εποχή γράφαμε για μία καταπληκτική ταινία, που κατάφερε να σπάσει δύο ρεκόρ στο Φεστιβάλ του Sundance, ως η πρώτη ταινία που κέρδισε και τα τρία κορυφαία βραβεία στην κατηγορία αμερικανικού δράματος, αλλά και ως η ταινία που απέσπασε το μεγαλύτερο ποσό στην ιστορία του φεστιβάλ – 25 εκατομμύρια δολάρια από την Apple Studios. Σήμερα, έναν χρόνο αργότερα, το “CODA” (ακρωνύμιο για «Παιδί Κωφών Ενηλίκων» -«Child Of Deaf Adults»), γράφει ξανά ιστορία, αυτή τη φορά στα κορυφαία κινηματογραφικά βραβεία, τα Όσκαρ.

Αφενός, μιλάμε για την πρώτη ταινία από streaming υπηρεσία που κερδίζει Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας. Πρόκειται, δηλαδή, για μία νίκη που αντικατοπτρίζει τις ριζικές αλλαγές που βιώνει το Χόλιγουντ και η βιομηχανία του κινηματογράφου γενικότερα, λόγω της πανδημίας. Ποιος θα το ‘λεγε, πριν από μερικά χρόνια, ότι μία ταινία που ήταν διαθέσιμη μόνο μέσω streaming, θα κέρδιζε το κορυφαίο βραβείο της βραδιάς;

Παράλληλα, σε μία εποχή, που τα Όσκαρ παλεύουν να αφήσουν πίσω τους το “στίγμα” του #OscarsSoWhite, δίνοντας βήμα στη διαφορετικότητα και σε κοινωνικές ομάδες με λιγότερη εκπροσώπηση, η νίκη του CODA ήταν ιστορική για περισσότερους λόγους. Πρόκειται για μία ιστορία που μάς επιτρέπει να εξερευνήσουμε τη σχέση μίας κοπέλας, με κωφούς γονείς και οικογένεια -μία ιστορία που απεικονίζει υπέροχα την κοινότητα αναπήρων, χρησιμοποιώντας παράλληλα κωφούς ηθοποιούς.


Το CODA λοιπόν κέρδισε τρία από τα μεγαλύτερα βραβεία της 94ης τελετής απονομής των Όσκαρ: Καλύτερης Ταινίας, Β’ Ανδρικού Ρόλου για τον Τρόι Κοτσούρ και Διασκευασμένου Σεναρίου για την Σίαν Χέντερ, που σκηνοθέτησε την ταινία.

Σίγουρα πρόκειται για μία εντυπωσιακή νίκη, με σημαντικά βραβεία, με μεγάλη σημασία για τη διαφορετικότητα. Ο πραγματικός “θρίαμβος” όμως μάλλον ανήκει στο Dune, που μπορεί να μην κέρδισε κανένα από τα “Big-5” βραβεία της βραδιάς, κέρδισε όμως τα περισσότερα Όσκαρ φέτος -συγκεκριμένα 6, στις τεχνικές κατηγορίες της μουσικής, του μοντάζ, των εφέ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΗ Τζέιν Κάμπιον έγινε η τρίτη γυναίκα που κερδίζει Όσκαρ Σκηνοθεσίας στην ιστορία του θεσμού12.09.2018

Συγκεκριμένα, οι Mac Ruth, Mark Mangini, Theo Green, Doug Hemphill και Ron Bartlett κέρδισαν το Όσκαρ Καλύτερου Ήχου, ο Χανς Τσίμερ Καλύτερης Πρωτότυπης Μουσικής, ο Joe Walker Καλύτερου Μοντάζ, ο Greig Fraser Καλύτερης Κινηματογράφησης, οι Paul Lambert, Tristan Myles, Brian Connor, Gerd Nefzer Καλύτερων Εφέ.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε ξανά την μεγάλη βραδιά της 94ης τελετής απονομής των βραβείων Όσκαρ σήμερα, Δευτέρα 28 Μαρτίου, από τις 18:45 αποκλειστικά στο COSMOTE CINEMA OSCARS HD, με υπότιτλους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΌσκαρ 2022: Όλοι οι νικητές της συναρπαστικής 94ης τελετής απονομής της Ακαδημίας12.09.2018

Περισσότερα από Cine News
VIMA_WEB3b