MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
25
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΜΟΥΣΙΚΗ

Τι θα δούμε φέτος στις μουσικές σκηνές της Αθήνας

Τα πρώτα ονόματα και οι συμπράξεις που θα δούμε μέχρι τα Χριστούγεννα στις βασικές μουσικές σκηνές της πόλης.

author-image Γεωργία Οικονόμου

Παλιοί βετεράνοι της ελληνικής μουσικής σκηνής, νέοι ταλαντούχοι καλλιτέχνες και ενδιαφέρουσες μουσικές συμπράξεις χαρακτηρίζουν το  πρόγραμμα των μουσικών σκηνών για το προσεχές διάστημα.
Εμείς συγκεντρώσαμε τα πρώτα ονόματα που θα δούμε μέχρι τα Χριστούγεννα στις βασικές μουσικές σκηνές της πόλης και ιδού τα αποτελέσματα!

Σταυρός του Νότου 

Κεντρική Σκηνή

Η «Κεντρική Σκηνή» του Σταυρού του Νότου, αποτελεί κάθε χρόνο «σταθερά» στη μουσική ζωή της Αθήνας. Ποδαρικό κάνει και φέτος ο Δημήτρης Ζερβουδάκης στις 19 Οκτωβρίου. Ακολουθούν ο Ορφέας Περίδης με εκλεκτούς guests, ο αγαπημένος του κοινού Μίλτος Πασχαλίδης, ο Γιάννης Κότσιρας με τους μουσικούς του, ο ανατρεπτικός Πάνος Μουζουράκης, η αεικίνητη και δυναμική Μαρίζα Ρίζου, οι Χατζηφραγκέτα, αλλά και οι κορυφαίοι δεξιοτέχνες της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής ΤΑΚΙΜΣημειώστε πως στην Κεντρική Σκηνή θα φιλοξενείται από φέτος και κάθε Τετάρτη η νέα πρόταση του Σταυρού του Νότου, το “Λαϊκό Μαγαζί με την αφρόκρεμα των μουσικών και ερμηνευτών της νέας γενιάς.

Σταυρός του Νότου Club

Vasillikos

Ο Σταυρός του Νότου Club ανοίγει τον Οκτώβριο και υποδέχεται στις 18 του μήνα τον Βασιλικό (Vasillikos), ενώ στις 2 Νοεμβρίου κάνει πρεμιέρα η ανανεωμένη House Band της οποίας φέτος θα ηγούνται δημοφιλείς καλλιτέχνες: η Ευριδίκη ο Ησαΐας Ματιάμπα και η Μυρτώ ΝαούμΕδώ όμως θα εμφανίζονται και άλλοι αγαπημένοι καλλιτέχνες όπως: ο Δημήτρης Μυστακίδης, η Μαρία Παπαγεωργίου, ο Γιώργος και Νίκος Στρατάκης, η Βίκυ Καρατζόγλου, ο Λεωνίδας Μπαλάφας, οι Polkar, ο Γιώργος Ζερβάκης, αλλά και νεότεροι που αποτελούν για αυτή τη σεζόν την καλλιτεχνική πρόταση του χώρου όπως ο Αλέξανδρος Κτιστάκης και το σχήμα Καντινέλια.

Σταυρός του Νότου Plus

Η τρίτη σκηνή στη Φραντζή, ο Σταυρός του Νότου Plus θα φιλοξενήσει νέους και παλαιότερους καλλιτέχνες στέλνοντας ξεχωριστό σήμα στην πόλη και το κοινό: ο Σπύρος Γραμμένος, ο Απόστολος Μπαρμπαγιάννης, η Γεωργία Νταγάκη με την Ελευθερία Πάτση, ο Μιχάλης Ρακιντζής, η Μυρτώ Βασιλείου, η Μιρέλλα Πάχου με εκλεκτούς καλεσμένους, οι Χαΐνηδες, ο Βαγγέλης Γερμανός και οι Εκείνος & Εκείνος σε μια ιδιαίτερη συνάντηση, η Γιώτα Νέγκα και άλλοι καλλιτέχνες που θα ανακοινωθούν σύντομα. Εδώ θα παρουσιάζεται και η η μουσικοθεατρική παράσταση ΑΜΠΕΜΠΑΜΠΛΟΜ με τους Λ. Ελευθερίου, Α.Κρόμπα και Α. Κωνσταντόπουλο που ξεκινά την Παρασκευή 4 Οκτωβρίου.

Σταυρός του Νότου: Φραντζή και Θαρύπου 35-37, Νέος Κόσμος

GAZARTE

Κλασικό στέκι των μουσικόφιλων το Gazarte φιλοξενεί κάθε χρόνο ιδιαίτερες δουλειές Ελλήνων μουσικών Στις 18 Οκτωβρίου ο Πέτρος Κλαμπάνης κάνει κατάληψη στο Gazarte Main Stage με τη νέα του δουλειά “Irrationalities”. Τις Δευτέρες 11, 18 & 25 Νοεμβρίου ο Γιάννης Κότσιρας θα παρουσιάσει με τον Θοδωρή Οικονόμου το “Ο υπέροχος κύριος Μάνος Eλευθερίου”, ένα ιδιαίτερο ρεσιτάλ για πιάνο και φωνή με επίκεντρο τα τραγούδια του Μάνου Ελευθερίου, που «έφυγε» από κοντά μας το περασμένο καλοκαίρι.

Gazarte: Βουτάδων 34, Γκάζι

ΠΕΙΡΑΙΩΣ 131

Από πέρσι το θέατρο της Πειραιώς 131 έχει μετατραπεί σε μία πολύ δραστήρια μουσική σκηνή. Έχει αναδιαμορφωθεί εσωτερικά και φιλοξενεί εκπροσώπους της ελληνικής μουσικής σκηνής σ΄ένα ενδιαφέρον πρόγραμμα γεμάτο jazz, blues, pop, swing και έντεχνη μουσική.

Στη σκηνή του Πειραιώς 131 θα εμφανιστούν φέτος, με αλφαβητική και όχι χρονολογική σειρά, οι: Ελευθερία Αρβανιτάκη, Παυλίνα Βουλγαράκη, Δώρος Δημοσθένους, Θέμης Καραμουρατίδης, Απόστολος Κίτσος και Καλογεράκια, Ρένα Μόρφη, Πέννυ Μπαλτατζή, Γιάννης Παπαγεωργίου, Έλλη Πασπαλά, Polkar, Κώστας Τουρνάς, Ελένη Τσαλιγοπούλου και άλλοι που θα ανακοινωθούν σύντομα.

Η αρχή γίνεται τα Σάββατα 19, 26 Οκτωβρίου και 2, 9 Νοεμβρίου, οπότε η Έλλη Πασπαλά θα παρουσιάσει την παράσταση “Elly loves jazz” κάνοντας μία βουτιά στη μεγάλη μουσική παράδοση της jazz, της μουσικής που άνθισε στην καρδιά της Αμερικής. Ο David Lynch στα σαξόφωνα και κρουστά, ο Τάκης Φαραζής στο πιάνο, ο Πέτρος Βαρθακούρης στο κοντραμπάσο και ο Βασίλης Ποδαράς στα τύμπανα.

Πειραιώς 131: Πειραιώς 131

Οδός Λυσίου 

Μια νέα μουσική σκηνή έρχεται να ανανεώσει την καλλιτεχνική ζωή της Αθήνας. Σε ένα από τα πιο γραφικά στενά της Πλάκας, στην ωραιότερη street art γειτονιά του ιστορικού κέντρου, στήνεται από την αρχή ένα νέο μουσικό στέκι με ελληνικό ρεπερτόριο. Ποδαρικό κάνουν από το Σάββατο 19 Οκτωβρίου και κάθε Σάββατο ο Γιάννης Ζουγανέλης, η Ελένη Δήμου, ο Λάκης Παπαδόπουλος κι ο Διονύσης Τσακνής. Αργότερα, μέσα στον χειμώνα, το «παρών» θα δώσουν ο Φίλιππος Πλιάτσικας και ο Μπάμπης Στόκας.

Οδός Λυσίου: Λυσίου και Μνησικλέους 22, Πλάκα

Γυάλινο up stage 

Ο Δημήτρης Μητσοτάκης & ο Παναγιώτης Κατσιμάνης, δύο από τους πιο εμβληματικούς μουσικούς του ελληνικού ροκ των ’90s, το συνθετικό δίδυμο της κλασικής περιόδου των Ενδελέχεια, που υπέγραψε μερικές από τις μεγαλύτερες επιτυχίες τους, σμίγουν ξανά το στη σκηνή του Γυάλινου Up Stage, την Παρασκευή 18 Οκτωβρίου, θυμίζοντας μας τραγούδια όπως τα “Τι τραγούδι να σου πω”, “Βουτιά από ψηλά”, “Δεν είμαι αυτός που θες”, “Να ‘ρθω κι απόψε” και πολλά ακόμα αγαπημένα κομμάτια τους πλαισιωμένοι από πενταμελή μπάντα. Μαζί τους ο Νίκος Ράλλης. Από 23/11, τη σκυτάλη θα πάρει η Μάρθα Φριντζήλα με τη συνέχεια της περσινής της πολύ επιτυχημένης παράστασης. Τον Δεκέμβριο η Φωτεινή  Βελεσιώτου θα δώσει οχτώ παραστάσεις, ενώ τα Σάββατα του Δεκεμβρίου παρόντες θα δηλώσουν ο Νίκος Πορτοκάλογλου, ο Στάθης Δρογώσης, οι Μπλε και τα Κίτρινα Ποδήλατα. Από 1η Δεκεμβρίου, τις Κυριακές, στη σκηνή του Γυάλινο Upstage  θα δούμε τον Μίμη Πλέσσα, τον Γιώργο Κατσαρό και τον Γιάννη Σπανό. 

Γυάλινο up stage: Συγγρού 143, Νέα Σμύρνη

ANODOS – Live stage

Ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου, ο αυθεντικός, συναισθηματικός και κοινωνικός «αιώνιος έφηβος», ανανεώνει το ραντεβού του με το αθηναϊκό κοινό κάθε «Βράδυ Σαββάτου» από 2 Νοεμβρίου και για 10 Σάββατα στο ANODOS Live Stage. Μαζί του στη σκηνή για πρώτη φορά η Βιολέτα Ίκαρη, μια νέα και πολλά υποσχόμενη φωνή με πολλές συνεργασίες ήδη στο ενεργητικό της και με την πρώτη της δισκογραφική δουλειά με τίτλο «Έλα και ράγισε τον κόσμο μου».

ANODOS – Live stage: Πειραιώς 183

 ΑΚΤΗ ΠΕΙΡΑΙΩΣ

Ο Σωκράτης Μάλαμας από τις 16 Νοεμβρίου και κάθε Σάββατο, λίγο μετά τις 10 το βράδυ θα ανεβαίνει στη σκηνή, θα παίρνει την κιθάρα στα χέρια του και θα μας καλεί να “είμαστε ευτυχείς”. Εφαλτήριο το χαμόγελό του, σαν εκείνο το νεύμα που προσμένουμε για να γίνουμε ένα μαζί του.

Παρέα του στη σκηνή πιστοί συνταξιδιώτες, οι 5 μουσικοί του και η Ιουλία Καραπατάκη. Στην παράσταση αυτή όμως, στο γνωστό σχήμα προστίθενται και τρεις ακόμα μουσικοί: ο Δημήτρης Λάππας (κιθάρα – μπουζούκι), ο Νεκτάριος Παπαγεωργίου (κλαρίνο και φωνή) και η Ελένη Αβραμιώτη (φωνή και βιολί).

 Ακτή Πειραιώς: Πειραιώς 178, Ταύρος

Σφίγγα

Η μουσική σκηνή Σφίγγα συνεχίζει να φιλοξενεί σημαντικά ονόματα της μουσικής και των τεχνών και φιλοδοξεί να γίνει το δικό σας μουσικό στέκι στο κέντρο της πόλης. Αναλυτικότερα:

  • Σάββατο 12 Οκτωβρίου: Ο ταλαντούχος, νέος τραγουδιστής Θοδωρής Νικολάου παρουσιάζει επιλογές τραγουδιών από την πρώτη του προσωπική δουλειά με τίτλο “Ομπρέλα”, καθώς και το νέο του τραγούδι “Να ‘χεις να λες” αλλά και τραγούδια από ένα ευρύ φάσμα της ελληνικής, και όχι μόνον, δισκογραφίας.
  • Παρασκευή 11, 18 και 25 Οκτωβρίου: Τρεις νέες, ταλαντούχες ερμηνεύτριες, η Δήμητρα Σταθοπούλου, η Ελένη Καρακάση και η Επιστήμη Καμπούρογλου ενώνουν τις δυνάμεις τους και μας παρουσιάζουν το “Σερσέ Λα Φαμ” μία ξεχωριστή μουσική παράσταση αναδρομή σε λαϊκά τραγούδια που αγαπήσαμε.
  • Σάββατο 19 και 26 Οκτωβρίου και Σάββατο 2 Νοεμβρίου: Η Μαρίζα Κωχ και η Νένα Βενετσάνου παρουσιάζουν τη μουσική-θεατρική εκδοχή του αυτοβιογραφικού βιβλίου της Μαρίζας Κωχ: “Το Ξανθό Κορίτσι της Σαντορίνης”. Οι δύο αγαπημένες τραγουδίστριες, με αφορμή την αυτοβιογραφία της Μαρίζας που γεννήθηκε στον πόλεμο και μεγάλωσε μέσα στη δύσκολη για όλους, μεταπολεμική περίοδο της Ελλάδας, ζωντανεύουν μια ολόκληρη εποχή με απλότητα, χιούμορ, τρυφερότητα και τραγούδια.
  • Κυριακή 20 Οκτωβρίου: Η Μαρία Σουλτάτου έρχεται για πρώτη φορά στη Σφίγγα με την μουσική παράσταση “Η ζωή γυναίκα… είναι” με τραγούδια που αφορούν στη γυναίκα σε όλες της τις πτυχές. Η μάνα, η σύζυγος, η κόρη, η αδερφή και οι υπόλοιπες θηλυκές μορφές παρουσιάζονται από τη σπουδαία ερμηνεύτρια μέσα από τις ενορχηστρώσεις του Σάββα Ρακιντζάκη.
  • Τετάρτη 23 Οκτωβρίου: Ο Σταμάτης Πανταζόπουλος γνωστός μας από τους «Χρεοφειλέτες» με συμπαραστάτες τον Σωτήρη Παπατραγιάννη, την Άντζελα Ορφανού, τον Γιώργο Πλότσκα και τον ηθοποιό Γιώργο Γιαννόπουλο παρουσιάζει τη νέα του δισκογραφική δουλειά με τίτλο “Παλαιάς κοπής”.
  • Κυριακή 27 Οκτωβρίου και κάθε Κυριακή Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου: Ο Σταμάτης Κραουνάκης και η ομάδα Σπείρα Σπείρα στην πιο ιδιαίτερη μουσική παράσταση της χρονιάς μόνο για δέκα παραστάσεις.
  • Παρασκευές 1, 8, 15, 22 και 29 Νοεμβρίου: Ο Στέφανος Κορκολής για πρώτη φορά στη Σφίγγα σε ένα πρόγραμμα από αγαπημένα μας τραγούδια με πολλές ιδιαίτερες μουσικές στιγμές και εκπλήξεις. Μαζί του στο τραγούδι η Σοφία Μανουσάκη.
  • Τετάρτες 6, 13, 20 και 27 Νοεμβρίου: “Η Columbia παρουσιάζει…”, μια διασκεδαστική παράσταση γεμάτη από την ιστορία του Ελληνικού τραγουδιού, όπως αυτό γεννήθηκε και μεγαλούργησε μέσα στα ιστορικά studio της Columbia. Σε κείμενα και σκηνοθεσία του Δημήτρη Αδάμη, ενορχήστρωση του Γιώργου Κωνσταντινίδη και με μουσικό σύμβουλο τον Στέλιο Τζανετή. Τραγουδούν και παίζουν η Άννα Μελίτη και ο Δημήτρης Τσινιδέλος.
  • Πέμπτες 7 και 14 Νοεμβρίου: Οι Nto Diesi, (Πένυ Ραμαντάνη και Δημήτρης Νίτης), συντροφιά με τον τραγουδοποιό Απόστολο Μόσιο θα παρουσιάσουν ένα ελκυστικό μουσικό πρόγραμμα, που θα εκπέμπει την οικεία και διασκεδαστική ατμόσφαιρα ενός φιλικού σουαρέ στο σπίτι, συνδυάζοντας με έμπνευση και πρωτοτυπία τα νέα τους τραγούδια με τις διασκευές αγαπημένων ακουσμάτων.
  • Σάββατα 9, 16, 23 και 30 Νοεμβρίου και 7 Δεκεμβρίου: Η Ρίτα Αντωνοπούλου, η σπουδαιότερη ερμηνεύτρια της γενιάς της, επιστρέφει στη Σφίγγα παρουσιάζοντας κορυφαία τραγούδια με τον μοναδικό της τρόπο!
  • Δευτέρες 25 Νοεμβρίου και 2 και 9 Δεκεμβρίου: Η Ελένη Πέτα και ο Γιάννης Μαθές σε μια «ιδιαίτερη» μουσική περιπλάνηση με τίτλο “Syggένεια πρόject”. Ένας μουσικός συνεχής «διάλογος» επί σκηνής όπου μια ξενόγλωσση μπόσα νόβα μπλέκεται με μια ελληνική, ένα πορτογαλικό fados με ένα ηπειρωτικό, μια ταραντέλα με ένα θρακιώτικο σκοπό και ρυθμικές μελωδίες του Piazzola που συναντούν την ατμοσφαιρική γοητεία του Χατζιδάκι. Επιμέλεια προγράμματος o Μάνος Σαγκρής.
  • Τρίτες 26 Νοεμβρίου και 3, 10 και 17 Δεκεμβρίου: Σε μια ιδέα του σκηνοθέτη Βασίλη Νικολαΐδη, η πολυτάλαντη Άρτεμις Ματαφιά παρουσιάζει το μουσικοθεατρικό θέαμα με γενικό τίτλο “Δύσκολοι έρωτες”. Συνοδοιπόρος της ο πιανίστας Σπύρος Μοσχόπουλος.
  • Παρασκευές 13, 20 και 27 Δεκεμβρίου και παραμονή Χριστουγέννων (24/12) και Πρωτοχρονιάς (31/12): Η απίστευτη τετράδα των Γιάννη Γιοκαρίνη, Νικόλα Ζιώγαλα, Γιάννη Μηλιώκα και Λάκη Παπαδόπουλου επανέρχεται για να λύσει το αίνιγμα της Σφίγγας.
  • Σάββατα 14, 21, 28 Δεκεμβρίου και Σάββατα Ιανουαρίου: Ο Θηβαίος και οι String Demons σε ένα μουσικό ταξίδι από τους “Συνήθεις υπόπτους” και τον “Άμλετ της Σελήνης” έως το “Σιδερένιο νησί” και τους “Κήπους των ψιθύρων” από την καινούργια του συνεργασία με τον Χάρη Κατσιμίχα! Μαζί του οι String Demons, ο Μάξιμος Δράκος, ο Καλλίστρατος Δρακόπουλος και ο Κλέων Αντωνίου από τους Mode Plagal!

Σφίγγα: Ακαδημίας και Ζωοδόχου Πηγής – πεζόδρομος Κιάφας 13

ΚΥΤΤΑΡΟ Live Club

Η φετινή συναυλιακή χρονιά ξεκινάει την Παρασκευή 4 Οκτωβρίου με ένα συλλεκτικό live happening, μια αναπάντεχη ζωντανή σύμπραξη από δυο «βαριά» ονόματα της σκηνής μας: Ο λόγος για τα «Υπόγεια Ρεύματα» και τη «Λευκή Συμφωνία», δυο συγκροτήματα που χάραξαν αδιαπραγμάτευτα  τον δικό τους δρόμο, μια μεγάλη και διαφορετική πορεία. Στις 27 Οκτωβρίου ο Ηλίας Ασβεστόπουλος και η παρέα του, οι 2002gr & Friends θα δώσουν ένα ξεχωριστό live, ενώ το Σάββατο 2 Νοεμβρίου τη σκυτάλη θα πάρει η μπάντα των Magic de Spell.

ΚΥΤΤΑΡΟ Live Club: Ηπείρου 48, Αθήνα

Περισσότερα από Art & Culture
VIMA_WEB3b