MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
18
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ

Μαρτσέλλο Μαστρογιάννι: Ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα που «γέννησε» η Ιταλία μέσα από τους κορυφαίους ρόλους του

Ο Μαρτσέλλο Μαστρογιάννι έφυγε σαν σήμερα από τη ζωή κι εμείς θυμόμαστε τους μεγάλους ρόλους της καριέρας του.

Μαρτσέλλο Μαστρογιάννι
Μαρτσέλλο Μαστρογιάννι
author-image Φωτεινή Νικολίτσα

Ο Μαρτσέλλο Μαστρογιάννι έφυγε από τη ζωή σαν σήμερα, 19 Δεκεμβρίου 1996, σε ηλικία 72 ετών. Ήταν ένα από τα μεγάλα ταλέντα της υποκριτικής που γέννησε η Ιταλία, με παγκόσμια φήμη. Πρωταγωνίστησε σε διάσημες ταινίες του μεγάλου Ιταλού σκηνοθέτη Φεντερίκο Φελίνι, οι οποίες εκτόξευσαν την καριέρα του.

Ας δούμε πιο συγκεκριμένα τους μεγαλύτερους ρόλους του αξέχαστου Μαρτσέλλο Μαστρογιάννι!

Ο Κλέψας του Κλέψαντος (1958) – Μάριο Μονιτσέλι

Από τις πρώτες μεγάλες επιτυχίες του Μαστρογιάννι στη μεγάλη οθόνη, έχοντας ήδη εμφανιστεί την προηγούμενη χρονιά στην ταινία «Λευκές Νύχτες» του Λουκίνο Βισκόντι. Στην συγκεκριμένη ταινία,  μια ομάδα μικρο-απατεώνων οργανώνει ένα σχέδιο για μια μεγάλη ληστεία αλλά τα πράγματα δύσκολα θα πάνε καλά. Ο Μαστρογιάννι ενσαρκώνει τον Τιβέριο, αυτόν που θα οργανώσει το σχέδιο της συμμορίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΜαρτσέλλο Μαστρογιάννι: Μια ματιά στη ζωή του απόλυτου Ιταλού σταρ12.09.2018

Γλυκιά ζωή (1960) – Φεντερίκο Φελίνι

Σίγουρα ο πιο εμβληματικός του ρόλος, αυτός που του χάρισε μεγάλη δόξα. Στην “Γλυκιά Ζωή”, ο Μαστρογιάννι υποδύεται τον Μαρτσέλο, έναν δημοσιογράφο στη Ρώμη της δεκαετίας του 1950 που προσπαθεί να βρει το νόημα της ζωής. Ακολουθούμε τον Μαρτσέλο για 7 ημέρες και βλέπουμε όλο τον…παρακμιακό τρόπο ζωής της ανώτερης τάξης. Η χαρακτηριστική σκηνή στο σιντριβάνι “Φοντάνα ντι Τρέβι” με την Ανίτα Έκμπεργκ έχει αφήσει εποχή. Συνδέθηκε με τον Μαστρογιάννι σε τέτοιο βαθμό, που στον θάνατό του “ντύθηκε” στα μαύρα προς τιμήν του.

Η νύχτα (1961) – Μικελάντζελο Αντονιόνι

Ο Μαστρογιάννι συνεργάστηκε -πέραν του Φελίνι και- με τον σπουδαίο Ιταλό σκηνοθέτη Μικελάντζελο Αντονιόνι, στη δεύτερη ταινία της τριλογίας για την αποξένωση (οι άλλες δύο είναι “Η Περιπέτεια” και “Η Έκλειψη”). Υποδύεται τον Τζιοβάνι, έναν συγγραφέα παντρεμένο με την Λίντια, που μόλις έχει κυκλοφορήσει το νέο του βιβλίο. Παρακολουθούμε μια μέρα στη ζωή του ζευγαριού, μια μέρα που μοιάζει να πλησιάζει στο τέλος της σχέσης τους καθώς και οι δύο δεν φαίνεται πια να απολαμβάνουν αυτόν τον γάμο. Καταπληκτική ερμηνεία σε μια ταινία που μεταδίδει περίτεχνα την ψυχική κατάσταση των ηρώων της.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΦελίνι και μόδα: Οι εμβληματικές ταινίες και οι πρωταγωνιστές που έγιναν η επιτομή του στιλ12.09.2018

Διαζύγιο αλά Ιταλικά (1961) – Πιέτρο Τζέρμι

Ο Μαστρογιάννι υποδύεται τον Φερντινάντο, έναν αριστοκράτη που παύει να είναι ερωτευμένος με τη γυναίκα του και αποκτά ερωτικό ενδιαφέρον για την ξαδέρφη του. Καθώς ο ιταλικός νόμος της εποχής απαγορεύει το διαζύγιο, ο Φερντινάντο αποφασίζει να βρει κάποιον να την ερωτευτεί και αφού τους πιάσει, να την σκοτώσει -καθώς ο φόνος για ζήτημα τιμής δικαιολογείται! Πρόκειται για μια μεγάλη σάτιρα και οξεία κριτική στην ιταλική κυβέρνηση και την Καθολική Εκκλησία. Ακολουθεί, το 1964, η ταινία “Γάμος αλά Ιταλικά”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΟ Luca Guadagnino μάς εκπλήσσει με μία νέα ταινία μικρού μήκους για τα Χριστούγεννα12.09.2018

8½ (1963) – Φεντερίκο Φελίνι

Δεν θα μπορούσε να μην αναφερθεί το αυτοαναφορικό αριστούργημα του Φελίνι κι ένας από τους σημαντικότερους σταθμούς στην καριέρα του Μαστρογιάννι. Στο “8½”, παίζει τον Γκουίντο, έναν σκηνοθέτη που παλεύει με την έμπνευση και την δημιουργικότητά του, που ενώ όλοι τον πιέζουν για τη νέα του ταινία, εκείνος βρίσκεται σε ένα τέλμα. Υπέροχη μουσική, φοβερές σκηνές και η ερμηνεία του Μαστρογιάννι να ολοκληρώνει ένα μεγάλο διαμάντι για την ιταλική αλλά και την παγκόσμια κινηματογραφική ιστορία.

Περισσότερα από Σαν σήμερα
VIMA_WEB3b