MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
29
ΜΑΡΤΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ

The Guardian: Ποιο ελληνικό νησί αποθεώνεται ως «το νησί των ονειροπόλων»;

Τα διεθνή ΜΜΕ συνεχίζουν να προβάλλουν την Ελλάδα, ως ιδανικό προορισμό για το φετινό καλοκαίρι και η βρετανική εφημερίδα The Guardian επιλέγει να κάνει αφιέρωμα στο νησί της Ύδρας.

Monopoli Team

Τα διεθνή ΜΜΕ δεν έχουν σταματήσει να προβάλλουν με τον καλύτερο τρόπο τις ομορφιές της Ελλάδας και αυτό φαίνεται από τα αφιερώματα που επιλέγουν να κάνουν, τις τελευταίες εβδομάδες. Φυσικά αυτό βοηθάει σε μεγάλο βαθμό την προσέλκυση τουριστών, εν όψει της φετινής τουριστικής περιόδου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑCondé Nast Traveller: «Ταξιδεύουμε» στα ελληνικά νησιά…από το σπίτι12.09.2018

Το Σάββατο 23 Μαΐου, προστέθηκε στην λίστα των θαυμαστών, η βρετανική εφημερίδα Guardian, με ένα αφιέρωμα στο νησί της Ύδρας.

«Το ελληνικό νησί των ονειροπόλων»

Το άρθρο υπογράφει η συγγραφέας Polly Samson και έχει ως τίτλο: «Ύδρα, το ελληνικό νησί των ονειροπόλων».

Φωτογραφία: Γιώργος Τσάφος. Η Καθημερινή.

Σε αυτό αναφέρει πως πρωτοεπισκέφθηκε – και ερωτεύτηκε – το νησί πριν 6 χρόνια, μαζί με φίλους της. «Επισκέφθηκα την Ελλάδα όταν ήταν απλά ένα όμορφο ελληνικό νησί και όχι ένα μέρος όπου πήγα να επικοινωνήσω με τα φαντάσματα του. Δεν νομίζω να ήξερα καν ότι ήταν το νησί στο οποίο είχε ζήσει ο Leonard Cohen και δεν ήξερα τίποτα για τον Charmian Clift, τον George Johnston και την μποέμ κοινότητα που ανέπτυξαν εκεί. Ήταν μέσα Μαΐου και θέλαμε με τους φίλους και τα παιδιά μας, ένα χαλαρό Σαββατοκύριακο με εξασφαλισμένη ηλιοφάνεια», γράφει.

Της το είχε προτείνει ως ιδέα, η δημοσιογράφος Rosie Boycott, καθώς όπως είπε: «Το νησί έχει τα πιο καθαρά νερά που μπορεί να κολυμπήσει κανείς. Οι παραλίες δεν έχουν άμμο και είναι βραχώδεις».

Παραλία Σπηλιά

Η τελευταία φορά βρισκόταν στην Ελλάδα η Samson, ήταν πριν δύο μήνες, όταν η κυβέρνηση έκλεισε τα σχολεία της χώρας, δηλαδή στην αρχή του lockdown. «Αν ήμασταν με την κόρη μου ακόμη στο νησί, θα αναδυόμασταν από την καραντίνα βλέποντας τον ήλιο ενός πεντακάθαρου ελληνικού νησιού.», αναφέρει μεταξύ άλλων.

Οι αναμνήσεις της συγγραφέως από το νησί

Η συγγραφέας περιγράφει την εμπειρία και τις αναμνήσεις της από το νησί. Αναφέρεται στην έντονη μυρωδιά των λευκών λουλουδιών, στις γάτες του δρόμου, στις ανθισμένες πορτοκαλιές, στις μετακινήσεις με τα πόδια ή με τα γαϊδουράκια και τις τοπικές ταβέρνες. Μιλάει για την συναναστροφή της με ντόπιους ψαράδες και ζωγράφους του νησιού, ένας από τους οποίους γνώριζε και τον Leonard Cohen και την παρέα του και δειπνούσαν μαζί. Περιγράφει την παραλία στην Σπηλιά, και πως ένας ανεμόμυλος της θύμισε την Sophia Loren στην ταινία «Το παιδί και το δελφίνι», που είχε γυριστεί στην Ύδρα.

Ο Λέοναρντ Κοέν και η μποέμ παρέα του στην Ύδρα.

«Έτσι μυρίζει ο παράδεισος»

Στο τέλος του άρθρου, η συγγραφέας φαντάζεται πώς θα ήταν αν έφτανε τώρα στο νησί. «Ονειρεύομαι την άφιξη, τη στιγμή που το πλοίο στρίβει αριστερά για το λιμάνι της Ύδρας. Είναι μιάμιση ώρα από τον Πειραιά. Η πρώτη εικόνα του νησιού από το πλοίο είναι οι μεγάλοι, γυμνοί, ασυμβίβαστοι, γκρίζοι και άγονοι βράχοι. Κι έπειτα η στροφή και η μεγάλη αποκάλυψη, η λαμπερή ημισέληνος του λιμανιού». Η κόρη της προσθέτει: «Ξέρω ακριβώς τι θα έκανες, τι θα έλεγες. Κάνεις ακριβώς το ίδιο κάθε φορά. Σταματάς και παίρνεις μια βαθιά ανάσα και λες «ακριβώς έτσι μυρίζει ο παράδεισος».

Μπορείτε να αγοράσετε το βιβλίο της Polly Samson, «A Theatre for Dreamers», που εμπνέεται από τις ημέρες του Leonard Cohen στην Ύδρα, εδώ.

Περισσότερα από Επίκαιρα
VIMA_WEB3b