MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΣΑΒΒΑΤΟ
27
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Στίβεν Χόκινγκ: Τα σπουδαία λόγια ενός κορυφαίου επιστήμονα

Σαν σήμερα, 4 χρόνια πριν, έφυγε από τη ζωή ο σπουδαίος αστροφυσικός Στίβεν Χόκινγκ, ο οποίος κατάφερε να μας ανοίξει τον δρόμο για τον απέραντο γαλαξία και να μας φέρει πιο κοντά στη δυσνόητη θεωρητική φυσική.

photo credits: Gemma Levine/Getty
photo credits: Gemma Levine/Getty
author-image Ειρήνη Μωραϊτη

Ο Στίβεν Γουίλιαμ Χόκινγκ γεννήθηκε στις 8 Ιανουαρίου του 1942 στην Οξφόρδη, κατά τη διάρκεια του πολέμου. Ως γιος του Φρανκ Χόκινγκ, βιολόγου και ιατρικού ερευνητή, όλοι πίστευαν πως θα ακολουθήσει και αυτός τον δρόμο της ιατρικής.

Ο Χόκινγκ όμως δεν ήταν ποτέ άριστος μαθητής και αποφάσισε να εγκαταλείψει το όνειρο του πατέρα του και να ακολουθήσει το δικό του, αυτό της αστρονομίας. Ακόμα και στο Πανεπιστήμιο, η ανήσυχη φύση του κινδύνεψε να τον κάνει να αποβληθεί, καθώς δεν έδινε καθόλου βάση στα μαθήματά του. Οι καθηγητές του όμως είχαν καταλάβει πως ο νεαρός αυτός φοιτητής ήταν μία εκκολαπτόμενη αστροφυσική ιδιοφυία και τον βοήθησαν να ξεπεράσει αυτά τα εμπόδια.

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του, ξεκίνησε στο Κέιμπριτζ έρευνες στον τομέα της κοσμολογίας και της γενικής σχετικότητας. Από τότε είχε ήδη κάνει τον περίγυρό του να μιλά για έναν λαμπρό επιστήμονα που στο μέλλον θα απασχολούσε έντονα τον χώρο, και δεν είχαν άδικο.

Η σοβαρή ασθένεια που απείλησε την ζωή του, αλλά δεν κατάφερε να τον καθηλώσει πνευματικά

Στα 21 του χρόνια, και όταν άρχιζε να κάνει τα πρώτα σταθερά και δυναμικά βήματα στην καριέρα του, έμαθε πως πάσχει από Αμυοτροφική Πλάγια Σκλήρυνση (ALS). Οι γιατροί μπορεί να του έδωσαν τότε μόλις 2 χρόνια ζωής, ο Χόκινγκ όμως κατάφερε να τους διαψεύσει, ζώντας 76 ολόκληρα χρόνια! Μπορεί το σώμα του να τον είχε εγκαταλείψει από καιρό, το μυαλό του ήταν πιο ζωντανό και ικανό από ποτέ, επιτρέποντας του, σε συνδυασμό με την τεχνολογία, να αφοσιωθεί στη θεωρητική φυσική.

Ο Χόκινγκ, έγινε ο μακροβιότερος ασθενής με αυτή την πάθηση. Το 1985 όμως, ο κορυφαίος κοσμολόγος αναγκάστηκε να κάνει τραχειοτομή, μετά από μία απειλητική για τη ζωή του πνευμονία. Η εγχείρηση ήταν επιτυχημένη, όμως είχε αφήσει τον Χόκινγκ χωρίς ίχνος φωνής.

Η τεχνολογία έγινε τότε απόλυτος σύμμαχός του, καθώς ένα εξελιγμένο σύστημα παραγωγής τεχνητής ομιλίας, του επέτρεπε να μοιράζεται τις πολύτιμες σκέψεις του. Παρ’ όλες τις περιπέτειες της υγείας του, ο Στίβεν Χόκινγκ ήταν ιδιαίτερα γνωστός για το χιούμορ και τον επικοινωνιακό του χαρακτήρα.

Ο Στίβεν Χόκινγκ με την πρώτη γυναίκα του, Τζέιν.

Ο Στίβεν Χόκινγκ με την πρώτη γυναίκα του, Τζέιν.

Ο Στίβεν Χόκινγκ, αντιστεκόμενος σε όλα τα στατιστικά, παντρεύτηκε δύο φορές, με την Τζέιν Χόκινγκ και την Ελέιν Μέισον, απέκτησε 3 παιδιά και αφιέρωσε τη ζωή του στο πάντρεμα των δύο ακρογωνιαίων λίθων της φυσικής – αυτών της θεωρίας του Αϊνστάιν περί σχετικότητας και της κβαντικής θεωρίας, αλλά και στο μυστήριο που ονομάζεται μαύρη τρύπα. Η συμβολή του στην αστροφυσική είναι αναμφισβήτητα από τις πιο πολύτιμες και η στάση του απέναντι στη ζωή από τα πιο σπουδαία μαθήματα.

Στις 14 Μαρτίου του 2018, ο κορυφαίος αστροφυσικός της γενιάς του, έφυγε από τη ζωή, μετά από επιπλοκές της αμυοτροφικής σκλήρυνσης από την οποία έπασχε για 52 ολόκληρα έτη.

Τα σοφά λόγια του Στίβεν Χόκινγκ

Πέρα από σπουδαίες θεωρητικές προσεγγίσεις στη φυσική, ο Στίβεν Χόκινγκ άφησε πίσω του και κάποια σπουδαία λόγια μεγάλης αξίας, που μας βοηθούν να καταλάβουμε τόσο το σύμπαν αλλά και την ίδια τη ζωή.

«Επειδή κάθε μέρα μπορεί να είναι η τελευταία μου, έχω την επιθυμία να αξιοποιώ στο έπακρο κάθε λεπτό.»

«Δεν θα ήταν και πολύ σπουδαίο αυτό το σύμπαν, αν δεν ήταν το σπίτι των ανθρώπων που αγαπάς.»

«Ευφυΐα είναι η ικανότητα να προσαρμόζεσαι στην αλλαγή.»

«Η ζωή θα ήταν τραγική αν δεν ήταν αστεία.»

«Όσο δύσκολη και αν είναι η ζωή, πάντα υπάρχει κάτι καλό που μπορείς να κάνεις και να πετύχεις σ’ αυτό.»

«Χωρίς την ατέλεια, ούτε εσύ, ούτε εγώ θα υπήρχαμε.»

“Αν νιώθετε ότι είστε σε μία μαύρη τρύπα μην τα παρατάτε. Υπάρχει τρόπος διαφυγής.”

«Είμαστε απλώς ένα εξελιγμένο είδος πιθήκων σε έναν ασήμαντο πλανήτη στο σύστημα ενός πολύ μέτριου αστέρα. Αλλά μπορούμε να κατανοήσουμε το Σύμπαν. Αυτό μας κάνει ξεχωριστούς.»

«Οι άνθρωποι που κομπάζουν για το IQ τους είναι αποτυχημένοι.»

«Πρώτον, να θυμάστε να κοιτάτε ψηλά τ’ αστέρια και όχι χαμηλά τα πόδια σας. Δεύτερον, να μην τα παρατάτε ποτέ στην εργασία σας. Η δουλειά δίνει στον άνθρωπο νόημα και σκοπό, η ζωή είναι άδεια χωρίς αυτήν. Τρίτον, αν είστε αρκετά τυχεροί ώστε να βρείτε την αγάπη να θυμάστε πάντα ότι είναι πολύ σημαντική και να μην την πετάτε.»

«Είμαστε πάντα πολύ μακριά από τη λύση ενός προβλήματος μέχρις ότου έχουμε πραγματικά την απάντηση.»

«Ο Παράδεισος και η μεταθανάτια ζωή είναι ένα παραμύθι για όσους φοβούνται το σκοτάδι.»

«Αν το ταξίδι στον χρόνο είναι δυνατό, πού είναι οι τουρίστες από το μέλλον;»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΑπό την Υπατία έως τη Γιουγιού Του: 8 πρωτοπόρες γυναίκες που αφιέρωσαν τη ζωή τους στην επιστήμη12.09.2018

Περισσότερα από Ιστορίες
VIMA_WEB3b