MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΣΑΒΒΑΤΟ
01
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
 • ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
  ΒΙΒΛΙΟ

  μ.Χ., του Βασίλη Αλεξάκη από τις εκδόσεις Μεταίχμιο

  Το, βραβευμένο με το Μεγάλο Βραβείο Μυθιστορήματος 2007 της Γαλλικής Ακαδημίας, βιβλίο του Βασίλη Αλεξάκη, με τίτλο «μ.Χ.», κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

  Monopoli Team

  Ο Βασίλης Αλεξάκης επιστρέφει με το καινούριο του βιβλίο «μ.Χ.», το οποίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

  Το Άγιο Όρος μπαίνει στο μικροσκόπιο του συγγραφέα, ο οποίος τολμά να μιλήσει για τα ιερά και τα ανόσια της φυλής μας.

  ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΧάθηκε βελόνι, του Χρήστου Αρμάντο Γκέζου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο12.09.2018

  «μ.Χ.»: Λίγα λόγια για το βιβλίο

  Ένας μεταπτυχιακός φοιτητής στην προσωκρατική φιλοσοφία αναλαμβάνει να συγκεντρώσει πληροφορίες για το Άγιο Όρος, κατά παραγγελία της οικοδέσποινάς του, η οποία εξετάζει το ενδεχόμενο να αφήσει την περιουσία της στους μοναχούς. Το οδοιπορικό του και η συλλογή στοιχείων για τη μοναστική ζωή παρουσιάζονται σε αντίστιξη µε τις κορυφαίες ρήσεις αρχαίων Ελλήνων φιλοσόφων.

  μ.Χ.

  Απόσπασμα από το βιβλίο

  ‘Δεν αμφισβητώ ότι οι πατέρες της Εκκλησίας δανείστηκαν κάποια ρητορικά σχήματα από τους αρχαίους συγγραφείς, απάντησε ο Βεζιρτζής. Υπήρξαν ωστόσο θανάσιμοι εχθροί της κλασικής παιδείας και του πολιτισμού των αρχαίων. […] Ο διασυρμός του ελληνισμού από την Εκκλησία υπήρξε τόσο συστηματικός ώστε οι Έλληνες αναγκάστηκαν ν’ αλλάξουν όνομα, να μετονομαστούν σε Ρωμαίους, Ρωμιούς ή Γραικούς. Σε ορισμένες τοιχογραφίες του Αγίου Όρους απεικονίζονται μαζί µε τους αγίους και τους αγγέλους διάφοροι φιλόσοφοι, ο Αριστοτέλης, ο Πλάτων, ο Σωκράτης, ο Πυθαγόρας.

  Όλοι φορούν στέμμα, έχουν μακριές γενειάδες και είναι ντυμένοι σαν Βυζαντινοί πρίγκιπες. […] Είναι γνωστό ότι η Εκκλησία επιδίωξε να προσεταιριστεί τους αρχαίους σοφούς, αυτούς τουλάχιστον που δεν κατάφερε να θάψει, παραποιώντας τη σκέψη τους. Αυτό άλλωστε δεν διδάσκονται οι μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ότι η αρχαιότητα παρέδωσε τη σκυτάλη του πολιτισμού στο Βυζάντιο; Ο χριστιανισμός, αγαπητέ µου φίλε, δεν συνεχίζει την αρχαιότητα, απλά την ακολουθεί όπως η νύχτα ακολουθεί τη μέρα. Η θεολογία αναιρεί τη φιλοσοφία. Η πρώτη απαντά σε όλα, ενώ η δεύτερη ξέρει κυρίως να ρωτά’.

  Βασίλης Αλεξάκης

  Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

  Εγκατεστημένος στη Γαλλία από το 1969, ο Βασίλης Αλεξάκης υπήρξε επί σειρά ετών συνεργάτης της εφημερίδας Le Monde και έγραψε τα πρώτα του βιβλία στα γαλλικά. Το Τάλγκο είναι το πρώτο του έργο γραμμένο στη μητρική του γλώσσα: κυκλοφόρησε το 1982 από τον Εξάντα και εξακολουθεί ως σήμερα να σημειώνει σπάνια επιτυχία. Έχει ξεπεράσει σε πωλήσεις τις διακόσια χιλιάδες αντίτυπα. Το 1984 έγινε ταινία από τον Γιώργο Τσεμπερόπουλο με τίτλο Ξαφνικός έρωτας.

  Το έργο του Αλεξάκη είναι εξίσου αναγνωρισμένο στην Ελλάδα (κέρδισε το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος το 2004 για τις Ξένες λέξεις) και τη Γαλλία (Βραβείο Medicis για τη Μητρική γλώσσα, 1995, Μεγάλο Βραβείο Μυθιστορήματος της Γαλλικής Ακαδημίας για το μ.Χ. το 2007).

  Γράφει και στις δύο γλώσσες, αρχίζοντας πότε από τη μία πότε από την άλλη, και αυτομεταφράζεται στη δεύτερη. Οι γλώσσες είναι από τα κύρια θέματα του έργου του. Έχει ασχοληθεί με τον κινηματογράφο (η ταινία του Οι Αθηναίοι κέρδισε το Α΄ βραβείο στο διεθνές φεστιβάλ κωμωδίας του Σανρούς το 1990) και το θέατρο (Εγώ δεν…, Μη με λες Φωφώ). Τον Μάρτιο του 2017 αναγορεύτηκε επίτιμος διδάκτορας από το Τμήμα Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Έφυγε από τη ζωή στις 11 Ιανουαρίου 2021 σε ηλικία 77 ετών.

  ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

  Τίτλος: μ.Χ.
  Συγγραφέας: Βασίλης Αλεξάκης
  Εκδόσεις: Μεταίχμιο
  ISBN:  978-618-03-2684-0
  Έτος Έκδοσης: 2021
  Σελίδες: 400

  Ξεφυλλίστε τις πρώτες σελίδες του βιβλίου εδώ.

  Δείτε εδώ όλα τα βιβλία του Βασίλη Αλεξάκη που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

  Περισσότερα από Βιβλία
  VIMA_WEB3b