MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΕΤΑΡΤΗ
15
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ:
ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ X
ΗΘΟΠΟΙΟ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΗΘΟΠΟΙΟ X
ΘΕΑΤΡΟ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΘΕΑΤΡΟ X
ΟΛΕΣ ΟΙ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ
Όπερα

Η επιστροφή του Οδυσσέα στην πατρίδα, του Κλάουντιο Μοντεβέρντι στο Ηρώδειο

Η Καμεράτα-Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής επανέρχεται στο Φεστιβάλ Αθηνών με μια νέα παραγωγή της αριστουργηματικής όπερας του Κλάουντιο Μοντεβέρντι.

Monopoli Team

Στο πόντιουμ ο Γιώργος Πέτρου, ένας από τους κορυφαίους Έλληνες μαέστρους με λαμπρή διεθνή παρουσία, ενώ την σκηνοθεσία υπογράφει η διακεκριμένη σκηνοθέτις και διευθύντρια του Θεάτρου Τέχνης, Μαριάννα Κάλμπαρη. Συμμετέχουν 11 κορυφαίοι Έλληνες σολίστ, με επικεφαλής τον βαρύτονο Τάση Χριστογιανόπουλο και την μεσόφωνο Μαίρη Ελεν Νέζη, οι οποίοι έχουν διαπρέψει στους ομώνυμους ρόλους σε μεγάλα θέατρα στο εξωτερικό.

Πάντα δραστήρια και πολυσχιδής, η πολυαγαπημένη Καμεράτα-Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής φροντίζει για ένα μαγευτικό ηχητικό περιβάλλον, μέσα από τους εξωτικούς ήχους των μουσικών οργάνων της εποχής του πρώιμου Μπαρόκ.

Λίγα λόγια

Ο “Οδυσσέας” του Monteverdi παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στη Βενετία το 1640, με μεγάλη επιτυχία. Μετά από μια σειρά αναβιώσεων, το έργο χάθηκε μέχρι τις αρχές του 20αι όπου το χειρόγραφο εκδόθηκε για πρώτη φορά. Φυσικά, οι μουσικολογική γνώση των αρχών του 20ου αι. δεν επέτρεψε να αποκωδικοποιηθεί η αριστουργηματική, αλλά στενογραφική παρτιτούρα του έργου με αποτέλεσμα η όπερα να θεωρηθεί ημιτελής. Ωστόσο, η πολύτιμη γνώση της ιστορικής ερμηνευτικής που άνθισε στο τέλος του 20ου αι και σήμερα πια αποτελεί σύγχρονη κατάκτηση, επέτρεψε να αποδοθεί στο έργο η πραγματική του αξία, καθιστώντας το ως ένα από τα πλέον πρωτοποριακά και μεγαλειώδη έργα του οπερατικού ρεπερτορίου και τοποθετώντας τον Monteverdi στο βάθρο των σημαντικότερων μουσικών δραματουργών όλων των εποχών.

Ο μεγάλος Ιταλός συνθέτης, επηρεασμένος από του αρχαίο θέατρο, μελοποιεί με συγκλονιστικό τρόπο την αρχετυπική ομηρική ιστορία του “ταξιδιού του ήρωα”, ζωντανεύοντας αριστοτεχνικά τα αιώνια σύμβολα του Ομήρου.

Η σύγχρονη πραγματικότητα που μέσω της πανδημίας έχει οδηγήσει τον κόσμο μια αδιανόητη ως τώρα κοινωνική συνθήκη, δεν θα μπορούσε να αφήσει ανεπηρέαστη την Μαριάννα Κάλμπαρη, που μέσα από τη σκηνοθετική της ματιά  δημιουργεί ένα σχόλιο για αυτό που συμβαίνει αυτή τη στιγμή στις ζωές μας.

Συντελεστές

Μουσική διεύθυνση: Γιώργος Πέτρου
Σκηνοθεσία:
Μαριάννα Κάλμπαρη
Σκηνικά – Κοστούμια:
Γιωργίνα Γερμανού
Φωτισμοί: Στέλλα Κάλτσου
Βοηθός σκηνοθέτιδας: Κωνσταντίνα Ψωμά
Μουσική προετοιμασία:
Μάρκελλος Χρυσικόπουλος
Σε όργανα εποχής:
Καμεράτα – Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής
Ερμηνεύουν Τάσης Χριστογιαννόπουλος (Οδυσσέας), Μαίρη-Έλεν Νέζη (Πηνελόπη), Μίνα Πολυχρόνου (Αθηνά, Έρωτας), Ελένη Βουδουράκη (Μελανθώ, Η εύθραυστη ανθρώπινη φύση), Χαράλαμπος Βελισσάριος (Εύμαιος), Δημήτρης Ναλμπάντης (Ίρος), Μάριος Σαραντίδης (Αντίνοος, Χρόνος)
Εκτέλεση παραγωγής
Pure Art

*Στα ιταλικά, με ελληνικούς υπέρτιτλους

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Συγγραφέας: Κλάουντιο Μοντεβέρντι
Σκηνοθεσία: Μαριάννα Κάλμπαρη

Σκηνικά: Γιωργίνα Γερμανού
Κοστούμια: Γιωργίνα Γερμανού
Μουσική Διεύθυνση: Γιώργος Πέτρου
Μουσική: Μάρκελλος Χρυσικόπουλος
Φωτισμοί: Στέλλα Κάλτσου

Παίζουν: Όργανα εποχής: Καμεράτα - Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής, Ερμηνεύουν: Τάσης Χριστογιαννόπουλος, Μαίρη-Έλεν Νέζη, Μίνα Πολυχρόνου, Ελένη Βουδουράκη, Χαράλαμπος Βελισσάριος, Δημήτρης Ναλμπάντης Μάριος Σαραντίδης

Παραστάσεις: Τρίτη και Τετάρτη στις 21:00
Βοηθός Σκηνοθετη: Κωνσταντίνα Ψωμά
Περισσότερα από ΘΕΑΤΡΟ
Σχετικά Θέματα
ΘΕΑΤΡΟ
Σαλώμη: Μια σύγχρονη σκηνική μεταγραφή του έργου του Όσκαρ Ουάιλντ στο Μπάγκειον
Θεατρικά Νέα
Δεσποινίς Τζούλια: Έλενα Μαυρίδου και Γιάννης Τσορτέκης μαζί στη σκηνή
ΘΕΑΤΡΟ
Ο Παρείσακτος: Μια παράσταση για τη μεταμόσχευση καρδιάς στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά
ΘΕΑΤΡΟ
O θάνατος ενός ηθοποιού, από την Ομάδα Dulcinea στο ΠΛΥΦΑ
ΘΕΑΤΡΟ
ΝΤΑΡFΣΤΕΛΕΡ, του Θανάση Δόβρη στο Θέατρο Ρεκτιφιέ
ΘΕΑΤΡΟ
Το Ποδήλατο της Ωραίας Ελένης, της Αλμπέρτα Τσοπανάκη στο Θέατρο Παραμυθίας
ΘΕΑΤΡΟ
Η νέα όπερα του Άλκη Μπαλτά για τη ζωή του αστρονόμου Τζορντάνο Μπρούνο στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ
ΘΕΑΤΡΟ
RADIO 1: Η πιο λυπημένη μέρα της ζωής μου, σε σκηνοθεσία Χρήστου Πασσαλή στο Θέατρο 104
Θεατρικά Νέα
170 τετραγωνικά: Η μεγάλη επιτυχία του Γιωργή Τσουρή επιστρέφει για λίγες παραστάσεις
Θεατρικά Νέα
O Δημήτρης Καταλειφός ενσαρκώνει τον John Barrymore στο Θέατρο Άνεσις
ΘΕΑΤΡΟ
Λεόντιος και Λένα, του Georg Büchner στο Θέατρο 104
ΘΕΑΤΡΟ
Ο Λόγος, του Kaj Munk στο BIOS