MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
28
ΜΑΡΤΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πανελλαδικό lockdown: Τα νέα μέτρα που θα ισχύσουν

Καθολικό lockdown σε όλη τη χώρα ανακοίνωσε σήμερα στις 12:00 το μεσημέρι, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μαζί με τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα.

Monopoli Team

“Η επιθετική αύξηση των κρουσμάτων, των διασωληνωμένων και των θανάτων στην χώρα μας, αλλά και η κατάληψη όλων και περισσότερων ΜΕΘ” είναι μεταξύ άλλων οι λόγοι που οδήγησαν την κυβέρνηση να λάβει επιπλέον μέτρα με σκοπό να αναχαιτίσει το δεύτερο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη, και να αποφασίσει την επιβολή καθολικού lockdown στην χώρα μας.

Σήμερα το μεσημέρι στις 12:00, λοιπόν, ακούσαμε τις επίσημες ανακοινώσεις και όλες τις λεπτομέρειες που θα συνοδεύσουν το δεύτερο lockdown από τον πρωθυπουργό, ο οποίος εμφανίστηκε από το Μέγαρο Μαξίμου, παρουσία του καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα.

Η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων τα τελευταία 24ωρα, έχει ασκήσει μεγάλη πίεση στο ήδη επιβαρυμένο σύστημα υγείας και σήμανε τον συναγερμό για την επιβολή ενός δεύτερου lockdown, με την επαναφορά της χρήσης των sms για τις μετακινήσεις, όπως ίσχυε και με το lockdown του Μαρτίου. Ωστόσο θα υπάρχουν και μερικές διαφορές με την πρώτη φορά.

Όσα ανακοινώθηκαν για το δεύτερο lockdown

Λόγω των παραπάνω λόγων, λοιπόν, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε οριζόντιο καθεστώς αναστολής δραστηριοτήτων, από το Σάββατο 7 Νοεμβρίου 6:00 το πρωί, και για τρεις εβδομάδες, δηλαδή μέχρι τις 30 Νοεμβρίου.

Οι διαφορές από το πρώτο lockdown περιλαμβάνουν: απαγόρευση των μετακινήσεων μεταξύ των νομών και το κλείσιμο των Γυμνασίων και Λυκείων που θα λειτουργήσουν με καθεστώς τηλεκπαίδευσης, ενώ θα παραμείνουν ανοιχτά τα νηπιαγωγεία και τα σχολεία. 

Πιο συγκεκριμένα τα νέα μέτρα θα περιλαμβάνουν:

1) Οι μετακινήσεις θα επιτρέπονται μόνο με sms, τα οποία θα χωρίζονται στις έξι κατηγορίες που γνωρίζουμε και αποστολή στο 13033 χωρίς χρέωση. Για τους εργαζόμενους που αναγκαστικά θα πρέπει να μετακινούνται από και προς τους χώρους εργασίας τους, θα εκδοθούν σχετικά έγγραφα μέσω της Εργάνης, σε συνεννόηση με τους εργοδότες τους.

2) Σε κλείσιμο θα προχωρήσει και το λιανεμπόριο, με εξαίρεση τα καταστήματα λιανικής πώλησης τροφίμων, όπως σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ και pet shop.

3) Τα καταστήματα της εστίασης θα παραμείνουν κλειστά και θα λειτουργούν μόνο με delivery, και όχι take away.

4) Θα απαγορεύονται οι μετακινήσεις μεταξύ των νομών. 

Οι διαφορές σε σχέση με το lockdown του Μαρτίου είναι ότι θα παραμείνουν ανοιχτά ξενοδοχεία, βιομηχανία και χονδρεμπόριο και ότι θα ισχύει και απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 21:00 έως τις 05:00.

Σύντομα περισσότερες πληροφορίες για τα οικονομικά μέτρα που θα εφαρμοστούν, τα οποία θα περιλαμβάνουν οικονομική ενίσχυση 800 ευρώ για όσους εργαζομένους τεθούν σε αναστολή τον Νοέμβριο, επέκταση των επιδομάτων ανεργίας για δύο μήνες, εφάπαξ οικονομική ενίσχυση 400 ευρώ σε όσους μη επιδοτούμενους μακροχρόνια ανέργους.

Περισσότερα από Επίκαιρα
VIMA_WEB3b