MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΡΙΤΗ
07
ΜΑΪΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΑΤΖΕΝΤΑ

Εκδηλώσεις, ταινίες, εκθέσεις στην πόλη: 9 προτάσεις για τη Δευτέρα 31 Ιανουαρίου

Μια καινούρια εβδομάδα ξεκινάει και εμείς συγκεντρώσαμε και σας προτείνουμε μερικές από τις πιο αξιόλογες προτάσεις με πολιτιστικές εκδηλώσεις για σήμερα, Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2022.

Οι εξόριστοι: Έκθεση του Μιχάλη Μαδένη στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος
Αριστούλα Ζαχαρίου

Κινηματογράφος

1. Ανάμνηση: Η μυσταγωγική ταινία του Απιτσατπόνγκ Βερασετάκουν για δύο μοναδικές προβολές στον κινηματογράφο Άστορ

Οι Νύχτες Πρεμιέρας επαναφέρουν τη μυσταγωγική «Ανάμνηση» σε κινηματογραφική αίθουσα, για δύο μοναδικές προβολές, τη Δευτέρα 31 Ιανουαρίου, στις 18:00 και στις 21:15, στον κινηματογράφο Άστορ. Βάσει μιας πρωτοποριακής (και τολμηρής) στρατηγικής προώθησης του φιλμ από μέρους του σκηνοθέτη και της εταιρείας διανομής που το εκπροσωπεί στο εξωτερικό, η μυστηριώδης δημιουργία που στοίχειωσε σεβαστή μερίδα θεατών πέρσι είναι προορισμένη να προβάλλεται μόνο σε μεγάλη οθόνη και οι «Νύχτες Πρεμιέρας» εξασφάλισαν μια μοναδική προβολή. Σενάριο και Σκηνοθεσία: Απιτσατπόνγκ Βερασετάκουν.
Δευτέρα 31/1, 18:00 και 21:15
Εισιτήριο: 6€ | Προπώληση εδώ
Κινηματογράφος Άστορ, Σταδίου 28, Αθήνα. Τηλ: 210 3211 950.

2. Sibílima Ensemble: Βραδιές βωβού κινηματογράφου με ζωντανή μουσική στο Θέατρο ΕΛΕΡ

Φωτογραφία: David Dovic

Οι Sibílima Ensemble έρχονται στο Θέατρο ΕΛΕΡ (Ελπίς-Έρως) και παρουσιάζουν για τρεις συνεχόμενες χειμωνιάτικες Δευτέρες, τρεις αριστουργηματικές ταινίες του βωβού κινηματογράφου, με τη συνοδεία πρωτότυπης ζωντανής μουσικής. Υπό την καλλιτεχνική επιμέλεια της Καλλιόπης Μητροπούλου και μέσω του ελεύθερου αυτοσχεδιασμού, οι Sibilima Ensemble δημιουργούν κάθε φορά μία πρωτότυπη σύνθεση, η οποία συνδιαλέγεται με την ταινία που προβάλλεται. Δευτέρα 31 Ιανουαρίου: «Το εργαστήριο του δόκτορος Καλιγκάρι» (The Cabinet of Dr. Caligari, 1920) του Robert Wiene.
Δευτέρα 31/1, 21:00.
Εισιτήριο: 10 ευρώ – ομαδικό: 7 ευρώ – μειωμένης ορατότητας: 8 ευρώ. | Προπώληση: viva.gr
Θέατρο ΕΛΕΡ, Φρυνίχου 10, 105 58 Αθήνα (Πλάκα) –  Τηλ: 211 735 3928 – www.eler-theater.gr

3. «Χώρα σε Βλέπω»: Ένα συναρπαστικό ταξίδι στον χωροχρόνο του Ελληνικού Σινεμά από την Ταινιοθήκη της Ελλάδος

Πρωινή Περίπολος» του Νίκου ΝικολαΐδηΗ πρωτοβουλία της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου για τη διάσωση, ψηφιοποίηση, προβολή και μελέτη ταινιών από την πλούσια κληρονομιά του ελληνικού κινηματογράφου του 20ού αιώνα, «Χώρα σε Βλέπω», επιστρέφει στην Αθήνα με ένα εκλεκτικό πρόγραμμα προβολών, 27-31 Ιανουαρίου 2022. Κινηματογραφικά είδη, γενιές, παρέες δημιουργών, κοινωνικοί αγώνες και το πάντα επίκαιρο γυναικείο ζήτημα, ιστορία και μυθοπλασία, ενώνονται σε ένα σφιχτοδεμένο πρόγραμμα που χωράει από το βουκολικό έπος του Δημήτρη Γαζιάδη (η «Αστέρω» του 1929 με συνοδεία πρωτότυπης μουσικής της Nalyssa Green) μέχρι το μετα-αποκαλυπτικό σινεμά του Νίκου Νικολαΐδη«Πρωινή Περίπολος» του 1987). Δευτέρα 31/1, 19:00, «Η 7η Ημέρα της Δημιουργίας» του Βασίλη Γεωργιάδη. 21:30, «Πρωινή Περίπολος» του Νίκου Νικολαΐδη.
27-31 Ιανουαρίου 2022
Δωρεάν
Ταινιοθήκη της Ελλάδος, Ιερά Oδός 48 & Μεγάλου Αλεξάνδρου 134 – 136, 104 35 Κεραμεικός (Μετρό Στάση Κεραμεικός). Τηλ: +30 210 3612046 και  +30 210 3609695 (ext. 0117) | E: [email protected] |  http://www.tainiothiki.gr

4. Ιανουάριος με Ξεχωριστές Μικρού Μήκους Ταινίες στον Κινηματογράφο Ανδόρα

Ελληνικές μικρού μήκους ταινίες ταλαντούχων νέων σκηνοθετών εστιάζουν στη σχέση ανθρώπων και ζώων, φωτίζουν τα προβλήματα αλλά και την ψυχή των ασυνόδευτων προσφυγόπουλων,  μιλούν για μια απρόσμενη σχέση μεταξύ ενός έφηβου και μιας μεγαλύτερης γυναίκας, και μας συστήνουν έναν ιδιόρρυθμο ένοικο μιας πολυκατοικίας. Από τις 27/1 θα προβάλλεται το μικρού μήκους ντοκιμαντέρ του Χρήστου Καρτέρη «Τεό, ο γείοτονάς μου» (14′). H ταινία τιμήθηκε με το Βραβείο Μικρού Μήκους Ταινίας Ντοκιμαντέρ από την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου (12α Βραβεία Ίρις) και με το Βραβείο Ντοκιμαντέρ στο 43ο Φεστιβάλ Δράμας.
Διαβάστε περισσότερα εδώ
Οι θεατές θα μπορούν να παρακολουθούν τις ταινίες στην τιμή του εισιτηρίου της μεγάλου μήκους ταινίας.
Κιν/φος Ανδόρα, Σεβαστουπόλεως 117, Αµπελόκηποι. | http://www.andora.gr/

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΝίκος Κούρκουλος: H ζωή και οι σπουδαίοι ρόλοι ενός μεγάλου ηθοποιού12.09.2018

Εκθέσεις

5. Οι εξόριστοι: Έκθεση του Μιχάλη Μαδένη στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος

Η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος (ΕΒΕ) παρουσιάζει την έκθεση ζωγραφικής του Μιχάλη Μαδένη με τίτλο «Οι εξόριστοι», σε επιμέλεια: Ν. Π. Παΐσιου. Ο Μιχάλης Μαδένης, με τόλμη και ευαισθησία, ζωγραφίζει τρόφιμους ενός ψυχιατρικού νοσοκομείου, αποκαλύπτοντας, μέσα από τις ταλαιπωρημένες τους μορφές, το δράμα της ψυχικής νόσου. Στη σειρά αυτή των πορτρέτων, ο Μαδένης αναδεικνύει ως κυρίαρχη φόρμα τη ζωγραφική ή σχεδιαστική επιφάνεια του προσώπου. Τις μορφές τις περιβάλλει απροσδιόριστος σκοτεινός χώρος, από τον οποίο αναδύονται και φωτίζονται δυνατά. Έτσι, δίνεται η δυνατότητα στον θεατή να προσέξει όλες τις λεπτομέρειες των εικονιζόμενων, οι οποίοι με τη σειρά τους, τον οδηγούν σε εκείνο που οι κοινωνικές συμβάσεις τον έμαθαν συνήθως να αποφεύγει: το ανθρώπινο βλέμμα.
Διάρκεια Έκθεσης: Από 31 Ιανουαρίου έως 31 Μαρτίου 2022.
Ωράριο λειτουργίας: Δευ/Τρi/Τετ/Πέμ/Παρ: 09:30 – 20:00.
Είσοδος ελεύθερη
Αίθουσα Πολλαπλών Προβολών, 2ος όροφος, Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος, Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, Λ. Συγγρού 364, Καλλιθέα. Τηλ: +302130999700. | | https://www.nlg.gr/

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΗ γυναίκα στο σπίτι…: Η νέα σειρά της Κρίστεν Μπελ είναι η περίεργη παρωδία του Netflix που πρέπει να δεις12.09.2018

Σεμινάρια – Διαλέξεις

6. Ίδρυμα Θεοχαράκη: Διάλεξη με θέμα την Ιστορία του Θεάτρου από την κα. Χάρη Συμεωνίδου

Από 24/03-18/04/2021, διεξήχθη στο Ίδρυμα Θεοχαράκη, από την ηθοποιό, τ. Επισκέπτρια Καθηγήτρια της Σορβόννης & τ. Δ/ντρια Ερευνών Ε.Κ.Κ.Ε. κα. Χάρη Συμεωνίδου, διαδικτυακό Σεμινάριο, για την «Ιστορία του Θεάτρου», από τους αρχαίους χρόνους μέχρι σήμερα. Η κατά γενική ομολογία μεγάλη απήχηση του Σεμιναρίου, με ενδιαφέροντες διαλόγους και ανάπτυξη του θέματος, με παράλληλη προβολή σπάνιων φωτογραφιών, καθώς και απαγγελία κειμένων από την κα. Συμεωνίδου, οδήγησαν το Ίδρυμα Θεοχαράκη στην απόφαση να επαναλάβει το Σεμινάριο, στις 31 Ιανουαρίου 2022 & 7, 14, 21 και 28 Φεβρουαρίου 2022, τις αντίστοιχες Δευτέρες 18:00-20:00. Οι συγκεκριμένες διαλέξεις θα πραγματοποιηθούν ταυτόχρονα δια ζώσης στο αμφιθέατρο του Ιδρύματος Θεοχαράκη και διαδικτυακά μέσω zoom. Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα εδώ.
Έναρξη: Δευτέρα 31/1, 18:00 – 20:00
Διάλεξη στο αμφιθέατρο: Κύκλος 5 διαλέξεων: 40€, 20€. Μεμονωμένη διάλεξη: 10€, 5€. Κλείστε το εισιτήριο σας εδώ.
Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών & Μουσικής Β&Μ Θεοχαράκη, Βασιλίσσης Σοφίας 9 &, Μέρλιν 1, Αθήνα. Τηλ: 210 3611206. Ε: [email protected] | https://thf.gr/el/

7. «Σελφ Art – Ρόλος και Περσόνα»: Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για ενήλικες από το Ίδρυμα Θεοχαράκη

Μέσα στο πλαίσιο της κοινωνικής πραγματικότητας ενσωματώνουμε πεποιθήσεις και μπαίνουμε σε ρόλους που μας εξυπηρετούν. Στο σεμινάριο «Σελφ Art: Ρόλος και Περσόνα. Αυθεντικός Εαυτός και Μάσκα», που διοργανώνεται από το Ίδρυμα Θεοχαράκη, με τη βοήθεια διαφόρων θεατρικών μορφών και με αντιπροσωπευτικά έργα, διερευνούμε την ύπαρξή μας και τις κοινωνικές κατασκευές, τις οποίες έχουμε επιλέξει για να ζούμε. Με την τεχνική ενσωμάτωσης του ρόλου ερχόμαστε σε επαφή με τον ενδότερο εαυτό μας και τις συμπεριφορές που αναπτύσσει, σε συνειδητό και ασυνείδητο επίπεδο. Κύριος στόχος μας είναι η διερεύνηση του πραγματικού εαυτού αλλά και της μάσκας-περσόνα που φοράμε στην καθημερινότητά μας. Με τη Λουκία Αποστολίδη, Ψυχολόγο, Msc Ψυχολόγο της Υγείας, Συστημική Ψυχοθεραπεύτρια, Δραματοθεραπεύτρια.
Έναρξη: Δευτέρα 31/1, 18:00 – 20:00
Συνολικό κόστος συμμετοχής: 100€. Κόστος μεμονωμένης συνάντησης: 20€. Κλείστε το εισιτήριο σας εδώ.
Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών & Μουσικής Β&Μ Θεοχαράκη, Βασιλίσσης Σοφίας 9 &, Μέρλιν 1, Αθήνα. Τηλ: 210 3611206. Ε: [email protected] | https://thf.gr/el/

Άλλες εκδηλώσεις

8. Βραδιά αφιερωμένη στον Θόδωρο Αγγελόπουλο από το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος

24 Ιανουαρίου 2022. 10 χρόνια συμπληρώνονται από την ημέρα που ο Θόδωρος Αγγελόπουλος πέρασε στην αιωνιότητα, αφήνοντας για πάντα στραμμένους τους προβολείς στην πολυβραβευμένη διαδρομή του στην έβδομη Τέχνη. Το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος, που έδωσε το όνομα του Έλληνα σκηνοθέτη στην αίθουσα εκδηλώσεών του (Αuditorium Theo Angelopoulos), διοργανώνει μια ξεχωριστή βραδιά – αφιέρωμα στο μεγάλο δημιουργό, τη Δευτέρα 31 Ιανουαρίου, μέσα από μια αναδρομή στη ζωή και το έργο του, με τη συμμετοχή προσωπικοτήτων που τον γνώρισαν και συνεργάστηκαν μαζί του, στην Ελλάδα και τη Γαλλία.
Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2022, στις 19.30’ | Οι πόρτες ανοίγουν από τις 18.00’. Πέρας προσέλευσης 19.00΄.
Είσοδος ελεύθερη με απαραίτητη προκράτηση θέσεων.
Διαδικτυακή μετάδοση  στο ifg.gr
Auditorium Theo Angelopoulos, Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος, Σίνα 31. T: (+30) 210 339 8600. Ε: [email protected].

9. Πετώντας το Αρχείο στην Αθήνα: Μια Performance-παρουσίαση-συζήτηση στο Ινστιτούτο Γκαίτε

Το Ινστιτούτο Γκαίτε παρουσιάζει τη Δευτέρα 31 Ιανουαρίου, στις 19:30, την Performance-παρουσίαση-συζήτηση, «Πετώντας το αρχείο στην Αθήνα: Πρακτικές αναστοχασμού από τον νότο», ένα καλλιτεχνικό έργο σε διάλογο με τον «Archiv der Flucht [Αρχείο Φυγής]». Μια ομάδα που αποτελείται από τέσσερις καλλιτέχνες διαφορετικών καταγωγών και μιας ερευνήτριας προφορικής ιστορίας, προσεγγίζει το αρχείο μέσα από πρακτικές συλλογικής ανάγνωσης, παράγει έργα τέχνης μέσω της συνάντησης των επιθυμιών τους με εργαλεία ερμηνείας των προφορικών μαρτυριών γύρω από τη μνήμη, τις σχέσεις αφηγητή, ερευνητή, υποκείμενου και κοινού και του δημόσιου χώρου που σχηματίζεται από τις εξιστορήσεις και την θέαση τους.
Δευτέρα 31/1, 19:30
Goethe-Institut Athen, Αίθουσα σεμιναρίων, 1ος όροφος, Ομήρου 14-16, Αθήνα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΡωμαίος και Ιουλιέτα: Ο πιο μεγάλος έρωτας όλων των εποχών ήταν καταδικασμένος από τα αστέρια12.09.2018

Περισσότερα από Εκδηλώσεις
VIMA_WEB3b