MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΡΙΤΗ
16
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ

50 χρόνια «Νονός»: 10 πράγματα που ίσως δεν ξέρετε για το αριστούργημα του Francis Ford Coppola

Το “The Godfather” γίνεται 50 χρονών και εμείς βρήκαμε 10 ενδιαφέρουσες πληροφορίες για την πρώτη ταινία της θρυλικής τριλογίας του Νονού.

author-image Φωτεινή Νικολίτσα

Η πρώτη ταινία “The Godfather” της θρυλικής πια τριλογίας του Francis Ford Coppola έκανε πρεμιέρα σαν σήμερα πριν 50 χρόνια. Την χρυσή αυτή επέτειο πρόκειται να γιορτάσει το cast, κάνοντας μια σπάνια επανεμφάνιση την επικείμενη βραδιά των Όσκαρ, στις 28 Μαρτίου.

Εμείς τιμώντας ένα από τα μεγαλύτερα αριστουργήματα του παγκόσμιου σινεμά και ένα διαμάντι για το υποείδος των ταινιών μαφίας, συγκεντρώσαμε 10 – ίσως όχι και τόσο γνωστές – πληροφορίες που μπορεί να μη γνωρίζετε. Προσοχή γιατί θα υπάρξουν spoilers!

10 πράγματα που μπορεί να μη ξέρετε για το “The Godfather”

1. Ο Lenny Montana, ως Luca Brasi, σε μια σκηνή στην αρχή της ταινίας θέλει να μιλήσει στον Don Corleone αλλά είναι πολύ αγχωμένος. Το άγχος του ηθοποιού είναι πραγματικό και προέρχεται από το ότι καλέστηκε να παίξει με τον Marlon Brando. Το αποτέλεσμα ήταν πως στην πρώτη λήψη άρχισε να χάνει τα λόγια του. Ήταν αυτή η λήψη που μπήκε στην ταινία γιατί άρεσε στον Coppola. Αργότερα, προστέθηκαν και οι σκηνές που ο Montana κάνει πρόβα τα λόγια του.

2. Ο Marlon Brando τιμήθηκε για την ερμηνεία του ως Don Vito Corleone με Όσκαρ, το οποίο αρνήθηκε. Για ακόμη μια φορά, αποδείχθηκε το ασύλληπτο υποκριτικό του ταλέντο. Στην οντισιόν, θέλοντας να κάνει τον Don Corleone «να μοιάζει με μπουλντόγκ», γέμισε τα μάγουλά του με βαμβάκι. Στα γυρίσματα βέβαια, χρησιμοποιήθηκε ειδικό μασελάκι που κατασκευάστηκε, το οποίο σήμερα εκτίθεται στο American Museum of the Moving Image στη Νέα Υόρκη. Ακόμη, συνήθως δεν αποστήθιζε τις ατάκες του αλλά τις διάβαζε κατευθείαν από το cue. Αυτό θεωρούσε πως προσέθετε στην ερμηνεία και έδινε μια ψυχρή και αυθεντική νότα. Επίσης, σύμφωνα με τον Al Pacino, τα δάκρυα του Brando, στη σκηνή στο νοσοκομείο ήταν αληθινά!

"The Godfather"

3. Ο Orson Welles είχε δείξει ενδιαφέρον για την ενσάρκωση του Don Corleone και ήταν, μάλιστα, πρόθυμος να χάσει και βάρος για να παίξει τον ρόλο. Τελικά απορρίφθηκε από τον Coppola, παρόλο που ήταν μεγάλος φαν του Welles.

4. O James Caan αυτοσχεδίασε τη στιγμή που πέταξε κάτω την φωτογραφική κάμερα του FBI, αλλά και αργότερα όταν του πετάει χρήματα για να «ξοφλήσει» τη ζημιά. Σύμφωνα με τον ίδιο «Από εκεί που έρχομαι εγώ, αν σπάσεις κάτι, το αντικαθιστάς ή πληρώνεις τον ιδιοκτήτη».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΈτερος Εγώ: Η σειρά της COSMOTE TV επιστρέφει με 3o κύκλο και all-star cast12.09.2018

5. Η χαρακτηριστική φωνή του Don Corleone βασίστηκε στην φωνή ενός πραγματικού μαφιόζου, του Frank Costello. Ο Brando τον είχε ακούσει στην τηλεόραση και μιμήθηκε τη φωνή του.

6. To ενδιαφέρον που από νωρίς δημιουργήθηκε για την ταινία, οδήγησε στο να σχεδιαστεί το sequel της πριν καν ολοκληρωθούν τα γυρίσματα για την πρώτη ταινία!

"The Godfather"

7. Η γάτα που χαϊδεύει ο Don Corleone στην πρώτη σκηνή είναι μια αδέσποτη γάτα που βρήκε ο Coppola σε ένα οικόπεδο στα στούντιο της Paramount Pictures. To γουργουρητό της «σκέπασε» τόσο τα λόγια του Brando στη σκηνή, που χρειάστηκε να επαναληφθούν.

8. Τις σκηνές γνωστές ως “The Mattress Sequence”, στις οποίες δείχνουν διάφορα πρωτοσέλιδα για τον πόλεμο που είχε ξεσπάσει ανάμεσα στις οικογένειες της μαφίας, γύρισε και μόνταρε ο φίλος του Coppola, George Lucas, λίγα χρόνια προτού ξεκινήσει τα Star Wars. Μάλιστα, χρησιμοποίησε φωτογραφίες από αληθινά εγκλήματα, ενώ ζήτησε να μη συμπεριληφθεί το όνομά του στους τίτλους.

"The Godfather"

9. Για τη διάσημη σκηνή με το κεφάλι αλόγου, στις πρόβες χρησιμοποιήθηκε ένα ψεύτικο, ενώ στα γυρίσματα αληθινό! Ειδικά αυτή η σημαντική αλλαγή προκάλεσε την αυθεντική αντίδραση του ηθοποιού John Marley, ο οποίος δεν είχε πληροφορηθεί για την αλλαγή. Το αληθινό κεφάλι το πήραν από ένα εργοστάσιο παραγωγής τροφής για σκύλους. Φυσικά, έγιναν διάφορες διαμαρτυρίες από ακτιβιστές για τα δικαιώματα των ζώων ύστερα από τη συγκεκριμένη σκηνή. Η απάντηση του Coppola στο Variety, σχετικά με αυτό, ήταν η εξής «Υπήρχαν πολλοί άνθρωποι που σκοτώθηκαν σε αυτήν την ταινία αλλά όλοι ανησυχούν για το άλογο. Τα ίδια και στα γυρίσματα. Όταν κατέφθασε το κεφάλι, αναστάτωσε πολλά μέλη του συνεργείου που είναι φιλόζωοι, που τους αρέσουν τα μικρά σκυλάκια. Αυτό που δεν ξέρουν είναι ότι πήραμε το κεφάλι από έναν κατασκευαστή τροφών για ζώα που σφάζει διακόσια άλογα την ημέρα απλώς για να ταΐσει μικρά σκυλάκια”.

"The Godfather"
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΟ Alain Delon αποφάσισε να κάνει ευθανασία: «Είναι δικαίωμά μας να φεύγουμε ήσυχα»12.09.2018

10. Η ταινία είχε πολύ καλή ανταπόκριση από τον πραγματικό κόσμο της μαφίας, με πολλά μέλη να ισχυρίζονται πως τον αποτύπωσε όπως είναι. Συγκεκριμένα, ο Salvatore “Sammy the bull” Gravano, μέλος της οικογένειας Gambino, δήλωσε «Έφυγα από την ταινία συγκλονισμένος. Εννοώ πως πέταξα έξω από την αίθουσα. Μπορεί να ήταν μυθοπλασία, αλλά για μένα, τότε, αυτή ήταν η ζωή μας. Ήταν απίστευτη. Θυμάμαι να μιλάω σε πολλούς τύπους της μαφίας, οι οποίοι ένιωσαν ακριβώς το ίδιο». Και σύμφωνα με τον Anthony Fiato, μετά την ταινία οι Pauli Intiso και Nicky Giso, μέλη της οικογένεια Patriarca, άλλαξαν τον τρόπο ομιλίας τους για να μοιάζει στου Don Corleone. Ο Intiso συνήθισε να βρίζει και να χρησιμοποιεί φτωχή γραμματική, ενώ μετά έγινε πιο φιλοσοφικός και εύγλωττος!

Περισσότερα από Cine News
VIMA_WEB3b