MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
18
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ:
ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ X
ΗΘΟΠΟΙΟ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΗΘΟΠΟΙΟ X
ΘΕΑΤΡΟ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΘΕΑΤΡΟ X
ΟΛΕΣ ΟΙ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ
ΜΠΑΛΕΤΟ

Καρυοθραύστης, από τα μπαλέτα Bolshoi στο Christmas Theater

Η Ακαδημία Μπαλέτου Μπολσόι έρχεται, από τις 23 έως τις 27 Δεκεμβρίου 2019, στο Christmas Theater και μας παρουσιάζει το ωραιότερο παραμύθι των Χριστουγέννων, την παράσταση «Καρυοθραύστης» του Πιοτρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι.

Monopoli Team

Το Bolshoi Ballet Academy σκορπίζει φέτος τη μαγική του χρυσόσκονη, από τις 23 μέχρι τις 29 Δεκεμβρίου 2019 και για δέκα παραστάσεις, στο Christmas Theater. Ο «Καρυοθραύστης», το πιο φημισμένο και αγαπημένο μπαλέτο των γιορτινών ημερών, με την υπέροχη μουσική του Πιοτρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι, ζωντανεύει στη σκηνή από τους χορευτές της φημισμένης Ακαδημίας Μπαλέτου Μπολσόι και τους σολίστ του Θεάτρου Μπολσόι, χαρίζοντας την λάμψη του αυθεντικού κλασικού μπαλέτου.

«Καρυοθραύστης»: Λίγα λόγια για το έργο

Η ιστορία του, ένα τρυφερό παραμύθι, είναι διασκευή του Αλέξανδρου Δουμά (πατέρα) πάνω στο παραμύθι του E.T.A. Hoffman «Ο Καρυοθραύστης και ο Βασιλιάς των Ποντικών». Τα Χριστούγεννα προσφέρουν το κατάλληλο ρεαλιστικό σκηνικό για τη φανταστική υπόθεση. Η φαντασία και η πραγματικότητα, συνυφασμένες μέσα από παράξενα και θαυμαστά περιστατικά, δημιουργούν μια συναρπαστική ιστορία.

Η μουσική του Τσαϊκόφσκι

Η μεγαλοφυής μουσική που έγραψε ο Τσαϊκόφσκι, είναι από τις πλέον αναγνωρίσιμες του διεθνούς ρεπερτορίου. Ο Τσαϊκόφσκι δημιούργησε τον «Καρυοθραύστη» για τα Μπαλέτα Κίροφ (τώρα γνωστά ως Μαριίνσκι) το 1892. Η λαμπρή του ενορχήστρωση και τα αρμονικά μελωδικά του περάσματα γοητεύουν και συγκινούν διαχρονικά, ανθρώπους όλων των ηλικιών και εθνοτήτων.

Η χορογραφία του Βασίλι Βαϊνόνεν

Μετά την πρώτη χορογραφία του Μαριούς Πετιπά, ο «Καρυοθραύστης» γνώρισε αρκετές ακόμη χορογραφίες. Η πιο διάσημη, η οποία επηρέασε σε μεγάλο βαθμό και τις μετέπειτα χορογραφίες, ήταν αυτή του Βασίλι Βαϊνόνεν που παρουσιάζει η Ακαδημία Μπολσόι στο θέατρο Badminton. Ο Βασίλι Βαϊνόνεν (1901 – 1964), ανανεωτής Σοβιετικός χορογράφος, γνωστός για τη συνεργασία του κυρίως με τα Μπαλέτα Κίροφ (νυν Μαριίνσκι) και τα Μπαλέτα Μπολσόι, δημιούργησε την χορογραφία του Καρυοθραύστη το 1934 για τα Κίροφ. Η χορογραφία του αυτή αναβίωσε το 1954 ενώ το 1994 κυκλοφόρησε και σε DVD και φυσικά παραμένει στο ρεπερτόριο των Μαριίνσκι μέχρι σήμερα.

Σύνοψη της Ιστορίας

Παραμονή Πρωτοχρονιάς και ο Σταλμπάουμ έχει στο σπίτι του μεγάλη γιορτή. Φίλοι συγκεντρωμένοι, το Χριστουγεννιάτικο Δέντρο δεσπόζει και τα παιδιά ανυπομονούν να πάρουν τα δώρα τους. Ο Ντροσελμάγιερ απασχολεί τα παιδιά με τα τρικ του και τις κούκλες του που μοιάζουν σαν ζωντανές. Χαρίζει στην Μαρία μία καινούρια κούκλα, έναν Καρυοθραύστη. Ο αδελφός της Μαρίας ο Φριτζ, τρομάζει την αδελφή του μ’ ένα κουρδιστό ποντίκι και της σπάει τον Καρυοθραύστη. Η γιορτή πλησιάζει στο τέλος της… οι καλεσμένοι φεύγουν, τα παιδιά πηγαίνουν για ύπνο.

Στο δωμάτιό της, κάτω από το μυστηριώδες φως του φεγγαριού, η Μαρία αποκοιμιέται αγκαλιά με τον Καρυοθραύστη της. Στο όνειρό της όλα μεταμορφώνονται. Ξαφνικά ένας στρατός από ποντίκια εισβάλλει στο δωμάτιο. Οι κούκλες- στρατιώτες με αρχηγό τον Καρυοθραύστη πολεμούν γενναία και κατατροπώνουν τα ποντίκια αλλά ο Καρυοθραύστης σκοτώνεται στη μάχη. Η Μαρία είναι απελπισμένη όμως ένα θαύμα συμβαίνει και η κούκλα ζωντανεύει και παίρνει τη μορφή του νεαρού Ντροσελμάγιερ. 

Αρχίζει να χιονίζει. Ο πρίγκιπας- Καρυοθραύστης οδηγεί τη Μαρία σ’ έναν παραμυθένιο κόσμο. Περνούν από διάφορα παράξενα μέρη και στη χώρα των Γλυκών στήνεται μια γιορτή προς τιμήν τους και όλοι έρχονται να χαιρετήσουν το νεαρό ζευγάρι. Εκεί ομολογούν τον έρωτά τους ο ένας για τον άλλον. Η Μαρία ξυπνάει και αντί για τη σπασμένη κούκλα βρίσκει τον Ντροσελμάγιερ, τον άνθρωπο που ερωτεύτηκε για πρώτη φορά στη ζωή της.

Η Ακαδημία Μπαλέτου Μπολσόι

Η Κρατική Ακαδημία Χορογραφίας της Μόσχας, κοινώς γνωστή ως Η Ακαδημία Μπαλέτου Μπολσόι, είναι μία από τις παλαιότερες σχολές μπαλέτου της Ρωσίας. Η ιστορία της χρονολογείται από το 1773, όταν η ίδια η Αυτοκράτειρα Μεγάλη Αικατερίνη εξέδωσε διάταγμα με το οποίο οριζόταν για πρώτη φορά μέχρι τότε, η εισαγωγή μαθημάτων χορού στο πρόγραμμα σπουδών του Βρεφοκομείου της Μόσχας. Οι καλύτεροι δάσκαλοι και εκπαιδευτές κλήθηκαν από την Ευρώπη -όπου ο σκηνικός χορός είχε εδραιώσει μια αξιοσέβαστη θέση στις τέχνες- στη Μόσχα, για να μυήσουν τα ορφανά παιδιά στην τέχνη του χορού. Ο ιταλός χορευτής μπαλέτου και χοροδιδάσκαλος Φίλιππο Μπεκάρι, έγινε ο πρώτος δάσκαλος χορού του Βρεφοκομείου. Η ημέρα που προσλήφθηκε για να διδάξει στο Ίδρυμα, 23 Δεκεμβρίου του 1773, είναι η μέρα ίδρυσης της Σχολής Μπαλέτου της Μόσχας.

Το 1779 αποφοίτησαν οι πρώτοι μαθητές της Σχολής, που έγραψαν ιστορία στον ρωσικό χορό. Το 1784 ήταν η χρονιά που ολόκληρη η Σχολή Μπαλέτου εντάχθηκε στην άμεση επίβλεψη του Θεάτρου Μπολσόι (που τότε λεγόταν Θέατρο Πετρόβσκι).

Η εποχή Glushkovski στη Σχολή Θεάτρου

Από τις αρχές του 19ου αιώνα, μαζί με τους Γάλλους και Ιταλούς δασκάλους, άρχισαν να διδάσκουν και Ρώσοι, μεταξύ αυτών και ο A. Glushkovski, ένας εξαίρετος χορευτής και χοροδιδάσκαλος, που έγινε διευθυντής της Σχολής Θεάτρου, γεγονός τεράστιας σημασίας για την ανάπτυξη και εξέλιξη του μπαλέτου της Μόσχας. Από εκεί βγήκαν τα διαμάντια του Ρώσικου Μπαλέτου της περιόδου 1820-1840.

Τα χρόνια αυτά, το Ρωσικό μπαλέτο εδραίωσε τη δημιουργική του ταυτότητα, το διακριτό πρωτότυπο ρεπερτόριό του, εξασφάλισε τους Ρώσους καλλιτέχνες και το πιο σημαντικό, την εθνική σχολή χορού. Από την ημέρα της ίδρυσής της, η Σχολή Θεάτρου εκπαίδευε καλλιτέχνες για το θέατρο και την όπερα και μουσικούς ορχήστρας παράλληλα με τους χορευτές του μπαλέτου.

Το σήμερα

Το 2002 Πρύτανης της Κρατική Ακαδημία Χορογραφίας της Μόσχας εκλέγεται η K. Marina Konstantinovna Leonova, η οποία είχε ήδη 35 χρόνια διδακτικής πείρας μετά την ολοκλήρωση της καριέρας της ως πρώτης μπαλαρίνας των Μπολσόι.

Το πρόγραμμα της Ακαδημίας συνεχίζεται μέχρι σήμερα με τα υψηλότερα στάνταρτς. Το ρεπερτόριο περιλαμβάνει τόσο τα κλασικά έργα όσο και την παρακολούθηση και προώθηση των σύγχρονων ρευμάτων. Σημαντικό ρόλο σε αυτό, παίζουν προσκεκλημένοι κορυφαίοι χορογράφοι απ’ όλο τον κόσμο, είτε για σεμινάρια είτε για συμπαραγωγές. Οι μαθητές της Ακαδημίας παρουσιάζουν την τέχνη τους όχι μόνο στις καλύτερες σκηνές της Ρωσίας αλλά και του εξωτερικού ενώ έχουν τιμηθεί επανειλημμένως με πολυάριθμα βραβεία σε διεθνείς διαγωνισμούς. Μόνο τα τελευταία 10 χρόνια, έχουν κερδίσει πάνω από 130 μετάλλια, συμπεριλαμβανομένων 5 Grand Prix και 45 χρυσών μεταλλίων.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Συγγραφέας: E.T.A. Hoffman

Μουσική: Πιοτρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι

Παίζουν: The Bolsoi Ballet Theater

Τιμές Εισιτηρίων: Vip Ζώνη Κανονικό: 60€, Παιδικό: 30€ | Α Ζώνη: Κανονικό: 50€, Παιδικό: 25€ |Β Ζώνη: Κανονικό: 40€, Παιδικό: 20€ | Γ Ζώνη: Κανονικό: 30€, Παιδικό: 15€ | Δ Ζώνη: Κανονικό: 22€, Παιδικό: 11€ | Ε Ζώνη Κανονικό: 14€, Παιδικό-Φοιτητικό- Πολύτεκνων-Ανέργων-65+ : 7€ | Θέσεις ΑΜΕΑ (Μόνο με τηλεφωνική κράτηση): 7€, Συνοδός: 14€.
Διάρκεια Παραστάσεων: Από 23 έως 29 Δεκεμβρίου 2019
Πληροφορίες: Προπώληση εισιτηρίων: viva.gr | www.christmastheater.gr | 211 77 01 700
Παραστάσεις: 23/12, 25/12, 26/12, 27/12, 28/12, 29/12
Διασκευή: Αλέξανδρος Δουμάς (πατέρας)
Link Εισιτηρίων: https://christmastheater.gr/project/bloshoi_academy/
Πληροφορίες Χώρου: Christmas Theater, Κλειστό ολυμπιακό στάδιο Γαλατσίου, Λεωφ. Βεΐκου 137, Γαλάτσι. Για τις ειδικές τιμές για τα ομαδικά εισιτήρια και για κρατήσεις θέσεων ΑΜΕΑ επικοινωνήστε Με Το 211 77 01 700 | https://christmastheater.gr/
Περισσότερα από ΘΕΑΤΡΟ
VIMA_WEB3b