MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΡΙΤΗ
23
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΝΈΑ

Γλυπτό για το Black Lives Matter στην θέση του αγάλματος του Έντουαρντ Κόλστον

Ο Βρετανός καλλιτέχνης Marc Quinn αντικατέστησε το άγαλμα του δουλεμπόρου Έντουαρντ Κόλστον με ένα γλυπτό μίας διαδηλώτριας του κινήματος Black Lives Matter.

Το άγαλμα για το black lives matter, Φωτογραφία: Graeme Robertson/The Guardian
Το άγαλμα για το black lives matter, Φωτογραφία: Graeme Robertson/The Guardian
Monopoli Team

Το άγαλμα του δουλεμπόρου Έντουαρντ Κόλστον αντικαταστάθηκε το πρωί της Τετάρτης στο Μπρίστολ -με ένα γλυπτό μίας διαδηλώτριας του κινήματος Black Lives Matter που συμμετείχε στην αποκαθήλωση του αγάλματος του Κόλστον.

Το γλυπτό αποτελεί έργο του Βρετανού καλλιτέχνη Marc Quinn -που είναι διάσημος για τις προτομές του, και αποφάσισε να δημιουργήσει ένα γλυπτό που θα αντικαθιστούσε τον Κόλστον ως ένα είδος ποιητικής δικαιοσύνης”.

“Ως λευκός δημιουργός έχω το χρέος να δώσω φωνή στους άλλους” δήλωσε ο καλλιτέχνης.

Η Jen Reid μπροστά από το άγαλμα της, φωτογραφία:Graeme Robertson/ The Guardian

Βέβαια, δεν πρόκειται για επίσημη κίνηση αντικατάστασης του αγάλματος του δουλεμπόρου, αφού ο Quinn και η ομάδα του έστησε το γλυπτό της διαδηλώτριας σε άκρα μυστικότητα. Συγκεκριμένα, έστησαν το γλυπτό στις 5 το πρωί, χωρίς να προλάβουν να αντιδράσουν οι αρχές.

Η διαδηλώτρια που έδωσε τη μορφή της στο γλυπτό είναι η Jen Reid, που είχε φωτογραφηθεί στο βάθρο του αγάλματος με σηκωμένη τη γροθιά της, όταν είχε αποκαθηλωθεί το άγαλμα του δουλεμπόρου. Κάτω από την μορφή της, στο βάθρο υπάρχει η επιγραφή “Οι ζωές των μαύρων έχουν ακόμα σημασία” (Black Lives Still Matter).

Το γλυπτό, με τίτλο “Ένα κύμα δύναμης (Jen Reid) 2020”, αποτελεί μία από τις πολλές λύσεις που έχουν προταθεί για την αντικατάσταση του προηγούμενου αγάλματος.

Για παράδειγμα, ο Banksy είχε προτείνει την ανέγερση ενός αγάλματος που θα απεικονίζει την ίδια τη κίνηση της διαμαρτυρίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΓιατι διαδηλωτές και φορείς σε όλον κόσμο αποκαθηλώνουν αγάλματα;12.09.2018

Πάντως, οι τοπικές αρχές δεν έχουν ακόμα απαντήσει στην ανέγερση του νέου αυτού γλυπτού και είναι πολύ πιθανό να μην παραμείνει για πολύ καιρό στη θέση του.

Πληροφορίες: The Guardian

Περισσότερα από Εικαστικά
VIMA_WEB3b