MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΡΙΤΗ
19
ΜΑΡΤΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΥΓΕΙΑ

Διατροφή και υγεία: 7 τροφές-σύμμαχοι με βιταμίνη D, για ένα ισχυρό ανοσοποιητικό

Διατροφικοί σύμμαχοι για ένα ισχυρό ανοσοποιητικό και ειδικότερα έναντι του κορoνοϊού, αποδεικνύονται τα τρόφιμα που εμπεριέχουν βιταμίνη D, ίσως την πιο δημοφιλή βιταμίνη της χρονιάς.

Monopoli Team

Πολλά έχουν ακουστεί φέτος για τον καθοριστικό ρόλο της βιταμίνης D για τη θωράκιση του ανθρώπινου οργανισμού γενικά, αλλά και ειδικότερα έναντι του νέου κορoνοϊού. Στον παλμό της πανδημίας, πολλοί επιστήμονες μίλησαν για τα θετικά οφέλη που επιφέρει, μεταξύ και πολλών άλλων, στο ανοσοποιητικό σύστημα. Έρευνες έχουν δείξει μάλιστα πως βοηθάει ιδιαίτερα στην θωράκιση και του αναπνευστικού συστήματος, καθιστώντας την ίσως, ενόψει και της έξαρσης των κρουσμάτων κορονοϊού, την πιο δημοφιλή βιταμίνη της χρονιάς!

Έλλειψη βιταμίνης D παρά την ηλιοφάνεια

Ειδικά στην Ελλάδα, παρά την έντονη ηλιοφάνεια της χώρας μας, η έλλειψή της είναι ένα άκρως συχνό φαινόμενο. Τι κι αν η βιταμίνη D θεωρείται η βιταμίνη του ήλιου; Πρόσφατες έρευνες μάλιστα δείχνουν πως σχεδόν 7 στους 10 Έλληνες έχουν ανεπαρκή επίπεδα της πολύτιμης βιταμίνης. Γενικότερα, ένα σημαντικό ποσοστό του πλανήτη παρουσιάζει εξίσου ανεπαρκή επίπεδα. Έτσι, οι ειδικοί συστήνουν κατά βάση ολιγόλεπτη έκθεση στον ήλιο για περίπου τρεις ημέρες της εβδομάδας.

Η καραντίνα βέβαια πιθανόν να δυσκολεύει πολλούς με την απαιτούμενη αυτή έκθεση. Κάποιοι μάλιστα συνδέουν τα παγκοσμίως υψηλά ποσοστά έλλειψης της βιταμίνης D με τον συχνό πλέον εγκλεισμό. Ο ήλιος όμως, αν και ο σημαντικότερος, δεν είναι ο μόνος τρόπος πρόσληψής της.

Υπάρχουν πολλές τροφές πλούσιες σε περιεκτικότητα βιταμίνης D, που μπορούν να βοηθήσουν στο χτίσιμο ενός πιο γερού ανοσοποιητικού κατά του covid-19. Πόσο μάλλον τώρα τον χειμώνα, που η ηλιοφάνεια λιγοστεύει και η καραντίνα επανήλθε στην καθημερινότητά μας. Συγκεντρώσαμε λοιπόν μερικές τροφές πλούσιες στην δημοφιλή βιταμίνη και τις μοιραζόμαστε μαζί σας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ10 πράγματα που πρέπει να γνωρίζει ένα παιδί όταν μένει μόνο στο σπίτι12.09.2018

Λιπαρά ψάρια και θαλασσινά βιταμίνη D

Κρόκοι αυγού βιταμίνη D

Πορτοκάλια βιταμίνη D

Μανιτάρια

Γαλακτοκομικά

Δημητριακά

Βρώμη

Γενικά, πλουσιότερες σε βιταμίνη D είναι συνήθως οι ζωικές τροφές και τα μανιτάρια. Σε κάθε περίπτωση, καλό είναι να αποφεύγεται η καταχρηστική κατανάλωση που μπορεί να οδηγήσει σε ανεπιθύμητα αποτελέσματα. Μην ξεχνάτε επίσης να συμβουλεύεστε για την διατροφή σας τους ειδικούς, σε περιπτώσεις υποκείμενων νοσημάτων και παθήσεων.

Με πληροφορίες από venizeleio.gr, mednutrition.gr και euroclinic.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΠόση βιταμίνη C πιστεύεις ότι αντέχει το δέρμα σου;12.09.2018

Περισσότερα από Διατροφή
VIMA_WEB3b