MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΚΥΡΙΑΚΗ
14
ΙΟΥΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΝΕΑ

Υπουργείο Υγείας & Εθνικό Αστεροσκοπείο: Οδηγίες προφύλαξης των πολιτών από το νέφος της πυρκαγιάς

Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών και το Υπουργείο Υγείας προειδοποιούν τους κατοίκους της Αττικής να παραμείνουν σπίτι τους και να πάρουν μέτρα προφύλαξης, καθώς η φωτιά στη Βαρυμπόμπη προκαλεί σωματίδια PM2.5, αρκετά επιβλαβή στον οργανισμό.

Monopoli Team

Με την μαινόμενη φωτιά στη Βαρυμπόμπη να κλείνει το πρώτο της 24ωρο καταστρέφοντας στο πέρασμά της σπίτια και δασικές εκτάσεις, το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών και το Υπουργείο Υγείας ανακοινώνουν κάποια μέτρα προφύλαξης από το νέφος που έχει καλύψει όλη την Αττική, προειδοποιώντας τους κατοίκους να τα ακολουθήσουν, καθώς η κατάσταση είναι κρίσιμη.

«Η κατάσταση πλέον σε πολλές περιοχές της Αθήνας είναι άσχημη όσο αφορά τα επιβλαβή σωματίδια PM2.5 (λεπτά εισπνεόμενα σωματίδια, με διάμετρο περί τα 2,5 μικρόμετρα και μικρότερα). Εφιστούμε την προσοχή στους κατοίκους του λεκανοπεδίου, στις περιοχές με υψηλές τιμές PM2.5, να παραμείνουν εντός των σπιτιών τους με ερμητικά κλειστά παράθυρα και πόρτες».

Αυτή είναι η ανακοίνωση του Αστεροσκοπείου που γνωστοποιεί την ύπαρξη επιβλαβών σωματιδίων στον αέρα, τα οποία μπορούν να βλάψουν αρκετά την υγεία των ευπαθών ομάδων αλλά και του γενικού πληθυσμού.

Αυτό που προτείνουν, εκτός από το να μείνουμε σπίτι με όλα τα παράθυρα κλειστά, είναι η εφαρμογή μασκών N95, ΚΝ95 ή FFP2, που παρέχουν προστασία από τα σωματίδια PM2.5, αν χρειάζεται να μετακινηθούμε για κάποιον σοβαρό λόγο.

Τα στοιχεία από την Ευρωπαϊκή πλατφόρμα μετρήσεων ποιότητας αέρα PurpleAir: Real-time Air Quality Monitoring

Τα στοιχεία από την Ευρωπαϊκή πλατφόρμα μετρήσεων ποιότητας αέρα PurpleAir: Real-time Air Quality Monitoring.

Τα στοιχεία που παρουσιάζει η Ευρωπαϊκή πλατφόρμα μετρήσεων ποιότητας του αέρα PurpleAir δείχνουν τα ποσοστά ύπαρξης βλαβερών σωματιδίων στον αέρα και οι περιοχές που εμφανίζουν σκούρο δαμασκηνί χρώμα, βρίσκονται σε αρκετά μεγάλο ποσοστό επικινδυνότητας για έκθεση στα βλαβερά αυτά σωματίδια. Οι τιμές του PM2.5 υπάρχουν σε πραγματικό χρόνο στην ηλεκτρονική τους διεύθυνση.

Το Υπουργείο Υγείας με την σειρά του, με στόχο την προστασία των πολιτών από το βλαβερό νέφος που σκεπάζει την Αττική σήμερα, ανακοίνωσε κάποιες οδηγίες, δίνοντας κυρίως προσοχή στις ευπαθείς ομάδες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΤο φαρμακείο του καλοκαιριού: Ό,τι πρέπει να έχουμε μαζί μας στις διακοπές12.09.2018

Οδηγίες για τα άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου

Άτομα με αναπνευστικό πρόβλημα – καρδιοπαθείς, παιδιά καθώς και τα άτομα άνω των 65 ετών – θα πρέπει να αποφύγουν κάθε σωματική άσκηση-δραστηριότητα σε εξωτερικούς χώρους.

Επίσης, συνιστάται η αποφυγή παραμονής σε εξωτερικούς χώρους.

Άτομα με άσθμα μπορεί να χρειαστούν να κάνουν πιο συχνά εισπνοές του ανακουφιστικού τους φαρμάκου. Αν τα συμπτώματα επιμένουν, συνιστάται η επικοινωνία με τον θεράποντα ιατρό.

Οδηγίες για τον γενικό πληθυσμό

Σε κάθε άτομο συνιστάται να αποφύγει κάθε σωματική άσκηση σε εξωτερικούς χώρους και να περιορίσει το χρόνο παραμονής σε εξωτερικούς χώρους, ιδιαίτερα σε περιοχές με αυξημένη κυκλοφορία. Ακόμα και όταν βρίσκεται σε εσωτερικό χώρο, είναι απαραίτητο να διατηρούνται πόρτες, μπαλκονόπορτες και παράθυρα κλειστά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΠυρκαγιά στην Αχαΐα: Τον γύρο του διαδικτύου κάνει η φωτογραφία πυροσβέστη που δίνει νερό σε χελώνα12.09.2018

Σε μία τόσο δύσκολη κατάσταση όπως είναι οι δασικές πυρκαγιές που απειλούν ολόκληρες εκτάσεις πράσινου, οικισμούς και ανθρώπινες ζωές, όλοι πρέπει να ενώνουμε τις δυνάμεις μας. Υπάρχουν ήδη πολλές οργανώσεις που κάνουν ό,τι μπορούν για να συγκεντρώσουν είδη πρώτης ανάγκης ως βοήθεια σε όσους επλήγησαν από τις πυρκαγιές.

Η Ελληνική Ομοσπονδία Ιππασίας απευθύνει έκκληση στους πολίτες που βλέπουν ελεύθερα άλογα να καλούν στο τηλέφωνο 22990-49350, ώστε κλιμάκιο ειδικών να περιμαζέψει τα άτυχα ζωάκια που τρόμαξαν από την φωτιά και χάθηκαν στους δρόμους. Ακόμη, τα social media βοηθούν σημαντικά στην πληροφόρηση αλλά και στην εύρεση κατοικίδιων ζώων που έχουν χαθεί.

Σε συνδυασμό με το κύμα καύσωνα που «γονατίζει» την Ελλάδα για 8η μέρα, η πυρκαγιά στη Βαρυμπόμπη κάνει ακόμα πιο απειλητική και δύσκολη την κατάσταση.  Όμως όλοι μπορούμε να τηρήσουμε τα μέτρα και τις οδηγίες του Αστεροσκοπείου και του Υπουργείου Υγείας και να βοηθήσουμε όσο μπορούμε τους ανθρώπους που παλεύουν με τις φωτιές ή επλήγησαν από αυτές, για να δοθεί σύντομα ένα τέλος σε αυτή τη δυσάρεστη και λυπηρή κατάσταση για ένα ακόμη καλοκαίρι!

Περισσότερα από Επίκαιρα