MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΕΤΑΡΤΗ
01
ΜΑΪΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Τα Ημερολόγια του Άντι Γουόρχολ: 5 λόγοι που πρέπει να δείτε το νέο docuseries του Netflix για τον “πάπα της pop”

Μπορεί ήταν μία από τις πιο διάσημες προσωπικότητες στην ιστορία της τέχνης, κι όμως λίγοι γνωρίζουν ποιος πραγματικά ήταν ο Άντι Γουόρχολ.

author-image Τατιάνα Γεωργακοπούλου

Ο Άντι Γουόρχολ ήταν ένας από τους σημαντικότερους καλλιτέχνες στην ιστορία της τέχνης. ίσως από τους λίγους καλλιτέχνες που άφησαν ανεξίτηλο στο στίγμα τους όχι μόνο στον χώρο της τέχνης, αλλά και στην ποπ κουλτούρα. Όλοι έχουμε δει κάποιο από τα διάσημα πορτραίτα του -εκείνο της Μέρλιν Μονρόε έχει είναι μάλλον από τα πιο αναγνωρίσιμα έργα τέχνης στην ιστορία, ενώ οι περισσότεροι έχουμε ακούσει έστω και λίγο για την ζωή του και το θρυλικό Studio 54.

Γεννημένος το 1928, ως Andrew Warhola, στο Πίτσμπεργκ της Πενσυλβάνια, από γονείς σλοβακικής καταγωγής, έναν οικοδόμο και μία κεντήτρια, που είχαν μεταναστεύσει στις ΗΠΑ, το 1949 αποφοίτησε με πτυχίο Καλών Τεχνών, μετακόμισε στην Νέα Υόρκη για να κυνηγήσει το όνειρο του ως καλλιτέχνης και «έκοψε» το «a» από το επίθετο του. Έτσι, γεννήθηκε ο Andy Warhol, μία από τις πιο σημαντικές -και αμφιλεγόμενες– φιγούρες στην ιστορία της τέχνης.

Ένας από τους μεγαλύτερους πρωτοπόρους της σύγχρονης τέχνης και εμπνευστής του κινήματος Pop Art, ο Άντι Γουόρχολ ήταν εκείνος που κατάφερε να «παντρέψει» την avant-garde με το mainstream, αλλάζοντας το πρόσωπο της τέχνης για πάντα.

Έτσι, όταν έγινε γνωστό ότι το Netflix ετοιμάζει μία σειρά ντοκιμαντέρ που θα μας δώσει για πρώτη φορά μία γεύση από τα προσωπικά ημερολόγια της σπουδαίας αυτής προσωπικότητας, το binge-watching ήταν μονόδρομος.

Μία συναρπαστική προσωπικότητα που παραμένει επίκαιρη μέχρι σήμερα

Ναι, ο πρώτος λόγος που πρέπει να δείτε την νέα σειρά του Netflix είναι πολύ απλός: Αφορά τον Άντι Γουόρχολ! Ίσως μία από τις πιο ενδιαφέρουσες προσωπικότητες στην ιστορία της τέχνης, ο Γουόρχολ έχει αποτελέσει αντικείμενο εκθέσεων, ντοκιμαντέρ, ταινιών, βιβλίων. Το μουσείο του στις ΗΠΑ είναι το μεγαλύτερο μουσείο αφιερωμένο σε έναν μόνο καλλιτέχνη, ενώ μέχρι σήμερα τα έργα του αποτελούν τα πιο ακριβά έργα τέχνης στην αγορά – ο πίνακάς του “Silver Car Crash” πουλήθηκε για 105 εκατομμύρια δολάρια.

Κι όμως δεν ξέρουμε όσα νομίζουμε για τον Γουόρχολ!

Μιλάμε λοιπόν για έναν από τους πιο επιδραστικούς και δημοφιλείς καλλιτέχνες στην ιστορία της τέχνης και της ποπ κουλτούρας, για ένα πρόσωπο αναγνωρίσιμο σχεδόν σε όλο τον κόσμο. Πολλά όμως είναι εκείνα που δεν ξέρουμε τελικά για τη ζωή του και κυρίως αυτό που δεν γνωρίζουμε είναι το ποιος ήταν ο πραγματικός Άντι Γουόρχολ.

Μάλλον κάπως αναπόφευκτα όταν πρόκειται για μία τόσο αμφιλεγόμενη και πρωτοποριακή προσωπικότητα, θα γεννηθούν και μύθοι γύρω από τη ζωή του, άλλοι λιγότερο και άλλοι περισσότερο εξωφρενικοί. Ένας από αυτούς τους μύθους ήταν η φημολογούμενη σεξουαλικότητά του. “Ο τρόπος που παρουσίαζε τον εαυτό του ήταν ως ασέξουαλ” λέει ένας γνωστός του στο ντοκιμαντέρ. Αυτή την τεταμένη σχέση με την ομοφυλοφιλία του, την οποία προσπαθούσε να κρύψει από τη δημόσια σφαίρα, εξερευνά και ο δημιουργός της σειράς, Άντριου Ρόσι.

Μια σειρά που θα αλλάξει όσα πιστεύατε για τον Άντι Γουόρχολ

Πράγματι, το ενδιαφέρον με αυτή τη σειρά είναι ότι η έμφαση δίνεται στην προσωπική ζωή του καλλιτέχνη και τον τρόπο που προσέγγιζε τις ερωτικές και φιλικές του σχέσεις -όπως για παράδειγμα τη φιλία του με τον Ζαν Μισέλ Μπασκιά.

Παράλληλα μάς δίνει μία ιδέα για το πόσο “κλειστός” ήταν τελικά ο Γουόρχολ, κάτι που ομολογουμένως δεν φανταζόμασταν οι περισσότεροι. “Δεν ήμουν κοντά με κανέναν, αν και υποθέτω ότι θα ήθελα να είμαι, γιατί όταν έβλεπα τα παιδιά να λένε τα προβλήματά τους, ένιωθα απομονωμένος” παραδεχόταν ο ίδιος.

Αυτή είναι η πρώτη φορά που θα ακούσουμε τα γεγονότα όπως έγιναν

Ή τουλάχιστον όπως τα αφηγούνται οι πιο κοντινοί άνθρωποι του Γουόρχολ. Στη σειρά εξάλλου βασίζεται στα απομνημονεύματα του ίδιου του Γουόρχολ, ενώ διαβάζουμε απευθείας τις σελίδες από τα πολύκροτα ημερολόγια του καλλιτέχνη, που εκδόθηκαν το 1989 μετά τον θάνατό του. Μέσα σε έξι επεισόδια, 60 λεπτών το κάθε ένα, βλέπουμε επίσης συνεντεύξεις μερικών κοντινών ανθρώπων του Γουόρχολ, όπως είναι ο σκηνοθέτης Τζον Γουότερς, ο ηθοποιός Ρομπ Λόου, ο καλλιτέχνης Γκλεν Λίγκον και η ιστορικός τέχνης Ντόνα ντε Σάλβο, που μάλιστα το 2018 ήταν η επιμελήτρια μίας μεγάλης έκθεσης αφιερωμένη στο έργο του στο Whitney Museum της Νέας Υόρκης.

Αυτή είναι και η πρώτη φορά που τα αφηγείται ο… ίδιος

Ή μάλλον που κατά κάποιον τρόπο τον ακούμε να αφηγείται τη ζωή του. Για τις ανάγκες της σειράς, το Netflix πήρε άδεια από το Ίδρυμα Άντι Γουόρχολ για να δημιουργήσει μία εκδοχή της φωνής του με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης. Η φωνή αυτή αφηγείται διάφορα στάδια της ζωής του Γουόρχολ. Κάποιες φορές είναι ανατριχιαστικό πράγματι, αν όμως το προσπεράσεις ξεχνάς ότι ακούς μία τεχνητή φωνή και φαντάζεσαι ότι όντως αφηγείται ο ίδιος την ιστορία του. Ο δημιουργός της σειράς μάλιστα θεωρεί απαραίτητη την προσθήκη αυτή, ώστε να μπορέσουν οι θεατές “να εκτιμήσουν την ριζοσπαστική ευαισθησία που ο Άντι μοιράζεται στα ημερολόγιά του”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΌταν ο Άντι Γουόρχολ φωτογράφιζε το Χόλιγουντ: Σπάνιες φωτογραφίες σε νέα έκθεση12.09.2018

Περισσότερα από Ιστορίες
VIMA_WEB3b