MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΔΕΥΤΕΡΑ
29
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Τζαζ, από την Τεχνόπολη ως την Πάτρα

Τζαζ με ειδικό βάρος, τζαζ με συνέπεια, τζαζ με επιμονή και έμπνευση. Τζαζ με αντανακλαστικά της εποχής και τζαζ ραντεβού «κλεισμένα»…

author-image Μαρία Μαρκουλή

Τζαζ στην πρωτεύσα, στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων.

Τζαζ στην Πάτρα – JAZZ+ΠΡΑΞΕΙΣ 2018- το Διεθνές Φεστιβάλ που διοργανώνει ο Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου Πατρέων.

Με άλλα λόγια. Πολλή τζαζ. Εξ ου και συνεχίζω αναλυτικά με κάτι τζαζ να παίζει στο βάθος.

 15th Athens Technopolis Jazz Festival

18 χρόνια Athens Technopolis Jazz Festival

Δεν είναι μόνο θεσμός της πόλης, είναι ένας ζωνταντός οργανισμός που μεγαλώνει, εξελίσσεται, ανανεώνεται και δημιουργεί.

‘Εχει δημιουργήσει κατάσταση. Είναι το κεντρικό γεγονός του καλοκαιριού για πολλούς. Εδώ συναντιέται η τζαζ κοινότητα της Αθήνας (θα συναντηθεί και αλλού, αλλά σίγουρα).

Στην 18η έκδοσή του, που ξεκίνησε ήδη και συνεχίζεται ως τις 10 Ιουνίου, συμμετέχουν 21 σχήματα ενώ παράλληλες εκδηλώσεις _στο Γκάζι, αλλά και σε άλλα σημεία της πρωτεύουσας- σκορπίζουν γύρω νότες τζαζ. Πέτυχα μια, για παιδιά στο Σύνταγμα και ήταν ωραία. Είναι γιορτή, πλούσια σε ηχοχρώματα, αυτοσχεδιασμούς και πολλούς επισκέπτες.

Τι θα δούμε, τι θ’ακούσουμε, τι θα συναντήσουμε στο Γκάζι;

Αφιέρωμα στην ελληνική τζαζ, ζωηρό παρόν από Ευρωπαίους τζαζίστες με σχήματα από διαφορετικές σκηνές και εκφράσεις της τζαζ, ενώ φέτος το Φεστιβάλ υποδέχεται και Αμερικανούς – θα δούμε τον εκλεκτό Theo Croker που αγαπά να ανακατεύει τη τζαζ με funk και urban ήχους.

Και το Γκάζι δεν είναι ο μόνος σταθμός που εκπέμπει…

 

Στην τζαζ συχνότητα και η Στέγη. Η Τεχνόπολη ενώνει δυνάμεις με την Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση –και έτσι, παράλληλα με το Φεστιβάλ, στην Μικρή Σκηνή της Στέγης, από τις 7 ως τις 9 Ιουνίου, επιστρέφει το Πανόραμα Ελληνικής Τζαζ New Generation 5 με τρία καινούργια σχήματα και τις προτάσεις τους.

Αναλυτικά το πρόγραμμα του 18th Athens Technopolis Jazz Festival εδώ

Πόσο πιο τζαζ μπορεί να γίνει η πόλη;

Πολύ! Κάποιο σε κάποιο μπαρ, ένας σαξοφωνίστας κλείνει τα μάτια και παίρνει δυνατή ανάσα, ένας μουσικός σβήνει και γράφει τις νότες του πριν τις δοκιμάσει στα πλήκτρα, κάπου σε μια σκηνή μια μπάντα τζαμάρει σα να μην υπάρχει αύριο.

Στο μεταξύ στην Πάτρα:

Στην Πάτρα, τέσσερα σχήματα, επτά καλλιτέχνες από το εξωτερικό, έξι Έλληνες μουσικοί αναλαμβάνουν δράση.

Τζαζ επι τάπητος στο Jazz+Πράξεις 2018 που και φέτος «καταθέτει» μουσική πρόταση με περιεχόμενο –είναι πάντα ιδιαίτερα φροντισμένο το πρόγραμμα- και καλύπτει διαφορετικές όψεις, αναφορές, ‘γραφές’, συνδυασμούς.

MichaelWollnyVincentPeiraniEchoJazz

Michael Wollny και Vincent Peirani

Στο Πατρινό τριήμερο (7, 8, 9 Ιουνίου) καταφθάνουν με τα όργανα και την τέχνη τους ο Γερμανός πιανίτσας και συνθέτης Michael Wollny και ο Γάλλος ακορντεονίστας και συνθέτης Vincent Peirani – και οι δυο τους από την αφρόκρεμα της Ευρωπαϊκής τζαζ που με εξωστρέφεια μοιράζει εμπνεύσεις.

Ο Πέτρος Κλαμπάνης– ο διεθνώς γνωστός Petros Klampanis –με το γκρουπ του και φυσικά το κοντραμπάσο του, αλλά και με μια ιδιαίτερη παραγωγή όπου ο Κλαμπάνης και Shai Maestro (που και αυτός ζει στη Ν. Υόρκη όπως και ο Πέτρος) συμπράττουν με πέντε μουσικούς που όλοι τους συνδέονται με την Πάτρα. Δηλαδή Τζαζ –αλλά και Πράξεις.

Κάτι επίσης ξεχωριστό και ενδιαφέρον: Τhe HUS-BAND – δηλαδή ο Μιχάλης Σιγανίδης και ο Χάρης Λαμπράκης. Μουσικοί ανήσυχοι, πολυπράγμονες, συνεχώς στο κυνήγι της επόμενης ιδέας. Τώρα με DAM (dramatized ambient music)- στην πράξη είναι μουσικές «συνάψεις» μεταξύ ηχογραφημένου υλικού (document) και λάιβ μουσικής δράσης. Υποψιάζεστε και αυτοσχεδιασμούς; Σωστά. 

Πάντως δεν θα ήθελα να χάσω και το κουαρτέτο. Τους Βρετανούς Nat Birchall Quartet (Nat Birchall -τενόρο και σοπράνο σαξόφωνο, Adam Fairhall – πιάνο, Michael Bardon – κοντραμπάσο και Andy Hay – ντραμς). Είναι εκλεκτοί. Και τους φαντάζομαι απογειωτικούς στο φινάλε του Φεστιβάλ πάνω.

*JAZZ+ΠΡΑΞΕΙΣ 2018 Στον χώρο του Αίθριου του Παλαιού Δημοτικού Νοσοκομείου στην Πάτρα, την Πέμπτη 7,την Παρασκευή 8 και το Σάββατο 9 Ιουνίου.

Περισσότερα από Art & Culture
VIMA_WEB3b