MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΡΙΤΗ
19
ΜΑΡΤΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Summer Nostos Festival: Το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος υποδέχεται την πόλη στο καλοκαίρι της

Δέκα μέρες με μεγάλα ονόματα _ μουσική, χορό, τέχνη, αθλητισμό, παιχνίδι, συζητήσεις και με δωρεάν είσοδο.

@Andreas Simopoulos
author-image Μαρία Μαρκουλή

Κοντά στην αρχή της άνοιξης όταν ο Αndrew Bird κυκλοφόρησε το άλμπουμ του My Finest Work Yet, ένα εμπνευσμένο μουσικά, πολιτικό- κοινωνικό άλμπουμ – και πριν από αυτό είχε βγάλει εκείνο τo κομμάτι, το Bloodless- και ειχα ενθουσιαστεί – τι ωραία, έλεγα που θα ήταν να τον βλέπαμε σε συναυλία. Και να΄το ς τον φέρνει το Summer Nostos, το Φεστιβάλ που διοργανώνει το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος για πέμπτη χρονιά φέτος, στο ΚΠΙΣΝ στο Φάληρο.

Εκεί που η Neneh Cherry έκανε την επανεμφάνισή της με το Broken Politics ήταν σα να άκουγα ήδη το συναυλιακό κοινό της Αθήνας να φωνάζει ρυθμικά, το όνομά της. Που είναι και εύκολο. Ερχεται η Neneh στο Summer Nostos.

Μετά- ok, δεν το περίμενα αυτό. Αγαπάω ιδιαίτερα τους Loca Νatives και πολύ χαιρόμουν με το Café Amarilo από την αρχή που κυκλοφόρησε πριν από μερικούς μήνες. Έκπληξη! Καλώς τους, τους West Coasters εκλεκτούς. Στο Summer Nostos και αυτοί.

Kαι φέτος λοιπόν, ένα πρόγραμμα με προτάσεις, καλό γουστο, διάρκεια (23- 30 Ιουνίου) και δωρεάν είσοδο για το κοινό. Μουσική, τέχνη, παραστάσεις, αθλητισμός, με ένα μεγάλο ορίζοντα θεμάτων που ζωντανεύουν το καλοκαίρι της πόλης και της παραλίας της. Καθώς άλλωστε, η παραλία ζωντανεύει με έντονο ρυθμό και αυτή τα τελευταία χρόνια, ανοίγοντας το μέτωπο της πρωτεύουσας στην ανεκτίμητη θάλασσά της.

So Percussion

Είναι πολλές οι εκδηλώσεις και του Summer Nostos Festival 2019, το οποίο ξεκινάει τρέχοντας – «τρέχει προς το μέλλον» με το SNF RUN- τον βραδυνό αγώνα δρόμου, που επιστρέφει κι αυτός για πέμπτη χρονιά θεαματικά και με τα καθιερωμένα πυροτεχνηματά του. Ως φαν του σπορ –σημειώνω και αυτό: την γνωριμία με το πινγκ-πονγκ. Και εμπρος για περισσότερα τραπέζια με διχτάκι σε όλη την πόλη.

Μουσικά μιλώντας και αφου η Άλκηστις Πρωτοψάλτη άνοιξε με την μεγάλη συναυλία το Φεστιβάλ (Κυριακή 23 Ιουνίου)- τη Δευτέρα (24/6) είναι η ευκαιρία να γνωρίσει το κοινό τον εξαιρετικό μουσικό, πολυοργανίστα και τραγουδοποιό Andrew Bird. Να προσέξει το υπέροχο Bloodless και το Sisyphus και γενικά τους στίχους των τραγουδιών του. Μην μείνετε μόνο στο σφύριγμα- όντως σφυρίζει ωραία- γιατί είναι πολύ πιο σημαντικός από αυτό – έχει μεγάλη δισκογραφία και παραμένει low profile παρά τα όσα έχει κάνει ως τώρα. Μας έρχεται από το Λος Αντζελες.

Για τη Neneh Cherry που φέρνει την αύρα των 90ς μαζί της, αξίζει να σημειώσετε το γεγονός ότι έχει νέο άλμπουμ φέτος, το Broken Politics με θέση και άποψη απέναντι στα πράγματα και εκείνον τον αέρινο τρόπο που διαθέτει η Σουηδέζα να τα ενώνει όλα αυτά σε ένα τραγούδι που μιλάει στην καρδιά του κόσμου. Ειδικά σε μια εποχή, με τόση πολυδιάσπαση όσο η σημερινή(25/6).

Από τη Neneh Cherry ως τον Γιώργο Μαργαρίτη μπορεί να φαίνεται πως υπάρχει μεγάλη απόσταση, αλλά οι αποστάσεις στην μουσική έχουν άλλον χαρακτήρα με τους παράγοντες αυθεντικότητας να επεμβαινουν ουσιαστικά. Ελληνικό λαΪκό τραγούδι, λοιπόν. Ο Γιώργος Μαργαρίτης στο Summer Nostos (Tετάρτη 26/6).

Γιώργος Μαργαρίτης

Να είναι, άραγε ο κύριος Γιώργος ο επόμενος γκεστ στο άλμπουμ των Low; Aν οι αγαπημένοι μας Low από την Μινεσότα (που θα παίξουν την επόμενη μέρα, 27/6) παρακολουθήσουν το λάιβ του λαϊκού μας βάρδου, why not; O ήχος των Low έχει πτυχές και κρυμένους εσωτερικούς χώρους και ένα μαγνητικό κέντρο που αυτή τη φορά οδηγεί στο Double Negative το δωδέκατο άλμπουμ τους για το οποίο η Sub Pop ,η εταιρία τους, καμαρώνει πολύ.

Οι Local Natives. Aγαπημένη μπάντα από το Orange County της Καλιφόρνιας με την ευρηματική, πολυδιάστατη, άμεση μουσική τους, χωρίς προπάθειες εντυπωσιασμού παρά μόνο με τον δικό τους ενθουσιασμό για τις επιρροές τους. Ερχεται σε αυτά να προστεθεί η μαχητική θέση τους απέναντι στον κυνισμό, την αδιαφορία, την απληστία της εποχής και των πολιτικών επιλογών της. Ναι, οπωσδήποτε για το live τους στις 28, την Παρασκευή.

Θα δούμε επίσης την Soap&Skin από την Αυστρία με την πειραγμένη ποπ της και το ιδιαίτερα εύθραυστο στιλ με το οποίο παραδίδει τα κομμάτια στο κοινό της. Οι Balthazar του Βελγίου έχουν ήδη θαυμαστές στα μέρη μας που πρόθυμα θα τσεκάρουν τα καινούργια τραγούδια στην λάιβ εκδοχή τους. Θα έρθουν και οι L.E.J. (29/6) οι τρεις γαλλίδες με καλοκαιρινή διάθεση επι σκηνής.

Και από τη Νέα Υόρκη το δυναμικό κουαρτέτο So Percussion– με δικές τους συνθέσεις αλλά και Ιάνη Ξενάκη, John Cage, Steve Reich. Aπο την Ιρλανδία η Liza Hannigan, κρυστάλλινη φωνή, παρέα με τους stargaze.

Rita Wilson. Φωτογραφία: Jim Jordan

Στο Summer Nostos και η Rita Wilson που είναι παραγωγός και μεγάλο όνομα στην βιομηχανία του θεάματος στο Χόλιγουντ (είναι και η σύζυγος του Τομ Χανκς) αλλά είναι και μουσικός και γράφει τραγούδια και βγάζει δίσκους και θα δώσει συναυλία (29/6).

Αλλά θα έρθουν και οι Choir! Choir! Choir!, με το interactive χορωδιακό πρότζεκτ τους. Kαι οι Yale Alumni Chorus, Ορχήστρα Academica Αθηνών & El Sistema Greece, με εκατοντάδες χορωδούς και μουσικούς που θα κατακλύζουν τη σκηνή και ίσως απλωθούν και κάτω απ’ αυτή.

Σημειώστε ότι ο Bryce Dessner ο γνωστός μας από τους National έρχεται με το multimedia πρότζεκτ αφιέρωμα στον Robert Mapplethorpe , το ”Triptyche” (29/6).

Σούπερ- Άφρικα!

Ανεξάντλητη, πολύτιμη, αναμφισβήτητη πηγή εμπνεύσεων, η Αφρική. Αφετηρία εξαιρετικών δημιουργών. Δεν χάνονται οι ευκαιρίες γνωριμίας και σύνδεσης με το έργο τους.

Sho Madjozi

Η ράπερ και ποιήτρια Sho Madjozi από τη Νότια Αφρική και από τα πρόσωπα που θα συζητιούνται , ενώ η άφιξη του Nakhane στον οποίο η παγκόσμια μουσική κοινότητα έστρεψε αμέσως το βλέμμα της, είναι από τα not to miss. Aγωνίστηκε με την μουσική του και τα πιστεύω τους εναντία σε προκαταλήψεις και παλεύοντας να αγκαλιάσει την σεξουαλικότητά του σε ένα πολύ δύσκολο οικογενιακό και κοινωνικό περιβάλλον.

Η Μαρίνα Σάττι με τις Fones και τις Chores

Οι ελληνικές μουσικές συμμετοχές του Nostos

Oι Yalla 2.0, δηλαδή η Μαρίνα Σάττι με τις Fones και τις Chores (29/6), το Schoolwave το μαθητικό φεστιβάλ (30/6), ο Αντώνης Μαρτσάκης μουσικός της κρητικής λύρας και της παραδοσιακής μουσικής που συναντά τον χορογράφο Αντώνη Φωνιαδάκη 27/6, ο Μιχάλης Καλκάνης με το συγκρότημά του (28/6) κ.α

Boy Blue

Χορός και Θέατρο

Εκτος από τα μουσικά, χορός και παραστάσεις είναι στο πρόγραμμα. Η Μήδεια του Μποστ, οπερέτα του Νίκου Κυπουργού, οι Boy Blue από την χορευτική hip hop σκηνη του Λονδίνου, και άλλα πολλά (συζητήσεις, συνέδρια, παιχνίδια).

Brian Eno

Και ο Brian Eno; Ναι, αφού δίνει παρών αυτή τη φορά με την γνωστή εικαστική του δημιουργία το 77 Million Paintings, τοπία ήχου και φωτός, που πρωτοπαρουσίασε το 2006 και έχουν ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Το πρόγραμμα, οι ώρες και τα σημεία των εκδηλώσεων, Ξέφωτο, Σκαλιά, Κανάλι εσωτερικές αίθουσες κ.α, στο https://www.snfestival.org/2019/

Περισσότερα από Art & Culture
VIMA_WEB3b