MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
25
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ

COSMOTE HISTORY HD: Πέντε χρόνια τηλεοπτικής ιστορίας

Πέντε χρόνια τηλεοπτικής ζωής συμπληρώνει το COSMOTE HISTORY HD, το κανάλι ντοκιμαντέρ στην πλατφόρμα της COSMOTE TV, αφιερωμένο στην ελληνική ιστορία και τον πολιτισμό μας. Kαι θέτει νέους στόχους.

Στέλλα Χαραμή | 02.02.2021

Όταν τον Ιανουάριο του 2016, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Oμίλου ΟΤΕ, Μιχάλης Τσαμάζ αποφάσιζε τη δημιουργία ενός νέου καναλιού στο μπουκέτο της COSMOTE TV, χωρίς κανένα επιχειρηματικό όφελος, θα συναντούσε σκεπτικισμό και αντιστάσεις. Ωστόσο, ήταν αποφασισμένος πως ένα κανάλι με αναφορά στην ελληνική ιστορία είχε νόημα ύπαρξης. Πόσω μάλλον όταν την ίδια περίοδο η Ελλάδα διασυρόταν διεθνώς σε πολιτικό επίπεδο.

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΟΤΕ, Μιχάλης Τσαμάζ και ο εκτελεστικός διευθυντής της COSMOTE TV, Δημήτρης Μιχαλάκης.

Ο επιμένων νικά

Πέντε χρόνια, 800 ώρες πρωτότυπου υλικού ντοκιμαντέρ και 100 παραγωγές και συμπαραγωγές αργότερα, το COSMOTE HISTORY έχει επιβεβαιώσει την επιμονή του κ. Μιχάλη Τσαμάζ, έχοντας αναδειχθεί ως το δημοφιλέστερο κανάλι ντοκιμαντέρ στις, αντίστοιχης θεματικής, επιλογές της COSMOTE TV.

«Το παρελθόν είναι απαραίτητο για να κατανοήσουμε το μέλλον μας» λένε οι ιστορικοί και ακαδημαϊκοί συνεργάτες του καναλιού, υπερθεματίζοντας για την αναγκαιότητα ενός τέτοιου θεματικού καναλιού. Η ελληνική γλώσσα, οι τέχνες, η αρχαιολογία, οι ιστορικές προσωπικότητες μπήκαν και παραμένουν στο επίκεντρο του COSMOTE HISTORY, με το κοινό να προτιμά, όπως τονίζει ο Eκτελεστικός Διευθυντής της COSMOTE TV Δημήτρης Μιχαλάκης, τα ντοκιμαντέρ που εστιάζουν στην πρόσφατη, “χειροπιαστή” ιστορία.

Τα πιο δημοφιλή ντοκιμαντέρ

Υπό αυτό το πρίσμα, ως εκπομπές με τη μεγαλύτερη απήχηση αναδεικνύονται «Η μηχανή του χρόνου» του Χρήστου Βασιλόπουλου, η νέα σειρά docudrama «Η γέννηση ενός έθνους κράτους» που ερευνά την αναγέννηση του ελληνικού έθνους κατά τη διάρκεια της τουρκικής κατοχής με επιβλέποντα τον ομότιμο καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών Θάνο Βερέμη καθώς και το δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ για τον Ιωάννη Καποδίστρια με συμβούλους τον Δρ. της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ανδρέα Κούκο καθώς και τους καθηγητές Μαρία Ευθυμίου και Θάνο Βερέμη.

Βραβεία και διακρίσεις

Πολλές από τις πρωτότυπες παραγωγές και συμπαραγωγές του COSMOTE HISTORY έχουν αποσπάσει σημαντικά βραβεία σε διεθνή φεστιβάλ, όπως το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και το Φεστιβάλ Βερολίνου. Επίσης, η συμπαραγωγή της COSMOTE TV «Όταν ο Βάγκνερ συνάντησε τις ντομάτες» επιλέχθηκε, για να εκπροσωπήσει την Ελλάδα στη διεκδίκηση του Βραβείου Διεθνούς Ταινίας Μεγάλου Μήκους, στην 92η Διοργάνωση των βραβείων Όσκαρ. Το 2020, το κανάλι παρουσίασε σε παγκόσμια πρεμιέρα την πρώτη του συμπαραγωγή με το National Geographic, με τίτλο «Κέρος: Το μυστήριο των σπασμένων ειδωλίων».

Προσφορά δωρεάν υλικού σε σχολεία

Παρόλα αυτά, στόχος του COSMOTE HISTORY είναι να αναβαθμίσει τη διείσδυση που έχει στο νεότερο κοινό – εκεί που υπάρχει και το σοβαρότερο έλλειμμα της ιστορικής γνώσης. Για τον ίδιο λόγο εξάλλου, η COSMOTE TV έχει εγκαινιάσει συνεργασία δωρεάν παροχής υλικού με όποιο ελληνικό σχολείο το αναζητήσει μέσα από την streaming υπηρεσία της. «Θα επιμείνουμε ελπίζοντας πως αργά και σταθερά θα αλλάξει αυτή η εικόνα. Άλλωστε, τα ντοκιμαντέρ μας δημιουργούν και μια βιβλιοθήκη που θα μείνει και για τις επόμενες γενιές» σημειώνει ο κ. Τσαμάζ.

Η Ελληνική Επανάσταση στο φως

Η επέτειος των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση δίνει μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για το COSMOTE HISTORY να οργανώσει ένα μεγάλο αφιέρωμα στην κρίσιμη περίοδο της πρόσφατης ιστορίας μας. Έτσι, εκτός από την «Γέννηση ενός έθνους κράτους», το κανάλι θα παρουσιάζει 10 ακόμα νέες παραγωγές και συμπαραγωγές – υπολογίζονται στις 100 ώρες επετειακού προγράμματος. Το σύνολο του αφιερώματος θα διατεθεί ελεύθερα στο κανάλι του COSMOTE HISTORY στο You Tube.

Νέες παραγωγές

Παράλληλα, με το επετειακό υλικό, το κανάλι έχει προγραμματίσει για το 2021 πάνω από 20 νέες παραγωγές. Μεταξύ άλλων, στο πρόγραμμα του COSMOTE HISTORY HD έρχονται οι σειρές ντοκιμαντέρ «Αλφάβητος – Κοινός κώδικας» για την πορεία του ελληνικού αλφαβήτου ανά τους αιώνες, «Η μάχη της Κρήτης: Επιχείρηση Ερμής», για τα 80 χρόνια από τη μάχη της Κρήτης και «Αρχαία ελληνική τεχνολογία: Από τον θεό στον άνθρωπο», με θέμα την επιρροή της ελληνικής αρχαιότητας στην σύγχρονη τεχνολογία, όλες σε παραγωγή COSMOTE TV.

Από συμπαραγωγές, οι επόμενες πρεμιέρες περιλαμβάνουν τον δεύτερο κύκλο της σειράς ντοκιμαντέρ «Στα φτερά του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου» για τον ρόλο των αεροπορικών μαχών στην Ελλάδα την περίοδο του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, τη σειρά ντοκιμαντέρ «Ξόρκια και Προφητείες» για τις ρίζες της μαγείας και της μαντείας ανά τους αιώνες στην ελληνική επικράτεια και το ντοκιμαντέρ «Οι μαθητές του Ουμπέρτο Πρίμο» μια αληθινή ιστορία αφιερωμένη στη μνήμη του Ολοκαυτώματος.

Στηρίζοντας το ντοκιμαντέρ

Είναι γεγονός ότι το ντοκιμαντέρ δεν είναι ένα προϊόν που έλκει συνδρομητές στην πλατφόρμα της COSMOTE TV. Αυτόν τον ρόλο κατέχουν με διαφορά οι μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις και ακολουθούν οι ταινίες και τα σίριαλ. Παρόλα αυτά, η COSMOTE TV συνεχίζει να διαθέτει περισσότερα από 3 εκατομμύρια ευρώ ετησίως για τις παραγωγές και τις συμπαραγωγές του COSMOTE HISTORY.

Σύσσωμο το πρωταγωνιστικό team της σειράς “42 βαθμοί Κελσίου”.

Και νέες σειρές μυθοπλασίας

Εκτός από το ντοκιμαντέρ, η COSMOTE TV επενδύει και στη μυθοπλασία. Γι’ αυτό και μετά την επιτυχία του «Έτερος εγώ» – που βρίσκεται και σε συζητήσεις με το Netflix – πρόκειται να λανσάρει την νέα σειρά ερωτικού θρίλερ «42 βαθμοί» με τους Χρήστο Λούλη, Κατερίνα Λέχου, Αλέξανδρο Λογοθέτη, Έμιλυ Κολιανδρή  που θα κάνει πρεμιέρα στο τέλος Απριλίου. Δεν αποκλείει δε, το ενδεχόμενο να εγκρίνει και δεύτερο κύκλο του «Tehran» που προβάλλεται ήδη στο Apple+.

Περισσότερα από Art & Culture
VIMA_WEB3b