MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΔΕΥΤΕΡΑ
03
ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ
 • ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

  Onassis AiR (Artists-in-Residence): Το πρόγραμμα καλλιτεχνικής φιλοξενίας και έρευνας για το 2019

  Το Ίδρυμα Ωνάση εγκαινιάζει το Onassis AiR, ένα πρόγραμμα φιλοξενίας και έρευνας για όλους τους διεθνείς καλλιτέχνες που σκέφτονται με περιέργεια, και τους καλεί να υποβάλουν τις αιτήσεις τους μέχρι τις 26 Νοεμβρίου 2018.

  Φώτο: Tάσος Βρεττός
  Φώτο: Tάσος Βρεττός
  Monopoli Team

  Πρόκειται για ένα ετήσιο πρόγραμμα καλλιτεχνικής φιλοξενίας και έρευνας στην Αθήνα, οι δράσεις του οποίου ξεκινούν το 2019. 

  Τι θα συνέβαινε αν καλλιτέχνες, επιμελητές και άλλοι δημιουργοί μπορούσαν να πάρουν όσο χρόνο χρειάζονται για να επανεξετάσουν την πρακτική τους χωρίς τους περιορισμούς που προκαλεί η φρενίτιδα μιας παραγωγής;

  Το Onassis AiR είναι ένα πρόγραμμα που προσφέρει χρόνο. Χρόνο για να μάθεις, να αλλάξεις ή να εμβαθύνεις. Να δημιουργείς και να καταστρέφεις ή να μη δημιουργείς καθόλου. Χωρίς να έχει τόσο πολύ σημασία η παραγωγή ενός καλλιτεχνικού έργου, όσο η ίδια η δημιουργική διαδικασία.

  Καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου και με έδρα το κέντρο της Αθήνας, οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα μπορούν να αλληλεπιδρούν ισότιμα, ανεξαρτήτως ηλικίας ή του πόσο καταξιωμένοι είναι. Ως μια κοινότητα που δουλεύει, σκέφτεται και τρώει μαζί, χωρίς την αγωνία του επόμενου πρότζεκτ, της επόμενης πρεμιέρας, των επόμενων εγκαινίων. Ως μια κοινότητα που έχει τη δυνατότητα να κάνει μια μικρή παύση, να ξανασκεφτεί τον τρόπο που λειτουργεί και δημιουργεί. 

  Το Onassis AiR είναι ένα πρόγραμμα που στοχεύει σε ένα οικοσύστημα τεχνών προσανατολισμένο λιγότερο στο καλλιτεχνικό «αποτέλεσμα» και περισσότερο στην καλλιτεχνική πρακτική, την τεχνική και την ερευνητική διαδικασία. 

  Το πρόγραμμα υποστηρίζει: Έλληνες και διεθνείς καλλιτέχνες, επιμελητές και διανοητές που δραστηριοποιούνται σε time-based καλλιτεχνικές πρακτικές (performance, χορός, θέατρο, φιλμ κ.ά.) και οι οποίοι επιθυμούν να επανεξετάσουν, να εμβαθύνουν και να μετασχηματίσουν την πρακτική ή τη μεθοδολογία τους, χωρίς προσδοκίες και περιορισμούς που μπορεί να επιβάλει μια παραγωγή. 

  Το Onassis AiR έχει σχεδιαστεί και θα συντονίζεται από τον Ash Bulayev (Διευθυντή του Onassis AiR) και τη Νεφέλη Μυρωδιά (παραγωγό και δραματουργό του Onassis AiR).

  Με αποστολή του την πρόσβαση όσο το δυνατόν περισσότερων ανθρώπων στα αγαθά της υγείας, της παιδείας και του πολιτισμού, το Ίδρυμα Ωνάση υποστηρίζει την εκπαίδευση με 7.000 υποτροφίες για διδακτορικές και μεταπτυχιακές σπουδές στην Ελλάδα και το εξωτερικό, σε διάφορα ερευνητικά πεδία, επενδύοντας σε κάθε άνθρωπο που σκέφτεται με περιέργεια. Ταυτόχρονα, πάνω από 1.000 καλλιτέχνες που απελευθερώνουν τις δυνάμεις τους έχουν ήδη τη στήριξη του Ιδρύματος Ωνάση λαμβάνοντας υποτροφία. Ήδη, 40 και πλέον παραγωγές της Στέγης ταξιδεύουν στο εξωτερικό, παρουσιάζοντας την Ελλάδα σε όλο τον κόσμο, στην καλύτερη εκδοχή της. Ένα ανήσυχο Ίδρυμα, που στηρίζει τις ανάγκες των καλλιτεχνών στο επόμενο επίπεδο, εγκαινιάζει ένα νέο πρόγραμμα, το Onassis AiR (Artists-in-Residence).

  Onassis AiR 3Tassos Vrettos

  Φώτο: Tάσος Βρεττός

  Η κάθε ενότητα του προγράμματος: 

  > Onassis AiR Critical Practices Program

  Ένα full-time πρόγραμμα διάρκειας τριών μηνών για 5 επαγγελματίες από τον χώρο των τεχνών (με time-based καλλιτεχνική πρακτική), που ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα. Το πρόγραμμα είναι σχεδιασμένο ως μια κοινότητα συλλογικής καλλιτεχνικής έρευνας για δημιουργούς από όλα τα πεδία (εικαστικούς καλλιτέχνες, χορογράφους, θεατρικούς και κινηματογραφικούς σκηνοθέτες, συνθέτες, ερμηνευτές, επιμελητές, παραγωγούς, συγγραφείς και άλλους) που βρίσκονται σε φάση αναπροσδιορισμού των μέσων καλλιτεχνικής τους έκφρασης.

  > Onassis AiR (inter)national Curator- & Artist- in-Residence Program

  Ένα full-time πρόγραμμα διάρκειας ενός μήνα, το οποίο απευθύνεται σε διεθνείς και Έλληνες καλλιτέχνες που ζουν στην Ελλάδα ή το εξωτερικό. Αφορά κάθε καλλιτέχνη, επιμελητή ή άλλον δημιουργό (με time-based καλλιτεχνική πρακτική), που έχει ένα συγκεκριμένο θέμα ή πρότζεκτ καλλιτεχνικής έρευνας το οποίο επιθυμεί να αναπτύξει περαιτέρω. Ανεξαρτήτως εμπειρίας, κάθε υποψήφιος και συμμετέχων θα πρέπει να έχει ήδη μια υπάρχουσα καλλιτεχνική πρακτική κατά την περίοδο της αίτησής του. 

  > Onassis AiR Exchange Residencies

  Ένα πρόγραμμα που προορίζεται για καλλιτέχνες, δημιουργούς, σχεδιαστές, θεωρητικούς και επιμελητές (με time-based καλλιτεχνική πρακτική), οι οποίοι θα επωφελούνταν από τη συμμετοχή τους σε ένα συνεργαζόμενο πρόγραμμα ανταλλαγής καλλιτεχνικής φιλοξενίας ανά τον κόσμο. Το Onassis AiR στοχεύει να καθιερώσει πολυετείς συνεργασίες με μια σειρά προγραμμάτων με αντίστοιχη φιλοσοφία, εντός και εκτός Ελλάδος. 

  > Onassis AiR Emergency Fellowships

  Ειδικά σχεδιασμένες υποτροφίες για την πραγματοποίηση καλλιτεχνικής έρευνας, οι οποίες προορίζονται για διεθνείς και Έλληνες καλλιτέχνες, επιμελητές και άλλους δημιουργούς (με time-based καλλιτεχνική πρακτική), που ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα ή το εξωτερικό. Κάθε τύπος υποτροφίας σχεδιάζεται ειδικά και ανάλογα με τις απαιτήσεις του εκάστοτε υπότροφου δημιουργού. Σκοπός των συγκεκριμένων υποτροφιών είναι να καλύψουν απρόβλεπτες και επιτακτικές καλλιτεχνικές ερευνητικές ανάγκες.

  Διαβάστε περισσότερα για το πρόγραμμα του Onassis AiR εδώ.

   

  Onassis AiR 1Tassos Vrettos

  Φώτο: Tάσος Βρεττός

  Η φιλοσοφία του Onassis AiR:

  > Time-based

  Απευθύνεται σε καλλιτέχνες και επιμελητές που δουλεύουν με time-based καλλιτεχνικές πρακτικές.

  > In-flux

  Απευθύνεται σε δημιουργούς με υπάρχουσα καλλιτεχνική πρακτική, οι οποίοι βιώνουν μια αλλαγή στην επαγγελματική τους πορεία ή αναζητούν να επαναπροσδιορίσουν τον τρόπο που δουλεύουν και δημιουργούν.

  > Local

  Έχει βαθιές ρίζες στην πόλη της Αθήνας, με όλες τις αντιφάσεις, την ομορφιά, τον ρυθμό και το φως που αυτή προσφέρει.

  > (Inter)national

  Απευθύνεται σε καλλιτέχνες, επιμελητές και άλλους δημιουργούς, ανεξαρτήτως εθνικότητας, που ζουν εντός και εκτός Ελλάδας. 

  > DIWO

  Επιλέγει να αποφύγει τη λογική του DIY (Do It Yourself) αγκαλιάζοντας τη λογική του DIWO (Do It With Others). Όλοι οι συμμετέχοντες θα πρέπει να ενδιαφέρονται να δουλέψουν, να σκεφτούν, να συνυπάρξουν και να συνδεθούν με τις ποικιλόμορφες κοινότητες της Αθήνας.

  > Self-learning

  Το πρόγραμμα δεν είναι εκπαιδευτικό, αλλά βασίζεται στις αρχές της αυτοδιδασκαλίας και της μάθησης μέσω της πρακτικής.

  > No gurus

  Δεν θα έχει ούτε διδάσκοντες, ούτε masterclasses, αλλά ούτε και μαθητές. Βασίζεται στην ισοτιμία μεταξύ των συμμετεχόντων, όπου όλοι διαθέτουν μια ξεχωριστή πρακτική, μεθοδολογία και ερωτήματα, μακριά από τις συνήθεις ιεραρχίες ανάμεσα σε καλλιτέχνες.

  > Welcome back

  Το πρόγραμμα και καθένας από τους πυλώνες του δημιουργούν έναν χώρο στον οποίο θα έχει την ευκαιρία να επιστρέφει κανείς ξανά και ξανά. Εάν συμμετάσχετε σε κάποιο από τα επιμέρους προγράμματα του Onassis AiR, θα είστε πάντα ευπρόσδεκτοι να υποβάλετε ξανά την αίτησή σας για κάποιο άλλο (μέσω της ανοιχτής πρόσκλησης) ή απλώς να έρθετε και να μας μιλήσετε για τις ανάγκες σας. Ως προηγούμενοι συμμετέχοντες, θα είστε πάντα ευπρόσδεκτοι να περάσετε για ένα μεσημεριανό γεύμα, να δανειστείτε εξοπλισμό, να κάνετε χρήση των χώρων (εάν αυτό που χρειάζεστε είναι διαθέσιμο τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή), να ζητήσετε συμβουλές ή απλώς να χρησιμοποιήσετε τη βιβλιοθήκη.

  Μάθε περισσότερα και κάνε την αίτησή σου για το Open Call του Onassis AiR.

  Περισσότερα από Εικαστικά
  Για να λαμβάνετε κάθε εβδομάδα στο email σας
  προτάσεις και προσκλήσεις από το Monopoli.gr
  ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  Αλλαγή μεγέθους γραμμάτων
  Επιλογή contrast