MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΡΙΤΗ
19
ΜΑΡΤΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΣΙΝΕΜΑ

Poser: Μια ταινία με φόντο το Κολόμπους του Οχάιο, την Indie Art Capital της Αμερικής

Η ταινία των Ori Segev & Noah Dixon θα προβληθεί στους Ανοιχτούς Ορίζοντες, στο 62ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης.

Μαρία Μαρκουλή | 24.10.2021

Ο θόρυβος έρχεται από το υπόγειο. Κάτι ανάμεσα σε ζημιά στη μετακόμιση και ένα φασαριόζικο ξέσπασμα αυτάρεσκης κακοφωνίας. Είναι η μπάντα του γείτονα που κάνει πρόβες, σε ένα προάστιο της Αθήνας. Μια μέρα μπορεί να γίνουν διάσημοι, αν και το πιο πιθανό είναι όχι.

Ένα μουσικό blog από το Οχάιο, ωστόσο που ακούει τη μπάντα του γείτονα, σε κάποια από τις πλατφόρμες που ανεβάζουν την μουσική τους, γράφει εγκωμιαστικά σχόλια για τον πληθωρικό θόρυβο και την «δραματικά κατασταλαγμένη έμπνευση με τα αβυσσαλέα ξεσπάσματα» και η μπάντα του γείτονα έχει ήδη αποκτήσει φαν στην άλλη πλευρά του Ωκεανού.

Μάλιστα, ένας παλιός συμμαθητής του blogger που παίζει πλήκτρα στους Α Pig In The Picture, το σχήμα που έχει ξετρελάνει πολλούς εκεί, προτείνει στην μπάντα του γείτονα να συνεργαστούν. Τους στέλνει και κάτι πρόχειρες ηχογραφήσεις. Να μην τα πολυλογώ, η μπάντα του γείτονα είναι φίρμα στο Οχάιο. Και έχουν πλάνα για περιοδεία.

Αφήνω τη φανταστική αλλά διόλου απίθανη ιστορία στην άκρη και μπαίνω στην ταινία. Poser των Ori Segev & Noah Dixon που θα προβληθεί στους Ανοιχτούς Ορίζοντες, στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης 4-14 Νοεμβρίου.

Έχει σχέση η ιστορία μας με την ταινία;

Βασικά, δεν έχει. Η μπάντα του γείτονα ξεκουφαίνει ακόμη την γειτονιά. Αλλά δεν είναι απίθανο να συμβεί αυτό που μόλις περιγράψαμε. Με τους υπόγειους και αποτελεσματικούς δίαυλους που κινείται η indie σκηνή. Και αυτό ακριβώς το περιβάλλον επέλεξαν για την ταινία τους ο Ori και ο Noah.

Να πουν την ιστορία τους, τη δραματική ιστορία της Λένον που θέλει να ζήσει την «εναλλακτική» μουσική σκηνή στο Κολόμπους του Οχάιο και να γίνει μέλος και εκείνη της underground ελίτ. Μπαίνει , έτσι, στον κόσμο των podcasts και αρχίζει να παίρνει συνεντεύξεις, γνωρίζει ανθρώπους, μαθαίνει πολλά, ώσπου τα πράγματα παίρνουν μια παράξενη τροπή με απρόβλεπτες εξελίξεις.

Κολόμπους: η Indie Art Capital της Αμερικής

Τι ήταν ωστόσο αυτό που έκανε τους δυο δημιουργούς να τοποθετήσουν την ιστορία τους στο Κολόμπους του Οχάιο.
Η ίδια η πόλη. Πρώτα, επειδή την ξέρουν καλά. Γνωρίζουν την σκηνή εκεί και τα κατατόπια. Έχουν λειώσει σόλες χορεύοντας στα κλαμπ, έχουν δει ένα σωρό συναυλίες, ξέρουν τα στέκια, τις αίθουσες τέχνης, τα κλαμπ. Έχουν βιώσει τη σκηνή. Έχουν δουλέψει με μπάντες, έχουν σκηνοθετήσει βίντεο-κλιπ τους. Δεν θα έφτανε όμως αυτό. To Κολόμπους του Οhio είναι περίπτωση ξεχωριστή. Δείτε:

Γνωστό σαν “Indie Art Capital” (Πρωτεύουσα της Indie/ ‘ανεξάρτητης’, εναλλακτικής/ τέχνης), σφηνωμένο εκεί, στην καρδιά του Οχάιο λειτουργεί σαν μαγνήτης για καλλιτέχνες και φαν της μουσικής. Λατρεύει τους λόκαλ μουσικούς και δείχνει την αγάπη του με κάθε τρόπο.

Το κέντρο της πόλης είναι γεμάτο κλαμπ και μπαρ που τα περισσότερα από αυτά έχουν σκηνή για λάιβ. Αν σκοντάψεις στο ένα, πέφτεις στην αυλή του άλλου. Οι μπάντες έχουν μέρη να παίξουν και ο κόσμος έχει μέρη να τις δει. Μεγαλύτερες αίθουσες συναυλιών και αρένες, το δίχως άλλο και φεστιβάλ και όλο το πακέτο. Όλη η Αμερική δεν είναι έτσι; Σχεδόν. Η «Μεγαλύτερη Μικρή Πόλη της Αμερικής» (είναι και έτσι γνωστό το Κολόμπους) όμως το έχει σημαία της. Για το ροκ, την ποπ, την electronica, το hiphop. Για κάθε καλλιτεχνική έκφραση. Indie με το παραπάνω.

Βόρειο-ανατολικά του Κολόμπους, το Έικρον του Οχάιο έχει μπει με φωτεινά γράμματα στο ροκ, σαν ο τόπος των Black Keys, από τα σημαντικότερα σχήματα του ροκ τις τελευταίας δεκαετίας- με μάξιμουμ επιρροή και προσφορά των μελών του στην σύγχρονη μουσική σκηνή.

Περήφανα τέκνα του Κολόμπους και του εναλλακτικού rock /hip hpp και βάλε, οι Twenty One Pilots, οι σκληροτράχηλοι Beartooth, της country οι Rascal Flatts, και ο μίστερ Dwight Yoakam κάντρι/ροκ/ σταρ και εναλλακτικός (κατά κάποιο ίσως τρόπο) με συχνές πυκνές εμφανίσεις στη μεγάλη και μικρή οθόνη, όχι σπάνια κάπου παρέα με τον Billy Bob Thornton.

@Alex Hand/ unsplash

Aπό το Κολόμπους και ο Joe Walsh με την κιθάρα του και μια καριέρα πέντε δεκαετιών σε μπάντες ονομαστές όπως οι Eagles και του Ringo Starr, η All-Starr Band. Ανάλογη μεγαλειώδη καριέρα που έφερε το Κολόμπους σε μουσικά ύψη, είχε η Nancy Wilson αφού ήταν τα κλαμπ της περιοχής που μαγεύτηκαν πρώτα από το ταλέντο της, πιτσιρίκα ενώ ήταν εκεί στα 50ς.

Με τη μουσική πια παγκόσμια να παίζει σαν μια απέραντη ‘ indie’ σκηνή, όπου οι πλατφόρμες είναι ανοιχτές για όλους- τα λάιβ είναι που μας λείπουν τελευταία- το Κολόμπους έχει και πάλι να προτείνει νέα ονόματα και κάποιους ήδη φτασμένους.

Από τους Year Of The Buffalo και το εναλλακτικό φολκ-ροκ τους, ως τους φουλ «εναλλακτικάριους» Girl Fox . Σε άλλο μήκος κύματος, ο αέρας του Οχάιο φύσηξε έμπνευση στον Sinkane  που αν και γεννήθηκε στο Λονδίνο και έζησε στο Σουδάν πέρασε κάμποσα χρόνια στο Κολόμπους κάνοντας το όραμά του για το Αφρικάνικο funkπραγματικότητα στις σκηνές της πόλης.

Εκεί λοιπόν ζει η Λένον (Sylvie Mix) του Poser και εκεί ονειρεύεται να διαπρέψει.Στο αληθινό, ιδανικό, μουσικό σκηνικό, βγαλμένο από την undergroundσκηνή και το DNA της πόλης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΟι ελληνικές ταινίες που θα δούμε στο 62ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης12.09.2018

Περισσότερα από Art & Culture
VIMA_WEB3b