MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΣΑΒΒΑΤΟ
27
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Ανακαλύπτοντας τις ευζωϊστικές χαρές της φυτικής διατροφής

Διατροφική μόδα, περιβαλλοντικός ακτιβισμός, οικολογική αναγκαιότητα ή πιο σύντομη και θρεπτική οδός για καλύτερη υγεία και ποιότητα ζωής;

Smoothie μπανάνας με ρόφημα αμυγδάλου
author-image Μάρη Τιγκαράκη

Είτε είστε vegetarian, vegan ή απλώς αναζητάτε μια διατροφική ισορροπία στην καθημερινότητά σας, η φυτική διατροφή προσφέρει σε όλους ένα νέο διατροφικό ήθος ως απάντηση στο τοξικό περιβάλλον της σύγχρονης ζωής και στην απειλή για τη βιωσιμότητα του πλανήτη.

  

Καθώς οι αγγελιοφόροι της νέας διατροφικής ευδαιμονίας πληθαίνουν, διάφορες μελέτες επισημαίνουν τα αδιαμφισβήτητα οφέλη του φυτικού διαιτολογίου σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο.

Λίγη τροφή για σκέψη πριν υποκύψουμε στην καθημερινή γοητεία της φυτικής τάξης πραγμάτων.

Είναι ζήτημα καλής υγείας

Όλες οι επιστημονικές έρευνες συμφωνούν πως μια διατροφή με όσο το δυνατόν λιγότερες τροφές ζωϊκής προέλευσης, αποτελεί έναν αποτελεσματικό και ανώδυνο μηχανισμό πρόληψης χρόνιων και όχι μόνο ασθενειών. Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, η μείωση κατανάλωσης κορεσμένων λιπαρών σε ποσοστό μικρότερο του 10% και των τρανς λιπαρών οξέων σε λιγότερο από 1% της συνολικής ενεργειακής πρόσληψης καθημερινά, μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων ασθενειών, όπως καρδιαγγειακή νόσος, διαβήτης, υψηλή αρτηριακή πίεση, αλλά και διάφορες μορφές καρκίνου. Η στροφή σε φυτικές τροφές σημαίνει επίσης μικρότερη κατανάλωση αλατιού και ζάχαρης, προστασία του ανθρώπινου οργανισμού από την εκδήλωση εκφυλιστικών ασθενειών όπως το Αλτσχάιμερ, αλλά και ενίσχυση της άμυνας του ανοσοποιητικού συστήματος.

Νέοι και fit 

Φρούτα, λαχανικά, όσπρια και δημητριακά αποτελούν το βασίλειο των φυτικών ινών. Η καθημερινή τους πρόσληψη επιδρά καταλυτικά στη σωστή λειτουργία του πεπτικού συστήματος και του μεταβολισμού για καλύτερο έλεγχο του σωματικού βάρους. Η διατροφική οδηγία του Π.Ο.Υ. συστήνει την καθημερινή πρόσληψη 400 γραμμαρίων (τουλάχιστον) φρούτων και λαχανικών ως επαρκή ποσότητα για να ενισχύσουμε τον οργανισμό με τις απαραίτητες εδώδιμες ίνες, να αποφύγουμε την παχυσαρκία και να μειώσουμε το ρίσκο εμφάνισης ασθενειών. Ακόμα και αυτή η ελάχιστη προσθήκη τους στο καθημερινό μας διατροφολόγιο έχει τεράστια ωφέλη στη διατροφική ισορροπία του οργανισμού. Την ίδια στιγμή, φρούτα και λαχανικά περιέχουν πολύτιμες αντιοξειδωτικές ουσίες με αντιγηραντική δράση. Όλη η εμφάνισή μας δείχνει πιο νεανική και λαμπερή. Δεν είναι τυχαίο που η φυτική διατροφή θεωρείται διαχρονικά ένα από τα μυστικά της μακροζωίας.

Φυτική… οικονομία

Τα διαιτολόγια που έχουν ως βάση φυτικές τροφές αποτελούν την πιο οικονομική λύση για το καθημερινό τραπέζι. Αν προσθέσεις σε αυτό το δεδομένο, τον πλούτο τους σε θρεπτικά συστατικά και την υψηλή διατροφική τους αξία σε βιταμίνες, μέταλλα και ακόρεστα καλά λιπαρά, τότε η σχέση ποιότητας/τιμής τους, γίνεται ασυναγώνιστη.

Πιο εύκολα δεν γίνεται

Ευτυχώς για εμάς, που ζούμε σε μια χώρα με άμεση πρόσβαση σε εξαιρετικής ποιότητας φρούτα και λαχανικά η αλλαγή της διαιτάς μας είναι ακόμα πιο εύκολη. Αρκεί μια βόλτα στη λαϊκή αγορά ή το μανάβικο της γειτονιάς για να προμηθευτούμε φρέσκα, τοπικά και εποχιακά προϊόντα. Ακόμα κι αν οι γρήγοροι ρυθμοί της καθημερινότητας και τα εξαντλητικά ωράρια εργασίας μας αφήνουν ελάχιστο χρόνο για τη σωστή φροντίδα της διατροφής σας, υπάρχουν λύσεις! Μπορούμε να καλύψουμε τις ημερήσιες ενεργειακές ανάγκες μας και να απολαύσουμε τον πλούτο των θρεπτικών συστατικών που χρειαζόμαστε συμπληρώνοντας το γεύμα μας με κάποιο πεντανόστιμο φυτικό ρόφημα ή ένα υγιεινό σνακ.

Νόστιμα και gourmet

Μειώνοντας τις ζωικές τροφές, κάνουμε χώρο στο διαιτολόγιό μας για την πολύχρωμη παλέτα των φυτικών τροφών. Οι επιλογές τέτοιων γευστικών εμπειριών στις μέρες μας, είναι πολλές. Ανακαλύψτε μοναδικές ιδέες για γεύματα, ευφάνταστες συνταγές για ένα θρεπτικό πρωϊνό και άλλους δημιουργικούς τρόπους για να μεταμορφώσετε το πιο ταπεινό φρούτο ή λαχανικό σε ένα δελεαστικό χειροποίητο σνακ (από ένα βελούδινο smoothie έως μια πεντανόστιμη μπάρα δημητριακών) για μικρούς και μεγάλους.

1911x913 shutterstock 655399042 me rofhmata 1

Ιδανική βάση για πεντανόστιμες συνταγές είναι τα τρία νέα 100% φυτικά ροφήματα (Ρόφημα Σόγιας, Αμυγδάλου και Φουντούκι και κακάο) που κυκλοφόρησε πρόσφατα το ΒΙΤΑΜ.

Συμμαχία με τον πλανήτη

Η βιομηχανική κτηνοτροφία και γεωργία για την παραγωγή ζωοτροφών, αφήνουν το πιο υψηλό οικολογικό αποτύπωμα στο περιβάλλον. Ο περιορισμός στην κατανάλωση κρέατος και γαλακτοκομικών συμβάλλει, μεταξύ άλλων, στη μείωση των εκπομπών αερίου του θερμοκηπίου, στην εξοικονόμηση υδάτινων πόρων, τη διατήρηση της βιοποικιλότητας του πλανήτη. Είναι μια ενσυνείδητη επένδυση στο μέλλον και τη βιωσιμότητα του μοναδικού φυσικού οικοσυστήματος που διαθέτουμε.

Βάζουμε φρένο στην παγκόσμια πείνα

Η στροφή σε μια διατροφή με μειωμένη κατανάλωση κρέατος, συνιστά μια επιλογή που διασφαλίζει την διατήρηση της βιοποικιλότητας του πλανήτη και την απελευθέρωση καλλιεργήσιμων εκτάσεων για παραγωγή βασικών ειδών τροφίμων. Είναι ένα βήμα μπροστά στον αγώνα για την καταπολέμηση της επισιτιστικής κρίσης και ανασφάλειας που μαστίζει τις φτωχότερες περιοχές του πλανήτη, λόγω της κλιματικής αλλαγής.


Therapy for the soul

Η ισορροπημένη διατροφή αποτελεί τη βάση όχι μόνο της σωματικής υγείας, αλλά και της καλής ψυχολογίας. Έτσι, προσφέρουμε στον οργανισμό μας περισσότερη ενέργεια, πνευματική διαύγεια κι ένα συνολικό αίσθημα ευεξίας. Μια ζωή σε αρμονία με τη φύση, είναι μια ζωή σε ισορροπία με τον εαυτό μας. 

Περισσότερα από Διατροφή
VIMA_WEB3b