MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
18
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΜΟΥΣΙΚΉ

Νίκος Τουλιάτος & Πέγκυ Ζήνα: Τι λένε για τη συνάντηση- έκπληξη στην Τεχνόπολη

Τη Δευτέρα 28 Ιουνίου η Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων φιλοξενεί μια ιδιαίτερη μουσική σύμπραξη. Ο Νίκος Τουλιάτος με το ιστορικό ensemble Κρουστών ΗΧΟΔΡΑΣΗ, και Πέγκυ Ζήνα ερμηνεύουν διαχρονικά κομμάτια μεγάλων συνθετών. Οι δύο καλλιτέχνες μάς μιλούν γι’ αυτή τη συνεργασία.

Κωνσταντίνα Μπεκάϊ | 28.06.2021

Ο Νίκος Τουλιάτος µε την 52χρονη πορεία σε όλες σχεδόν μορφές της τέχνης, µε αποκορύφωμα τις τελετές έναρξης και λήξης των Ολυμπιακών αγώνων της Αθήνας, συναντά την Πέγκυ Ζήνα, μια από τις κορυφαίες ερμηνεύτριες από το χώρο του λαϊκού τραγουδιού σε μια σύμπραξη – πρόταση για την φετινή χρονιά.

Τις ενορχηστρώσεις υπογράφει ο Γιώργος Ζαχαρίου, ενώ μαζί τους στη σκηνή θα βρίσκεται µια ομάδα που αποτελείται από 9 κρουστούς από Ελλάδα, Ιταλία, Αργεντινή, 3 κηµπορντίστες και µία φωνή που θα ταξιδέψουν µε όχημα όμορφα τραγούδια και ιδιαίτερους αυτοσχεδιασμούς σε ένα υπέροχο ηχοτοπίο που θα κυριαρχούν τα κρουστά και η φωνή.

Τα τραγούδια που είναι επιλεγμένα από διαφορετικούς χώρους, από Θεοδωράκη μέχρι Κραουνάκη, από Μικρούτσικο μέχρι Καλδάρα, από Μουκίδη μέχρι Νικολόπουλο, ‘’διαβάζονται’’ µε πολύ ιδιαίτερο τρόπο από τους Νίκο Τουλιάτο, Γιώργο Ζαχαρίου και Πέγκυ Ζήνα. Τρείς μουσικοί προερχόμενοι από τελείως διαφορετικές αφετηρίες και μεγάλη προσωπική πορεία συμπράττουν για να προσφέρουν και να ταξιδέψουν το κοινό σε µια πανδαισία ηχοχρωμάτων που περιλαμβάνει στιγμές από την προσωπική πορεία του καθένα σε ένα κοινό
αποτέλεσμα.

Ο Νίκος Τουλιάτος και η Πέγκυ Ζήνα μάς εξηγούν το πώς προέκυψε και τι σημαίνει για εκείνους αυτή η συνεργασία.

Νίκος Τουλιάτος: Μου αρέσει να ψάχνω να βρω ισορροπίες εκεί που δεν φαίνεται να υπάρχουν

 Πάντα σε όλη μου την καλλιτεχνική περιπέτεια προσπαθούσα να βρω προκλήσεις δημιουργικές άσχετα από την όποια αποδοχή ή εμπορικότητα θα μπορούσαν να έχουν. Πάντα το κίνητρο μου ήταν η καλλιτεχνική αξία που θα μπορούσε να προκύψει. Δεν με ενδιέφερε ποτέ να έχω σίγουρα δεδομένα ούτε για την καλλιτεχνική ούτε για την εμπορική επιτυχία του κάθε εγχειρήματος. Αυτό που είχε πάντα σημασία ήταν και παραμένει το ταξίδι όπως λέει ο Καφάβης.

Με γοητεύει λοιπόν να ανακαλύπτω πράγματα που δεν ξέρω. Που δεν ξέρω μέχρι την στιγμή που κάνω την πρώτη κίνηση. Μου αρέσει να ψάχνω να βρω ισορροπίες εκεί που δεν φαίνεται να υπάρχουν. Δεν μου αρέσει η ακινησία και η σιγουριά. Δεν μου αρέσει η ακυμάτιστη ζωή με την ασφάλεια που παρέχει η ήρεμη θάλασσα.

Αυτή ήταν η καλλιτεχνική μου περιπέτεια και αυτός είναι ο τρόπος μου. Και εάν η κάθε επαφή, μου αποκαλύπτει και τις ανθρώπινες πλευρές που κάνουν την συνεργασία σημαντική και δημιουργούν τα δεδομένα της συνέχειας τότε αυτό είναι ιδανικό. Σε αυτή λοιπόν την συνεργασία υπάρχουν όλα τα στοιχεία. Διαφορετικοί χώροι, διαφορετικές, οπτικές, σπουδαία κυρία του τραγουδιού, καινούργιος χώρος για μένα, και ένας υπέροχος άνθρωπος.

Πρόκειται για μια συνεργασία που πιστεύω απόλυτα ότι θα δημιουργήσει κάτι. Τι; Δεν ξέρω. Αλλά στο ρίσκο κρύβεται η γοητεία του κοινού βηματισμού. Την Πέγκυ την συνάντησα με τον Πλέσσα πριν από χρόνια. Δεν την γνώριζα και με εντυπωσίασε. Την παρακολούθησα στην ΕΡΤ σε διάφορα αφιερώματα και μου άφηνε κάθε φορά τόσο όμορφη αίσθηση που το τηλέφωνο για να ‘’περπατήσουμε’’ μαζί ήταν μια πολύ φυσιολογική εξέλιξη.

Και έτσι το όποιο ρίσκο με ανθρώπους με μεγάλο Α (σπάνιο στις μέρες μας) και καλλιτέχνες με περιεχόμενο (επίσης σπάνιο) τότε σίγουρα θα δημιουργήσει και καλλιτεχνικά και γιατί όχι και εμπορικά αποτελέσματα.

Πέγκυ Ζήνα: Να δείξουμε ότι η μουσική είναι μία, έχει μία τεράστια αγκαλιά

Αυτή η συνεργασία, που με γέμισε με πάρα πολλή χαρά και τιμή προέκυψε από μία ιδέα του Νίκου Τουλιάτου, παρακολουθώντας με σε κάποια αφιερώματα πολύ σημαντικών Ελλήνων δημιουργών και καλλιτεχνών στην τηλεόραση, όλο αυτό το διάστημα και είχε αυτή την ιδέα να ενώσουμε την αγάπη μας για τη μουσική.

Να δείξουμε ότι η μουσική είναι μία, έχει μία τεράστια αγκαλιά, μία τεράστια ομπρέλα, που κάτω από αυτή  στεγάζονται τα παιδιά της, που είναι τα ίδια τα τραγούδια. Που είναι διαφορετικά μεταξύ τους, με διαφορετικό χαρακτήρα και άλλη πορεία το καθένα, αλλά είναι όλα παιδιά της ίδιας οικογένειας.

Θα ακούσουμε τραγούδια αγαπημένα, που έχετε ακούσει από τη δική μου τη φωνή και από άλλους σπουδαίους συναδέλφους τραγούδια των πιο σπουδαίων Ελλήνων συνθετών του παλιού και σύγχρονου ελληνικού τραγουδιού και φυσικά μεγάλες καλλιτεχνικές διασκευές, που έχει δημιουργήσει η ΗΧΟΔΡΑΣΗ.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Δευτέρα 28 Ιουνίου 2021
Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων
Ώρα προσέλευσης: 20:30
Ώρα έναρξης: 21:30

Τιμή εισιτηρίου: 15 ευρώ (γενική είσοδος)
Αγορά εισιτηρίων ΜΟΝΟ από το viva.gr:
https://www.viva.gr/tickets/music/texnopoli/kato-apo-tin-omprela/
Δεν θα λειτουργούν τα ταμεία την ημέρα της συναυλίας, η προπώληση θα γίνεται αποκλειστικά ηλεκτρονικά.

Συµµετέχουν

Ομάδα Κρουστών ΗΧΟΔΡΑΣΗ
Κυριακή Τσακιρίδου, Simone Mongelli, Κωνσταντίνος Τσαμόπουλος, Θοδωρής Ψυχαλής, Μαρία Παντελάκη, Μαριάνθη Ντάλλα, Σίσσυ Πιντέλλα, Stefano Attanasio, Σόλης Μπαρκής, Demian Gomez, Νεφέλη Τουλιάτου

Παύλος Βαλλιανάτος πλήκτρα /  Ηλίας Καλούδης πλήκτρα / Βαγγέλης Τούντας πλήκτρα, βιολί / Χάρης Γεωργίου φωνητικά / Στεφανία Ρίζου φωνητικά / Μιχάλης Μόσχου φωνητικά

 

Περισσότερα από Πρόσωπα
VIMA_WEB3b