MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
19
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Μπέτι Γουάιτ: 12 συναρπαστικά facts για τη σπουδαία κωμικό που έφυγε από τη ζωή

Η σπουδαία κωμική ηθοποιός Μπέτι Γουάιτ έφυγε από τη ζωή λίγο πριν συμπληρώσει τα εκατό της χρόνια και εμείς πραγματοποιούμε μια αναδρομή στην καριέρα της μέσα από δώδεκα συναρπαστικά facts.

Μπέτι Γουάιτ: 12 συναρπαστικά facts για τη σπουδαία κωμικό που έφυγε από τη ζωή
Αριστούλα Ζαχαρίου

Για πολλούς η Μπέτι Γουάιτ, η πολυβραβευμένη κωμικός η οποία έφυγε από τη ζωή στις 31 Δεκεμβρίου 2021, υπήρξε το «Χρυσό Κορίτσι» με τη «χρυσή καρδιά». Με ογδόντα χρόνια αδιάλειπτης παρουσίας στα τηλεοπτικά πράγματα, σχεδόν από το ξεκίνημα του μέσου έως και το 2019, η Γουάιτ έγραψε το δικό της ξεχωριστό κεφάλαιο στην ιστορία της τηλεόρασης, κερδίζοντας τις καρδιές του κοινού με το αστείρευτο κωμικό της ταλέντο, ούσα η πρώτη «Βασίλισσας της Κωμωδίας».

Πρωτοπόρος του τηλεοπτικού μέσου, η Μπέτι Γουάιτ έχτισε της αξιοθαύμαστη καριέρα της σιγά σιγά μέσα από τη συμμετοχή της σε εκπομπές, τηλεπαιχνίδια και κωμικές σειρές, ενσαρκώνοντας, ανάμεσα σε άλλα, δύο από τους πιο αξιομνημόνευτους κωμικούς ρόλους στη μικρή οθόνη, εκείνον της «νυμφομανούς» Sue Ann στο «The Mary Tyler Moore Show» και εκείνον της γλυκιάς Rose Nylund στα «Χρυσά Κορίτσια».

Μέχρι το τέλος της ζωής της υπήρξε μια σκληρά εργαζόμενη γυναίκα, αφοσιωμένη στον ακτιβισμό για τα δικαιώματα των ζώων, η οποία αστειευόμενη απέδιδε την μακροζωία της στην αγάπη της για την βότκα και τα χοτ ντογκ και της οποίας δεν της άρεσε πάντα να της λένε τι να κάνει. Με αφορμή τον θάνατο της, λοιπόν, στις 31 Δεκεμβρίου 2021, σε ηλικία 99 χρονών, πραγματοποιούμε μια αναδρομή στην καριέρα της εμβληματικής κωμικού, που αγαπήθηκε από όλους, μέσα από δώδεκα συναρπαστικά facts.

1. Υπήρξε αυτοδίδακτη

Η Μπέτι Γουάιτ, όπως ομολογεί και η ίδια, δεν παρακολούθησε ποτέ μαθήματα υποκριτικής: «Απλώς θέλω να είμαι όσο περισσότερο φυσική γίνεται. Δεν λέω ότι οι ηθοποιοί που εκπαιδεύονται στην υποκριτική φαίνονται ψεύτικοι. Στην πραγματικότητα είναι πολύ καλύτεροι από ότι εγώ, απλώς κάτι τέτοιο δεν λειτουργεί για εμένα». Η Γουάιτ ξεκίνησε να παίζει ήδη από πολύ νεαρή ηλικία παίρνοντας μέρος σε μαθητικές παραστάσεις, ενώ, μάλιστα έγραψε μόνη της το έργο για την τελετή αποφοίτησής της.

2. Μικρή ονειρευόταν να γίνει τραγουδίστρια όπερας

Σε συνέντευξη της το 2012 η εμβληματική κωμικός αποκάλυψε ότι όταν ήταν πιο μικρή είχε ένα πολύ διαφορετικό είδος καριέρας στο μυαλό της: «Επιθυμούσα να γίνω τραγουδίστρια της όπερας, για τον λόγο αυτό αφοσιώθηκα με μεγάλη σοβαρότητα στα μαθήματα τραγουδιού». Αν και η ίδια έμεινε στην ιστορία για το ασυναγώνιστο κωμικό της ταλέντο, είχε την ευκαιρία να επιδείξει τις φωνητικές της ικανότητες σε διάφορες στιγμές της καριέρας της. Με αποκορύφωμα το ντουέτο της με την Μπεατρίς Άρθουρ στην βραβευμένη κωμική σειρά «Τα Χρυσά Κορίτσια».

3. Αν δεν κατάφερνε να γίνει τραγουδίστρια, ήθελε να γίνει δασοφύλακας ή να εργαστεί στην φροντίδα των ζώων

Από παιδί συνήθιζε να περνάει τις διακοπές της μαζί με την οικογένεια στην Σιέρρα Νεβάδα, όπου και υπήρχε πιθανότητα για μέρες ολόκληρες να μη συναντούσες άλλον άνθρωπό. Σε συνέντευξη της στο ABC, η Μπέτι Γουάιτ, σχολίασε ότι αυτές οι πρώτες τις «περιπέτειες» στη φύση ενέπνευσαν μέσα της την επιθυμία να ακολουθήσει κάποιο επάγγελμα που έχει σχέση με τα ζώα ή να γίνει δασοφύλακας, απαγορευτικό για ένα κορίτσι την εποχή εκείνη. Το 2010, στα 88 της χρόνια, έλαβε τιμητικό τίτλο ως δασοφύλακας σε ειδική εκδήλωση, δηλώνοντας ότι οι γονείς της θα ήταν «περισσότερο περήφανοι γι’ αυτό το βραβείο από οποιοδήποτε άλλο της έχει απονεμηθεί».

4. Ξεκίνησε την καριέρα της διαφημίζοντας μαργαρίνη

Φωτογραφία: PBS

Η καριέρα της Μπέτι Γουάιτ στον χώρο του θεάματος ξεκίνησε τη δεκαετία του 1940, στο ραδιόφωνο. Μετά τον πόλεμο η νεαρή τότε Μπέτι πήγαινε από οντισιόν σε οντισιόν με την ελπίδα σύντομα να της δοθεί ο πρώτος της ρόλος. Ήταν τότε που ο παραγωγός Fran Van Hartesveldt την λυπήθηκε και την προσέλαβε να πει μια μόνο λέξη κατά τη διάρκεια του δημοφιλούς ραδιοφωνικού show «The Great Gildersleeve». Η λέξη αυτή, «Parkay», ήταν η εμπορική ονομασία της μαργαρίνης της Kraft Foods, χορηγού της συγκεκριμένης εκπομπής.

5. Ως παρουσιάστρια στην τηλεόραση αψήφησε τον ρατσισμό της εποχής

Το ντεμπούτο της στην τηλεόραση το πραγματοποίησε το 1949 με το talk show «Al Jarvis’s Hollywood on Television» στο πλευρό του Αλ Τζάρβις, τον οποίο και διαδέχθηκε όταν ο τελευταίος αποχώρησε. Τη δεκαετία του 1950 ανέλαβε κεντρικό ρόλο σε διάφορες τηλεοπτικές εκπομπές , συμπεριλαμβανομένων δύο κωμικών σειρών και ενός show σε παραγωγή της ίδιας, το  «The Betty White Show». Εκεί, η Γουάιτ δέχθηκε ρατσιστική κριτική γιατί συμπεριελάμβανε στην εκπομπή της έναν μαύρο χορευτή, τον Άρθουρ Ντάνκαν. Αψηφώντας τον ρατσιστικό οχετό, αποφάσισε να δώσει στον Ντάνκαν περισσότερο τηλεοπτικό χρόνο. Η εκπομπή ακυρώθηκε λίγο αργότερα.

6. Το 1952 έλαβε την πρώτη της υποψηφιότητα για βραβείο Έμμυ

Η πρώτη κωμική σειρά με πρωταγωνίστρια την Μπέτι Γουάιτ είχε τίτλο «Life with Elizabeth» και προβλήθηκε από το 1952 έως το 1955. Πρόκειται για μια σειρά χαμηλού προϋπολογισμού με ελάχιστα σκηνικά η οποία περιστρέφεται γύρω από την οικογενειακή ζωή μιας νοικοκυράς των προαστίων και του συζύγου της Άλβιν (Ντελ Μουρ), καθώς εμπλέκονται συνέχεια σε εξοργιστικά απίθανες καταστάσεις. Για τον ρόλο της ως Elizabeth η ηθοποιός έλαβε την πρώτη της υποψηφιότητα για βραβείο Έμμυ το 1952.

7. Το όχι στο NBC που άνοιξε τον δρόμο στην πρωτοπόρο Μπάρμπαρα Γουόλτερς

Στις αρχές της δεκαετίας του 1960 η Μπέτι Γουάιτ απέρριψε πρόταση του αμερικάνικου δικτύου NBC να γίνει η συν-οικοδέσπινα της πρωινής εκπομπής «Today Show», καθώς η ίδια δεν επιθυμούσε να ζήσει στην ανατολική ακτή των Ηνωμένων Πολιτειών, αν και το δίκτυο της προσέφερε ένα διαμέρισμα στο St. Regis Hotel ώστε να μπορεί να επιστρέφει στην Καλιφόρνια τα Σαββατοκύριακα. Η απόφαση της αυτή άνοιξε τον δρόμο για την σπουδαία καριέρα της πρωτοπόρου δημοσιογράφου και παρουσιάστριας Μπάρμπαρα Γουόλτερς, η οποία πήρε εν τέλει τη δουλειά.

8. Το 1971 παρουσίασε μια εκπομπή που περιλάμβανε διάσημους με τα κατοικίδια τους

Το 1971 η σπουδαία κωμικός υπήρξε οικοδέσποινα της εκπομπής «The Pet Set», στην οποία παραγωγός διετέλεσε η ίδια με τον τότε σύζυγο της Άλεν Λάντεν. Στην εκπομπή, η οποία προβλήθηκε στον αέρα για 39 επεισόδια, η Γουάιτ έπαιρνε συνέντευξη από διάσημους αστέρες της show biz και τα κατοικίδια τους. Ανάμεσα στα ονόματα που φιλοξενήθηκαν στην εκπομπή της περιλαμβάνονται οι Μαίρη Τάιλερ Μουρ, Κάρολ Μπέρνετ και Ντόρις Ντέι. Η Μπέτι Γουάιτ καθ’ όλη τη διάρκεια της καριέρας της χρησιμοποίησε τη φήμη της για να μιλήσει υπέρ των δικαιωμάτων των ζώων.

9. Η πρώτη της μεγάλη επιτυχία άργησε να έρθει

Φώτο: Wikipedia

Χρειάστηκε να περάσουν σχεδόν δύο δεκαετίες μιας γεμάτης τηλεοπτικής καριέρας για να γνωρίσει την πρώτη της μεγάλη επιτυχία, η οποία ήρθε το 1973 με τη συμμετοχή της στην κωμική σειρά «The Mary Tyler Moore Show», όπου και ενσάρκωσε τον ρόλο της Sue Ann, στο πλευρό της ηθοποιού Μαίρη Τάιλερ Μουρ. Για την ερμηνεία της στη σειρά η Μπέτι Γουάιτ βραβεύτηκε με τα δύο πρώτα από τα συνολικά πέντε Έμμυ της καριέρας της, το 1975 και το 1976.

10. Αρχικά είχε επιλεγεί να ενσαρκώσει άλλον ρόλο στην κωμική σειρά «Τα Χρυσά Κορίτσια»

Αποκορύφωμα της καριέρας της θεωρείται η κωμική σειρά «Τα Χρυσά Κορίτσια» (1985-1992), η οποία περιστρέφεται γύρω από τις ζωές τεσσάρων ηλικιωμένων γυναικών που συγκατοικούν σε ένα σπίτι στο Μαϊάμι. Στην αρχή, η Γουάιτ, η οποία άφησε ιστορία ως η αξιαγάπητη και αφελής Rose Nylund , είχε επιλεγεί για τον ρόλο της «περπατημένης» Blanche. Ωστόσο, ο σκηνοθέτης του πρώτου επεισοδίου, Τζέι Σάντριτς, πρότεινε στην ίδια και τη συμπρωταγωνίστρια της Ρου Μακκλάναχαν να ανταλλάξουν τους ρόλους που είχαν αναλάβει και οι δύο ηθοποιοί δέχτηκαν, παίρνοντας ομολογουμένως την καλύτερη απόφαση της καριέρας τους.

11. Το 2010 έγινε η μεγαλύτερη σε ηλικία οικοδέσποινα του θρυλικού Saturday Night Live

Μετά το τέλος των «Χρυσών Κοριτσιών» ακολούθησαν εμφανίσεις σε πολυάριθμες δημοφιλείς τηλεοπτικές σειρές και εκπομπές με τον πιο αξιοσημείωτο αυτόν στο Saturday Night Live τον Μάιο του 2010, για τον οποίο έλαβε το βραβείο Έμμυ Καλύτερου Guest σε Κωμική Σειρά για την ερμηνεία της. Η συμμετοχή της, η οποία συζητήθηκε αρκετά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, χάρισε στο show τα υψηλότερα νούμερα των δύο τελευταίων χρόνων. Ενώ σύμφωνα με τον κωμικό Σεθ Μέγερς ήταν η πρώτη φορά που ένας guest του SNL έλαβε standing ovation κατά τη διάρκεια του after party.

12. Το 2014 μπήκε στο βιβλίο με τα ρεκόρ γκίνες

Το 2014 επιφύλασσε μια ακόμη πρωτιά για την Μπέτυ Γουάιτ. Η εμβληματική κωμικός προστέθηκε στο βιβλίο Γκίνες για την μακροβιότερη τηλεοπτική καριέρα από γυναίκα καλλιτέχνιδα, η οποία εκτεινόταν τότε σε χρονικό διάστημα επτά δεκαετιών. Η Γουάιτ, η οποία το 1995 μπήκε στο Television Academy Hall of Fame, συνέχισε να παίρνει μέρος σε τηλεοπτικά (αλλά και κινηματογραφικά) πρότζεκτ μέχρι το τέλος.

Περισσότερα από Επίκαιρα
VIMA_WEB3b