MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
26
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Διεθνής Τόπος: ένα μεγάλο καλλιτεχνικό project ξεκινάει στην Αργολίδα

Ένα νέο καλλιτεχνικό, ερευνητικό site specific project “παίρνει σάρκα και οστά” φέτος το καλοκαίρι στις Μυκήνες, το Άργος και τη περιοχή της Αργολίδας, από 6 έως 9 Ιουλίου 2017, υπό τη διεύθυνση της θεατρολόγου και κριτικού Ελένης Βαροπούλου.

Φωτογραφία: Πλάτων Ριβέλλης
Monopoli Team
Το καλλιτεχνικό, ερευνητικό site specific project, “Διεθνής Τόπος”, Πελοπόννησος/ Άργος-Μυκήνες, κινείται γύρω από τον θεματικό άξονα της αρχαιολογίας και της ετεροτροπίας, περιλαμβάνει ως δίπτυχο, το “Πολύτοπον Ιάννης Ξενάκης” και την “Αργολική Industriale” και θα πραγματοποιηθεί στις Μυκήνες, το Άργος και την περιοχή της Αργολίδας από 6 έως 9 Ιουλίου. Πρόκειται για ένα διεθνές εγχείρημα, 20 χρόνια αφότου έληξε το ιστορικό site specific Φεστιβάλ Άργους (1994-1997), το οποίο ανέπτυσσε τις καλλιτεχνικές δράσεις του σε αρχιτεκτονικά μνημεία, αρχαία και σύγχρονα, σε αρχαιολογικούς χώρους και εργοστάσια της περιοχής. 

Το project, που πραγματοποιείται με την χρηματοδότηση της Περιφέρειας Πελοποννήσου, Περιφερειακής Ενότητας Αργολίδας, σε συνεργασία με τον Δήμο Ναυπλιέων και την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Αργολίδας (ΕΑΣΑ), ξεκινά φέτος από τον Νομό Αργολίδας, με στόχο, αφενός να συνεχίσει τις δράσεις στην περιοχή, καθ’ όλη την διάρκεια του χρόνου και αφετέρου να επεκταθεί και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας και του εξωτερικού.

diethnis topos 2017 argolida 2

Φωτογραφία: Πλάτων Ριβέλλης

“Αργολική Industriale”

Στην “Αργολική Industriale” η αρχαιολογία αποτελεί τον συνεκτικό κρίκο όλων των φετινών εκδηλώσεων. Δύο μνημειακοί βιομηχανικοί χώροι της Αργολίδας, το εργοστάσιο «ΡΕΑ» και ο «Πελαργός» της Νέας Κίου, διακόπτουν την δραματική σιωπή τους κι από εγκαταλελειμμένες ζώνες μετατρέπονται σε δυναμικούς τόπους ζωντανής καλλιτεχνικής δράσης.

Αυτό θα συμβεί στις 8 και 9 Ιουλίου, όταν 11 καλλιτέχνες θα καταλάβουν ρημαγμένες γωνιές, θα αξιοποιήσουν ευρήματα και θα διαμορφώσουν το άγριο περιβάλλον στήνοντας εκεί έργα τους. Η προσωρινή κατάληψη των εργοστασίων από τους καλλιτέχνες Άρτεμη Αλκαλάη, Έρη Δημητριάδη, Δημήτρη Μεράντζα, Ειρήνη Μπαζάρα, Μάχη Ξενάκη, Ιωάννα Παπαντωνίου, Αλίκη Παππά, Νατάσσα Πουλαντζά, Νίκο Σεπετζόγλου, Βουβούλα Σκούρα, Σωκράτη Φατούρο και Θοδωρή Χρυσικό, θα ολοκληρωθεί με την συνταρακτική περιπλάνηση των επισκεπτών στο χώρο. Οι επισκέπτες αυτοί, ενώ θα ανακαλύπτουν τα σύγχρονα έργα τέχνης, θα πραγματοποιούν μια περιήγηση σε ένα ερείπιο που είναι μουσείο μνήμης, τόπος που αναδεικνύει τις αισθητικές της φθοράς και του βιώματος. «Μικροφυσικές των ερειπίων» είναι ο εκθεσιακός τίτλος που συνοδεύει την παρέμβαση των καλλιτεχνών στο χώρο.

Εκτός από την αρχαιολογία του βιομηχανικού χώρου, στην οποία παραπέμπει το παραπάνω εγχείρημα, η αρχαιολογία με τις τεχνικές και τις μεθόδους της αποτελεί την αφετηρία και για τις τρεις εργαστηριακές πρακτικές που οργανώνουν έλληνες και ξένοι καλλιτέχνες, σκηνογράφοι, σκηνοθέτες και επιστήμονες στα εργοστάσια «ΡΕΑ» και «Πελαργός» της Νέας Κίου. Αυτές οι χωρικές πρακτικές απευθύνονται σε σπουδαστές και σπουδάστριες, κατοίκους της περιοχής, αγρότες και εργάτριες και θα λειτουργήσουν 3-7 Ιουλίου. Τα εργαστήρια αυτά συνδυάζουν την επιστημονική έρευνα με την θεωρία, την καλλιτεχνική αναζήτηση, τις εμπειρίες και την καθημερινή εργασία ανθρώπων και κοινωνικών ομάδων από την Αργολίδα.

diethnis topos 2017 argolida 3
Εργοστάσιο “Πελαργός” | Φωτογραφία: Πλάτων Ριβέλλης

“Πολύτοπον Ιάννης Ξενάκης”

Το “Πολύτοπον Ιάννης Ξενάκης” με την περιβαλλοντική διάστασή του, θα αποτελέσει γέφυρα ανάμεσα στο παλαιό Φεστιβάλ Άργους και το καινούριο πρότζεκτ, ανάμεσα στο Άργος και τις Μυκήνες, όπου ο Ξενάκης είχε με το δικό του ιστορικό, μουσικό και πολύτεχνο δρώμενο, παρέμβει στο τοπίο των Μυκηνών. Αυτό το αφιέρωμα στον μεγάλο Έλληνα συνθέτη περιλαμβάνει ένα «θέατρο τοπίου», μια πρωτότυπη σύνθεση του Παναγιώτη Βελιανίτη ειδικά γραμμένη για τις Μυκήνες με τη σύμπραξη της χορογράφου και χορεύτριας Μαριάννας Καβαλλιεράτου (7 Ιουλίου).

Στο Αρχαίο Θέατρο Άργους, στις 7 Ιουλίου, ο πιανίστας και ερμηνευτής του ξενακικού έργου, Στέφανος Θωμόπουλος θα ερμηνεύσει στο πιάνο έργα του Ιάννη Ξενάκη και άλλων σημαντικών συνθετών. Το πρόγραμμα της βραδιάς περιλαμβάνει και την σκηνική διάλεξη μετά μουσικής «Αρχαιο-λογίες του Ύψους» σε σκηνοθεσία Αλέξανδρου Ευκλείδη, στην οποία συμμετέχει η σοπράνο Τζούλια Σουγλάκου.

Το «Πολύτοπον Ιάννης Ξενάκης» ολοκληρώνεται στις 8 Ιουλίου με την προβολή του ντοκιμαντέρ «CHARISMA X: ΙΑΝΝΗΣ ΞΕΝΑΚΗΣ» της σκηνοθέτριας Έφης Ξηρού που θα παιχτεί στο Θερινό κινηματογράφο «CINE VALIA», δίπλα στο Αρχαίο Θέατρο Άργους.

Πιστή στο πνεύμα των τόπων η κ. Ελένη Βαροπούλου αναφέρει σχετικά με το project: “Oι εμβληματικές και αστείρευτες τοποθεσίες έχουν την δύναμη να αντανακλούν μαγικά το παρελθόν, μπορούν αναζωογονημένες να γονιμοποιούν το σήμερα και να ατενίζουν αινιγματικά το μέλλον. Το Άργος και οι Μυκήνες είναι δύο ασύγκριτοι τόποι που το ιστορικό και μυθολογικό φορτίο τους αποτελεί πρόκληση και πρόσκληση για ένα site specific project, το οποίο με την διακαλλιτεχνική, διεθνική, διαδραστική και διαπολιτιστική διάστασή του στρέφεται προς την φύση την ανάδειξη ιστορικών χώρων και την δημιουργική ανταλλαγή ανάμεσα σε κοινωνικές και πολιτιστικές ομάδες. Το Άργος και οι Μυκήνες είναι δύο πολιτιστικά τοπία με χαρακτήρα “υψηλόν”, που αποτέλεσαν αδιάκοπη πηγή έμπνευσης για τους σύγχρονους καλλιτέχνες και εδαφικότητες για μια παραγωγική συνάντηση του τοπικού και περιφερειακού στοιχείου με στοιχεία από “αλλού” και από το εξωτερικό…”. 

Εμείς δεν έχουμε παρά να περιμένουμε να δούμε “ζωντανά” το πώς εγκαταλειμμένοι τόποι μπορούν να μετατραπούν σε εστίες πολιτισμού…καθώς, όπως τονίζει και η κ. Βαροπούλου, “Η συνειδητοποίηση της ιστορικότητας κάθε τόπου βγαίνει μέσα από τέτοιου είδους projects, πραγματικά πιο ενισχυμένη από ποτέ!

YYYYYYYYY_YY_YYYYYYYYY_YYY.pdf

Περισσότερα από Επίκαιρα
VIMA_WEB3b