MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΣΑΒΒΑΤΟ
27
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Βρέθηκε το φάρμακο για τον Covid-19 στην Κούβα;

Ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε στην GRAMNA, επίσημη κρατική εφημερίδα της Κούβας, αναφέρει ότι στη χώρα ήδη παρασκευάζεται φάρμακο που αντιμετωπίζει τον κορονοϊό.

author-image Αγγελική Βασιλάκου

Το δημοσίευμα έχει ως εξής:

Φάρμακο που θεραπεύει τον Covid-19, δοκιμασμένο ήδη σε ασθενείς στην Κίνα, έφτιαξε η Κούβα. Και έχει ήδη αρκετή ποσότητα για τους υποθετικούς ασθενείς της και για κείνους των 15 χωρών που το έχουν ζητήσει.

«Η Κούβα έχει τη δυνατότητα να θεραπεύσει ασθενείς με τον ιό του Covid-19». Σε συνέντευξη τύπου με Κουβανούς δημοσιογράφους και ξένους ανταποκριτές, ο καθηγητής Εντουάρντο Μαρτίνες Ντίας, πρόεδρος της BioCubaFarma παρουσίασε το κουβανικό αντιικό φάρμακο Ιντερφερόνη Άλφα 2Β, το οποίο χρησιμοποιείται ήδη στην Κίνα, έχουν ήδη εκφράσει την επιθυμία να το προμηθευτούν 15 χώρες της Ευρώπης, Ασίας και Αφρικής.

Εξηγώντας ότι «δεν πρόκειται για εμβόλιο κατά του κορονοιού» ο καθηγητής διευκρίνισε ότι «το φάρμακο παρασκευάζεται στην Κούβα, σε συνεργασία με τη Φαρμακευτική Ένωση Κίνας που σύμφωνα με το ιατρικό πρωτόκολλο άρχισε να χρησιμοποιεί την Ιντερφερόνη Άλφα 2, της οποίας η αποτελεσματικότητα έχει ήδη δοκιμαστεί σε περιπτώσεις Ηπατίτιδας Β & Γ, έρπης ζωστήρος και Δάγκειου πυρετού.

Κι ενώ ο Κινέζος επιδημιολόγος και πνευμονολόγος Zhong Nanshan, ο οποίος ανακάλυψε το 2003 τον SARS, εικάζει ότι η μάχη κατά του κοροναϊού μέχρι τον Ιούνιο θα έχει λήξει, διαβεβαιώνοντας ότι «από τις υπάρχουσες επιλογές για την καταπολέμηση του νέου κορονοϊού, η πρώτη που συνιστάται είναι η ιντερφερόνη, η οποία έχει δοκιμαστεί με επιτυχία από τις 29 Ιανουαρίου».

Το σημαντικότερο όμως είναι ότι ο διευθυντής του κουβανικού Κέντρου Γενετικής Μηχανικής και Βιοτεχνολογίας -Centro de Ingeniería Genética y Biotecnología (CIGB)-, Εουλόλιο Βάσκες επιβεβαίωσε ότι εντός των προσεχώς 3 με 6 μηνών θα έχει παραχθεί ικανή ποσότητα φαρμάκου για να καλύψει τις ανάγκες των πιθανών ασθενών σε Κίνα, Κούβα καθώς και των 15 χωρών που θα προμηθευτούν το φάρμακο.

Η Κούβα εργάζεται στο μεταξύ πυρετωδώς και για την παρασκευή του σχετικού εμβολίου κόντρα στον Covid-19 και, όπως εξηγεί ο Χεράρντο Γκιγιέν, διευθυντής Βιοιατρικών Ερευνών του CIGB «ανάμεσα στα υπό ανάπτυξη σκευάσματα περιλαμβάνονται ο CIGB –ένα πρότζεκτ στο οποίο εργαζόμαστε χρόνια κυρίως κατά του AIDS, και ο CIGB 300 που αναπτύσσουμε τώρα κατά του κορονοϊού».

Στο επίπεδο της πρόληψης τώρα του ιού, οι Κουβανοί συνιστούν τη χρήση δερματολογικού σαπουνιού με ηλιέλαιο και απιονισμένο νερό και την απολύμανση κάθε επιφάνειας.

Στο μεταξύ, για όλα όσα θέλετε να μάθετε για τον Covid-19 η διαδικτυακή πλατφόρμα Coursera παρέχει πληροφορίες στη διεύθυνση: https://www.coursera.org/learn/covid-19

Περισσότερα από Επίκαιρα
VIMA_WEB3b