MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
25
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Κώστας Τουρνάς: Δε λείπουν σήμερα οι μουσικές παρέες. Λίγο τρομαγμένες και συγχυσμένες είναι

Μία εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη με τον γνωστό τραγουδιστή με αφορμή τις εμφανίσεις του στην Πειραιώς 131.

author-image Γεωργία Οικονόμου

Στα 13 του δημιούργησε το πρώτο του γκρουπ που έπαιζε λατινοαμερικάνικα τραγούδια. Από τα 18 του έπαιζε και τραγουδούσε σε διάφορα κλαμπ της Αθήνας σαν επαγγελματίας πια. Το ‘70, όταν είδε την αντιπολεμική ταινία του Στιούαρτ Χάγκμαν «Φράουλες και Αίμα», φορτίστηκε τόσο συναισθηματικά που έγραψε μαζί με τον Ρόμπερτ Ουίλιαμς το «Ήλιε μου». Ο λόγος για τον Κώστα Τουρνά που ένα χρόνο μετά ξεκίνησε πρόβες με τους POLL (Ρόμπερτ Ουίλιαμς- Σταύρος Λογαρίδης – Κώστας Παπαϊωάννου), ένα από τα πιο εμπορικά συγκροτήματα της χώρας, παρ΄όλο που διαλύθηκε έχοντας βγάλει δύο μόνο δίσκους.

Έκτοτε άρχισε η σόλο καριέρα του. Κέρδισε Ελληνικά και Διεθνή Φεστιβάλ με βραβεία και διακρίσεις, έχει στη φαρέτρα του του έναν «χρυσό» κατάλογο σε πωλήσεις δίσκων, τηλεοπτικές και παραγωγικές δραστηριότητες και δεκάδες είναι οι τραγουδιστές που έχουν πει τραγούδια του.

Η συναρπαστική μουσική διαδρομή του διαρκεί σαράντα ολόκληρα χρόνια. Τώρα από την Παρασκευή 10 Ιανουαρίου, στο Πειραιώς 131 μαζί με μια ομάδα εξαιρετικών μουσικών οι νέες εμφανίσεις του πιάνουν το νήμα από τα πρώτα βήματα του με τους POLL και φτάνουν μέχρι το σήμερα.

Από τα «Απέραντα Χωράφια» και το «Άνθρωπε Αγάπα», μέχρι το «Κλέβει ο Καιρός» και το «ΤΟΥΡΝΑΣ ’11», ο καινοτόμος μουσικός ήταν και είναι μόνιμα σε δράση αφήνοντας το προσωπικό του στίγμα στις ζωές μας, με τραγούδια από εκείνα που μιλούν στην καρδιά.

Γεννηθήκατε στην Τρίπολη, μεγαλώσατε εκεί μέχρι τα 10 σας, οπότε και μετακομίσατε στην Κυψέλη. Αγαπημένη εφηβική ανάμνηση;

Τετραήμερες σχολικές εκδρομές, εφηβεία στην Φωκίωνος Νέγρη, εφηβικά μουσικά groups κ.ά.

Ήσασταν ανέκαθεν καλλιτεχνικός τύπος; Πώς προέκυψε η ενασχόλησή σας με τη μουσική; Οι γονείς σάς την ενίσχυσαν;

Από πέντε χρόνων με μαγεύει η μουσική, ασκούσε απίστευτη επιρροή μέσα μου, Δε νομίζω ότι θα μπορούσα να κάνω κάτι άλλο στη ζωή μου με τόση αγάπη… Με μια μικρή εξαίρεση ίσως, τη Χειρουργική Ιατρική.

Τι αντιπροσωπεύει η μουσική για εσάς;

Ευλογία, αγαλλίαση, θεραπεία ψυχής και άνοιγμα των στενών ανθρωπίνων οριζόντων της σκέψης και της αντίληψης.

Πώς εξηγείτε πώς παρόλο που το συγκρότημα των Poll «έζησε» δύο χρόνια μόνο, έχει καταλογογραφηθεί ως ένα από τα πιο εμπορικά; Σας λείπει κάτι από εκείνη την εποχή; Τη νοσταλγείτε;

Η αθωότητα, το πρωτόγνωρο των πραγμάτων που ζούσαμε, η άκρατη δημιουργικότητα. Νοσταλγώ τον έφηβο και την ψυχική ελαφρότητα παρά τους τότε δύσκολους καιρούς.

Γιατί σήμερα λείπουν από τη μουσική σκηνή αυτές οι… παρέες;

Δε λείπουν. Λίγο τρομαγμένες και συγχυσμένες είναι. Θα εμφανιστούν και θα μας δώσουν πολλά.

Τι θα ακούσουμε στην Πειραιώς 131;

Ό,τι αγαπαμε να κάνουμε με την τωρινή μου παρέα, αλλά και ό,τι νομίζω πως αγαπούν οι άνθρωποι που μας αναζητούν και έρχονται κοντά μας.

Σαράντα χρόνια στο μουσικό προσκήνιο. Αισθανθήκατε ποτέ κουρασμένος;

Ποτέ! Δεν υπάρχει μεγαλύτερη χαρά από την χωρίς διαφορές συνεύρεση με τους ανθρώπους… Εξάλλου αυτοί μας δίνουν χαρά.

Τι σας δίνει ώθηση και συνεχίζετε; Και τι σας εμπνέει;

Ό,τι και όταν πρωτοξεκίνησα…. Η μουσική, η συναναστροφή, το ταξίδι….

Βλάσης Μπονάτσος – Παύλος Σιδηρόπουλος: Τους γνωρίζατε πολύ καλά και τους δύο. Τι θυμάστε από αυτούς;

Ο Βλάσης ο Αισιόδοξος και ο Παύλος ο Ανήσυχος… Γλυκά και συνάμα σπουδαία πλάσματα που είχα την τύχη να συναναστραφώ.

Η μεγαλύτερη απώλεια, αυτή που σας καθόρισε ποια ήταν;

Η πρώτη καταγεγραμμένη μου απώλεια μεγάλου κόστους ήταν ο Πατέρας μου. Χωρίς και οι επόμενες να είναι μικρότερες… αδελφή, ανίψια και άλλοι. Το μάθημα βέβαια σημαντικό, μία η ζωή και ως μεγάλο δώρο μην την κακομεταχειρίζεσαι.

«Άνθρωπε αγάπα», «Έλα ήλιε μου», Πολλά από τα τραγούδια σας είναι βαθιά ανθρωπιστικά. Πώς βλέπετε και κρίνετε σήμερα το μεταναστευτικό και το γεγονός πως στη Μόρια μικρά παιδιά κάνουν απόπειρες αυτοκτονίας καθημερινά;

Οι άνθρωποι από καταβολής του ανθρώπινου γένους ήταν έρμαια των πονηρών, των άπληστων, των σαλεμένων. Θυματοποιούνται ασταμάτητα και η εποχή και η χώρα μας γεύεται άλλο ένα δείγμα ανθρώπινης καταπίεσης, αναλγησίας, πονηρών οικονομικών στρατηγικών, ανάμεσα σε πολλά ακόμα, δυστυχώς, ανθρώπινα θύματα.

Τα όρια τάξης και αυθαιρεσίας παραβιάζονται ασύστολα από ελλιπείς και ατελείς ανθρώπους

Στη Χούντα λογοκρίθηκαν τα τραγούδια σας, σας κάλεσαν και εσάς για ανάκριση… Σήμερα πολλοί είναι αυτοί που μιλούν για μία νέα Χούντα, ειδικά μετά τα τελευταία περιστατικά αστυνομικής βίας. Τι πιστεύετε γι΄αυτό;

Η ανάγκη των ανθρώπων να συνυπάρξουν θέτοντας κανόνες, δημιούργησαν τα Κράτη που με την σειρά τους έγιναν αφεντικά. Τα όρια τάξης και αυθαιρεσίας παραβιάζονται ασύστολα πάλι από τους ανθρώπους… τους ελλιπείς και τους ατελείς.

Έχετε κάνει ένα πέρασμα και από την πολιτική σκηνή. Θα επιχειρούσατε να ξαναμπείτε ποτέ στον πολιτικό στίβο; Πόσος ιδεαλισμός «χωρά» στην πολιτική;

Κανένας ιδεαλισμός δε χωρά στην Πολιτική συμπεριφορά. Δυστυχώς αυτό δεν το ήξερα όταν αποπειράθηκα το πέρασμά μου. Το ξέρω εκ των υστέρων και αυτό ήταν το κέρδος από αυτό το πέρασμα.

Τι πιστεύετε πώς φταίει για όλο αυτό το χάος γύρω μας; Πώς μπορούμε άραγε να το «συμμαζέψουμε»;

Το χάος είναι εντός μας και κανείς μας δεν έχει “τεκμήριο αθωότητας” ό,τι κι αν είναι ή κάνει. Αυτό το εντός μας χάος και τις ατομικές μας ανεπάρκειες περιφέρουμε στις κοινές μας ζωές.

Για ό,τι δεν μπορώ να κάνω κάτι δεν κρατάω εννοιες και ατέρμονες επεξεργαστικές σκέψεις, έχοντας έτσι, κατά κανόνα έναν σχετικά ήσυχο νου.

Αν ποτέ η ανθρωπότητα αναθεωρήσει και αλλάξει, θα είναι μόνον μετά από σκληρότατες μεταβάσεις αν και πάλι κρατώ επιφυλάξεις.

Αυτό δυστυχώς είναι το στάδιο… το σημείο ύπαρξης και εξέλιξης μας.

Σας έχουν ξαναρωτήσει, αλλά δεν μπορώ να μη σας ρωτήσω και εγώ. Ποιο είναι το μυστικό που σας κρατά τόσο νέο;

Για ό,τι δεν μπορώ να κάνω κάτι (όσον αφορά ανάγκες, επιθυμίες, απώλειες, προβλήματα κ.α.) δεν κρατάω εννοιες και ατέρμονες επεξεργαστικές σκέψεις, έχοντας έτσι, κατά κανόνα έναν σχετικά ήσυχο νου. Ο νους μας καταβάλλει όταν δεν είναι αποκλειστικά ένας δημιουργικός εντολοδότης, συντηρώντας χωρίς εμπόδια τις λειτουργίες του σώματος. Δεν τον απασχολώ για να με συντηρεί, όσο γίνεται πληρέστερα. Όχι εννοιες λοιπόν… μιας και ο ψυχισμός μας είναι ο κύριος αίτιος φθοράς και γήρατος.

Με τη γυναίκα σας είσαστε μαζί από το 1971, περίπου 50 χρόνια δηλαδή, πράγμα σπάνιο για έναν καλλιτέχνη. Πόσο δύσκολο είναι να μείνουν δύο άνθρωποι τόσα χρόνια μαζί;

Είναι δύσκολο αν δεν τους κρατά κάτι. Αν τους κρατά μένουν. Ο δε χρόνος είναι μόνο αριθμοί που μας τρομάζουν ή μας εκπλήσσουν. Ζει κανείς πιστεύω με όποιον θέλει πολύ.

Ποια είναι η σχέση σας με τον χρόνο; Φοβάστε το πέρασμά του;

Δεν τον φοβάμαι. Το καταγραφικό/στατιστικό μου software είναι ουδέτερο, χωρίς απληστίες, φόβους ή ανησυχίες. Είμαι μόνιμα ευγνώμων που ζω, χωρίς καμιά επιπλέον σκέψη….

Έχετε κάποιο μεγάλο όνειρο; Κάποιο καλλιτεχνικό απωθημένο;

Δεν έχω, αν και πάντα μου μπαίνουν κάποιες ιδέες, να μοιραστώ πολλά ακόμα, με τους ανθρώπους γύρω μου.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Από τις 10 Ιανουαρίου ο Κώστας Τουρνάς εμφανίζεται κάθε Παρασκευή στη μουσική σκηνή Πειραιώς 131.
Μαζί του στη σκηνή οι Δημήτρης Τσοπανέλης (Κιθάρα – Τραγούδι), Κώστας Βήχος (Μπάσσο), Στέλιος Πασχάλης (Tύμπανα), Διαμαντής Καλαφατιάδης (Πιάνο/Πλήκτρα), και ο Γιάννης Τούντας (Μίξη Ήχου).

“Πειραιώς 131”: Πειραιώς 131 – Αθήνα
Προπώληση: viva.gr και 210-3450922
Τιμές εισιτηρίων: Ορθίων 10 ευρώ, Καθήμενων Α’ ζώνη 20 ευρώ, Β’ ζώνη 15 ευρώ

Περισσότερα από Πρόσωπα
VIMA_WEB3b