MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
26
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΣΙΝΕΜΑ

Τι επιφυλάσσει η νέα χρονιά στις γυναίκες σκηνοθέτες; 12 ταινίες που ανυπομονούμε να δούμε στη μεγάλη οθόνη

Αναμένοντας να δούμε τι καινούριο επιφυλάσσει το 2022 για τις γυναίκες δημιουργούς στην κινηματογραφική βιομηχανία, ύστερα από μια χρονιά φαινομενικά γεμάτη θριάμβους, συγκεντρώσαμε δώδεκα ταινίες γυναικών σκηνοθετών τις οποίες ανυπομονούμε να δούμε στις αίθουσες το νέο έτος.

«Feu» της Κλερ Ντενί
Αριστούλα Ζαχαρίου

Αν και μπαίνουμε στον τρίτο χρόνο της πανδημίας και κατά πως φαίνεται όλα δείχνουν ότι θα διανύσουμε άλλη μια χρονιά «αβεβαιότητας» όσον αφορά την κινηματογραφική παραγωγή και την κυκλοφορία των ταινιών στις αίθουσες προβολής, η συζήτηση γύρω από τη θέση των γυναικών σκηνοθετών μέσα στη βιομηχανία του θεάματος δείχνει να αποκτά μια νέα τροπή.

Η περσινή χρονιά είδε τις γυναίκες σκηνοθέτιδες να θριαμβεύουν τόσο στα μεγάλα κινηματογραφικά βραβεία όσο και στα σημαντικότερα φεστιβάλ, με την Κλοέ Ζάο να γίνεται η δεύτερη γυναίκα στην ιστορία που κατακτά το Όσκαρ σκηνοθεσίας και τις Ζουλιά Ντουκουρνό και Οντρέ Ντίγουαν να φεύγουν από τις Κάννες και τη Βενετία αντίστοιχα με το μεγάλο βραβείο. Της είδε επίσης να αναλαμβάνουν τα ηνία κινηματογραφικών blockbuster και να «χτυπάνε» υψηλές θέσεις στο box office με ταινίες όπως το «Black Widow» (Κέιτ Σόρτλαντ), το «Candyman» (Νία Ντακόστα) και το «Eternals» (Κλοέ Ζάο) αλλά και να συγκεντρώνουν τα εγκωμιαστικά σχόλια των κριτικών για ταινίες όπως η «Εξουσία του Σκύλου» (Τζέιν Κάμπιον) και η «Χαμένη Κόρη» (Μάγκι Τζίλενχαλ).

Τι δείχνουν όμως τα μέχρι τώρα στοιχεία;

Ωστόσο η θετική αυτή εξέλιξη δεν αντικατοπτρίζεται ακριβώς στους αριθμούς, οι οποίοι δεν παρουσιάζονται το ίδιο ευνοϊκοί για τις γυναίκες δημιουργούς. Σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου του Σαν Ντιέγκο, το ποσοστό των κορυφαίων αμερικάνικων ταινιών που είχαν μια γυναίκα στο τιμόνι της σκηνοθεσίας έπεσε από το ιστορικό 18% του 2020 στο 17% το 2021, με πάνω από το 80% των ταινιών να σκηνοθετείται για μια ακόμη χρονιά από άντρες.

Όσον αφορά την Ευρωπαϊκή Ήπειρό την περίοδο 2016-2020 το ποσοστό των κινηματογραφικών παραγωγών που σκηνοθετήθηκαν από γυναίκες βρίσκεται στο 29% για το ντοκιμαντέρ, στο 19% για τις ταινίες μυθοπλασίας και στο 16% για τα κινούμενα σχέδια, δείχνοντας ότι οι γυναίκες εξακολουθούν να αποτελούν τη μειοψηφία των σκηνοθετών μέσα στην κινηματογραφική βιομηχανία.

Μια αρκετά υποσχόμενη χρονιά;

Το 2022 μάλλον ξεκινάει με περισσότερο ευοίωνες προοπτικές, καθώς σύμφωνα με δημοσιεύματα, όλα τα μεγάλα κινηματογραφικά στούντιο στις Ηνωμένες Πολιτείες, για πρώτη φορά στην ιστορία, πρόκειται να κυκλοφορήσουν τουλάχιστον δύο φιλμ γυναικών σκηνοθετών μέσα στη χρονιά.

Ενώ στον ευρωπαϊκό χώρο, η Eurimages, το ταμείο πολιτιστικής χρηματοδότησης και υποστήριξης του Συμβουλίου της Ευρώπης, ανακοίνωσε ότι μέσα στο 2022 θα εφαρμόσει νέα μέτρα με στόχο την έμφυλη ισότητα στον κινηματογράφο. Συγκεκριμένα οι ταινίες που σκηνοθετούνται ή συν-σκηνοθετούνται από γυναίκες θα λαμβάνουν οικονομική ενίσχυση έως και 25% του συνολικού μπάτζετ.

Το πως θα εξελιχθεί εν τέλει η χρονιά αυτή, όμως, για τις γυναίκες δημιουργούς, παραμένει ακόμη άγνωστο. Εμείς συγκεντρώσαμε και σας παρουσιάζουμε δώδεκα ταινίες γυναικών σκηνοθετών τις οποίες αναμένουμε να απολαύσουμε στις κινηματογραφικές αίθουσες μέσα στο 2022.

«Feu» της Κλερ Ντενί

Ζιλιέτ Μπινός και Βενσάν Λίντον συναντιούνται για πρώτη φορά στη μεγάλη οθόνη στην επερχόμενη ταινία της βραβευμένης Γαλλίδας σκηνοθέτιδος Κλερ Ντενί με τίτλο «Feu» («Φωτιά»). Ένα εκρηκτικό ρομαντικό δράμα για μια παθιασμένη και περίπλοκη γυναίκα, τη Sara (Μπινός), η οποία αμφιταλαντεύεται ανάμεσα σε δύο εντελώς διαφορετικούς άντρες. Τον επί δέκα χρόνια σύντροφό της, Jean (Λίντον), και τον καλύτερο του φίλο και πρώην της, François, (Γκρεγκουάρ Κολίν), ο οποίος επιστρέφει ξαφνικά στις ζωές τους. Η Κλερ Ντενί δήλωσε για το φιλμ: «Ειλικρινά, επειδή γνώριζα αρκετά καλά τους πρωταγωνιστές της ιστορίας αυτής στην πραγματική ζωή, πίστευα ότι το πρότζεκτ αυτό θα ήταν δύσκολο για εμένα. (…) Όταν η Ζιλιέτ και ο Βενσάν μπήκαν στην ταινία, το γεγονός αυτό μου επέτρεψε να προσπεράσω την πραγματικότητα και να εισχωρήσω στη μυθοπλασία». 

*H ταινία αναμένεται στις κινηματογραφικές αίθουσες μέσα στο 2022. 

«Πάντα στο Κόκκινο» της Domee Shi

Πρόκειται για την πρώτη ταινία της Pixar με μια γυναίκα μόνη της στο τιμόνι της σκηνοθεσίας, τη βραβευμένη με Όσκαρ σκηνοθέτρια και εικονογράφο Domee Shi («Bao»). Η ιστορία επικεντρώνεται γύρω από τη 13χρόνη Mei Lee, η οποία όχι μόνο πρέπει να αντιμετωπίσει το «χάος» που φέρνει μαζί της η εφηβεία, τις αλλαγές στα ενδιαφέροντα, το σώμα και τις σχέσεις, αλλά και το γεγονός ότι όταν αγχώνεται υπερβολικά, μεταμορφώνεται σε ένα γιγαντιαίο κόκκινο πάντα. Τις φωνές τους στην ταινία δανείζουν οι ηθοποιοί Ροζαλί Σιάνγκ, Σάντρα Ο, Μαϊτρέγι Ραμακρίσναν, Άβα Μορς, Hyein Park κ.α. Ενώ τα πρωτότυπα τραγούδια της ταινίας έγραψαν οι Μπίλλι Άιλις και Φίνεας Ο’ Κόνελ.

*Η ταινία αναμένεται στις κινηματογραφικές αίθουσες την άνοιξη του 2022. 

«Where the Crawdads Sing» της Ολίβια Νιούμαν

Η παραγωγός Ρις Γουίδερσπουν με το καστ της ταινίας

Η Ολίβια Νιούμαν σκηνοθετεί την κινηματογραφική μεταφορά του best selling αστυνομικού μυθιστορήματος της Ντέλια Όουενς με τίτλο «Where the Crawdads Sing». Σε μια φιλήσυχη πόλη στη Βόρειο Καρολίνα των μέσων του 20ου αιώνα, μια νεαρή γυναίκα, η Kya, εγκαταλείπεται από την οικογένεια της και ζει μόνη της στους βάλτους. Όταν το πρώην αγόρι της και «χρυσό παιδί» της πόλης βρίσκεται νεκρό, όλες οι υποψίες στρέφονται εναντίον της, σε μια δραματική ιστορία ενηλικίωσης και εγκλήματος. Πρωταγωνιστούν οι Χάρις Ντίκινσον, Ντέιζι Έντγκαρ-Τζόουνς, Ντέιβιντ Στράθερν κ.α.

*Η ταινία αναμένεται στις κινηματογραφικές αίθουσες στις 22 Ιουλίου του 2022. 

«The Woman King» της Τζίνα Πρινς-Μπίθιουοντ

Η πολυβραβευμένη Αφροαμερικανή ηθοποιός Βαϊόλα Ντέιβις πρωταγωνιστεί στο επερχόμενο ιστορικό δράμα της Τζίνα Πρινς-Μπίθιουοντ με τίτλο «The Woman King». Βασισμένη σε πραγματικά γεγονότα, η επική αυτή ταινία αφηγείται την ιστορία της Nanisca, στρατηγού ενός γυναικείου στρατιωτικού τάγματος στο Βασίλειο της Δαχομέη (νυν Μπενίν), ένα από τα πιο ισχυρά αφρικανικά κράτη του 18ου και 19ου αιώνα. Η Nanisca πολεμάει ενάντια σε όσους προσπαθούν να σκλαβώσουν τον λαό της και απειλούν να καταστρέψουν τον τρόπο ζωής του. Στο φιλμ συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, οι Thuso Mbedu, Λασάνα Λιντς και Τζον Μπογιέγκα.

Η ταινία αναμένεται στις κινηματογραφικές αίθουσες στις 16 Σεπτεμβρίου 2022.

«Don’t Worry Darling» της Ολίβια Γουάιλντ

Η γυναικεία επιθυμία βρίσκεται στο επίκεντρο του πολυαναμενόμενου ψυχολογικού θρίλερ της Ολίβια Γουάιλντ με τίτλο «Don’t Worry Darling». Φλόρενς Πιου και Χάρι Στάιλς ερμηνεύουν ένα νεαρό ζευγάρι, την Alice και τον Jack, το οποίο ζει σε μια ουτοπική κοινότητα στην καλιφορνέζικη έρημο των 50ς. Όλα δείχνουν ειδυλλιακά, έως ότου η νεαρή Alice αρχίσει να υποπτεύεται ότι κάτι σκοτεινό και διεστραμμένο ελλοχεύει σε αυτόν τον λαμπερό παράδεισο τους. Το πρωτότυπο σενάριο των αδελφών Van Dyke, πάνω στο οποίο βασίστηκε η ταινία, διασκευάστηκε εδώ από τη στενή συνεργάτιδα της Γουάιλντ, Κέιτι Σίλμπερμαν, ενώ το καστ συμπληρώνουν οι Κρις Πάιν, Τζέμα Τσαν, Κική Λέιν, Ντάγκλας Σμιθ και η ίδια η σκηνοθέτις.

*Η ταινία αναμένεται στις κινηματογραφικές αίθουσες στις 23 Σεπτεμβρίου 2022.

«She Said» της Μαρία Σρέιντερ

Η σκηνοθέτις Μαρία Σρέιντερ φέρνει στην μεγάλη οθόνη τη συγκλονιστική ιστορία πίσω από το ρεπορτάζ των New York Times που οδήγησε στην αποκάλυψη των σεξουαλικών εγκλημάτων του πάλαι ποτέ μεγιστάνα παραγωγού Χάρβεϊ Γουάινσταϊν. Κάρεϊ Μάλιγκαν και Ζόι Καζάν ενσαρκώνουν τις βραβευμένες με Πούλιτζερ δημοσιογράφους, Μέγκαν Τουόι και Τζόντι Κάντορ, οι οποίες έφεραν στο φως ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα του αιώνα, βοηθώντας να σπάσει η σιωπή δεκαετιών γύρω από τη σεξουαλική κακοποίηση στο Χόλυγουντ και οδηγώντας στην αναζωπύρωση του κινήματος #MeToo. Το σενάριο της Ρεμπέκα Λένκιεβιτς βασίζεται στο best-selling βιβλίο των δύο ρεπόρτερ με τίτλο «She Said: Breaking the Sexual Harassment Story That Helped Ignite a Movement» και επικεντρώνεται στο παρασκήνιο πίσω από τις έρευνες και τη δημοσίευση ενός άρθρου-ορόσημου για τη σύγχρονη δημοσιογραφία. Το καστ συμπληρώνουν οι Πατρίσια Κλάρκσον, Σαμάνθα Μόρτον, Αντρέ Μπράουερ κ.α.

*Η ταινία αναμένεται στις κινηματογραφικές αίθουσες στις 11 Νοεμβρίου 2022. 

«Women Talking» της Σάρα Πόλλεϊ

Ένα all-star cast πρωταγωνιστών, που περιλαμβάνει τους Τζέσι Μπάκλεϊ, Κλερ Φόι, Μπεν Γουίσοου, Ρούνι Μάρα και Φράνσις ΜακΝτόρμαντ, συγκεντρώνει η νέα ταινία της Σάρα Πόλλεϊ η οποία αποτελεί μεταφορά του best-selling μυθιστορήματος της Μίριαμ Τόιφς με τίτλο «Women Talking». Το βιβλίο, το οποίο βασίζεται σε μια σειρά αληθινών γεγονότων που συνέβησαν σε μια απομονωμένη θρησκευτική αποικία Μενονιτών στη Βολιβία, επικεντρώνεται γύρω από μια ομάδα γυναικών οι οποίες «παλεύουν» με την ίδια τους την πίστη καθώς προσπαθούν να αντιμετωπίσουν το συνεχιζόμενο φαινόμενο των πολυάριθμων σεξουαλικών επιθέσεων από τους άντρες της αποικίας.

 *Η ταινία αναμένεται στις κινηματογραφικές αίθουσες μέσα στο 2022.

«The Eternal Daughter» της Τζοάνα Χογκ

Η ταινία, η οποία αποτελεί την τρίτη κατά σειρά συνεργασία της βραβευμένης με Όσκαρ ηθοποιού Τίλντα Σουίντον με την σκηνοθέτη και σεναριογράφο Τζοάνα Χογκ, γυρίστηκε στην Ουαλία κάτω από άκρα μυστικότητα την περίοδο του lockdown. Η ιστορία επικεντρώνεται γύρω από μια μεσήλικη γυναίκα και την ηλικιωμένη μητέρα της, οι οποίες έρχονται αντιμέτωπες με καλά θαμμένα μυστικά του παρελθόντος, όταν και επιστρέφουν στο πατρικό σπίτι τους, μια πάλαι ποτέ μεγαλοπρεπή έπαυλη που μετατράπηκε σε ένα σχεδόν άδειο, μυστηριώδες ξενοδοχείο. Το καστ συμπληρώνουν οι Τζόζεφ Μάιντελ, Κάρλι-Σοφία Ντέιβις και Αλφι Σάνκι-Γκριν. Ενώ ο Μάρτιν Σκορσέζε έχει αναλάβει χρέη εκτελεστικού παραγωγού.

 *Η ταινία αναμένεται στις κινηματογραφικές αίθουσες μέσα στο 2022.

«Showing Up» της Κέλι Ρέιτσαρντ

Η δημοφιλής ηθοποιός Μισέλ Ουίλιαμς και η σκηνοθέτις του «First Cow» Κέλι Ρέιτσαρντ ενώνουν για μια ακόμη φορά τις δυνάμεις τους, αυτή τη φορά με τη μεγάλου μήκους ταινία «Showing Up». Ένα ζωηρό και αιχμηρά χιουμοριστικό πορτραίτο μιας καλλιτέχνιδας η οποία προσπαθεί να τα βγάλει πέρα με οικογένεια, φίλους και συναδέλφους καθώς προετοιμάζεται για μια καθοριστική για την εξέλιξη της καριέρας της έκθεση. Την πρωταγωνίστρια πλαισιώνουν οι Αμάντα Πλάμερ, Τζον Μάγκαρο, Τζουντ Χιρς, Χονγκ Τσάου κ.α. Το σενάριο γράφτηκε από την ίδια τη σκηνοθέτιδα μαζί με τον μόνιμο συνεργάτη της και συγγραφέα Τζόναθαν Ρέιμοντ.

 *Η ταινία αναμένεται στις κινηματογραφικές αίθουσες μέσα στο 2022.

«God’s Creatures» των Σαέλα Ντέιβις και Άννα Ρόουζ Χόλμερ

Σαέλα Ντέιβις και Άννα Ρόουζ Χόλμερ συν-σκηνοθετούν το ψυχολογικό δράμα «God’s Creatures» με πρωταγωνιστές την Έμιλι Γουάτσον («Δαμάζοντας τα Κύματα», «Τσέρνομπιλ») και τον Πολ Μέσκαλ («Normal People», «The Lost Daughter»). Τοποθετημένη σε ένα ψαροχώρι κάπου στις ιρλανδικές ακτές, η ταινία αφορά μια μητέρα η οποία ψεύδεται στην προσπάθεια να προστατέψει τον γιό της. Η επιλογή της αυτή θα επιφέρει ολέθριες συνέπειες στην κοινότητα, την οικογένεια της καθώς και τον ίδιο της τον εαυτό. Το σενάριο της Σέιν Κρόουλι βασίζεται στην ιστορία της Ιρλανδής παραγωγού ταινιών Φόντλα Κρόνιν Ο’Ράιλι («Λαίδη Μάκμπεθ», «Αμμωνίτης»).

*H ταινία αναμένεται στις κινηματογραφικές αίθουσες μέσα στο 2022. 

«Hocus Pocus 2» της Αν Φλέτσερ

Οι αγαπημένες μας αδερφές Σάντερσον επιστρέφουν με την πολυαναμενόμενη μαύρη κωμωδία τρόμου «Hocus Pocus 2», σίκουελ της κλασικής cult ταινίας της Disney, με  πρωταγωνίστριες για ακόμη μια φορά τις Μπέτι Μίντλερ, Σάρα Τζέσικα Πάρκερ και Κάθι Νατζίμι. Όταν τρεις νεαρές γυναίκες στο σύγχρονο Σάλεμ ανασταίνουν άθελα τους τις τρεις μοχθηρές μάγισσες, πρέπει να βρουν τόπο για να τις σταματήσουν πριν επιφέρουν το χάος στον κόσμο.

*H ταινία αναμένεται να κάνει πρεμιέρα το Φθινόπωρο του 2022.

«The Sky Is Everywhere» της Ζοζεφίν Ντέκερ

Η δεύτερη συνεργασία των στούντιο της Apple με την indie εταιρεία παραγωγής A24 αποτελεί μια μεταφορά του εφηβικού μυθιστορήματος της Τζάντι Νέλσον με τίτλο «The Sky is Everywhere». Τη διασκευή της ταινίας για τη μεγάλη οθόνη ανέλαβε η ίδια η συγγραφέας ενώ στο τιμόνι της σκηνοθεσίας βρίσκεται η Ζοζεφίν Ντέκερ («Τα Πρόσωπα της Μάντλιν», «Shirley»). Η υπόθεση ακολουθεί μια μαθήτρια λυκείου, τη Lennie (Γκρέις Κάουφμαν), καθώς προσπαθεί να αντιμετωπίσει την πρόσφατη απώλεια της αδερφής της και τα  συναισθήματα που αρχίζει να τρέφει για τον αρραβωνιαστικό της εκλιπούσας και το νέο παιδί της πόλης. Το καστ συμπληρώνουν οι Τσέρι Τζόουνς, Τζέισον Σίγκελ, Ζακ Κόλιμον κ.α.

 *Η ταινία αναμένεται στις κινηματογραφικές αίθουσες μέσα στο 2022.

Περισσότερα από Cine News
VIMA_WEB3b