MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΣΑΒΒΑΤΟ
27
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
OSCAR 2019

Τα OSCAR® στις οθόνες μας & μουσική στο φουλ!

Αστέρια εν τη γενέσει τους, φτασμένα ποπ είδωλα, ροκ σταρ, hip hop υπερήρωες δίνουν σκληρές μάχες, με μουσική και φιλοφρονήσεις, στην τελική ευθεία για τα OSCAR 2019 που θα δούμε σε απ’ ευθείας μετάδοση από την COSMOTE TV.

author-image Μαρία Μαρκουλή

Και δεν είναι μόνο στις μουσικές, αλλά και στις μεγάλες κατηγορίες που τα τραγούδια στα 91α βραβεία της Ακαδημίας, ακούγονται δυνατά.

Η ταινία με το εμβληματικό soundtrack από το χώρο της «μαύρης μουσικής» και υπόθεση από αυτόν των κόμικς, το Black Panther έχει απέναντί του το A Star Is Born με το εκτόπισμα της Lady Gaga – και βεβαίως του Bradley Cooper -και πριν προλάβει να πάρει ανάσα στην κούρσα εμφανίζεται με όλη την έντασή του το Bohemian Rhapsody, ο Freddy Mercury (δηλαδή ο Rami Malek ως Μέρκιουρι) και οι Queen (που –σύμπτωση- από το Radio Gaga των οποίων έχει εμπνευστεί και η Lady το όνομα της).

Και εκεί κάπου μπαίνει με ταχύτητα από τη στροφή το έξοχο Green Book που αφηγείται την ιστορία του Αμερικανού πιανίστα της τζαζ Don Shirley και του ιταλο-αμερικανού οδηγού του καθώς περιοδεύουν στον Αμερικάνικο Νότο… Και όλα αυτά, τα μετά μουσικής, στις «Καλύτερες Ταινίες» και στην σκιά, θα έλεγαν κάποιοι, της μάχης Roma The Favorite.

Green Book

Το … ποιος τραγουδάει καλύτερα, στο μεταξύ, θα ήταν άσχετη ερώτηση στα Όσκαρ Πρώτου Ανδρικού- αλλά δείτε… Rami Malek ως Freddy Mercury και Bradley CooperΑ Star is Born.

Και μια που είμαστε εδώ. Και η Lady Gaga! Yποψήφια για Πρώτο Γυναικείο. Αβάντι μαέστρο! Και άλλο ένα ρεφρέν. Εκείνη ανερχόμενη στο τραγούδι, εκείνος διάσημος πλην όμως καταπονημένος από τις καταχρήσεις και του star system τις παρενέργειες. Τα έλεγε και η Barbra Streisand από το προηγούμενο, του 1976 το A Star Is Born (είχαν «γεννηθεί» κι άλλα αστέρια το 1937 και το 1954). Στο νέο και αποδεδειγμένα επιτυχημένο πακέτο η Lady Gaga αποδεικνύει ακόμη μια φορά το πολύπλευρο ταλέντο της και ο Bradley Cooper, πρωταγωνιστεί, τραγουδάει και σκηνοθετεί ωραία. Στον αφρό της παραγωγής, το ντουέτο τους στο Shallow, σύνθεση της Gaga σε συνεργασία με Mark Ronson, Antony Rossomando και τον Andrew Wyatt.

Το τραγούδι πάει πετώντας από βραβείο σε βραβείο και το Όσκαρ δείχνει επίσης να του ταιριάζει πολύ.

Αστέρια και πάλι αστέρια

Το All The Stars από το Black Panther είναι υποψήφιο τραγούδι για Όσκαρ, με την σφραγίδα και την ικανότητα του Kendrick Lamar και του SZA που κατάφεραν να περάσουν ακόμη μια φορά το σοβαρό hip hop στο πλατύ κοινό. Με «ενορχηστρωτή» τον Lamar, τον πιο σημαντικό καλλιτέχνη αυτή τη στιγμή στο καινούργιο και πολύ ενδιαφέρον hiphop. Ο ήχος, τα κομμάτια και η συνείδηση του Black Panther αντλούν από την Αφρο/αμερικάνικη κουλτούρα, πλημμυρισμένα από Αφρικάνικα στοιχεία, δημιουργώντας ένα ξεχωριστό σύμπαν- από την πιο μικρή λεπτομέρεια της παραγωγής ως τις φωνές και την πλατιά γκάμα καλλιτεχνών της «μαύρης» μουσικής, της τζαζ και του hip hop (Future, 2Chainz, Travis Scott, Vince Staples, The Weeknd…).

Kαι έχουν πολλές πιθανότητες ν’ ανέβουν στη σκηνή για να πάρουν τα αγαλματάκια τους, ο Ludwig Goransson για το soundtrack και ο Kendrick Lamar για τα τραγούδια του Black Panther γράφοντας ιστορία στη σχέση των Όσκαρ με τους Υπερήρωες. Ο Μαύρος Πάνθηρας άλλωστε είναι και υποψήφιος για καλύτερη ταινία.

Οπωσδήποτε με μια μπαλάντα

Δηλαδή και με άλλη μία. -Πότε οι μπαλάντες είναι αρκετές; Ποτέ.

The Place Where Lost Things Go είναι το τραγούδι. Ο Marc Shaiman υπογράφει την σύνθεση και η Emily Blunt το τραγουδάει ως μια Μαίρη Πόππινς, που την αγαπούν τα παιδιά και την γνωρίζουν και οι μεγάλοι που περνάνε καλά βλέποντας την ταινία.

Δεν είναι εύκολο να μετρήσεις, τα υπέρ, τα κατά και τις διαθέσεις της Ακαδημίας – υπάρχουν άνθρωποι που το κάνουν και μπράβο τους!- αλλά δεν είναι εύκολο και τα τραγούδια είναι θέμα γερών στοιχημάτων. Ας πούμε, το I’ ll Fight που τραγουδάει η Jennifer Hudson στο ντοκιμαντέρ for ‘RBG’ έχει τη δύναμη να εκτοξευτεί μπροστά.

Και οπωσδήποτε η Μπαλάντα του Μπάστερ Σκραγκς. Από τις έξοχες, vintage αισθητικής και Κοενικής λογικής ιστορίες στην σειρά Τhe Ballad Of Buster Scruggs, η κάντρι μπαλάντα με τίτλο When A Cowboy Trades His Spurs For Wings σύνθεση του David Rawlings και της Gillian Welch έτσι όπως την ερμήνευσαν ο Willie Watson και Tim Blake Nelson, αγαπημένος των αδελφών Κοέν ηθοποιός, μπορεί και κοιτάει τα Όσκαρ κατευθείαν στα μάτια.

Στα μουσικά «σκορ», τις μουσικές που γράφτηκαν για ταινίες, ρίχνονται στην μάχη ο συνήθης ύποπτος και δυο φορές Οσκαρικά κερδισμένος Alexandre Desplat για την μουσική του στην ταινία Isle of Dogs του Wes Anderson.

O πρωτάρης στις υποψηφιότητες Terence Oliver Blanchard για την μουσική που έγραψε στην ταινία BlacKhKlansman του Spike Lee.

Ο Nickolas Brittel που έρχεται με δύναμη από το If Beale Street Could Talk την ταινία του Barry Jenkins απλώνοντας τις μουσικές ιδέες του σε μπόλικα πνευστά και έγχορδα με διάθεση πειραματισμού.

Άλλο τόσο εντύπωση μουσικά έκανε και η Επιστροφή της Μαίρη Πόπινς με το soundtrack του Marc Shaiman και την συνεργασία του με τον Scott Wittman που γράφουν μαζί μουσική και στίχους. Και βέβαια, ο Ludwig Göransson με τις Αφρικάνικες επιρροές του στην μουσική του Μαύρου Πάνθηρα.

Η συνέχεια επί της οθόνης

Η 91η τελετή απονομής των βραβείων OSCAR® πλησιάζει (Κυριακή 24/2) και η COSMOTE TV θα είναι το μοναδικό ελληνικό κανάλι που για πρώτη φορά θα βρίσκεται στο κόκκινο χαλί της μεγάλης κινηματογραφικής βραδιάς. Ο απεσταλμένος της COSMOTE TV στο Λος Άντζελες, Γιώργος Σατσίδης θα είναι εκεί, για να καταγράψει ζωντανά όλα όσα συμβούν και να συνομιλήσει με τους μεγάλους κινηματογραφικούς αστέρες, κατά την άφιξή τους στο κόκκινο χαλί του Dolby Theater.

Η πρώτη σύνδεση θα γίνει στη 01.30 μέσα από το COSMOTE CINEMA 1HD.

Περισσότερα από OSCARS 2019
VIMA_WEB3b