Διεθνής Τόπος: ένα μεγάλο καλλιτεχνικό project ξεκινάει στην Αργολίδα
Προσθήκη ως αγαπημένη πηγήΈνα νέο καλλιτεχνικό, ερευνητικό site specific project “παίρνει σάρκα και οστά” φέτος το καλοκαίρι στις Μυκήνες, το Άργος και τη περιοχή της Αργολίδας, από 6 έως 9 Ιουλίου 2017, υπό τη διεύθυνση της θεατρολόγου και κριτικού Ελένης Βαροπούλου.
Βρείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζητησης
Προσθήκη του monopoli.gr στην Google
Φωτογραφία: Πλάτων Ριβέλλης
“Αργολική Industriale”
Αυτό θα συμβεί στις 8 και 9 Ιουλίου, όταν 11 καλλιτέχνες θα καταλάβουν ρημαγμένες γωνιές, θα αξιοποιήσουν ευρήματα και θα διαμορφώσουν το άγριο περιβάλλον στήνοντας εκεί έργα τους. Η προσωρινή κατάληψη των εργοστασίων από τους καλλιτέχνες Άρτεμη Αλκαλάη, Έρη Δημητριάδη, Δημήτρη Μεράντζα, Ειρήνη Μπαζάρα, Μάχη Ξενάκη, Ιωάννα Παπαντωνίου, Αλίκη Παππά, Νατάσσα Πουλαντζά, Νίκο Σεπετζόγλου, Βουβούλα Σκούρα, Σωκράτη Φατούρο και Θοδωρή Χρυσικό, θα ολοκληρωθεί με την συνταρακτική περιπλάνηση των επισκεπτών στο χώρο. Οι επισκέπτες αυτοί, ενώ θα ανακαλύπτουν τα σύγχρονα έργα τέχνης, θα πραγματοποιούν μια περιήγηση σε ένα ερείπιο που είναι μουσείο μνήμης, τόπος που αναδεικνύει τις αισθητικές της φθοράς και του βιώματος. «Μικροφυσικές των ερειπίων» είναι ο εκθεσιακός τίτλος που συνοδεύει την παρέμβαση των καλλιτεχνών στο χώρο.

Εργοστάσιο “Πελαργός” | Φωτογραφία: Πλάτων Ριβέλλης
“Πολύτοπον Ιάννης Ξενάκης”
Πιστή στο πνεύμα των τόπων η κ. Ελένη Βαροπούλου αναφέρει σχετικά με το project: “Oι εμβληματικές και αστείρευτες τοποθεσίες έχουν την δύναμη να αντανακλούν μαγικά το παρελθόν, μπορούν αναζωογονημένες να γονιμοποιούν το σήμερα και να ατενίζουν αινιγματικά το μέλλον. Το Άργος και οι Μυκήνες είναι δύο ασύγκριτοι τόποι που το ιστορικό και μυθολογικό φορτίο τους αποτελεί πρόκληση και πρόσκληση για ένα site specific project, το οποίο με την διακαλλιτεχνική, διεθνική, διαδραστική και διαπολιτιστική διάστασή του στρέφεται προς την φύση την ανάδειξη ιστορικών χώρων και την δημιουργική ανταλλαγή ανάμεσα σε κοινωνικές και πολιτιστικές ομάδες. Το Άργος και οι Μυκήνες είναι δύο πολιτιστικά τοπία με χαρακτήρα “υψηλόν”, που αποτέλεσαν αδιάκοπη πηγή έμπνευσης για τους σύγχρονους καλλιτέχνες και εδαφικότητες για μια παραγωγική συνάντηση του τοπικού και περιφερειακού στοιχείου με στοιχεία από “αλλού” και από το εξωτερικό…”.
Εμείς δεν έχουμε παρά να περιμένουμε να δούμε “ζωντανά” το πώς εγκαταλειμμένοι τόποι μπορούν να μετατραπούν σε εστίες πολιτισμού…καθώς, όπως τονίζει και η κ. Βαροπούλου, “Η συνειδητοποίηση της ιστορικότητας κάθε τόπου βγαίνει μέσα από τέτοιου είδους projects, πραγματικά πιο ενισχυμένη από ποτέ!“
Βρείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζητησης
Προσθήκη του monopoli.gr στην Google