MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΣΑΒΒΑΤΟ
04
ΜΑΪΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΝΕΑ

Ισπανία: Άγνωστός πίνακας που απεικονίζει τον Ιησού αποδεικνύεται “αυθεντικός Ελ Γκρέκο”

“Στο φως” ήρθε ένας πίνακας του Ελ Γκρέκο που απεικονίζει τον Ιησού και δεν είχε δει ποτέ το φως της δημοσιότητας

Λεπτομέρεια στον πίνακα του Ελ Γκρέκο
Λεπτομέρεια στον πίνακα του Ελ Γκρέκο
Monopoli Team

Ένας μικρού μεγέθους πίνακας, που απεικονίζει τον Ιησού να φορά αγκάθινο στεφάνι και να κουβαλά τον σταυρό, πιστοποιήθηκε ως αυθεντικό έργο του μεγάλου ζωγράφου της Αναγέννησης, Ελ Γκρέκο.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της ισπανικής εφημερίδας El País, το έργο ανήκει σε ιδιώτη συλλέκτη, και αποδόθηκε στον Ελ Γκρέκο μετά από χρόνια μελέτης του Κέντρου Τέχνης Σύγχρονης Εποχής (Center d’Art d’Època Moderna – CAEM) του Πανεπιστημίου της Λιέιδα στην Ισπανία.

Ο "αγνωστος" πίνακας του Ελ Γκρέκο

Ο “αγνωστος” πίνακας του Ελ Γκρέκο

Για την απόδοση του έργου εργάστηκαν ο Ximo Company, καθηγητής ιστορίας της τέχνης και διευθυντής του CAEM, με την πρόσφατα εκλιπούσα Carmen Garrido, ιδρύτρια και διευθύντρια του Μουσείου Τεχνικής Τεκμηρίωσης του Πράδο. “Μετά από δύο χρόνια συναρπαστικής δουλειάς, μελέτης και ανάλυσης, αυτά είναι υπέροχα νέα για εμάς, αλλά και ένας φόρος τιμής στην Carmen, που έφυγε ξαφνικά από τη ζωή στις 8 Δεκεμβρίου” δήλωσε στην El País ο Company.

Η έρευνα του Company και της Garrido, που περιλάμβανε την σύγκριση του έργου με πίνακες που βρίσκονται στο Μουσείο Ελ Γκρέκο στο Τολέδο και στο Πράδο, επιβεβαιώνει ότι το έργο είναι του ίδιου του Ελ Γκρέκο, και όχι κάποιου από τους μαθητές του, όπως είχε φημολογηθεί.

Ο Company πιστεύει ότι ο πίνακας παρέμενε άγνωστος μέχρι σήμερα, γιατί ο καλλιτέχνης το είχε κρατήσει για προσωπική χρήση στο εργαστήριο του και δεν το είχε παρουσιάσει στο κοινό κατά τη διάρκεια της ζωής του. Μάλλον, το έργο αποτελούσε κάποιου είδους “μοντέλο” ή οδηγός για παρόμοιους πίνακες.

“Παρ’ όλ’ αυτά, λόγω του εκλεπτυσμένου φινιρίσματος αυτού του υπέροχου έργου, σε συνδυασμό με το μικρό του μέγεθος, θα μπορούσε να αποτελεί και έργο που σχεδιάστηκε ειδικά για κάποιο ιδιωτικό λατρευτικό ναό κάποιου ευγενούς ή κληρικού” πρόσθεσε ο Company.

Πηγή: Artnews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΟ χάμενος πίνακας του Λεονάρντο ντα Βίντσι παραμένει άλυτο μυστήριο12.09.2018

Περισσότερα από Εικαστικά
VIMA_WEB3b