MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΔΕΥΤΕΡΑ
29
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Νόστιμες συνταγές για πεπτικό με… ευαισθησία απο τον Ηλία Μαμαλάκη

Ο συγγραφέας και σεφ Ηλίας Μαμαλάκης και η Μερόπη Κοντογιάννη, Επίκουρη καθηγήτρια στο τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας & Διατροφής του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου, υπογράφουν ένα νέο βιβλίο συνταγών με τίτλο “Νόστιμες συνταγές για πεπτικό με… ευαισθησία”, το οποίο θα απευθύνεται σε άτομα με ευαίσθητο πεπτικό σύστημα, όπως περοιγράφει και ο τίτλος.

author-image Ευδοκία Βαζούκη

Το Ελληνικό Ίδρυμα Γαστρεντερολογίας & Διατροφής (ΕΛΙΓΑΣΤ) και ο Σύλλογος Ατόμων με Νόσο του Crohn και Ελκώδη Κολίτιδα Ελλάδος (HELLESC) στηρίζουν το νέο βιβλίο του Ηλία Μαμαλάκη και της Μερόπης Κοντογιάννη, μιας και το βιβλίο απευθύνεται σε άτομα με Ιδιοπαθείς Φλεγμονώδεις Νόσους του Εντέρου και του Ήπατος (ΙΦΝΕ). Η Έκδοση του υλοποιήθηκε με την ευγενική υποστήριξη της Φαρμακευτικής εταιρείας ΤΑKEDA.

Σύμφωνα με το ΕΛΙΓΑΣΤ ένα απο τα κύρια ζητήματα που απασχολούν αυτά τα άτομα είναι οι διατροφικές τους ανάγκες. Τα συμπτώματα των ατόμων με ΙΦΝΕ, δηλαδή ελκώδη κολίτιδα ή νόσο Crohn μπορεί να επηρεάζονται σημαντικά από τις διατροφικές τους συνήθειες κυρίως σε φάση έξαρση της νόσου. Δεδομένου ότι υπάρχουν πολλές εκφράσεις των ΙΦΝΕ, αλλά και πληθώρα φαρμακευτικών και χειρουργικών παρεμβάσεων, οι διατροφικές ανάγκες των ατόμων αυτών ποικίλλουν και συχνά πρέπει να εξατομικευτούν.

Υπό αυτό το πρίσμα, το ΕΛΙΓΑΣΤ πήρε την πρωτοβουλία να εκδώσει το συγκεκριμένο βιβλίο και απευθύνθηκε στο γνωστό συγγραφέα και σεφ Ηλία Μαμαλάκη και στην ειδική διατροφολόγο Μερόπη Κοντογιάννη, Επίκουρη καθηγήτρια στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο. Στόχος του βιβλίου ήταν να δοθούν υπό μορφή ερωτο-απαντήσεων αξιόπιστες διατροφικές πληροφορίες και συμβουλές στον πάσχοντα απο ΙΦΝΕ και παράλληλα να προστεθέι γεύση και ποικιλία στο διαιτολόγιο τους, παρουσιάζοντας ελαφριές, αλλά συγχρόνως νόστιμες εκδοχές φαγητών που συνήθως καταναλώνουν τα άτομα με ΙΦΝΕ.

mamalakis peptiko me eyaisthisia 2

Μιλώντας για το βιβλίο αυτό, ο Ηλίας Μαμαλάκης αναφέρει πως: “Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που για κάποιο λόγο τρώνε άνοστα και ανιαρά φαγητά. Ένα νόσημα, αλλά ακόμα και ο περιορισμένος χρόνος συχνά συνεισφέρουν σε αυτό. Σε αυτό το βιβλίο, που μου ανατέθηκε η συγγραφή κάποιων συνταγών, ένα μόνο σκοπό έχω κι αυτός είναι να νοστιμίσω το καθημερινό φαγητό των ανθρώπων που πάσχουν από ΙΦΝΕ. Όταν ο ασθενής καταφέρει να φτιάξει ένα μόνο φαγητό, ίδιο γι αυτόν και τους φίλους του, που δεν πάσχουν απο την ίδια νόσο, τότε το στοίχημά μας θα έχει πετύχει!”

Η Μερόπη Κοντογιάννη με την σειρά της τόνισε πως: “Eξαιτίας της χρονιότητας των νοσημάτων αυτών πολλές φορές τα άτομα αναζητούν πληροφορίες για την συνιστώμενη διατροφή σε αμφίβολης εγκυρότητας δημοσιεύματα και ιστοσελίδες. Συχνά υιοθετούν “ειδικές δίαιτες” και ενδίδουν στη χρήση συμπληρωμάτων διατροφής που υπόσχονται “ανοσορυθμιστική” δράση. Δεδομένου ότι τα σωστά ενημερωμένα άτομα αντιμετωπίζουν πιο αποτελεσματικά το νόσημα τους, προχωρήσαμε στην έκδοση αυτού του βιβλίου.” 

mamalakis peptiko me eyaisthisia 3

Το εξώφυλλο του βιβλίου του Ηλία Μαμαλάκη και της Μερόπης Κοντογιάννη

Mετά την άψογη συνεργασία τους, ο Ηλίας Μαμαλάκης και η Μερόπη Κοντογιάννη φιλοδοξούν να έχουν στο μέλλον κι άλλες παρόμοιες συνεργασίες, για βιβλία που θα έχουν να κάνουν και με άλλα προβλήματα υγείας που επηρεάζουν την διατροφή, όπως είναι η δυσανεξία στην γλουτένη ή οι καρδιοπάθειες.

Περισσότερα από Υγεία - Ομορφιά
VIMA_WEB3b