MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΡΙΤΗ
19
ΜΑΡΤΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Η Δήμητρα Κωστοπούλου, διευθύντρια της Σχολής Σεναρίου του ΑΝΤ1 μάς μιλά για την αναγέννηση της ελληνικής μυθοπλασίας

Η Δήμητρα Κωστοπούλου, Διευθύντρια της ANT1 Σχολής Σεναρίου, μάς μιλάει για την πρώτη σχολή στην Ελλάδα με αποκλειστικό αντικείμενο το σενάριο, για τους στόχους και τις επιτυχίες του προγράμματος και την «αναγέννηση» της ελληνικής μυθοπλασίας.

Αριστούλα Ζαχαρίου | 19.10.2021

Όταν ο Όμιλος ANTENNA δημιούργησε το 2019 την πρώτη Σχολή Σεναρίου στην Ελλάδα, ένα καινούριο κεφάλαιο ξεκίνησε να γράφεται για τη μυθοπλασία και το storytelling στη χώρα μας. Δύο χρόνια αργότερα η ANT1 Σχολή Σεναρίου αποτελεί ένα άρτιο και επιτυχημένο πρόγραμμα κατάρτισης νέων σεναριογράφων, βασισμένο σε διεθνή πρότυπα και πρακτικές και με το βλέμμα στραμμένο στην ενίσχυση της αγοράς δημιουργίας περιεχομένου και την ανάδειξη νέων ταλέντων σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Η Διευθύντρια της Σχολής Σεναρίου του ΑΝΤ1, Δήμητρα Κωστοπούλου, μάς παρουσιάζει το αντικείμενο, τους στόχους και τις μέχρι τώρα επιτυχίες του προγράμματος, το ελπιδοφόρο μέλλον που δημιουργείται σιγά σιγά στον χώρο της ελληνικής μυθοπλασίας και τη θέση που κατέχουν οι νέοι και επίδοξοι σεναριογράφοι σε αυτό.

Διαβάζουμε ότι η Σχολή Σεναρίου του ANT1 αποτελεί την πρώτη σχολή με αντικείμενο το σενάριο στην Ελλάδα. Πώς ξεκινήσατε αυτό το τμήμα;

Η Σχολή Σεναρίου είναι η πρώτη σχολή στην Ελλάδα με αποκλειστικό αντικείμενο το σενάριο. Ο Όμιλος ANTENNA αναγνώρισε την έλλειψη ενός εκπαιδευτικού προγράμματος που θα προετοιμάζει άρτια τους νέους Έλληνες σεναριογράφους ώστε να παρουσιάσει στην αγορά της μυθοπλασίας και του storytelling δημιουργούς που θα μπορούν να διακριθούν στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Επίσης προέβλεψε ότι η συγκεκριμένη αγορά θα έχει μεγάλη ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια και αποφάσισε να συμβάλλει ενεργά στην ανάπτυξη αυτή.

Πόσα εκπαιδευτικά τμήματα λειτουργούν στην Σχολή και ποιες θα είναι οι διαφορές τους;

Στην Σχολή λειτουργούν δυο τμήματα: το τμήμα Βasic, διετούς φοίτησης, που απευθύνεται σε σπουδαστές που δεν έχουν εμπειρία και ξεκινούν τώρα την ενασχόλησή τους με το σενάριο και το τμήμα Αdvanced, μονοετούς φοίτησης, για σπουδαστές που έχουν συγγραφική εμπειρία, έχουν δουλέψει σε σεναριακές ομάδες ως διαλογογράφοι, αλλά τους λείπει η τεχνική γνώση σεναριακής γραφής και αφήγησης. Η επιλογή, εδώ, γίνεται με αξιολόγηση δείγματος γραφής τους.

Τι μπορούν να περιμένουν οι μελλοντικοί σπουδαστές της Σχολής Σεναρίου του ΑΝΤ1 όσον αφορά την επαγγελματική αποκατάσταση; Θεωρείτε ότι γενικά η εγχώρια αγορά δίνει αρκετές ευκαιρίες σε επίδοξους σεναριογράφους;

Η αγορά της μυθοπλασίας αναπτύσσεται και θα γνωρίσει μεγαλύτερη ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια. Εκτός από τους τηλεοπτικούς σταθμούς και τη συνδρομητική τηλεόραση που υπήρχαν μέχρι σήμερα, ως αποδέκτες της δουλειάς των σεναριογράφων, στο άμεσο μέλλον θα δούμε πλατφόρμες streaming. Επίσης, η αγορά των podcast γνωρίζει την άνθησή της και γενικά η ελληνική αγορά θα έχει ανάγκη από storytellers σε κάθε Μέσο. Να σας πω ένα ενδεικτικό παράδειγμα: δυο απόφοιτοί μας έγραψαν crime podcasts μυθοπλασίας που ανέβηκαν στην πλατφόρμα του ΑΝΤ1 soundis.gr. Το ένα από αυτά επιλέχθηκε για το διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και το άλλο έφτασε στο Nο 5 της λίστας του Spotify. Πολύ σημαντικές επιτυχίες για τη Σχολή Σεναρίου του ANT1.

Είναι η Σχολή Σεναρίου φυτώριο για συνεργασίες του ΑΝΤ1 με νέους δημιουργούς;

Αναμφισβήτητα η Σχολή αποτελεί μια δεξαμενή ιδεών και ανάπτυξης για τον ΑΝΤ1. Η Σχολή δίνει τα απαραίτητα εφόδια σε κάθε σπουδαστή για να σταδιοδρομήσει, από εκεί και πέρα είναι στο «χέρι» των σπουδαστών μας με σκληρή δουλειά και προσπάθεια να καταφέρουν να διακριθούν. Σε κάθε περίπτωση οι απόφοιτοι της Σχολής έχουν άμεση πρόσβαση στον Όμιλο ΑΝΤΕΝΝΑ για να παρουσιάσουν τη δουλειά τους.

Στα δύο χρόνια λειτουργίας της Σχολής Σεναρίου του ANT1 ποια είναι τα μέχρι τώρα αποτελέσματα σε σχέση με την ανταπόκριση των σπουδαστών, αλλά και τις επιτυχίες του προγράμματος;

Η αγορά έχει υποδεχτεί τη Σχολή Σεναρίου του Ομίλου ANTENNA πολύ θερμά και πολλοί απόφοιτοι της Σχολής είναι, ήδη, επαγγελματίες σεναριογράφοι. Έχουμε απόφοιτους που υπογράφουν κινηματογραφικές ταινίες, podcast, και συμμετέχουν σε συγγραφικές ομάδες σειρών. Η Σχολή είναι πόλος δημιουργικότητας και τεχνικής αρτιότητας. Η επιτυχία και η εξέλιξη του κάθε απόφοιτου απαιτεί δουλειά και προσπάθεια. Επίσης, να αναφέρω ότι τελειόφοιτοι της Σχολής εντάχθηκαν σε συγγραφικές ομάδες σειρών πριν την αποφοίτησή τους.

Ποιες είναι οι φιλοδοξίες όσον αφορά την εδραίωση της ελληνικής μυθοπλασίας σε διεθνές επίπεδο και με ποιον τρόπο σχεδιάστηκε το πρόγραμμα φοίτησης ως προς την κατεύθυνση αυτή;

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα σχεδιάστηκε με βάση τα διεθνή πρότυπα και πρακτικές. Στη Σχολή Σεναρίου, διδάσκονται μαθήματα που διδάσκονται αντίστοιχα στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η διαδικασία εκμάθησης ακολουθεί τις διεθνείς μεθόδους εκπαίδευσης των σεναριογράφων. Βλέπουμε ότι υπάρχει ταλέντο στη νέα γενιά των σεναριογράφων και πιστεύουμε ότι με την κατάλληλη εκπαίδευση θα δούμε δουλειές τους να προβάλλονται και στο εξωτερικό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑANT1: Η πρώτη Σχολή Σεναρίου στην Ελλάδα μάς καλεί να περιγράψουμε τον κόσμο με δικά μας λόγια12.09.2018

Πείτε μας μερικά λόγια για τη συνεργασία της Σχολής Σεναρίου του ANT1 με το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας. Πώς συμβάλλει στη στήριξη νέων ταλέντων;

Η Σχολή Σεναρίου του ΑΝΤ1, εγκαινίασε τη συνεργασία της με το Φεστιβάλ, ως υποστηρικτής του και αθλοθετώντας χρηματικό έπαθλο στην καλύτερη ελληνική ταινία/σενάριο του Διεθνούς Σπουδαστικού Τμήματος. Αυτή η δράση είναι η αρχή της συνεργασίας μας.

Στηρίζουμε τους νέους δημιουργούς μέσω του Φεστιβάλ, εισπράττουν ότι ένας μεγάλος Όμιλος ΜΜΕ είναι δίπλα τους. Στο μέλλον, σχεδιάζουμε να υλοποιήσουμε κοινές δράσεις με το Φεστιβάλ. Σκοπός μας είναι να γίνει σαφές ότι ένας καλός και πετυχημένος σεναριογράφος δεν αρκεί να διαθέτει μόνο ταλέντο και διάθεση για δουλειά, πρέπει έχει τις τεχνικές γνώσεις του σεναρίου και της αφήγησης.

Περισσότερα από Πρόσωπα
VIMA_WEB3b