MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΔΕΥΤΕΡΑ
09
ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΝΈΑ

Kατεστραμμένα έργα τέχνης από την έκρηξη στη Βηρυτό παρουσιάζονται σε έκθεση

Μία νέα έκθεση, με τίτλο “Πληγωμένη Τέχνη”, παρουσιάζει τα έργα που καταστράφηκαν από την έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού τον Αύγουστο του 2020.

Κατεστραμμένα έργα τέχνης σε μουσείο που βρίσκεται κοντά στο λιμάνι, φωτογραφία: Villa Audi
Κατεστραμμένα έργα τέχνης σε μουσείο που βρίσκεται κοντά στο λιμάνι, φωτογραφία: Villa Audi
Monopoli Team

Η Βηρυτός βρίσκεται σε φάση ανοικοδόμησης μετά την τεράστια έκρηξη της 4η Αυγούστου που κατέστρεψε μεγάλο μέρος των παραλιακών συνοικιών, προκαλώντας παράλληλα ζημιές σε μουσεία, πινακοθήκες και ξενοδοχεία, που φιλοξενούσαν μερικά από τα πιο διάσημα έργα τέχνης του Λιβάνου.

Μία νέα έκθεση, λοιπόν, με τίτλο “Πληγωμένη Τέχνη” (“L’Art Blesse”) συγκέντρωσε τα έργα που καταστράφηκαν και υπέστησαν βλάβες από την έκρηξη και τα παρουσιάζει στο κοινό. Στόχος της έκθεσης, όμως, δεν είναι να επανασυναρμολογήσει τα κατεστραμμένα αυτά έργα, αλλά να τα “χτίσει” κατά κάποιον τρόπο από την αρχή, παρ’ όλες τις ζημιές τους.

Η έκθεση “άνοιξε” για το κοινό αυτό τον μήνα στην πόλη της Βηρυτού και συγκεκριμένα στην Villa Audi, ένα μουσείο μωσαϊκών που επίσης χτυπήθηκε σημαντικά από την έκρηξη.

Σε μικρά δωμάτια με σιγανή μουσική και στίχους από ποιήματα Λιβανέζων ποιητών, τεράστιοι προβολείς πίσω από κάθε καμβά τραβούν την προσοχή στην ζημιά που έπαθε κάθε έργο. Για παράδειγμα, μία εκδοχή του πίνακα του Αγίου Ιωάννη του Βαπτιστή από τον Ιταλό ζωγράφο Guido Reni ανατινάχτηκε σε κομμάτια. Δίπλα του βρίσκεται ένας πολυέλαιος που είχε πέσει και σπάσει κατά την έκθεση. Οι καθρέφτες παραμένουν σπασμένοι, οι πίνακες σκισμένοι και οι οροφές με βαθουλώματα.

Ο κατεστραμμένος πίνακας του Αγίου Ιωάννη του Βαπτιστή -Βηρυτός τέχνη

Ο κατεστραμμένος πίνακας του Αγίου Ιωάννη του Βαπτιστή

“Η ιδέα ήταν να ξαναχτίσουμε κάθε έργο χωρίς να το ακουμπήσουμε” δήλωσε ο επιμελητής της έκθεσης Jean-Louis Mainguy. “Να τα χτίσουμε ξανά με μουσική, με λιβανέζικη ποίηση και λογοτεχνία και φυσικά με φως”.

Έτσι, το ανατιναγμένο κέντρο του πίνακα του Guido Reni έχει καλυφθεί από προβολές άλλων ιστορικών απεικονίσεων του Ιωάννη του Βαπτιστή, μέχρι που το φως ξαφνικά σβήνει και αφήνει τον καφέ καμβά να περιτριγυρίζεται από χρώματα.

Βέβαια, η έκθεση περιλαμβάνει και έργα τέχνης που δημιουργήθηκαν μετά την έκρηξη, όπως ένα έργο του Βρετανού ζωγράφου Tom Young, που έραψε τον σκισμένο καμβά ενός πίνακα του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΤα 10 γεγονότα που καθόρισαν τον κόσμο της Τέχνης το 202012.09.2018

Περισσότερα από Εικαστικά
Σχετικά Θέματα
Εικαστικά
Η Barbara Kruger στην πρώτη ατομική έκθεσή της στην Ελλάδα
Εικαστικά
Ένα βροχερό απόγευμα στο λονδρέζικο στούντιο της εικαστικού Κωνσταντίνας Κρικζώνη
Εικαστικά
Ο Νίκος Λαγός μιλά για τη νέα του έκθεση με τίτλο “RΑW” στη Γκαλερί Σκουφά
Εικαστικά
ΕΜΣΤ: Αυλαία για τις εκθέσεις «Ελληνικός Μήνας» και «Θαλασσόκαμπος» με ένα ολοήμερο πρόγραμμα
Εικαστικά
Νέο open call για καλλιτέχνες ανακοινώνει το Onassis AiR
Εικαστικά
PERSONA: Ομαδική Έκθεση & Live Performances στο Domatio art space
Εικαστικά
Μουσείο Μπενάκη: Έναρξη συνεργασίας με τη Rolex
Εικαστικά
Για πρώτη φορά στην Ελλάδα έκθεση με φωτογραφίες του Sir Don McCullin
Εικαστικά
Ένας βυζαντινός «Κήπος περίκλειστος» από τον Λεωνίδα Μιχαλάκο
Εικαστικά
ΕΜΣΤ: Μεγάλη αναδρομική έκθεση για τον κεραμίστα Πάνο Βαλσαμάκη – Open call
Εικαστικά
MOMUS Air: Εγκαινιάστηκε το νέο μουσείο στο Αεροδρόμιο Θεσσαλονίκης «Μακεδονία»
Εικαστικά
Denise Ελευθερίου: Σύγχρονα ρούχα – γλυπτά σε μια παραδοσιακή Νηματουργία