MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
28
ΜΑΡΤΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

Η αφρόκρεμα του ελληνικού θεάτρου «αλλάζει» το τηλεοπτικό τοπίο

Είναι, ίσως, η πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια που ανοίγουν συζητήσεις γύρω από ελληνικές τηλεοπτικές σειρές ακόμη και στο «ορκισμένο» κοινό των συνδρομητικών καναλιών. Μήπως τελικά το τηλεοπτικό τοπίο αλλάζει;

author-image Γεωργία Οικονόμου

Εκπλήσσει το γεγονός πως καταξιωμένα ονόματα του ελληνικού θεάτρου, όπως ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης, η Μαρία Ναυπλιώτου, o Γιώργος Γάλλος, ο Αλκις Κούρκουλος, ο Γιάννης Στάνκογλου, ο Αντώνης Καρυστινός, ο Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος, ο Γιώργος Χρυσοστόμου, η Μπέτυ Λιβανού η Μαρία Κίτσου, η Λουκία Μιχαλοπούλου, η Εμιλυ Κολιανδρή, η Βίκυ Βολιώτη, ο Δημήτρης Αλεξανδρής, η Κατερίνα Διδασκάλου πρωταγωνιστούν σε σειρές τριών μεγάλων καναλιών, στο πολυσυζητημένο «Λόγω Τιμής» (ΣΚΑΙ), στη δραματική σειρά εποχής «Αγριες Μέλισσες» ( ANT1) και στο ερωτικό θρίλερ «Ερωτας Μετά» (Alpha). 

Στις ίδιες σειρές συναντούμε και αλλά νέα ταλαντούχα πρόσωπα όπως την Ελλη Τρίγγου, τον Μιχάλη Σαράντη, τον Ανδρέα Κωνσταντίνου, τη Νίκη Βακάλη, τη Λένα Δροσάκη, την Αμαλία Καβάλη, τον Γιώργο Παπαπαύλου, την Κατερίνα Μισιχρόνη κ.ά. που έχουν δημιουργήσει ιδιαίτερη αίσθηση με τις ερμηνείες τους στο θεατρικό σανίδι και τα έχουμε δει στις λίστες των υποψηφιοτήτων των Βραβείων Χορν και Μερκούρη τα τελευταία χρόνια.

Εξίσου, όμως, εκπλήσσει το γεγονός πως οι τρεις αυτές σειρές έχουν από τα πρώτα τους επεισόδια εξάψει το ενδιαφέρον των τηλεθεατών κάθε ηλικίας και έχουν γίνει πρώτο θέμα συζήτησης στα social media. 

Μεγάλες προσδοκίες για το reunion

Το «Λόγω Τιμής» το περίμεναν με προσμονή χιλιάδες φανατικοί θεατές, καθώς ήταν η σειρά που σημάδεψε τα εφηβικά χρόνια μιας ολόκληρης γενιάς, αυτής των σημερινών σαραντάρηδων.  Είκοσι χρόνια μετά, η Μιρέλλα Παπαοικονόμου κάθισε και πάλι στην καρέκλα του σεναριογράφου, ενώ  ο Λάμπης Ζαρουτιάδης σ΄αυτήν του σκηνοθέτη. Οι φίλοι της σειράς (Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης, Αλκις Κούρκουλος, Γιώργος Πυρπασόπουλος, Βίκυ Βολιώτη, Δημήτρης Αλεξανδρής κ. ά)  μεγάλωσαν, έκαναν άλλες σχέσεις, παντρεύτηκαν, χώρισαν, έκαναν παιδιά. Τελείωσαν τις σπουδές τους, έκαναν καριέρα, απομακρύνθηκαν ο ένας από τον άλλον. Όμως μια δυνατή αφορμή τούς φέρνει ξανά κοντά.

Το πρώτο επεισόδιο έκανε τηλεθέαση 25,2% στο γενικό και 24,5% στο δυναμικό κοινό, παρ’όλο που ήταν βουτηγμένο στην αμηχανία, στους ρηχούς διαλόγους και σε ανούσια σκηνοθετικά κλισέ. «Απτόητοι» πολλοί περίμεναν με αγωνία μια πιο δυνατή συνέχεια, ωστόσο αυτή δεν ήρθε ποτέ. Έτσι, το δεύτερο επεισόδιο παρουσίασε αισθητά μειωμένη τηλεθέαση και έκανε 11,8 στο γενικό και 11,1 στο δυναμικό κοινό… 

Δυναμικό ξεκίνημα για τις Άγριες Μέλισσες

Οι «Άγριες Μέλισσες» στον Ant1 πριν την πρεμιέρα της Κυριακής (29/9) είχαν διαφημιστεί παντού. Το πολύ δυνατό καστ (Μαρία Κίτσου, Γιάννης Στάνκογλου, Ανδρέας Κωνσταντίνου, Κάτια Δανδουλάκη κ.ά), το γεγονός πως πρόκειται για μία σειρά εποχής που σπάνια βλέπουμε σε καθημερινή βάση, αλλά και το ίδιο το ιντριγκαδόρικο ατμοσφαιρικό τρέιλερ (σκηνοθέτης της σειράς είναι ο Λευτέρης Χαρίτος) προκάλεσε ακόμη και τους μη τηλεορασόφιλους να κάτσουν να δουν έστω την αρχή του πρώτου επεισοδίου.

Η υπόθεση διαδραματίζεται το 1958, όποτε τρεις αδελφές προσπαθούν να επιβιώσουν στη σκληρή, πατριαρχική κοινωνία του Θεσσαλικού Κάμπου μετά τον θάνατο του πατέρα τους. Ένας καταναγκαστικός γάμος, ένας βιασμός και ένας φόνος ανασύρουν καλά κρυμμένα μυστικά και ανατρέπουν τα πάντα. 
Η αλήθεια είναι πως και εμείς εκπλαγήκαμε στο πρώτο επεισόδιο από τον νοσταλγικό αέρα, την κινηματογραφική αισθητική της, αλλά και από τις ερμηνείες των πρωταγωνιστών της. Σημειώστε πως η σειρά στην πρεμιέρα της έκανε τηλεθέαση 28% στο δυναμικό κοινό, ενώ σε τέταρτο έσπασε το φράγμα του 30%, ενώ στο δεύτερο επεισόδιο έκανε 24,7% στο γενικό και 21,8% στο δυναμικό κοινό. 


Το ερωτικό θρίλερ που κέρδισε τις εντυπώσεις

Το ερωτικό θρίλερ του Alpha «Ερωτας μετά» ήταν αυτό που «ακούστηκε» μετά την πρεμιέρα του (σημείωσε τηλεθέαση 16,7%, ενώ την προηγούμενη Τετάρτη 25/9 σημείωσε 21,4% στο σύνολο και το 24,2% στο δυναμικό κοινό κατακτώντας την πρώτη θέση στους πίνακες τηλεθέασης). Και αυτό γιατί κέρδισε τις καρδιές των παραδοσιακών φανατικών θεατών της μικρής οθόνης, οι οποίοι έσπευσαν να δηλώσουν τον ενθουσιασμό τους στα social media συμπαρασύροντας και πολλούς άλλους στο να το παρακολουθήσουν. Ο Αντώνης Καρυστινός, η Έμιλυ Κολιανδρή, ο Μάριος Αθανασίου και η Βάσω Λασκαράκη πρωταγωνιστούν σε μία εύρυθμη ιστορία έρωτα και μυστηρίου που εκτυλίσσεται σε δύο χρόνους, σ’ ένα παρελθόν γεμάτο μυστικά και πάθη και σ’ ένα παρόν που ψάχνει απαντήσεις. 

Είναι, ίσως, η πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια που ανοίγουν συζητήσεις γύρω από ελληνικές τηλεοπτικές σειρές ακόμη και στο «ορκισμένο» κοινό των συνδρομητικών καναλιών. Μήπως τελικά το τηλεοπτικό τοπίο αλλάζει; Μήπως οι υπεύθυνοι των ελληνικών καναλιών κατάλαβαν ότι μόνο αν επενδύσουν σοβαρά στη μυθοπλασία και στα πρωταγωνιστικά πρόσωπα θα μπορέσουν αφενός μεν να προσελκύσουν και πάλι το ευρύ κοινό στις συχνότητές τους, αφετέρου δε να επιβιώσουν στην εποχή του Netflix, του ΗΒΟ και του download; Ένα είναι το σίγουρο: πως μια καλή αρχή έγινε φέτος, μένει να δούμε αν εξίσου καλή θα είναι και η πορεία των σειρών αυτών μέσα στον χρόνο.

Περισσότερα από Επίκαιρα
VIMA_WEB3b