MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΚΥΡΙΑΚΗ
28
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΝΕΑ

Τεράστιο αρχαίο γεωγλυφικό γάτας ανακαλύφθηκε στο Περού

Ένα γεωγλυφικό μίας γάτας από το 200-100 π.Χ. ανακαλύφθηκε μετά από έρευνες στο Περού, στις γραμμές Nazca, που αποτελούν Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς

Το γεωγλυφικό στο Περού
Το γεωγλυφικό στο Περού
Monopoli Team

Οι τεράστιοι αμμόλοφοι του Περού, που πριν πολλούς αιώνες είχαν χαρακτεί με γεωγλυφικά -μέχρι τώρα έχουν ανακαλυφθεί ενός πουλιού, μίας όρκας και μίας μαϊμούς- αποκάλυψαν πρόσφατα ακόμη ένα αρχαίο γεωγλυφικό, αυτή τη φορά μίας τεράστιας γάτας.

Το σχέδιο στην περιοχή Nazca, που δημιουργήθηκε μάλλον το 200-100 π.Χ., ανακαλύφθηκε κατά τη διάρκεια εργασιών, ώστε να γίνει πιο προσβάσιμος ένας από τους λόφους που προσφέρει καλύτερη θέα στα υπόλοιπα γεωγλυφικά.

Αρχαιολόγοι συντηρούν το γεωγλυφικό στο Περού.

Αρχαιολόγοι συντηρούν το γεωγλυφικό στο Περού.

Οι γραμμές Nazca, όπως είναι γνωστές, αποτελούνται από γεωμετρικά ζωομορφικά σχέδια, που δημιουργήθηκαν με την αφαίρεση εδάφους και πέτρας που αποκάλυπταν τα αντιθετικά υλικά κάτω από αυτά. Αποτελούν Παγκόσμιο Μνημείο Κληρονομιάς της Unesco από το 1994, και καλύπτουν 450 τετραγωνικά χιλιόμετρα στο Περού.

“Η φίγούρα δεν φαινόταν πολύ και παραλίγο να εξαφανιστεί, καθώς βρίσκεται σε μία απότομη πλαγιά που επηρεάζεται από την φυσική διάβρωση του εδάφους” δήλωσε το Υπουργείο Πολιτισμού του Περού.

“Την προηγούμενη εβδομάδα, το γεωγλυφικό καθαρίστηκε και διατηρήθηκε. Έτσι, βλέπουμε τώρα την γάτα σε προφίλ, με το κεφάλι της να κοιτάζει μπροστά” δήλωσαν και πρόσθεσαν ότι η γάτα είναι 37 μέτρα με γραμμές πλάτους 30-40 εκατοστών.

“Είναι καταπληκτικό ότι βρίσκουμε ακόμα νέες φιγούρες, αν και βέβαια γνωρίζουμε ότι υπάρχουν κι άλλα” δήλωσε ο Τζόνι Ίσλα, αρχηγός της αρχαιολογικής εκστρατείας. Παράλληλα, δήλωσε ότι τα τελευταία χρόνια έχουν εμφανιστεί περίπου 100 νέες φιγούρες στις κοιλάδες Nazca και Palpa.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΥπουργείο Πολιτισμού: Τι δείχνουν οι αρχαιολογικές έρευνες στη Ρήνεια, το άγνωστο νησί των Κυκλάδων12.09.2018

Οι αρχαιολόγοι ανέφεραν επίσης ότι η γάτα δημιουργήθηκε την περίοδο των Paracas, που διήρκησε από το 500 π.Χ. μέχρι το 200 μ.Χ. “Αυτό το γνωρίζουμε, συγκρίνοντας εικονογραφίες. Για παράδειγμα, τα σχέδια των Paracas ήταν πουλιά, γάτες, άνθρωποι που εύκολα συγκρίνονται με αυτά τα γεωγλυφικά”.

Περισσότερα από Εικαστικά
VIMA_WEB3b