MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
25
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΔΙΕΘΝΉ

Γιατι διαδηλωτές και φορείς σε όλον κόσμο αποκαθηλώνουν αγάλματα;

Διαδηλωτές και φορείς αποκαθηλώνουν αγάλματα δουλεμπόρων και άλλων ιστορικών προσωπικοτήτων που συνέβαλαν στην αιματοκύληση της Αφρικής.

Το βεβηλωμένο άγαλμα του Ρόμπερτ Μίλιγκαν
Monopoli Team

Στο πλαίσιο αντιρατσιστικών διαδηλώσεων σε όλη την Ευρώπη μετά τη δολοφονία του Τζορτ Φλόιντ, όλο και περισσότερα ζητήματα αναδύονται που αποδεικνύουν ότι ο ρατσισμός δεν είναι αποκλειστικότητα των ΗΠΑ.

Τις τελευταίες ημέρες τον γύρο του κόσμου κάνουν εικόνες διαδηλωτών να βεβυλώνουν ή και να αποκαθηλώνουν αγάλματα δουλεμπόρων και άλλων προσωπικοτήτων που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην ρατσιστική αντιμετώπιση των μαύρων. Μάλιστα, μουσεία και δήμοι αποσύρουν οικειοθελώς τέτοια αγάλματα.

Τα αγάλματα αυτά προκαλούσαν αντιδράσεις εδώ και πολλά χρόνια, η αποκαθήλωση τους όμως σταματούσε πάντα λόγω γραφειοκρατικών κωλυμάτων. Έτσι, οι μαύροι πολίτες αναγκάζονταν να έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι με την πραγματικότητα ότι οι άνθρωποι που βασάνισαν τους προγόνους τους τιμούνται ακόμα παρά το βίαιο παρελθόν τους.

Η αποκαθήλωση του μνημέιου του Έντουαρντ Κόλστον

Η αποκαθήλωση του μνημέιου του Έντουαρντ Κόλστον

Διαδηλωτές αποκαθηλώνουν το άγαλμα του Έντουαρντ Κόλστον

Μία από τις πιο διάσημες τέτοιες «αποκαθηλώσεις» είναι αυτή του αγάλματος του Έντουαρντ Κόλστον που πραγματοποίησαν διαδηλωτές στο Μπρίστολ. Μάλιστα, οι διαδηλωτές έκατσαν με το γόνατο τους πάνω στο κεφάλι του αγάλματος για 8 λεπτά, όσο ακριβώς χρειάστηκε για να αφήσει την τελευταία του πνοή ο Τζορτ Φλόιντ από τον αστυνομικό Ντέρεκ Σόβιν. Στη συνέχεια, οι διαδηλωτές το άγαλμα μέχρι το ποτάμι, όπου και το «έπνιξαν».

Πρόκειται για μία πολύ σημαντική νίκη για τους μαύρους πολίτες του Μπρίστολ -και οχι μόνο, καθώς ο Κόλστον ήταν ένας άνθρωπος που προκάλεσε πόνο σε εκατοντάδες χιλιάδες Αφρικανούς. ‘Ηταν ηγετικό μέλος της «Βασιλικής Αφρικανικής Εταιρίας» που τον 17ο αιώνα μονοπωλούσε το δουλεμπόριο. Ήταν επίσης υπεύθυνος για τη μεταφορά 84 χιλιάδων ανδρών, γυναικών, αλλά και παιδιών από την Αφρική στην Αμερική. Περίπου 20 χιλιάδες από αυτούς πέθαναν κατά τη διάρκεια του ταξιδιού.

Παρά τις «φιλανθρωπικές» του δράσεις στη Μ. Βρετανία, η συμβολή του στον θάνατο και τον βασανισμό τόσων ανθρώπων δεν διαγράφεται, γι’ αυτό και η κοινότητα της Μπρίστολ δεν λυπήθηκε καθόλου από την αποκαθήλωση του αγάλματός του.

Το βεβηλωμένο άγαλμα του Ρόμπερτ Μίλιγκαν, λίγο πριν την αποκαθήλωση του

Το βεβηλωμένο άγαλμα του Ρόμπερτ Μίλιγκαν, λίγο πριν την αποκαθήλωση του

Το Μουσείο του Λονδίνου αποσύρει το άγαλμα του Ρόμπερτ Μίλιγκαν

Στην αποκαθήλωση των αγαλμάτων, όμως, δεν συμμετέχουν μόνο διαδηλωτές, αφού ακόμα και το Μουσείο του Λονδίνου συνειδητοποίησε την αναγκαιότητα να απομακρυνθεί το άγαλμα του Ρόμπερτ Μίλιγκαν. Έτσι, ανήμερα της κηδείας του Τζορτ Φλόιντ πήρε την απόφαση να αφαιρέσει το άγαλμα, που κοσμούσε τον εξωτερικό χώρο του μουσείου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του μουσείου, το άγαλμα αφαιρέθηκε «για να αναγνωρίσει τις επιθυμίες της κοινότητας», ενώ δήλωσαν ότι πράγματα το μνημείο του δουλέμπορου ήταν μία άβολη προσθήκη στον εξωτερικό χώρο του μουσείου «εδώ και πολύ καιρό».

Ο Μίλιγκαν ήταν ένας φημισμένος δουλέμπορος, που είχε στην ιδιοκτησία του δύο φυτίες ζαχαροκάλαμων και 526 σκλάβους στην Τζαμάικα. Έτσι, όταν αποκαθηλώθηκε και επίσημα το μνημείο του χθες, εκατοντάδες πολίτες χειροκροτούσαν.

Το βεβηλωμένο άγαλμα του Λεοπόλδου Β'

Το βεβηλωμένο άγαλμα του Λεοπόλδου Β’

Η πόλη της Αμβέρσας απομακρύνει το άγαλμα του Λεοπόλδου Β’

Χθες απομακρύνθηκε και το άγαλμα του Βασιλιά Λεοπόλδου Β‘, λίγες μέρες μετά τον βανδαλισμό του από διαδηλωτές. Το συγκεκριμένο μνημείο βρισκόταν δίπλα από μία εκκλησία στην πόλη της Αμβέρσας. Η πόλη αποφάσισε όμως να το αφαιρέσει από τη συγκεκριμένη θέση του και να το συμπεριλάβει στις συλλογές του μουσείου της πόλης.

Μάλιστα, δεν υπάρχουν σχέδια αναστήλωσης του, καθώς ο διευθυντής του μουσείου δήλωσε πως θα εκτίθεται… όπως ακριβώς είναι, δηλαδή γεμάτο μπογιές και συνθήματα από τους βανδαλισμούς!

Πρόκειται για ένα άγαλμα που προκαλούσε εδώ και χρόνια εντάσεις, καθώς ο Λεοπόλδος Β’ ήταν ένας από τους πιο βίαιους ηγέτες των αποικιών. Ήταν υπεύθυνος για τον θάνατο δέκα εκατομμυρίων Κονγκολέζων κατά τη διάρκεια της 23χρονης βασιλείας του στο Κονγκό. Σύμφωνα με τον ιστορικό Adam Hochschild «σχεδόν ο μισός πλυθησμός του Κονγκό πέθανε υπό την ηγεσία του αιμοδιψούς ηγέτη».

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Another one bites the dust ? ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ • #blm #blacklivesmatter #indigenous #nativeamerican #columbus #christophercolumbus #colonizer #genocide #protest #march #richmond #virginia #statue #relic #monument

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Diet Prada ™ (@diet_prada) στις

Διαδηλωτές βάζουν φωτιά στο μνημείο του Χριστόφορου Κολόμβου

Πριν λίγες ώρες, διαδηλωτές στη Βιρτζίνια των ΗΠΑ ακολούθησαν το «παράδειγμα» των Ευρωπαίων διαδηλωτών και έβαλαν φωτιά στο άγαλμα του Χριστόφορου Κολόμβου σε ένδειξη αλληλεγγύης στους αυτόχθονες της Αμερικής.

Συγκεκριμένα, αφού πρώτα το αποκαθήλωσαν, του έβαλαν φωτιά και στη συνέχεια το έριξαν στη λίμνη του Byrd Park. Στη θέση του μνημείου τώρα βρίσκεται ένα πλακάτ «Ρατσισμός: Δεν θα μας λείψεις».

Ο Χριστόφορος Κολόμβος είναι μία από τις πιο φημισμένες ιστορικές φιγούρες, κυρίως επειδή «ανακάλυψε» την Αμερική. Πολλοί, όμως, δεν ξέρουν ότι ο Κολόμβος ήταν και υπεύθυνος για την γενοκτονία χιλιάδων αυτοχθόνων της Αμερικής, αλλά και για την υποδούλωση και πώληση τους στις ευρωπαϊκές αγορές δούλων.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

. . What should we do with the empty plinth in the middle of Bristol? Here’s an idea that caters for both those who miss the Colston statue and those who don’t. We drag him out the water. Put him back on the plinth, tie cable round his neck and commission. Some life size bronze statues of protestors in the act of pulling him down. Everyone happy. A famous day commemorated.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Banksy (@banksy) στις

Η πρωτότυπη ιδέα του Banksy

Όσοι τώρα ανρωτιούνται τι θα συμβεί στις άδειες θέσεις των μνημείων που αποκαθηλώθηκαν, ο Banksy έχει μια πολύ πρωτότυπη ιδέα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑBanksy: Νέο έργο κατά του ρατσισμού, εμπνευσμένο από τον Τζορτζ Φλόιντ12.09.2018

Ο διάσημος street artist προτείνει να στηθεί ένα νέο μνημείο. Στο νέο μνημείο όμως προτείνει να απεικονίζεται η πράξη της αποκαθήλωσης από τους διαδηλωτές. Αρκεί να επαναγκατασταθεί το παλιό βεβηλωμένο άγαλμα με ένα σκοινί γύρω από τον λαιμό του, το οποίο θα τραβούν αγαλματίδια διαδηλωτών. «Έτσι θα είναι όλοι χαρούμενοι» έγραψε περιπαικτικά ο καλλιτέχνης.

Περισσότερα από Επίκαιρα
VIMA_WEB3b