MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΕΤΑΡΤΗ
04
ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΕΜΣΤ: Όταν ο ακαδημαϊσμός βαφτίζεται «σύγχρονη τέχνη»

Προσθήκη ως αγαπημένη πηγή

Μια εικόνα για την πρόσληψη του δυτικού μοντερνισμού από τους κινέζους καλλιτέχνες του δεύτερου μισού του 20ού αιώνα θέλει να προσφέρει η έκθεση «Κινέζικη ζωγραφική xieyi» του Εθνικού Μουσείου Τέχνης της Κίνας, που εγκαινιάζεται σήμερα στο ΕΜΣΤ.

author-image

Βρείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζητησης

Προσθήκη του monopoli.gr στην Google

Ο αγώνας των κινέζων καλλιτεχνών για την πρόσληψη των τεχνικών και αισθητικών κατακτήσεων του δυτικού μοντερνισμού, άλλοτε σε αντιπαράθεση κι άλλοτε σε διάλογο με την παραδοσιακή ζωγραφική, σημαδεύει τον πολυκύμαντο 20ό αιώνα στην Κίνα. 

Η ίδρυση της Δημοκρατίας, το 1912, ο μακρύς εμφύλιος πόλεμος και η ιαπωνική εισβολή, η ίδρυση της Λαϊκής Δημοκρατίας και οι διαρκείς αναπροσανατολισμοί της πολιτικής του ΚΚΚ, μέχρι την ανάδειξη της Κίνας σε οικονομική υπερδύναμη, είχαν σημαντικές επιπτώσεις στην καλλιτεχνική παραγωγή, πριμοδοτώντας πότε τη μία και πότε την άλλη τάση –και κάποτε καταστέλλοντας πλήρως κάθε ατομική καλλιτεχνική δραστηριότητα, όπως κατά την περίοδο της Πολιτιστικής Επανάστασης.

Orchid Aroma Wafted

Για τον μη εξοικειωμένο με την κινέζικη τέχνη έλληνα θεατή είναι εξαιρετικά δύσκολο να αντιληφθεί, μέσα από τα 58 έργα που συμμετέχουν στην έκθεση που παρουσιάζεται στο ΕΜΣΤ, την δραματική αυτή πορεία.

Πολύ περισσότερο θα δυσκολευτεί να κατανοήσει «το καλλιτεχνικό γούστο των Κινέζων και τον τρόπο έκφρασης του συναισθήματος» από τους κινέζους καλλιτέχνες, όπως ισχυρίστηκε, κατά την χθεσινή παρουσίαση της έκθεσης, ο επιμελητής της και υποδιευθυντής του κρατικού Εθνικού Μουσείου Τέχνης (NAMOC) του Πεκίνου, Ζανγκ Κινγκ.

CHINESE XIEYI Installation view Photo by Vladislav Zukovsky 22

Μολονότι περίπου τα δύο τρίτα των εκθεμάτων χρονολογούνται μετά το 1990, αποτελούν, δηλαδή, σύγχρονα έργα, εντυπωσιάζει ο ακαδημαϊσμός τους: επηρεασμένα τα περισσότερα από τις κατακτήσεις του ιμπρεσιονισμού και του μεταϊμπρεσιονισμού, στερούνται τη δύναμη που προσέδιδε στα κινήματα αυτά χαρακτηριστικά ρήξης με την ακαδημαϊκή ζωγραφική, κι έτσι αδυνατούν να συνομιλήσουν με τον σύγχρονο δυτικό θεατή.

Χωρίς την απαραίτητη ιστορική πλαισίωση, ο επισκέπτης μπορεί, ίσως, να διαισθανθεί ότι, π.χ., το «Γυναικείο γυμνό μπροστά σε παράθυρο» της Παν Γιουνλιάνγκ (1940) συνιστούσε, ασφαλώς, μια ρήξη με τη σεμνότυφη και αντι-ατομικιστική παράδοση της κινεζικής τέχνης της εποχής της, δύσκολα όμως θα αντιληφθεί ότι η χρήση της ελαιογραφίας, τόσο κοινής στη δυτική ζωγραφική, αποτελούσε, για τους καλλιτέχνες της εποχής, μια αντίστοιχα ρηξικέλευθη κίνηση.

Early Spring

Αν ο υποψιασμένος θεατής μπορεί να διαισθανθεί αυτή τη δύναμη που διαθέτουν τα έργα που χρονολογούνται μέχρι τα τέλη του 20ού αιώνα, δύσκολα θα μπορούσε να δει στην επανάληψή τους, τις επόμενες δεκαετίες, κάτι άλλο πέρα από στείρο ακαδημαϊσμό. Και δικαίως να υποπτευθεί ότι οι επιλογές ενός κρατικού μουσείου για το ποια έργα και ποιους καλλιτέχνες θα παρουσιάσει στη Δύση γίνονται όχι αποκλειστικά με καλλιτεχνικά κριτήρια.

Είναι γνωστή, άλλωστε, η δυσανεξία που έχουν επιδείξει κατά το παρελθόν οι κινεζικές αρχές απέναντι στη σύγχρονη τέχνη και τους δημιουργούς της –με πιο γνωστό αλλά καθόλου μοναδικό παράδειγμα τις περιπέτειες του Άι Γουεϊγουέι.

Όμως, ο ακαδημαϊσμός που πρωταγωνιστεί στην έκθεση, αντί να τονίζει τα κοινά στοιχεία της δυτικής και κινεζικής τέχνης, όπως ισχυρίστηκε ο επιμελητής της, στην πραγματικότητα αναπαράγει τα στερεότυπα της «υστέρησης» της κινεζικής τέχνης σε σχέση με τη δυτική. Μας πάει, δηλαδή, έναν αιώνα πίσω… 

Βρείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζητησης

Προσθήκη του monopoli.gr στην Google
Προσθήκη του monopoli.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google
Περισσότερα από Art & Culture
Σχετικά Θέματα
Art & Culture
Το θέατρο της Δευτέρας: «Χώρισε Με ΑΕ και ΣΙΑ»
Art & Culture
Ανάλαφρη, σαν τον αφρό της σαμπάνιας: «Belle Époque» στο Μουσείο Β&Ε Γουλανδρή
Art & Culture
Ο Ρομπέν των δασών θέλει να ζήσει στην πόλη των δέντρων
Art & Culture
Το θέατρο της Δευτέρας: «Ομόνοια – Μια μυθοπλασία»
Art & Culture
Η Αικατερίνη Παπαγεωργίου αναρωτιέται αν η επίπλαστη ευτυχία θα νικήσει το δικαίωμα στην ελευθερία
Art & Culture
«Η ΔΕΗ συναντά την τέχνη» και οι εικαστικοί συνομιλούν με την ιστορία της
Art & Culture
Καραμπέτη και Χρυσικόπουλος μιλούν για τη «Φόνισσα»
Art & Culture
Η Άννα Καρένινα διεκδικεί την αλήθεια σ’ έναν ψεύτικο κόσμο
Art & Culture
Το θέατρο της Δευτέρας: «Μικρές ταπεινώσεις»
Art & Culture
“Χωρίς μπλε, δεν υπάρχει πράσινο”: Η Γη έχει κάτι να μάς πει και η Μαρία Φραγκουδάκη τής δίνει φωνή
Art & Culture
Η Νεφέλη Μαϊστράλη και ο Θανάσης Ζερίτης πιστεύουν ότι στη γενιά τους δεν ανήκει τίποτα
Art & Culture
Ένας αιώνας Cahiers d’art στο Μουσείο Μπενάκη