MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΣΑΒΒΑΤΟ
27
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ

Robert McCabe: Αρχαιολογία σε άσπρο και μαύρο

Παρατείνεται μέχρι και τα τέλη του 2019 το φωτογραφικό αφιέρωμα του Robert McCabe για τα 180 χρόνια δράσης της Αρχαιολογικής Εταιρείας.

Η Ακρόπολη από την Αρχαία Αγορά
Monopoli Team

Χάρη στη μεγάλη προσέλευση του κοινού στην έκθεση φωτογραφιών του Robert McCabe για τα 180 χρόνια λειτουργίας της Αρχαιολογικής Εταιρείας (1837-2017), το φωτογραφικό αφιέρωμα με τίτλο «Χρονογραφία», που φιλοξενείται στην έδρα της εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρείας παρατείνεται μέχρι και τα τέλη του 2019.

Ένας Αμερικανός στην Ελλάδα

Ένας φωτογράφος με τη μηχανή του στην ιερά οδό του ιερού του Απόλλωνος στους Δελφούς

Μουσείο Ρόδου, Αφροδίτη Αιδουμένη που βρέθηκε στη θάλασσα το 1929

Ο αμερικανός φωτογράφος Μπομπ Μακέιμπ ήταν φοιτητής στο πανεπιστήμιο Πρίνστον, όταν πρωτοεπισκέφθηκε την Ελλάδα το καλοκαίρι του 1954. Οι άνθρωποι, τα μνημεία και τα τοπία άσκησαν τέτοιο μαγνητισμό στο βλέμμα του, που επισκέφθηκε τα πιο δυσπρόσιτα μέρη, χρησιμοποιώντας κάθε μεταφορικό μέσο. Την επόμενη χρονιά, επέστρεψε για να συνεχίσει την εξερεύνησή του σε μια χώρα όπου ακόμα δεν υπήρχε μαζικός τουρισμός και οι άνθρωποι ήταν φιλόξενοι και ολιγαρκείς.

Οι ανασκαφές, οι ναοί, τα αρχαία τείχη, τα κάστρα, τα θέατρα αποτυπώθηκαν από τον φακό του σε πρώτο πλάνο, με φόντο πόλεις, νησιά και χωριά που φαντάζουν πολύ διαφορετικά σήμερα. Οι λήψεις εκείνες είναι πλέον τεκμήρια, στα οποία εγγράφεται η τεράστια εντύπωση που προκαλούσε η Ελλάδα εκείνης της εποχής σε έναν νεαρό Αμερικάνο που αγαπούσε την ιστορία και γνώριζε από κοντά μια χώρα φτωχή αλλά ανέγγιχτη από την «ανάπτυξη».

Από αυτή την πλούσια συγκομιδή ασπρόμαυρων φωτογραφιών, κυρίως από τη διετία 1954-1955, ο McCabe επιλέγει 53 εικόνες, σαν ταξίδι μέσα στον χρόνο, θέλοντας να τιμήσει το έργο της εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρείας, η οποία συμπλήρωσε 180 έτη παρουσίας και επιστημονικής προσφοράς. Πρόκειται για μια περιεκτική παρουσίαση, που μεταφέρει τον επισκέπτη στη Σαντορίνη πριν τον σεισμό του 1956, στην Επίδαυρο πριν την αποκατάσταση του αρχαίου θεάτρου και στην αρχαία αγορά των Αθηνών πριν την πλήρη ανάδυσή της από το έδαφος.

Ανακάλυψη ταφής στις Μυκήνες

Όπως αναφέρει ο γενικός γραμματέας της Αρχαιολογικής Εταιρείας Βασίλειος Πετράκος στο εισαγωγικό του σημείωμα για την έκθεση και την συνοδευτική έκδοση: «Η Αρχαιολογική Εταιρεία για να εορτάσει τη συμπλήρωση των 180 χρόνων της έκρινε ότι ο καλύτερος τρόπος ήταν να μετάσχουν στον εορτασμό τα ίδια τα μνημεία, όπως τα είδε, δεκαετίες πριν, η καλλιτεχνική ματιά ενός νέου, του Robert McCabe. Η τέχνη του μας ξαναφέρνει στην παλιότερη Ελλάδα όταν το φως ήταν πιο δυνατό, πιο καθαρό και τα μνημεία έδειχναν να πρωτοφανερώνονται».

Το 1837 όταν ιδρύθηκε η Αρχαιολογική Εταιρεία, η φωτογραφία έκανε  τα πρώτα της βήματα. Έκτοτε η τέχνη αυτή απετέλεσε ένα από τα καλύτερα «εργαλεία» για την αποτύπωση και την τεκμηρίωση στην επιστήμη της αρχαιολογίας.

Στο πλαίσιο της παράτασης της έκθεσης, προγραμματίζονται εκ νέου εκπαιδευτικές δράσεις καθώς και ξεναγήσεις για Έλληνες αλλά και ξένους επισκέπτες από τις δημοσιογράφους Μαργαρίτα Πουρνάρα και Κατερίνα Λυμπεροπούλου.

Η πρώτη ξενάγηση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 18 Μαΐου, στις 11.00.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Robert McCabe – «Χρονογραφία: Έκθεση για τα 180 χρόνια (1837-2017) της Αρχαιολογικής Εταιρείας»

Η εν Αθήναις Αρχαιολογική Εταιρεία

Πανεπιστημίου 22, τηλ.: 210-36.09.689

Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα – Παρασκευή, 10.00-18.00

Είσοδος ελεύθερη

Περισσότερα από Εικαστικά
VIMA_WEB3b