MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
25
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Λυρική Σκηνή 2017-2018: Οι 10 παραστάσεις που δεν θα χάσουμε

Την πρώτη της πλήρη καλλιτεχνική σεζόν στο νέο της σπίτι, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, ετοιμάζεται να εγκαινιάσει την Παρασκευή 6 Οκτωβρίου η Εθνική Λυρική Σκηνή, στην πρώτη χρονιά ενός τριετούς προγραμματισμού, που επιμελήθηκε ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Γιώργος Κουμεντάκης και οι συνεργάτες του –αν και η δυναμική ομάδα που συγκρότησε δέχθηκε ένα σημαντικό πλήγμα στα τέλη Ιουλίου, με την αποχώρηση του διευθυντή του Μπαλέτου Αντώνη Φωνιαδάκη. Από το πλούσιο ρεπερτόριο της φετινής σεζόν, που κινείται πάνω σε κύκλους και ειδικά αφιερώματα, με έργα που για πρώτη φορά παρουσιάζονται από το λυρικό μας θέατρο, ξεχωρίσαμε τις δέκα, κατά τη γνώμη μας, πιο ενδιαφέρουσες καλλιτεχνικές προτάσεις, που παραθέτουμε εδώ κατά σειράν… εμφανίσεως.

author-image Σπύρος Κακουριώτης

Το λυκόφως των χρεών

Με μια «όπερα σε παράφραση» κάνει πρεμιέρα η ΕΛΣ την Παρασκευή, παρουσιάζοντας στην Εναλλακτική Σκηνή την βασισμένη στο μουσικό δράμα του Ρίχαρντ Βάγκνερ «Το λυκόφως των θεών» παράσταση «Το λυκόφως των χρεών». Πρόκειται για μια δημιουργία της… αχτύπητης ομάδας που αποτελούν οι Χαράλαμπος Γωγιός (μεταγραφή – μουσική διεύθυνση), Δημήτρης Δημόπουλος (λιμπρέτο) και Αλέξανδρος Ευκλείδης (ιδέα – σκηνοθεσία). Το πεντάωρο έργο συμπυκνώνεται σε διάρκεια και μεταφέρεται σε διαστάσεις δωματίου, με οκτώ πρωταγωνιστές να ερμηνεύουν τους πολυάριθμους ρόλους και ένα οκταμελές ενόργανο σύνολο στη θέση της ογκώδους βαγκνερικής ορχήστρας. Αλλά και η ίδια η μυθική Βαλχάλα μεταφέρεται προς… Νότον, για να έρθουν αντιμέτωποι με τη διαρκή κρίση του ελληνικού κράτους, τη προαιώνια ανάγκη του για ήρωες, αλλά και την αναπόφευκτη προδοσία από τον πανταχού παρόντα εξωτερικό ή εσωτερικό εχθρό. Σε αυτήν την «πειραγμένη» όπερα συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, η υψίφωνος Τζούλια Σουγλάκου και ο βαρύτονος Δημήτρης Πακσόγλου.

Εναλλακτική Σκηνή
6, 8, 10, 12, 14 Οκτωβρίου 2017, 20.30
4, 7, 10, 12, 14, 18, 20 Ιανουαρίου 2018
Ώρα έναρξης: 20.30

to likofos ton xreon

Το λυκόφως των χρεών

Ρίχαρντ Στράους, «Ηλέκτρα»
Δεύτερη χρονολογικά, η όπερα του Ρίχαρντ Στράους αποτελεί την εναρκτήρια παράσταση της Κεντρικής Σκηνής. Μεγάλο ατού της η κορυφαία ελληνίδα μεσόφωνος Αγνή Μπάλτσα, στην πρώτη της συνεργασία με το λυρικό μας θέατρο. Η «Ηλέκτρα», που παρουσιάζεται και αυτή για πρώτη φορά στην ιστορία της Λυρικής Σκηνής, αποτελεί μια από τις σημαντικότερες και πιο απαιτητικές όπερες του 20ού αιώνα, μια αληθινή πρόκληση για τα μουσικά σύνολα της ΕΛΣ, καθώς προβλέπει περίπου 110 μουσικά όργανα, που θα διευθύνει ο Βασίλης Χριστόπουλος. Τη σκηνοθεσία και τη σκηνογραφία υπογράφει ο Γιάννης Κόκκος, ενώ στο ρόλο του Ορέστη εμφανίζεται για πρώτη φορά ο βαρύτονος Δημήτρης Τηλιακός.

Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος
15, 18, 22, 26, 31 Οκτωβρίου 2017
Ώρα έναρξης: 20.00

agni baltsa

Αγνή Μπάλτσα

Piandaemonium
Μια ιδιαίτερη συναυλία αφιερωμένη στο πιάνο, με πρωταγωνιστές της το μουσικό σχήμα Piandaemonium, μια… ορχήστρα με έξι πιάνα και δώδεκα πιανίστες που θα καταλάβουν την Κεντρική Σκηνή της ΕΛΣ, ερμηνεύοντας έργα Ανισέγκου, Αναδολή, Κουμεντάκη, Παπαγεωργίου, Γκέρσουιν, Μπιζέ/Ουίλμπεργκ, Βάγκνερ/Ροκ κ.ά., επιχειρεί να επαναπροσδιορίσει τον παραδοσιακό πιανιστικό ήχο.

Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος
11, 12 Νοεμβρίου 2017
Ώρα έναρξης: 20.00

marmarinos

Μιχαήλ Μαρμαρινός

Theseum ensemble, «Γιο-κι-χι»
Στο πλαίσιο της συνεργασίας της Εναλλακτικής Σκηνής με ομάδες μουσικού θεάτρου, η σκηνή παραδίδεται στον σκηνοθέτη Μιχαήλ Μαρμαρινό, που επιχειρεί να επαναλάβει το επιτυχημένο εγχείρημα της Νέκυιας, αλλά από την ανάποδη. Ανεβάζει με έλληνες ηθοποιούς, ένα έργο της παράδοσης του ιαπωνικού θεάτρου Νο, το «Γιο-κι-χι», χρησιμοποιώντας τη μουσική που έγραψε για την παράσταση ο Φίλιππος Τσαλαχούρης και ως ερμηνεύτρια την Ρένη Πιττακή.

Εναλλακτική Σκηνή
16, 17, 18, 22, 23, 24, 25, 29, 30 Νοεμβρίου 2017
6, 7, 8, 9, 10, 13, 14, 15, 16 Δεκεμβρίου 2017
Ώρα έναρξης: 20.30

Σαρλ Γκουνό, «Ρωμαίος και Ιουλιέτα»
Όσο κι αν ακούγεται παράξενο, η πεντάπρακτη όπερα του Γκουνό, που παρουσιάστηκε στο Παρίσι το 1867 και παραμένει από τότε η δημοφιλέστερη μελοποίηση του σαιξπηρικού δράματος, παρουσιάζεται και αυτή για πρώτη φορά από την Λυρική Σκηνή. Την όπερα, που εγκαινιάζει τον κύκλο παρουσίασης έργων του γαλλικού ρεπερτορίου, θα σκηνοθετήσει ο «θεατρικός» Νίκος Μαστοράκης, που με τον τρόπο αυτό ντεμπουτάρει στο λυρικό θέατρο. Τον πρωταγωνιστικό ρόλο κρατά η σοπράνο Μυρτώ Παπαθανασίου.

Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος
25, 28 Φεβρουαρίου, 2, 4, 7, 11 Μαρτίου 2018
Ώρα έναρξης: 19.30 (Κυριακές 18.30)

Μηνάς Μπορμπουδάκης , «Ζ»
Το «φανταστικό ντοκιμαντέρ ενός εγκλήματος», το διάσημο «Ζ» του Βασίλη Βασιλικού, μετά τη μεταφορά του στον κινηματογράφο και το θέατρο, μετατρέπεται σε όπερα δωματίου από τον συνθέτη Μηνά Μπορμπουδάκη, ο οποίος ζει και εργάζεται στη Γερμανία, σε λιμπρέτο του Βαγγέλη Χατζηγιαννίδη. Πρόκειται για την πρώτη παραγγελία νέου έργου από την Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ, που θα παρουσιαστεί σε σκηνοθεσία σκηνοθεσία Κατερίνας Ευαγγελάτου και σκηνικά – κοστούμια Εύας Μανιδάκη.

Εναλλακτική Σκηνή
10, 11, 15, 17, 18 Μαρτίου 2018
12, 14, 15, 18, 19, 21, 22 Απριλίου 2018
Ώρα έναρξης: 20.30

Μότσαρτ, «Ο μαγικός αυλός»
Η αγαπημένη όπερα του Μότσαρτ επιστρέφει σε μια εντυπωσιακή παραγωγή της Κωμικής Όπερας του Βερολίνου, σε σκηνοθεσία του καλλιτεχνικού διευθυντή της Μπάρι Κόσκι, με τη βρετανική θεατρική ομάδα «1927», όπου το animation ενώνεται με το «ζωντανό» θέαμα και η αισθητική του καμπαρέ, του μιούζικ χολ και των θεαμάτων της εποχής της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης με το βρετανικό χιούμορ και την όπερα. Τον ρόλο της Βασίλισσας της Νύχτας θα ερμηνεύσει η ελληνίδα σοπράνο Χριστίνα Πουλίτση, ενώ τη μουσική διεύθυνση θα μοιραστούν οι Ζωή Τσοκάνου και Γιώργος Μπαλατσινός.

Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος
31 Μαρτίου 2018
1, 11, 13, 14, 15, 18, 20, 22, 25, 27, 29 Απριλίου 2018
Ώρα έναρξης: 20.00

Χένρυ Πέρσελ, «Η βασίλισσα των ξωτικών»
Αναπληρώνοντας το κενό της μεγάλης της αδελφής (ή μήπως μητέρας;), η Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ αντιμετωπίζει το μπαρόκ ρεπερτόριο ως έναν από τους βασικούς άξονές της (συμβάλλει σε αυτό και η αίθουσά της, ιδεώδης για τις απαιτήσεις του είδους). Πρώτο έργο η μπαρόκ όπερα του Χένρυ Πέρσελ (1659-1695) «Η βασίλισσα των ξωτικών», μια διασκευή του «Ονείρου καλοκαιρινής νύχτας» του Σαίξπηρ, που προσεγγίζει σκηνοθετικά και εικαστικά ο Γιάννης Σκουρλέτης και η ομάδα bijoux de kant, ενώ τη μουσική διεύθυνση έχει ο Μάρκελλος Χρυσικόπουλος.

Εναλλακτική Σκηνή
5, 6, 9, 11, 13, 16, 19, 20 Μαΐου 2018
Ώρα έναρξης: 20.30

Λέος Γιάνατσεκ, «Υπόθεση Μακρόπουλου»
Και από τον κόσμο του μπαρόκ στον 20ό αιώνα, ένα από τα λυρικά αριστουργήματα του οποίου, η όπερα του Λέος Γιάνατσεκ «Υπόθεση Μακρόπουλου», που συνδυάζει το υπαρξιακό δράμα με το φανταστικό στοιχείο, παρουσιάζεται και αυτή για πρώτη φορά από το λυρικό μας θέατρο. Την όπερα θα σκηνοθετήσει ο Γιάννης Χουβαρδάς, ισορροπώντας ανάμεσα στο θρίλερ και την επιστημονική φαντασία.

Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος
20, 23, 25 Μαΐου 2018
Ώρα έναρξης: 20.00

karathanos

Νίκος Κυπουργός, «Μήδεια»
Last, but not least, όπως λένε οι αγγλοσάξωνες, οπερέτα! Η ναυαρχίδα του ελαφρού μουσικού θεάτρου δεν θα μπορούσε να λείψει από το πρόγραμμα της Εναλλακτικής Σκηνής. Όχι όμως οποιαδήποτε οπερέτα, αλλά μία που κάνει… restart (όπως βαφτίστηκε ο σχετικός κύκλος), με πρώτους «καλεσμένους» τον Νίκο Κυπουργό στη μουσική και τον Νίκο Καραθάνο στη σκηνοθεσία, που στηρίζονται πάνω στην αγέραστη «Μήδεια» του Μποστ προκειμένου να παρουσιάσουν μια παράσταση που φαίνεται να αποτελεί ένα από τα καλλιτεχνικά στοιχήματα της σεζόν…

Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος
7, 8, 11, 12 Ιουλίου 2018
Ώρα έναρξης 20.00

Περισσότερα από Art & Culture
VIMA_WEB3b