MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΣΑΒΒΑΤΟ
27
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΡΩΤΑΜΕ ΤΗΝ ΕΙΔΙΚΟ

H Διατροφολόγος Μαριλένα Πετράκου μάς εξηγεί πώς θα χάσουμε βάρος ακόμα και στις διακοπές

H Διαιτολόγος – Διατροφολόγος Μαριλένα Πετράκου μάς δίνει διατροφικά tips για να βελτιώσουμε τις διατροφικές μας συνήθειες και το βάρος μας το καλοκαίρι.

Monopoli Team

Το καλοκαίρι είναι εδώ! Οι στιγμές στη θάλασσα έχουν ξεκινήσει… παγωτά, cocktails και μπύρες έχουν μπει δυναμικά στο πρόγραμμα και εσύ προσπαθείς να ‘χάσεις’ τα κιλά που θέλεις! Το καλοκαίρι είναι η πιο χαλαρή εποχή του χρόνου, όμως πώς θα σου φαινόταν αν εσύ αυτό το καλοκαίρι βελτίωνες τη διατροφή και το βάρος σου;

Τι συμβαίνει στην διατροφή μας το καλοκαίρι;

Το πιο συχνό λάθος που γίνεται το καλοκαίρι είναι ότι χαλαρώνουμε πνευματικά, σωματικά και διατροφικά. Βέβαια, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να βρίσκεσαι συνεχώς σε ένα πρόγραμμα διατροφής, αλλά και από την άλλη δεν φαίνεται ωφέλιμο να ‘χαλαρώνεις’ από τον Μάιο μέχρι τον Σεπτέμβριο. Δηλαδή, η περίοδος χαλαρότητας μπορεί κάλλιστα να υπάρχει τις ημέρες των διακοπών ή όποτε εσύ νιώθεις πιεσμένος από την καθημερινότητα σου για να κάνεις διατροφή. Οι περισσότεροι δυστυχώς θεωρούν ότι το καλοκαίρι είναι η ευκαιρία τους να πιουν και να φάνε περισσότερο, με αποτέλεσμα η ζυγαριά να παίρνει την ανηφόρα.

Στην αντίθετη πλευρά, βρίσκονται όσοι έχουν ως στόχο τους το ιδανικό σώμα για την παραλία (αναφερόμενο και ως beach body). Όσοι βρίσκονται σε αυτήν την πλευρά αναζητούν οποιοδήποτε τρόπο να χάσουν τα περιττά κιλά τους μέχρι την στιγμή των διακοπών ή μέχρι την στιγμή της πρώτης βουτιάς.

Η αλήθεια είναι πως και οι δύο πλευρές φαίνονται εξίσου ριψοκίνδυνες, καθώς καθορίζονται μόνο με το νούμερο της ζυγαριάς και όχι από την συνολική υγεία και την διατροφή. Ειδικά όσοι σκέφτονται το πως θα βγουν στις παραλίες, είναι πιθανόν να ακολουθήσουν κάποια δίαιτα εξπρές για ένα μήνα για αυτό τον σκοπό.

Επομένως, το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να ακούσεις το σώμα σου και μετά να πάρεις την πιο σωστή απόφαση για τη διατροφή σου.

photo: Jason Blackeye/ unsplash

Τι πρέπει να προσέχεις το καλοκαίρι στο πρόγραμμα διατροφής σου;

Οι καλοκαιρινές ημέρες σημαίνουν βόλτα για παγωτό, μπύρα στο μπαλκόνι, σνακ στην παραλία, τακτικά γεύματα εκτός σπιτιού και φυσικά cocktail. Ο συνδυασμός όλων αυτών φαίνεται ότι μπορούν να οδηγήσουν σε αύξηση του βάρους σου, μόνο σε περίπτωση που δεν προσέχεις τις υπόλοιπες ημέρες.

Αν τα δεις πιο προσεκτικά, φαίνεται ότι η συχνότητα και η ποσότητα μπορούν να αυξήσουν το βάρος σου, και όχι το κάθε τρόφιμο μεμονωμένα. Μερικοί από τους τρόπους που μπορείς να συνδυάσεις την “καλοκαιρινή συνήθεια” με τη διατροφή είναι:

  • Συνδύασε τη μπύρα σου με καλοκαιρινά μεζεδάκια, πχ κριτσίνια ολικής με αγγούρι, ελιές και αβγό ή healthy καναπεδάκια με φέτα και ντομάτα.
  • Διάλεξε το cocktail σου με βάση τα συστατικά του και όχι με βάση την γλυκύτητα του, αφού έχεις φάει το βραδινό γεύμα σου.
  • Προμηθεύσου υγιεινά σνακ για την παραλία, ειδικά αν ξέρεις ότι μετά θα φάτε σε ταβερνάκι.
  • Μην αμελείς τις σωστές διατροφικές συνήθειες που έχεις χτίσει από τον χειμώνα. Ότι και αν έγινε την προηγούμενη ημέρα, μπορείς να ακολουθείς τις υγιεινές συνήθειες σου τις υπόλοιπες ημέρες της εβδομάδας!

Επιπλέον, φαίνεται ότι όσοι βελτιώνουν τη διατροφή τους αυτήν την εποχή, μπαίνουν στο πρόγραμμα πιο ευχάριστα, επειδή υπάρχουν περισσότερα φρούτα και λαχανικά διαθέσιμα ή γιατί είναι πιο εύκολο να κινηθούν περισσότερο τις καλοκαιρινές ημέρες.

Ένα “πάντρεμα” της υγιεινής διατροφής με τις καλοκαιρινές συνήθειες μπορεί να φανεί ιδιαίτερα ωφέλιμο. Για παράδειγμα, περισσότερο περπάτημα ή κολύμβηση το μεσημέρι μαζί με ένα cocktail το βράδυ.


Να κάνω δίαιτα εξπρές για να βγω στην παραλία;

Όσες φορές και να με ρωτήσουν κάτι αντίστοιχο, η απάντηση είναι πάντα όχι! Η αλήθεια είναι ότι κάθε χρόνο δημιουργείται ένας ακόμα τρόπος να χάσεις γρήγορα 5 με 10 κιλά για να βγεις στην παραλία. Από την άλλη, αυτήν την περίοδο υπάρχουν συντονισμένες κινήσεις από την ομάδα των επιστημόνων που καταρρίπτουν όλους τους τρόπους να χάσεις γρήγορα και εύκολα πολλά κιλά.

Αν είσαι στην φάση που εξερευνείς το διαδίκτυο για εύκολες και ανώδυνες λύσεις αδυνατίσματος, είναι καλό να σκεφτείς δύο φράσεις: “θέλω να χάσω αυτά τα 5-10 κιλά, αλλά αξίζει να παιδευτώ σωματικά και ψυχολογικά όλο το φθινόπωρο για να ισορροπήσω;” και “γιατί θέλω να το κάνω τώρα; για να βελτιώσω την υγεία και την ψυχολογία μου ή για να βγω όμορφη στην παραλία;”.

Τι επιλογές μπορώ να έχω στην καλοκαιρινή διατροφή μου;

Αυτούς τους μήνες υπάρχουν αγαπημένα τρόφιμα και συνταγές που μπορείς να εντάξεις στο καθημερινό πρόγραμμα διατροφής σου. Ενδεικτικά, σου προτείνω κάποιες από τις επιλογές που μπορείς να έχεις αν θέλεις να ελέγξεις το βάρος σου αλλά και να απολαύσεις το καλοκαίρι.

Πρόγραμμα Διατροφής

Πρωινό

γιαούρτι με δημητριακά ολικής αλέσεως + φράουλες ή 1 ροδάκινο + 2 κγ ταχίνι

Δεκατιανό

1 καλοκαιρινό φρούτο, πχ 1 φέτα πεπόνι ή καρπούζι

Μεσημεριανό

μπριάμ με μελιτζάνα, κολοκυθάκι και ντομάτα  +  πατάτες φούρνου + φέτα light (30-60 γραμμάρια)

Απογευματινό

παγωμένη μπάρα γιαουρτιού με 1 κσ μέλι και κεράσια/φράουλες ή όποιο άλλο φρούτο θέλεις

Βραδινό

Healthy καναπεδάκια με παξιμάδια ολικής αλέσεως + τυρί cottage + ντομάτα/κάπαρη/ελαιόλαδο + 1 ποτήρι μπύρα

* οι συγκεκριμένες διατροφικές επιλογές και ποσότητες απευθύνονται στο γενικό πληθυσμό χωρίς προβλήματα υγείας. Απαιτείται εξατομίκευση σε περίπτωση που υπάρχει κάποιο πρόβλημα υγείας.

photo: Toa Heftiba /unsplash

Ποια είναι τα διατροφικά tips για την καλοκαιρινή περίοδο;

Αν αυτήν την περίοδο βρίσκεσαι σε προσπάθεια απώλειας βάρους ή αναζητάς διατροφικά tips για να παραμείνεις σταθερός στο βάρος σου το καλοκαίρι, τότε μπορείς να επιλέξεις όλα τα καλοκαιρινά τρόφιμα που υπάρχουν διαθέσιμα και να τα εντάξεις μέσα στο διατροφικό πρόγραμμα σου.

Παρακάτω σου δίνω μερικά χρήσιμα tips για να απολαύσεις την καλοκαιρινή διατροφή:
  • Επέλεξε εποχικά φρούτα και λαχανικά, όπως: αγγούρι, αγκινάρα, αρακά, βερύκοκα, ροδάκινα, πεπόνι, καρπούζι, κεράσια, μελιτζάνα, νεκταρίνια, παντζάρια, πιπεριές, ρόκα και φράουλες.
  • Μην μένεις σε ίδιες συνταγές και συνδυασμούς. Πλέον μπορείς να αναζητήσεις συνταγές για ότι υλικό σου αρέσει και να πειραματιστείς με τις γεύσεις τους.
  • Συνέχισε να καταναλώνεις μικρά και συχνά γεύματα όπου κι αν βρίσκεσαι (πχ παραλία) ή ακόμα και αν ξέρεις ότι το βράδυ θα φας έξω.
  • Φρόντισε να είσαι επαρκώς ενυδατωμένος. Με την αύξηση της θερμοκρασίας, αυξάνονται και οι ανάγκες μας σε υγρά. Επέλεξε τουλάχιστον 7-9 ποτήρια νερό καθημερινά.
  • Απόλαυσε αυτήν την εποχή του χρόνου χωρίς άγχος για το πως φαίνεται το σώμα σου.
  • Εκμεταλλεύσου τη χαλαρότητα των ημερών για να αφιερωθείς στην διατροφή σου.

Όπως και αν αποφασίσεις να ασχοληθείς με την διατροφή σου, το καλοκαίρι είναι εδώ και μπορεί να σε βοηθήσει να πετύχεις τους διατροφικούς στόχους σου. Η καλοκαιρινή διατροφή είναι η πιο απολαυστική διατροφή του χρόνου.

Σχετικά με την Μαριλένα Πετράκου

H Διαιτολόγος – Διατροφολόγος Μαριλένα Πετράκου είναι απόφοιτος του τμήματος Διατροφής και Διαιτολογίας του ΑΤΕΙ Κρήτης με εξειδίκευση στην Κλινική διατροφή και στην Εξατομικευμένη Διατροφική Προσέγγιση. Είναι μέλος της Πανελλήνιου Συλλόγου Διαιτολόγων – Διατροφολόγων και μέλος του Ινστιτούτου Διατροφικών Μελετών & Ερευνών.

Από το 2019 διατηρεί το δικό της διαιτολογικό γραφείο στην περιοχή του Πειραιά. Ασχολείται συστηματικά με την αρθρογράφηση ως επιστημονική συντάκτης στο ΜedNutrition (το 1ο portal διατροφής) και στο Fitness Motivation Hellas (η μεγαλύτερη σελίδα διατροφής και fitness).

Έχει ιδιαίτερη αγάπη με την ενασχόληση στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης όπου διατηρεί, με σκοπό την έγκυρη διατροφική ενημέρωση και την δημιουργία υγιεινών συνταγών. Στο διαιτολογικό της γραφείο διατηρεί εξωτερικές συνεργασίες με ψυχολόγο, παθολόγο, personal trainer και άλλους επαγγελματίες υγείας για την πλήρη καθοδήγηση των ασθενών.

Η φιλοσοφία του διατολογικού γραφείου και του τρόπου ζωής της είναι η επίτευξη του συνόλου της υγείας, της ευεξίας και της διατροφής. Το σύνολο αυτό επιτυγχάνεται με τα τρόφιμα που θα επιλέξεις να βάλεις στο πιάτο σου και με τα γεύματα που θα δημιουργήσεις! Η ισορροπημένη διατροφή θα σου χαρίσει την υγεία και την ψυχολογική και σωματική ευεξία που απαιτείται για να βελτιώσεις την διάθεση και την καθημερινότητα σου! To @planyourplate είναι το moto της φιλοσοφίας της, το όνομα του site και το hashtag του γραφείου της.

Αϊδινίου 4, Κερατσίνι
τηλ: 2111171815, 6980062450
site : www.planyourplate.gr

Περισσότερα από Διατροφή
VIMA_WEB3b