MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
26
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Θέατρο του Νέου Κόσμου: η νέα σεζόν θυμίζει κάτι από Φεστιβάλ…

Ανοιξε το χωρό των φετινών συνεντεύξεων Τύπου για τη σεζόν που ξεκινά σε λίγες μέρες. Στο Θέατρο του Νέου Κόσμου συγκεντρώθηκαν χθες αρκετοί από τους καλλιτέχνες των 21 παραστάσεων που θα στεγαστούν στους τρεις χώρους του θεάτρου (Κεντρική Σκηνή, Δώμα, Κάτω Χώρος) και δημοσιογράφοι, φυσικά. Στην Κεντρική σκηνή κάθονται τρεις άνθρωποι: ο ιδρυτής του θεάτρου, Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος, ο γιος του Μίλτος Σωτηριάδης, που εδώ και τρία χρόνια διευθύνει το θέατρο και η θεατρολόγος και ψυχή του Θεάτρου του Νέου Κόσμου όλα αυτά τα χρόνια, Μαρία Παπαλέξη.

author-image Όλγα Σελλά

Με σύντομη ομιλία ξεκίνησε ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος (που είπε ότι το ρεπερτόριο του Θ.Ν.Κ. «θυμίζει κάτι από Φεστιβάλ» -παραπέμποντας και στον νέο του ρόλο- ως προς τον αριθμό των παραγωγών τουλάχιστον, που φέτος θα είναι 21 (οι τέσσερις εκ των οποίων επαναλήψεις από την περυσινή σεζόν) και αναφέρθηκε στην «ποικιλία στα είδη, στους πολλούς συνεργάτες και στη σταθερή προσήλωση στην ουσία της τέχνης».

Το ίδιο σύντομος ήταν και ο Μίλτος Σωτηριάδης, εμφανώς αγχωμένος, που έδωσε γρήγορα τον λόγο στους συντελεστές των παραστάσεων, ακολουθώντας το ημερολόγιο της πρεμιέρας τους. Καταξιωμένοι ηθοποιοί, νέοι, πάρα πολύ νέοι καλλιτέχνες που τώρα ξεκινούν εναλλάχθηκαν στην Κεντρική Σκηνή. Και ταυτοχρόνως η συνέντευξη Τύπου ήταν και ένα ξεφύλλισμα των πολλών θεατρικών ομάδων που εξακολουθούν να υπάρχουν ή εμφανίζονται διαρκώς.

Η παρουσίαση του προγράμματος, από τους συντελεστές της, ήταν φρέσκια, κεφάτη, πρωτότυπη, ευφάνταστη.

Αλλοι με μικρά θεατρικά δρώμενα, άλλοι μ’ ένα δείγμα της δουλειάς που θα δούμε, άλλοι με μια σκηνή, άλλοι με γραπτό κείμενο λόγω τρακ, άλλοι μέσω βίντεο λόγω απόστασης, πάντως σύντομα και κεφάτα, πήραμε μια γεύση και από τις 21 φετινές παραστάσεις του Θεάτρου του Νέου Κόσμου. Όσο για τη θεματολογία των παραστάσεων, αρκετές είναι εκείνες που αντλούν το θέμα τους από τη σύγχρονη κοινωνία και τα ισχυρά της προβλήματα (κοινωνικά, οικονομικά, πολιτικά, φυλετικά). Η αλήθεια είναι ότι το πρόγραμμα του Θ.Ν.Κ. Πράγματι «θυμίζει κάτι από Φεστιβάλ». Στην προκειμένη περίπτωση η θεματολογία των παραστάσεων και η έντονη παρουσία των νέων θεατρικών ομάδων ήταν τα κοινά στοιχεία.

tnk 1
Μίλτος Σωτηριάδης, Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος, Μαρία Παπαλέξη

Ας δούμε όμως με τη σειρά τις παραστάσεις που θα δούμε φέτος στο Θέατρο του Νέου Κόσμου.

Ο μικρός Χίτλερ (σκηνοθεσία Γεράσιμου Μιχελή, Γιώργου Χριστοδούλου, οι οποίοι και πρωταγωνιστούν), μία από τις επιτυχημένες περυσινές παραστάσεις που επαναλαμβάνεται από τις 3/10/16 στην Κεντρική Σκηνή. Ο Γερμανός συγγραφέας με τη μυστική ταυτότηα και το ψευδώνυμο Αρνολντ Μπέρνφελντ, δίνει ζωή σε μια φανταστική συνάντηση μεταξύ του νεαρού αποτυχημένου ζωγράφου Αδόλφου Χίτλερ και του Σίγμουντ Φρόυντ.

• Το αριστούργημα ή The Re-Mohammed-Ty Show, ένα έργο με θέμα την τέχνη, την πίστη και την τρομοκρατία, γραμμένο από τον Δανό Κριστιάν Λόλλικε, σε σκηνοθεσία Θάνου Νίκα. Παίζουν οι Αλέξανδρος Νικολαΐδης, Κατερίνα Συναπίδου, Δημήτρης Φραγκούλης (από 3/10 στον Κάτω Χώρο).

i oraia tou peran
Γιώργου Παπαγεωργίου, Αντιγόνη Φρυδά στην Ωραία του Πέραν

• Περυσινή επιτυχία και Η Ωραία του Πέραν, βασισμένη στο ομώνυμο ρομάντζο του Δημητρίου Παπαδόπουλου, επανέρχεται στο Δώμα από 3 Οκτωβρίου σε σκηνοθεσία Θεοδώρας Καπράλου και Γιώργου Παπαγεωργίου, με τον ίδιο και την Αντιγόνη Φρυδά.

• Τέταρτη επανάληψη των περυσινών επιτυχημένων παραστάσεων Το Δάνειο, του Τζόρντι Γκαλθεράν, σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου και Παντελή Δεντάκη, με τους Μιχάλη Οικονόμου και Γιάννη Σαρακατσάνη. Από 5/10 στην Κεντρική Σκηνή.

Μπλε χωρίς ζάχαρι, μόνο αλάτι παρακαλώ, έεεετσι!, ένα έργο της Αννας Λεμονάκη για το άγχος, τις κρίσεις πανικού και τη θάλασσα! Ενα έργο εμπνευσμένο από τη δουλειά της Ανχέλικα Λίντελ, σε σκηνοθεσία Λευκής Παπαχρυσοστόμου και Αννας Λεμονάκη. Επί σκηνής η Αννα Λεμονάκη και ο Σάμουελ Σμίντιγκερ. (Από 7/10 στον Κάτω Χώρο).

• Πάλι στις 7 Οκτωβρίου, κάνει πρεμιέρα το έργο του Δημήτρη Τσεκούρα Η εξομολόγηση ενός βαμπίρ – Η φθορά, ένα έργο που με κυνισμό και χιούμορ φιλοσοφεί για τη σκληρή μοίρα όλων των όντων και τη φθορά τους. Σκηνοθετεί ο Δημήτρης Γεωργαλάς και παίζουν Στέλιος Δημόπουλος, Μιχάλης Ζαχαρίους. Στο Δώμα.

• Εργο με πολιτική άποψη, θεατρική ομάδα με πολιτική άποψη οι «Αδέσποτες Σκύλες», που θα παρουσιάσουν, στην Κεντρική Σκηνή, από τις 14 Οκτωβρίου, Το Βαλς των Βρώμικων Δρόμων. Μια παράσταση σαν συναυλία. Που αντί για εισιτήριο, ο καθένας θα δίνει προαιρετικά ό,τι θέλει, στο γνωστό καπέλο.

labentouza
Χαρά-Μάτα Γιαννάτου, Αργύρης Ξάφης πρωταγωνιστουν στο έργο Λαμπεντούζα

• Στις 28 Οκτωβρίου (όπως ήδη έχουμε γράψει στο monopoli) κάνει πρεμιέρα η μόνη παράσταση που σκηνοθετεί φέτος στο Θέατρο του Νέου Κόσμου, ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος. Πρόκειται για τη Λαμπεντούζα, ένα έργο που γράφτηκε το 2015 από τον Βρετανό Αντερς Λουστγκάρτεν, ύστερα από παραγγελία του Θεάτρου Σόχο του Λονδίνου. Πρωταγωνιστεί το γνωστό νησί της νότιας Ιταλίας, όπου οι κάτοικοί του, πλέον, ψαρεύουν πρόσφυγες, ζωντανούς ή νεκρούς. Παίζουν Αργύρης Ξάφης, Χαρά-Μάτα Γιαννάτου. Στην Κεντρική Σκηνή.

• Πρεμιέρα τον Νοέμβριο στο Θέατρο του Νέου Κόσμου κάνει η Αγγελική, παράσταση βασισμένη στη μαρτυρία της Αγγελικής Ματθαίου, που ξεκινά να αφηγείται τη ζωή της από το 1922, όταν ήταν μόλις 6 χρόνων. Παίζουν οι Κατερίνα Δαμβόγλου, Ρόμπιν Μπιρ, Νεκτάριος Θεοδώρου. Στον Κάτω Χώρο από 11 Νοεμβρίου.

Στο μυαλό του Δανιήλ Χαρμς, του ανατρεπτικού Ρώσου συγγραφέα επιχειρεί να μπει η θεατρική ομάδα Roswitha. Σκηνοθεσία Δανάη Σπηλιώτη, Θοδωρής Σκυφτούλης. Παίζουν: Γιώργος Αλεβιζάκης, Μαντώ Κεραμυδά, Μαρία Μούσχουρη, Νάνσυ Σιδέρη, Θοδωρής Σκυφτούλης. Από 21 Νοεμβρίου στον Κάτω Χώρο.

Persona
Δέσποινα Κούρτη, Βίκυ Κάτσικα παίζουν στο έργο Persona

• Δύσκολο εγχείρημα για τους ηθοποιούς της ομάδας Elephas tiliensis που θα προσπαθήσουν να μεταφέρουν στη σκηνή το έργο του Ινγκμαρ Μπέργκμαν Persona, το προσωπείο των ηθοποιών την ώρα που παίζουν έναν ρόλο. Τη σκηνοθεσία και τη δραματουργική επεξεργασία υπογράφουν οι Δημήτρης Αγαρτζίδης και η Δέσποινα Αναστάσογλου. Παίζουν Δέσποινα Κούρτη, Βίκυ Κάτσικα και η φωνή της Μαρίας Κεχαγιόγλου. Από 2 Δεκεμβρίου, στο Δώμα.

• Τρεις μέρες αργότερα, στις 5 Δεκεμβρίου, πάλι στο Δώμα, θ’ αρχίσει να παρουσιάζεται η Μαύρη Γαλήνη του Δ. Ν. Μαρωνίτη, γραμμένη στο κελί απομόνωσης το 1973, πάνω σε φθαρμένες χαρτοπετσέτες. Ενα ημερολόγιο απελπισίας και εγκλεισμού, ένας φόρος τιμής στον δημιουργό του κειμένου. Παίζει και σκηνοθετεί ο Γιάννης Τσορτέκης

• Τη νέα χρονιά, το 2017, την Κεντρική Σκηνή θα ανοίξει η Χριστίνα Μαξούρη με την παράσταση Δανεικά παπούτσια, μια παράσταση που τελειώνει τη διαδρομή της έπειτα από έναν διετή sold out κύκλο. Τραγουδάει α καπέλα ή με τη συνοδεία τριών ξεχωριστών μουσικών αγαπημένα τραγούδια, μελοποιημένη ποίηση, μ’ έναν τρόπο δικό της, ξεχωριστό, διακριτό, δημιουργώντας παρέες και προκαλώντας τις μνήμες και τα συναισθήματα. Από 16 Ιανουαρίου.

to zeugari tis xronias
Πυγμαλίων Δαδακαρίδης, Ιωάννα Πηλιχού στο Ζευγάρι της Χρονιάς

• Με Το ζευγάρι της χρονιάς συνεχίζεται ο Ιανουάριους (από 16/1/16), ένα έργο του Γιάννη Ξανθόπουλου με υπότιτλο «Το ξόρκι ενός εφιάλτη», και ταξίδι μέχρι το 2020. Παίζουν Πυγμαλίων Δαδακαρίδης, Ιωάννα Πηλιχού, Δημήτρης Κοτζιάς, Φώτης Θωμαΐδης. Στον Κάτω Χώρο.

• Η Ειρήνη Φαναριώτη ερχεται στις 16 Ιανουαρίου 2017 στο Δώμα, με μια παράσταση βασισμένη στο μυθιστόρημα του Κριστιάν Μπομπέν, Το κορίτσι του λύκου, ένα μικρό κορίτσι που βρίσκεται στην αγκαλιά ενός λύκου. Η ιστορία ενός κοριτσιού που μεγαλώνει στο τσίρκο, μια ωδή στην ελευθερία.

• Βρισκόμαστε στα 1938, την εποχή των σταλινικών διώξεων στη Σοβιετική Ενωση. Το έργο του Ντάνιελ Ντιμέκο Το χέρι του Γιάνος, παρουσιάζεται από τις 20 Ιανουαρίου, σε σκηνοθεσία Ιουλίας Σιάμου και Ζωρζίνας Τζουμάκα, με τους Νικόλα Αγγελή, Ελένη Ζαραφίδου, Μάνο Καρατζογιάννη, Καλλιόπη Παναγιωτίδου, Εβρη Σωφρονιάδου.

petres stis tsepes
Μάκης Παπαδημητρίου, Γιώργος Χρυσοστόμου στο έργο “Πέτρες στις τσέπες τους”

• Ενα φοβερό δίδυμο κωμικών, ο Μάκης Παπαδημητρίου και ο Γιώργος Χρυσοστόμου παρουσιάζουν, στην Κεντρική Σκηνή, από τις 19 Ιανουαρίου την παράσταση Πέτρες στις τσέπες τους, της Μαρί Τζόουνς. Μια κωμικοτραγωδία, που εκτυλίσσεται στο Κέρι της Ιρλανδίας και όλους τους ρόλους μιας χολιγουντιανής υπερπαραγωγής κάνουν δύο τοπικοί κομπάρσοι. Τη σκηνοθεσία υπογράφουν οι δύο ηθοποιοί.

• Στη νουβέλα του Αλαν Λάιτμαν στηρίζεται η παράσταση Τα όνειρα του Αϊνστάιν, όπου ένας υπάλληλος γραφείου ευρεσιτεχνιών, προσπαθώντας να ολοκληρώσει την έρευνά του για τη σχετικότητα, μοιράζεται με τον φίλο του τα όνειρά του. Σκηνοθεσία, Ελένη Βλάχου. Παίζουν, Κωνσταντίνος Δαλαμάγκας, Αλκιβιάδης Μπακογιάννης, Αγγελική Παναγιωτοπούλου. Στο Δώμα, από 24 Φεβρουαρίου 2017.

• Ενα έργο για την κατάθλιψη και για το τι είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε γι’ αυτούς που αγαπάμε, παρουσιάζει η Ιόλη Ανδρεάση από τις 10 Μαρτίου στον Κάτω Χώρο του Θεάτρου του Νέου Κόσμου. Τίτλος του Ολα αυτά τα υπέροχα πράγματα. Παίζει η Μελίνα Θεοχαρίδου.

nefeles
Νεφέλες του Αριστοφάνη για εφήβους σε σκηνοθεσία της Τζωρτζίνας Κακουδάκη

Τέλος για τους εφήβους θεατές υπάρχουν οι Νεφέλες του Αριστοφάνη σε διασκευή και σκηνοθεσία Τζωρτζίνας Κακουδάκη (από 2/10/16) , ενώ για το Θέατρο Αλληλεγγύης θα παρουσιάσει την παράσταση Στη χώρα του βασιλιά των κλόουν, σε σκηνοθεσία Παντελή Δεντάκη (από 9/10/16).

Περισσότερα από Θεατρικά Νέα
VIMA_WEB3b