MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΕΤΑΡΤΗ
24
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Οι 17 παραστάσεις που περιμένουμε το 2017

Αναλυτικός οδηγός για τις θεατρικές εξόδους με τις καλύτερες νέες παραστάσεις που ανεβαίνουν από τον Ιανουάριο μέχρι και το καλοκαίρι στην Αθήνα.

author-image Στέλλα Χαραμή
Φάρσες και κωμωδίες πολιτικές τραγωδίες και αντι-ρατσιστικά δράματα, έργα σπάνια παιζόμενα στην ελληνική σκηνή, έργα – μνημεία της παγκόσμιας κι ελληνικής λογοτεχνίας. Τίποτα δεν λείπει από τη δεύτερη εκκίνηση – μέσα στον ίδιο χειμώνα – της θεατρικής περιόδου που εμπλουτίζεται με αφθονία παραστάσεων. Ανάμεσα σε αυτές, επιλέγουμε τις πλέον αναμενόμενες που θα μας φτάσουν ως τα μέσα της Ανοιξης και το τέλος της σεζόν.

Πόθοι κάτω από τις λεύκες, Εθνικό θέατρο
Pothoi Leukes

Η σκηνοθετική επάνοδος του Αντώνη Αντύπα μετά την παύση λειτουργίας του Απλού θεάτρου έρχεται από την Κεντρική Σκηνή του Εθνικού με το κλασικό και, σπάνια παιζόμενο έργο του Ευγένιου Ο’ Νιλ «Πόθοι κάτω από τις λεύκες». Μια σύγχρονη, υπό ρεαλιστικούς όρους, μεταγραφή της ευριπίδειας τραγωδίας της «Φαίδρας» διαδραματίζεται στην επαρχία του Αμερικανικού Νότου, όπου η κατάρρευση του αμερικανικού ονείρου συμπίπτει με τα προσωπικά και οικογενειακά αδιέξοδα. Το ολέθριο ερωτικό τρίγωνο ενσαρκώνουν οι Μαρία Κίτσου, Γιώργος Κέντρος, Γιώργος Χριστοδούλου.
Πρεμιέρα 19 Ιανουαρίου

Πέτρες στις τσέπες του, Θέατρο του Νέου Κόσμου
Petres Tsepes

Το διαμαντάκι της Μαρί Τζόουνς που ακροβατεί ανάμεσα στην κωμωδία και την τραγωδία, το υπαρξιακό δράμα και τη Χολυγουντιανή σάτιρα περνάει σε χέρια ενός φοβερού διδύμου: Μάκης Παπαδημητρίου και Γιώργος Χρυσοστόμου. Οι δυο τους θα γίνουν ο Τσάρλι Κόνλον και ο Τζέικ Κουίν, δύο, μπεκετικής υφής, κλόουν που διασκεδάζουν την ασημαντότητα τους στον κόσμο του θεάματος καταφεύγοντας σε αυτοσχεδιαστικό ντελίριο, βγάζοντας τη γλώσσα στην πεζή καθημερινότητα τους με ανεξάντλητα καμώματα και μεταμορφώσεις.

Πρεμιέρα 19 Ιανουαρίου

ΤρειςΕυτυχισμένοι, στο θέατρο Πορεία
TreisEutyxismenoi

Η αποθέωση του vaudeville μέσα από τη γραφίδα του Λαμπίς προκαλεί για πρώτη φορά το Γιάννη Χουβαρδά σε «μονομαχία» με το είδος της κωμωδίας. Η φαρσική πλευρά της ανθρώπινης ερωτικής φύσης στο κέντρο κι ένας θίασος αξιώσεων να τον αναπαριστά με οίστρο και στη λεπτομέρεια: Χρήστος Λούλης, Δημήτρης Τάρλοου, Λένα Παπαληγούρα, Αλκηστις Πουλοπούλου, Λαέρτης Μαλκότσης, Αγγελος Παπαδημητρίου, Ιωάννα Κολιοπούλου.

Πρεμιέρα 21 Ιανουαρίου

Ο φόβος τρώει τα σωθικά, στο Θέατρο Τέχνης
Fovos Sothika

Η ολική επαναφορά της Τάνιας Τσανακλίδου επί θεατρικής σκηνής ανανεώνεται υπό τη σκηνοθετική μπαγκέτα του Σίμου Κακάλα. Οι δυο τους σμίγουν με το επιχείρημα που δίνει η ταινία – σταθμός για το σινεμά των 70s «Ο φόβος τρώει τα σωθικά» από τον Ράινερ Βέρνερ Φασμπίντερ· ένα κοινωνικό, αντιρατσιστικό φιλμ μα κι ένα έργο «για την αγάπη που ουσιαστικά είναι κάτι το απίθανο, παρόλα αυτά όμως και μια κάποια πιθανότητα» σύμφωνα με τον Φασμπίντερ.

Πρεμιέρα 21 Ιανουαρίου

Δον Ζουάν, στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση
Don Zouan

Ο μύθος του ανθρώπου που έζησε μέσα στα πάθη και τις πνευματικές αναζητήσεις όπως τον αποτύπωσε ο Μολιέρος κι όπως τον ψηλαφίζει τώρα ο Μιχαήλ Μαρμαρινός σαν το χρονικό μιας «πλασματικής, ψεύτικης επανάστασης του ανθρώπου απέναντι σε ό,τι υποδύεται σταθερότητα». Στο ρόλο του Δον Ζουάν ο Χάρης Φραγκούλης.

Πρεμιέρα 25 Ιανουαρίου

Αμερικανικός βούβαλος, στο θέατρο Μουσούρη
Amerikanikos Vouvalos

Το αμερικανικό όνειρο και η διάψευση του όπως το σφυρηλάτησε ο Ντέιβιντ Μάμετ μέσα από μια ιστορία τριών ανδρών της περιθωριακής Αμερικής, τρέπεται εδώ στην κωμική εκδοχή του. Ο Πέτρος Φιλιππίδης σκηνοθετεί την κλασική, πολιτική τραγωδία με ύφος παιγνιώδες και την ίδια ώρα μοιράζεται τους ρόλους αυτής της ιδιότυπης ανδρικής οικογένειας με τους Γιάννη Μπέζο και Ορφέα Αυγουστίδη.

Πρεμιέρα 28 Ιανουαρίου

Η μύτη, στο θέατρο Πόρτα
Myti

Η ανεξάντλητη φαντασία της ομάδας των Patari Project, μετά το θρίαμβο του «Πιάνω παπούτσι πάνω στο πιάνο», τους οδηγεί αυτή τη φορά στον γκροτέσκο κόσμο του Γκόγκολ και στην περιπέτεια παραλόγου ενός Ρώσου παραγοντίσκου που αναζητά… τη μύτη του. Αντί παταριού, για το νέο τους εγχείρημα, οι ηθοποιοί της ομάδας θα δράσουν πάνω στις θέσεις της πλατείας του «Πόρτα» αντιστρέφοντας έτσι τους ρόλους κοινού-ηθοποιών. Σκηνοθετεί η Σοφία Πάσχου.

Πρεμιέρα 30 Ιανουαρίου

Η δύναμη του σκότους, στο Σύγχρονο θέατρο
Dynami Skotous

Το, σχεδόν άγνωστο, αριστούργημα του Λέοντος Τολστόϊ – έλκοντας την καταγωγή του από τον Σαίξπηρ και το Δάντη – μελετά τη σκοτεινιά της ανθρώπινης φύσης μέσα στην κοινωνία των μουζίκων, των, θεωρητικά, «αγνών» χωρικών της προεπαναστικής Ρωσίας. Η ρεαλιστική σκηνοθετική γραφή της Ελένης Σκότη το ανατέμνει καλωσορίζοντας στην ομάδα ΝΑΜΑ τους Πέγκυ Τρικαλιώτη, Γιώργο Παπαγωργίου, Χρήστο Σαπουντζή, Αγορίτσα Οικονόμου κ.α.

Πρεμιέρα αρχές Φεβρουαρίου

Καλιγούλας, στο Δημοτικό Θέατρο
Caligula4

Το γνωστότερο και πιο πολυπαιγμένο έργο του Αλμπέρ Καμύ που διεισδύει στην ιδιόμορφη προσωπικότητα του νεαρού Ρωμαίου αυτοκράτορα σκηνοθετεί η Αλίκη Δανέζη Κνούστεν. Ο Καλιγούλας οδηγείται στα όρια της παράνοιας μετά την απώλεια της αδελφής και ερωμένης του, Δροσίλλα την ώρα που η εξουσία και αυτοκρατορικός περίγυρος ξεσπούν μέσα του μια νέα εσωτερική μάχη. Στον επώνυμο ρόλο ο Γιάννης Στάνκογλου.

Πρεμιέρα 3 Φεβρουαρίου

Ποιος φοβάται τη Βιρτζίνια Γουλφ, στο θέατρο Από Μηχανής
Woolf

Το αριστούργημα του πρόσφατα χαμένου Εντουαρντ Αλμπυ για την αγριότητα και τις αναπηρίες της συντροφικότητας περνάει στα σκηνοθετικά χέρια του Γιώργου Κιμούλη. Το αρχετυπικό σχήμα του άνδρα και της γυναίκας οι οποίοι ρίχνονται – σε μια βραδιά όπως όλες τις άλλες – στην αιώνια πάλη της επικράτησης ερμηνεύουν οι Ακις Βλουτής και Νίκη Παλληκαράκη.

Πρεμιέρα 3 Φεβρουαρίου

Πλατεία ηρώων στο θέατρο της οδού Κυκλάδων
Plateia Hroon

Με το κύκνειο άσμα του Τόμας Μπέρνχαρντ που ασκεί δριμεία κριτική στο φασιστικό παρελθόν της Αυστρίας μέσα από μια υπαρξιακή κωμωδία καταπιάνεται ο Δημήτρης Καραντζάς. Η οικογένεια του καθηγητή Σούστερ – που μόλις έχει βουτήξει στο κενό – ερμηνεύεται από τους Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, Χρήστο Στέργιογλου, Μαρία Σκουλά, Αννα Καλαϊτζίδου, Σύρμω Κεκέ σαν μια οδυνηρή υπόμνηση για την άνοδο ακροδεξιών μορφωμάτων στην Ευρώπη του σήμερα.

Πρεμιέρα 3 Φεβρουαρίου

Νίκη, στον Ελληνικό Κόσμο
Niki

Το διακεκριμένο με Κρατικό Βραβείο, μυθιστόρημα του Χρήστου Χωμενίδη για την ταραγμένη ιστορία του 20ου αιώνα στην Ελλάδα θεατροποιείται από το Σταμάτη Φασουλή. Η ιστορία της χώρας μέσα από τα μάτια της Νίκης Νεφελούδη, της μητέρας του συγγραφέα και κόρης του προπολεμικού ηγέτη της Αριστεράς Βασίλη Νεφελούδη, αναμετράται για πρώτη φορά με τη θεατρική σκηνή κι ενσαρκώνεται από ένα πολυμελή θίασο πρωταγωνιστών. Τον ομώνυνο ρόλο ερμηνεύει η Φιλαρέτη Κομνηνού και μαζί της οι Στέλιος Μάινας, Γωγώ Μπρέμπου, Μίρκα Παπακωνσταντίνου, Μάξιμος Μουμούρης, Αλέξανδρος Καλπακίδης κ.α. 
Πρεμιέρα 10 Φεβρουαρίου

Ακυβέρνητες Πολιτείες, στο Θέατρο Τέχνης
Theodorou Efi

Η θεατροποίηση της εμβληματικής τριλογίας του Στρατή Τσίρκα – που πάντρεψε το μοντερνισμό με την παράδοση της ελληνικής λογοτεχνίας – φέρνει για πρώτη φορά στην ιστορία τους σε συνεργασία το Εθνικό θέατρο και το Θέατρο Τέχνης. Η εκκίνηση του εγχειρήματος ανήκει στη σκηνοθέτη Έφη Θεοδώρου (και στην οποία ανήκει η ιδέα) που παραλαμβάνει το πρώτο μέρος της «Λέσχης», με τόπο εξέλιξης τη Ιερουσαλήμ του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου.

Πρεμιέρα 17 Μαρτίου

Θερισμός, στο Εθνικό Θέατρο
Tarlow Dimitris

Ο Δημήτρης Δημητριάδης επιστρέφει μετά από πολλά χρόνια στο Εθνικό μ’ ένα καινούργιο άπαιχτο έργο και δη με μια κωμωδία. Η παρέα των εύπορων Ελλήνων αστών που απολαμβάνουν ανενόχλητοι τις διακοπές τους στο Ακαπούλκο, απελευθερώνουν την ανελέητη κοινωνική σάτιρα και το διαβρωτικό χιούμορ του συγγραφέα με πρωταγωνιστές τους Νίκο Ψαρρά, Άννα Μάσχα, Περικλή Μουστάκη, Θεοδώρα Τζήμου και Αλεξία Καλτσίκη. Ο Δημήτρης Τάρλοου σκηνοθετεί για δεύτερη φορά Δημητριάδη, μετά τον μονόλογο της «Λήθης».

Πρεμιέρα 23 Μαρτίου

Οπερέτα, στο Εθνικό Θέατρο
Karathanos Nikos

Το προφητικό, για το Μάη του ’68 και του κινήματος των Χίπις, έργο του Πολωνού Γκομπρόβιτς, μέσα από το οποίο παρελαύνει όλη η ιστορία του 20ού αιώνα με την γλυκιά πρόφαση της οπερέτας έλκει το ενδιαφέρον του Νίκου Καραθάνου, οι σκηνοθεσίες του οποίου αναδεικνύονται πλέον σε θεατρικά γεγονότα.

Πρεμιέρα 24 Απριλίου

Θεία Κωμωδία, στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση
Chioti Argyro

Με τη μνημειώδη αλληγορία του Δάντη, κορυφαία λογοτεχνική στιγμή των μεσαιωνικών χρόνων (σε δραματουργική επεξεργασία του Νίκου Παναγιωτόπουλου) αναμετράται η Αργυρώ Χιώτη. Στο επίκεντρο του ανεβάσματος από την δραστήρια ομάδα των Vasistas τα αυθεντικά περιστατικά της ζωής του Δάντη, ως κατατρεγμένου και παρόλα αυτά υπέρμαχου των δημοκρατικών αξιών.

Πρεμιέρα 25 Απριλίου

Τυραννόσαυροι Ρεξ, στο Εθνικό θέατρο
Kitsopoulou Lena

Μια κοινωνία τεράτων που προσπαθεί να επιβιώσει σ’ ένα εχθρικό περιβάλλον. Η ανατρεπτική Λένα Κιτσοπούλου επιστρέφει με το νέο της έργο στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού που, όπως λέει η ίδια, «θα επιχειρήσει να γιορτάσει την τεράστια ανάγκη μας για επικοινωνία μέσα από την οδό της ανικανότητας μας για αυτήν». Μαζί της στη σκηνή οι σταθεροί συνεργάτες της Εμιλυ Κολιανδρή, Γιάννης Κότσιφας, Ιωάννα Μαυρέα.

Πρεμιέρα 11 Μαϊου

Περισσότερα από Επίκαιρα
VIMA_WEB3b