MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΕΤΑΡΤΗ
24
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΝΕΑ

Ποιες είναι οι κορυφαίες λέξεις για το 2020;

Έφτασε η στιγμή του χρόνου που το Λεξικό Collins αποκαλύπτει τι συζητούσαμε όλους αυτούς τους δώδεκα μήνες και όπως μάλλον υποψιάζεστε οι λέξεις σχετικά με την πανδημία βρίσκονται στην κορυφή.

Το lockdown ήταν φυσικά η κορυφαία λέξη της χρονιάς
Το lockdown ήταν φυσικά η κορυφαία λέξη της χρονιάς
Monopoli Team

Επιτέλους έφτασε η στιγμή που τα λεξικά αποκαλύπτουν ποιες είναι οι κορυφαίες λέξεις της χρονιάς, οι λέξεις που ψάξαμε και χρησιμοποιήσαμε περισσότερο μέσα σε δώδεκα μήνες. Το 2019 οι κορυφαίες λέξεις ήταν η “κουλτούρα της ακύρωσης” – πρακτική δηλαδή του να μην υποστηρίζουμε πια κάτι, συνήθως μία διασημότητα ή προϊόν, λόγω προβληματικής/απαράδεκτης συμπεριφοράς- και η “έκτακτη κλιματική ανάγκη”. Το 2015 ήταν απλά το emoji που κλαίει και γελά ταυτόχρονα.

Φέτος ποια θα μπορούσε να είναι η κορυφαία λέξη; Μάλλον καλά το καταλάβατε, το 2020 την κορυφή κατέκτησε η λέξη “lockdown”. Καθώς οι περισσότερες χώρες ήδη βιώνουν το δεύτερο lockdown της χρονιάς δεν μας κάνει εντύπωση που όλοι συζητούν γι’ αυτό.

Σύμφωνα με το Λεξικό Collins, το “lockdown” είναι η “επιβολή αυστηρών περιορισμών στις μετακινήσεις, τις κοινωνικές επαφές και την πρόσβαση σε δημόσιους χώρους” και σαν λέξη η χρήση του αυξήθηκε κατά 6.000%. Το 2019 χρησιμοποιήθηκε μόλις 4 χιλιάδες φορές, ενώ φέτος πάνω από μισό εκατομμύριο φορές.

Άλλες λέξεις σχετικές με την πανδημία που περιλαμβάνονται στην λίστα με τις 10 κορυφαίες λέξεις για το 2020 είναι φυσικά ο “κορονοϊός”, η “κοινωνική αποστασιοποίηση”, η “απομόνωση”, ο “απαραίτητος εργαζόμενος” και η “άδεια άνευ αποδοχών”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑQuarantine diaries (επεισόδιο 2ο): Όλα όσα έχεις ανάγκη να ακούσεις λίγο πριν το δεύτερο lockdown12.09.2018

“Η γλώσσα αποτελεί αντανάκλαση του κόσμου γύρω μας, και το 2020 κυριαρχήθηκε από την πανδημία” δήλωσε το λεξικό Collins. “Επιλέξαμε το lockdown ως λέξη της χρονιάς γιατί περικλείει την κοινή εμπειρία δισεκατομμυρίων ανθρώπων που έπρεπε να μπουν σε καραντίνα για τον περιορισμό του ιού”.

“Δεν είναι λέξη που μας αρέσει, αλλά είναι η λέξη που περιγράφει καλύτερα την χρονιά σχεδόν όλου του κόσμου” κατέληξε.

Ποιες άλλες λέξεις περιγράφουν το 2020;

Βέβαια το ενδιαφέρον του πλανήτη δεν μονοπώλησε μόνο ο κορονοϊός. Το “BLM”, τα αρχικά δηλαδή του κινήματος Black Lives Matter, επίσης περιλαμβάνεται στη λίστα με τις 10 πιο δημοφιλείς λέξεις της χρονιάς. Ορίζεται ως “ένα κίνημα που διαδηλώνει κατά της φυλετικής βίας και καταπίεσης”. Το BLM λοιπόν είδε μία αύξηση περίπου 581% το 2020, χάρη στις παγκόσμιες διαδηλώσεις που προκάλεσε η δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ τον Μάιο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑBanksy: Νέο έργο κατά του ρατσισμού, εμπνευσμένο από τον Τζορτζ Φλόιντ12.09.2018

Άλλη μία λέξη που κατάφερε να μπει στην λίστα είναι ο “TikToker”, το άτομο δηλαδή που χρησιμοποιεί την δημοφιλή εφαρμογή TikTok. Κατά τη διάρκεια του lockdown, η εφαρμογή γνώρισε τεράστια επιτυχία και αποτελεί πλέον την αγαπημένη πλατφόρμα της Γενιάς Ζ.

Εμείς πάντως ελπίζουμε οι κορυφαίες λέξεις για το 2021 να είναι πιο θετικές.

Περισσότερα από Επίκαιρα
VIMA_WEB3b