MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
29
ΜΑΡΤΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΝΕΑ

Αψίδα του Θριάμβου: Έναν χρόνο μετά τον θάνατο του Christo θα “ντυθεί” όπως την οραματίστηκε

Η Αψίδα του Θριάμβου στο Παρίσι θα τυλιχτεί με μπλε ύφασμα και κόκκινα σχοινιά, ως ένα μεταθανάτιο πρότζεκτ του σπουδαίου καλλιτέχνη Christo.

Η Αψίδα του Θριάμβου, photo credits: Wikimedia Commons, Udit Kapoor
Η Αψίδα του Θριάμβου, photo credits: Wikimedia Commons, Udit Kapoor
Monopoli Team

Η Αψίδα του Θριάμβου στο Παρίσι θα τυλιχθεί με μπλε ύφασμα και κόκκινα σκοινιά ως ένα μεταθανάτιο πρότζεκτ του Christo. Ένα χρόνο μετά τον θάνατο του σπουδαίου καλλιτέχνη, το όραμα που είχε πρώτη φορά σχεδιάσει το ’60 θα γίνει επιτέλους πραγματικότητα.

Οι εργασίες θα ξεκινήσουν τον επόμενο μήνα για το πρότζεκτ με τίτλο “Η Αψίδα του Θριάμβου, Τυλιγμένη (L’Arc de Triomphe, Wrapped)”. Πρόκειται για μία εικαστική εγκατάσταση που θα κοστίσει 14 εκατομμύρια ευρώ και φυσικά θα τοποθετηθεί σε ένα από τα πιο διάσημα μνημεία του κόσμου.

Η Αψίδα θα τυλιχθεί με 25 χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα ανακυκλωμένου υφάσματος, μαζί με 3 χιλιάδες μέτρα κόκκινου σχοινιού, επίσης ανακυκλωμένου. Το πρότζεκτ αποτελούσε ένα όνειρο του Christo και της Γαλλίδας συζύγου του, Ζαν-Κλωντ, για πάνω από 60 χρόνια. Πρώτη φορά ζωγράφισαν τα σχέδια το 1962, όταν νοίκιαζαν ένα δωμάτιο δίπλα στο μνημείο.

Το όραμα του Christo για την Αψίδα του Θριάμβου, Photograph: 2019 Estate of Christo Javacheff

Το όραμα του Christo για την Αψίδα του Θριάμβου, Photograph: 2019 Estate of Christo Javacheff

Το ζευγάρι είχε φτιάξει ένα φωτομοντάζ, αλλά ποτέ δεν είχαν κάνει κάποια επίσημη πρόταση στην πολιτεία, γιατί πίστευαν ότι δεν θα τους έδιναν άδεια. “Σήμερα μπορούμε να κάνουμε αυτό το πρότζεκτ χωρίς τον Christo, γιατί εκείνος και η Ζαν Κλωντ είχαν ζωγραφίσει κάθε πτυχή του έργου. Πρόκειται για ένα πρότζεκτ 100% δικό τους” ανέφερε ο ανιψιός του καλλιτέχνη, Vladimir Javacheff, στην Guardian.

Οι ομάδες κατασκευής θα εργάζονται επί 12 εβδομάδες για να χτίσουν την εγκατάσταση μετά την Εθνική γιορτή της Γαλλίας στις 14 Ιουλίου, που ξεκινά στην Αψίδα του Θριάμβου, ενώ επιδιώκουν την ολοκλήρωσή του πριν τις 18 Σεπτεμβρίου. Όπως τα περισσότερα έργα του Christo, έτσι και αυτό, θα είναι προσωρινό. Στις 3 Οκτωβρίου θα αρχίσουν σιγά-σιγά να το ξετυλίγουν.

Η Αιώνια Φλόγα μπροστά από τον βωμό του Άγνωστου Στρατιώτη στην Αψίδα, θα συνεχίσει να καίει καθ’ όλη τη διάρκεια της ετοιμασίας και της παρουσίασης του έργου.

Περισσότερα από Εικαστικά
VIMA_WEB3b