MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΕΤΑΡΤΗ
16
ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ:
ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ X
ΗΘΟΠΟΙΟ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΗΘΟΠΟΙΟ X
ΘΕΑΤΡΟ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΘΕΑΤΡΟ X
ΟΛΕΣ ΟΙ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ
Κοινωνικό

Κι από Σμύρνη… Σαλονίκη, της Μιμής Ντενίση στον Ελληνικό Κόσμο

Προσθήκη ως αγαπημένη πηγή

Η συνέχεια της παράστασης «Σμύρνη μου αγαπημένη» της Μιμής Ντενίση, ανεβαίνει στο «Θέατρον» του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» σε παραγωγή του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού, από τα μέσα Οκτωβρίου 2019.

Βρείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζητησης

Προσθήκη του monopoli.gr στην Google
Monopoli Team

Το πρώτο ελληνικό θεατρικό sequel

Το έργο «Κι από Σμύρνη… Σαλονίκη» αποτελεί συνέχεια του έργου «Σμύρνη μου αγαπημένη», που έγινε μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες στην ιστορία του ελληνικού θεάτρου.

Tο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, στο πλαίσιο των στόχων του για την προβολή και διατήρηση της ελληνικής ιστορίας και της ιστορικής μνήμης, υλοποιεί ξανά μία μεγάλη παραγωγή με ζωντανή μουσική (πρωτότυπη σύνθεση από τον Ανδρέα Κατσιγιάννη), πλούσια σκηνικά, κοστούμια εποχής και ρεαλιστικές βιντεοπροβολές, εκμεταλλευόμενο τις πολλαπλές δυνατότητες που δίνει η υπερσύγχρονη σκηνή της αίθουσας «Αντιγόνης» με τον μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα ψηφιακό οπτικοακουστικό εξοπλισμό.

Η Μιμή Ντενίση στο «Κι από Σμύρνη… Σαλονίκη» γράφει και σκηνοθετεί τη συνέχεια της ζωής των ηρώων μας που επέζησαν της Μικρασιατικής καταστροφής και προσπάθησαν να αρχίσουν από την αρχή στη νέα τους πατρίδα, τη Θεσσαλονίκη. Είναι ένα σύνθετο έργο που φέρνει στην επιφάνεια άγνωστα στοιχεία για την εποχή του Μεσοπολέμου, η οποία υπήρξε μια από τις πιο ταραγμένες εποχές της Ελλάδας.

Λίγα λόγια για το έργο

Η αρχόντισσα της Σμύρνης Φιλιώ Μπαλτατζή και τα παιδιά της καταφέρνουν να επιζήσουν της Μικρασιατικής καταστροφής και μετά από μεγάλες περιπέτειες καταλήγουν στη Μακεδονία. Η Σαλονίκη γίνεται η πατρίδα των προσφύγων. Μια πολυπολιτισμική πόλη με ντόπιους, πρόσφυγες, Πόντιους και Εβραίους που ζουν αρμονικά παρά τις διαφορές τους. Το έργο παρακολουθεί την πορεία της οικογένειας  και πολλών νέων χαρακτήρων την περίοδο από την ανταλλαγή των πληθυσμών μέχρι την αρχή του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου. Η ανέλιξη των προσφύγων από την απόλυτη φτώχεια σε μια καινούρια αξιοπρεπή ζωή, η προσπάθειά τους να γίνουν ένα με τ’ αδέλφια τους στην Ελλάδα, η άνοδος και η πτώση της ακμάζουσας Εβραϊκής κοινότητας, δίνονται ανάγλυφα μέσα από τους χαρακτήρες. Το έργο είναι μια μεγάλη νωπογραφία της εποχής με φόντο την πολιτική κατάσταση μέσα από προσωπικές ιστορίες και με τη μουσική της εποχής από τα σεφαραδίτικα, μέχρι τα ρεμπέτικα και τον Αττίκ, να αναδεικνύουν τις αισθητικές και πολιτιστικές αντιθέσεις ανάμεσα σε ντόπιους και πρόσφυγες.

Το έργο  «Κι από Σμύρνη… Σαλονίκη» γράφτηκε μετά από ενδελεχή έρευνα σε κείμενα ελληνικά και ξένα, Θεσσαλονικιών συγγραφέων και Εβραίων και θα ανέβει, όπως και η «Σμύρνη μου αγαπημένη», στο «Θέατρον» του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος».

Σημείωμα δημιουργού

Η τεράστια επιτυχία του έργου «Σμύρνη μου αγαπημένη», επιτυχία που δεν έχει όμοιά της στα θεατρικά χρονικά, γιατί ξεπέρασε το ενδιαφέρον για την παράσταση και έγινε εθνικό θέμα, μ’ έφερε πολύ κοντά στους Μικρασιάτες και σ’ όλους τους απογόνους προσφύγων από τη Μικρά Ασία. Οι συγκινητικές εκδηλώσεις που δεχτήκαμε αφορούσαν κατά ένα μεγάλο μέρος την ίδια την παράσταση, αλλά και την απόδοση δικαιοσύνης που ένιωσαν μέσα από αυτήν. Δική τους ιδέα και απαίτηση ήταν να γράψω τη συνέχεια. Όλοι με ρώταγαν τι έγινε στην συνέχεια η Φιλιώ Μπαλτατζή και τα παιδιά της. Έτσι, αποφάσισα να γράψω την συνέχεια που θα είναι το πρώτο sequel στο ελληνικό θέατρο, καθώς στο εξωτερικό συνηθίζεται πολύ.

«Κι από Σμύρνη…Σαλονίκη» λοιπόν, με τη συνέχεια της οικογένειας Μπαλτατζή, με την άγνωστη ιστορία των προσφύγων στην διάρκεια του Μεσοπολέμου και την άγνωστη ιστορία των Εβραίων της Θεσσαλονίκης. Νομίζω ότι είναι ένα έργο που θα συγκινήσει περισσότερο κι από την «Σμύρνη».

Μιμή Ντενίση

Βρείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζητησης

Προσθήκη του monopoli.gr στην Google
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Συγγραφέας: Μιμή Ντενίση
Σκηνοθεσία: Μιμή Ντενίση

Σκηνικά: Μανόλης Παντελιδάκης
Κοστούμια: Ηλένια Δουλαδίρη
Μουσική: Ανδρέας Κατσιγιάννης
Φωτισμοί: Αργύρης Θέος
Χορογραφία: Μάρω Μαρμαρινού

Παίζουν: Μιμή Ντενίση, Αλέξανδρος Αντωνόπουλος, Γιώργος Αρμένης, Νικολέττα Βλαβιανού, Κατερίνα Γερονικολού, Μαρία Εγγλεζάκη, Λευτέρης Ελευθερίου, Δημήτρης Μακαλιάς, Μιχάλης Μητρούσης, Κωνσταντίνα Μιχαήλ, Νίκη Παλληκαράκη, Όλγα Πολίτου, Δήμητρα Σιγάλα, Αναστασία Σκοπελίτη, Γιάννης Τσιμιτσέλης, Αντιγόνη Ψυχράμη, Κατερίνα Αντωνιάδου, Αντώνης Βαρθαλίτης, Χρήστος Βελιάνο, Νικόλας Γκιούλης, Μαρίλια Μητρούση Δήμητρα Μιχαηλίδου, Αιμίλιος Μωσαΐδης, Νίκος Νικολαΐδης, Ηλίας Νομικός, Έφη Σταυροπούλου, Ζαχαρένια Φραγκιαδάκη

Τιμές Εισιτηρίων: €14, €16, €20, €25, €30, €40, €50 (Ισχύουν ειδικές τιμές για ΑΜΕΑ & ανέργους, νέους έως 26 ετών και φοιτητές από τα ταμεία του θεάτρου ή με τηλεφωνική κράτηση) / Ειδικές τιμές για ομαδικές κρατήσεις άνω των 20 ατόμων: Τμήμα Κρατήσεων και Εισιτηρίων «Ελληνικού Κόσμου» Τ. 212 254 0300, Κ. 698 254 0300, e-mail: [email protected]
Πληροφορίες: Προπώληση: Στο «Θέατρον», Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος», Πειραιώς 254, Ταύρος. Στην ηλεκτρονική διεύθυνση: http://viva.gr. Στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://tickets.theatron254.gr. Τηλεφωνικά στο 212 254 0300
Παραστάσεις: Τετάρτη 19:00, Πέμπτη 19:00, Παρασκευή 20:00, Σάββατο 20:00, Κυριακή 18:30
Προσθήκη του monopoli.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google
Περισσότερα από ΘΕΑΤΡΟ
Σχετικά Θέματα
ΘΕΑΤΡΟ
Αυτή η νύχτα μένει: Η μεγάλη επιτυχία του ΚΘΒΕ «κατεβαίνει» στην Αθήνα
ΘΕΑΤΡΟ
Γιοι και κόρες: Η παράσταση για την αναζήτηση της ευτυχίας επιστρέφει ξανά από τον Γιάννη Καλαβριανό
ΘΕΑΤΡΟ
Ιεροτελεστία του Guillaume Poix ξανά στο Εθνικό Θέατρο, σε σκηνοθεσία Χρήστου Θεοδωρίδη
ΘΕΑΤΡΟ
Τους είδα: Οι Κοινοί Θνητοί υπογράφουν μια μουσικοθεατρική παράσταση στο Θέατρο Τζένη Καρέζη
ΘΕΑΤΡΟ
Τo κομπλεξικό, του Αχιλλέα ΙΙΙ σε σκηνοθεσία Όλγας Ποζέλη στο Θέατρο Αλκμήνη
ΘΕΑΤΡΟ
Οι Μπαμπάδες με ρούμι των Θανάση Παπαθανασίου & Μιχάλη Ρέππα για 5η χρονιά στο Θέατρο Αλίκη
ΘΕΑΤΡΟ
Ο Κωνσταντίνος Κωνσταντόπουλος γίνεται ξανά ο «Μέγας Ιεροεξεταστής»
ΘΕΑΤΡΟ
Η Μπαλάντα ενός ευαίσθητου δήμιου: Ένα μιούζικαλ tribute στους Monty Pythons στο Θέατρο Olvio
ΘΕΑΤΡΟ
Μάντεψε πόσο σ’ αγαπώ, του Luke Norris σε σκηνοθεσία Σωτήρη Τσαφούλια στο Θέατρο Αλκυονίς
ΘΕΑΤΡΟ
Λιωμένο βούτυρο: Η συγκλονιστική ιστορία του Σάκη Σερέφα στο Επί Κολωνώ
ΘΕΑΤΡΟ
Η Παρέλαση: Το συγκλονιστικό αντιπολεμικό έργο της Λούλας Αναγνωστάκη στο Studio Μαυρομιχάλη
ΘΕΑΤΡΟ
Μάνα, Μητέρα, Μαμά: Το εμβληματικό έργο του Γιώργου Διαλεγμένου στο Θέατρο Άλμα