ΣΥΝΤΑΓΗ
Σιροπιαστό τσουρέκι από το Chef Γιώργο Τσούλη
Μια φανταστική συνταγή για σιροπιαστό τσουρέκι που θα την αγαπήσουν όλοι!

Σιροπιαστό τσουρέκι
Monopoli Team
16.04.2020
A
A
Μερίδες: 8-10
Προετοιμασία: 2 ώρες
Αναμονή: 2 ώρες
Εκτέλεση: 50 λεπτά
Βαθμός δυσκολίας: 3/5
Για τη ζύμη:
- 500 γρ. αλεύρι, γ.ο.χ.
- 100 γρ. ζάχαρη, κρυσταλλική
- 3 κ.γ. ξερή μαγιά
- Ξύσμα από ένα πορτοκάλι
- 1/4 κ.γ. μαστίχα
- 1/4 κ.γ. μαχλέπι
- 3 μεγάλα αυγά
- 120 ml γάλα, πλήρες ελαφρώς ζεστό
- 3/4 κ.γ. αλάτι
- 150 γρ. βούτυρο, παγωμένο και κομμένο σε κύβους
- 2 κρόκους αραιωμένους σε λίγο νερό
Για το σιρόπι:
- 200 ml νερό
- 200 γρ. ζάχαρη, κρυσταλλική
- Εκτέλεση για τη ζύμη: Αδειάζουμε το γάλα και τη μαγιά σε ένα μπολάκι. Με ένα κουτάλι ανακατεύουμε το μείγμα και το αφήνουμε στην άκρη για 5 λεπτά ώστε να ενεργοποιηθεί η μαγιά.
- Παράλληλα ρίχνουμε μέσα στο multi τη μισή ποσότητα της ζάχαρης (50 γρ.) μαζί με το μαχλέπι, τη μαστίχα και τα χτυπάμε μέχρι να διαλυθούν τελείως.
- Στη συνέχεια ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ το αλεύρι, λίγο αλάτι, το μείγμα με το μαχλέπι, την υπόλοιπη ζάχαρη, το μείγμα γάλατος-μαγιάς και τα ζυμώνουμε με το γάντζο σε δυνατή ταχύτητα.
- Διακόπτουμε το ζύμωμα, προσθέτουμε τα αυγά και συνεχίζουμε το ζύμωμα για 7-8 λεπτά.
- Με το που δημιουργηθεί η ζύμη, προσθέτουμε το βούτυρο και στη συνέχεια το ξύσμα πορτοκαλιού και συνεχίζουμε το χτύπημα για 1-2 λεπτά ακόμη μέχρι να έχουμε ένα μαστιχωτό ζυμάρι.
- Λαδώνουμε ελαφρά ένα μπολ και τοποθετούμε μέσα το ζυμάρι. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και το αφήνουμε να φουσκώσει για 1 με 1 ½ ώρα.
- Μόλις φουσκώσει η ζύμη, τη μεταφέρουμε στον πάγκο εργασίας και τη χωρίζουμε σε 4 ίσα μέρη με ένα ίσιο μαχαίρι. Αρχίζουμε να πλάθουμε το κάθε κομμάτι σε ομοιόμορφες λωρίδες μήκους 15εκ. περίπου.
- Έπειτα ενώνουμε τις πάνω άκρες των λωρίδες και δημιουργούμε την πλεξούδα όπως είναι το τσουρέκι κλείνοντας στο τελείωμα τις κάτω άκρες.
- Τοποθετούμε το τσουρέκι πάνω σε ένα ταψί του φούρνου με λαδόκολλα, το σκεπάζουμε με μεμβράνη και το αφήνουμε να φουσκώσει για άλλα 30-40 λεπτά.
- Εκτέλεση για το σιρόπι: Παράλληλα βάζουμε ένα κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά , ρίχνουμε το νερό, τη ζάχαρη και σιγοβράζουμε για περίπου για 5 λεπτά. Μόλις λιώσει η ζάχαρη, αποσύρουμε το κατσαρολάκι από τη φωτιά και αφήνουμε το σιρόπι.
- Μόλις φουσκώσει το τσουρέκι το αλείφουμε με 2 κρόκους αραιωμένους σε νερό.Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς στον αέρα για 20-25 λεπτά.
- Μόλις ψηθεί το τσουρέκι, το αφαιρούμε από το φούρνο, το σιροπιάζουμε, ρίχνοντας από πάνω του το σιρόπι που έχει πλέον κρυώσει.
- Κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.
TIP: Το τσουρέκι γενικά χρειάζεται πολύ ζύμωμα γιατί όσο πιο πολύ το χτυπάμε τόσες περισσότερες ίνες δημιουργούμε στη ζύμη.
Δείτε περισσότερες συνταγές του Chef Γιώργου Τσούλη εδώ.
A
A
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Βρες καθημερινά στο email σου τα πιο δημοφιλή θέματα του Monopoli.gr και ό,τι καλύτερο συμβαίνει στην πόλη!
ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
NEWS FEED
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Φεστιβάλ Ποίησης της Μεσογείου στην Αθήνα, με Λόρκα και Ελύτη
“Ο Γιώργος του Κέδρου”: Το βραβευμένο ντοκιμαντέρ για ελεύθερη προβολή online
Musical Theatre School: Η νέα εποχή στην εκπαίδευση του μιούζικαλ στην Ελλάδα
Γιώργος Κεβρεκίδης: Ο Έλληνας καλλιτέχνης προσκεκλημένος της Salt Research Instanbul
Ο Κύριος Βρομύλος στην Παιδική Σκηνή του Θεάτρου Τέχνης
Η Ήμερη του Φ. Ντοστογιέφσκι στο Θέατρο Σφενδόνη
«Ηλιοτρόπια στο Σκοτάδι και στο Φως»: Μια έκθεση για την επαναπρόσληψη των αισθήσεων στο Μουσείο Αγγελική Χατζημιχάλη
Η Ταράτσα του Φοίβου: Φινάλε τον Οκτώβριο με καλεσμένους – έκπληξη
COSMOTE TV: Νέα τηλεοπτική σεζόν με blockbusters, all-star cast σειρές και το πολυαναμενόμενο «Ριφιφί»
Ο θάνατος του Ιβάν Ιλίτς, με την Όλια Λαζαρίδου ξανά στην Οικία Ιλίτς