MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
25
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΔΙΕΘΝΗ

Παναγία των Παρισίων: Δύο χρόνια μετά την καταστροφική πυρκαγιά η ανοικοδόμηση του ναού παραμένει “άθλος”

Δύο χρόνια μετά την καταστροφική πυρκαγιά στην Παναγία των Παρισίων, οι προσπάθειες ανοικοδόμησης του ιστορικού ναού δεν έχουν σταματήσει και η προθεσμία του Μακρόν μοιάζει όλο και λιγότερο ρεαλιστική.

Παναγία των Παρισίων, φωτογραφία: pixabay
Παναγία των Παρισίων, φωτογραφία: pixabay
Monopoli Team

Στις 15 Απριλίου το 2019 ξέσπασε η πυρκαγιά στην Παναγία των Παρισίων, που κατέστρεψε το εμβληματικό ορόσημο και προκάλεσε θλίψη σε όλο τον κόσμο, με το #NotreDame να γίνεται το πιο δημοφιλές hashtag της χρονιάς. Από τις επόμενες κιόλας μέρες, ο Γάλλος πρόεδρος, Εμμανουέλ Μακρόν, έσπευσε να διαβεβαιώσει ότι ο στόχος της Γαλλίας ήταν να είναι έτοιμη η Παναγία των Παρισίων πριν τους Καλοκαιρινούς Ολυμπιακούς Αγώνες το 2024.

Δύο χρόνια μετά την πυρκαγιά, ωστόσο, οι προσπάθειες διάσωσης του ιστορικού ναού δεν έχουν σταματήσει ούτε λεπτό, με πάνω από 200 κατασκευαστές να εργάζονται καθημερινά για την ανοικοδόμησή του. Με τους αρχιτέκτονες και κατασκευαστές να αντιμετωπίζουν όλο και περισσότερα προβλήματα, όλα δείχνουν ότι ο στόχος του Μακρόν δεν είναι τόσο ρεαλιστικός.

Η διαδικασία της ανοικοδόμησης του ιστορικού ναού

Από τις επικίνδυνες, καμένες σκαλωσιές έως και τους ετοιμόρροπους τοίχους του ναού, το έργο της διάσωσης του ναού ήταν -και θα είναι- άθλος. Έτσι, το πρώτο βήμα για την αποκατάσταση της στέγης και του καμπαναριού ήταν μία “φάση ασφαλείας”, που ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2019 και διήρκησε μέχρι τον Νοέμβριο του 2020.

Παράλληλα, λόγω της πανδημίας, οι εργασίες ανοικοδόμησης έπρεπε να σταματήσουν για τρεις μήνες. Τον Ιούνιο ξεκίνησαν ξανά, με τους εργάτες να αφαιρούν πάνω από 300 τόνους καμένης σκαλωσιάς γύρω από το καμπαναριό -κάτι που πήρε περίπου 6 μήνες. Για την αφαίρεση των καμένων σκαλωσιών στην στέγη του ναού έπρεπε να χτιστεί ένα δεύτερο οικοδόμημα από μεταλλικά δοκάρια, ώστε να μην καταρρεύσει η εκκλησία. Οι εργάτες κρέμονταν από σκοινιά, για να προσεγγίσουν την καρδιά της σκαλωσιάς.

Η τελευταία μεγάλη είδηση σχετικά με την πορεία της Παναγία των Παρισίων ήταν ότι όλα τα καμένα ξύλα είχαν αφαιρεθεί. “Η εξέλιξη τον τελευταίο μήνα ήταν τρομερή. Αυτό είναι ενθαρρυντικό. Την τελευταία φορά που επισκέφτηκα την εκκλησία, είδα ένα τεράστιο βήμα την σκαλωσιά μέσα στον ναό” δήλωσε στο ΑrchitecturalDigest ο πρόεδρος του Friends of Notre-Dame de Paris, συγκεντρώνει πόρους για την χρηματοδότηση της ανοικοδόμησης της εκκλησίας.

Σήμερα, υπάρχει ακόμα μία τρύπα στην κορυφή του ναού. Παράλληλα αποφασίστηκε να χτιστεί ένα ακριβές αντίγραφο του καμπαναριού, όπως είχε σχεδιαστεί από τον Eugène Viollet-le-Duc τον 19ο αιώνα. Αυτό θα αποτελείται από 1000 αιωνόβιες βελανιδιές. Η κοπή αιωνόβιων βελανιδιών για την αναστήλωση της εκκλησίας έχει ξεκινήσει, ενώ ήδη από τις αρχές του μήνα, ειδικοί στη Γαλλία έχουν επιλέξει τις ιδανικές βελανιδιές για την κατασκευή των δοκαριών στήριξης της νέας οροφής. Η φάση της ανοικοδόμησης αναμένεται να ξεκινήσει το φθινόπωρο του 2022.

Πρόκειται για μία αργή διαδικασία, αλλά η ομάδα των μηχανικών, οικοδόμων και κατασκευαστών παραμένουν αισιόδοξοι. Το καλοκαίρι του 2024 ωστόσο παραμένει μακρινός στόχος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑSaving Notre Dame: Ο “άθλος” της αποκατάστασης της Παναγίας των Παρισίων σε ένα ντοκιμαντέρ12.09.2018

Πηγή: Architecturaldigest

Περισσότερα από Επίκαιρα
VIMA_WEB3b