MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΔΕΥΤΕΡΑ
29
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Small Talk: Kαίτη Κωνσταντίνου, ηθοποιός

Πρωταγωνιστεί στην παράσταση “Ριχάρδος ο Γ’” που παρουσιάζεται στο Σύγχρονο Θέατρο. Όπως επισημαίνει ο Τάκης Τζαμαργιάς που υπογράφει τη σκηνοθεσία, “η Καίτη Κωνσταντίνου, οικεία ως τηλεοπτικο προσωπο και απόμακρη ως σαιξπηρικός Ριχάρδος Γ’, συνθέτει το καταλληλότερο πλάσμα για να αποκαλύψει την κενότητα και την υποκρισία της εξουσίας”. Η ίδια παραδέχεται ότι αυτός ο ρόλος είναι μια πρόσκληση που δεν διστάζει να αντιμετωπίσει.

author-image Μάρη Τιγκαράκη

Γιατί πιστεύετε ότι ο σκηνοθέτης επέλεξε μια γυναίκα για το ρόλο του Ριχάρδου;  
Πρόθεση του Τάκη Τζαμαργιά ήταν να δείξει έναν Ριχάρδο, και κατά επέκταση την ίδια την εξουσία, σαν ένα άφυλο πλάσμα.

Τι αντιπροσωπεύει ο Ριχάρδος για εσάς; Τί καταλάβατε για αυτό τον χαρακτήρα πλησιάζοντας τον;

Είναι ένας άνθρωπος γοητευτικός με όπλα του το λόγο και το μυαλό του που κινείται μέσα σε ένα σάπιο περιβάλλον. Ο μοναδικός του στόχος είναι η κατάκτηση του στέμματος και στην όλη του προσπάθεια γίνεται βαθιά αντιεξουσιαστής ξεφτυλίζοντας την εξουσία.

Ποια συναισθήματα σας δημιουργεί η αναμέτρηση με έναν από τους σπουδαιότερους και σκοτεινότερους ρόλους της παγκόσμιας δραματουργίας;
Ήταν μεγάλη πρόκληση για μένα και το αντιμετώπισα με πολύ σεβασμό απέναντι σε ένα σπούδαιο κείμενο και προφανώς έναν πολύ ιδιαίτερο ρόλο. Νιώθω συγχρόνως αγωνία, αλλά και χαρά γιατί είναι ένας τεράστιος ρόλος σε ένα σπουδαίο κείμενο.

Richard 3

Ποια ήταν η μεγαλύτερη δυσκολία που αντιμετωπίσατε προσεγγίζοντας το ρόλο;

Ο τόσο ποιητικός λόγος και η πολυπλοκότητα του ήρωα.

Ποια βιώματα επιστρατεύσατε για να ερμηνεύσετε το Ριχάρδο;
Αν επιστράτευσα βιώματα, είναι πολύ προσωπικά μου και πιθανόν τοσο βαθιά που είναι και για μένα δύσκολο να τα ανακαλύψω. Αυτό που ήθελα είναι να μην δείξω μόνο ένα πρώτο επίπεδο χρησιμοποιώντας εύκολα σχήματα, αλλά να μπω πιο βαθιά στο μυαλό του και στην ψυχή του.

Μπαίνοντας σε αυτό το ταξίδι με τον Ριχάρδο, συνειδητοποίησα ότι πολλές φορές αυτό που ζούμε είναι πάνω και από τα όνειρά μας.

Τί σας αποκάλυψε αυτή η διαδρομή;
Κάθε φορά που καταπιάνομαι με έναν καινούριο ρόλο μου αποκαλύπτονται καινούρια πράγματα…

Νιώθετε ότι ρισκάρετε μ’ αυτό το ρόλο;
Δεν είναι θέμα ρίσκου… Κάθε φορά προσπαθώ να κάνω ό,τι καλύτερο μπορώ αντιμετωπίζοντας τις δυσκολίες που έχει κάθε ρόλος.

Η θεατρική σας διαδρομή μέχρι σήμερα κατευθύνονταν κυρίως σε κωμικούς ρόλους. Ο «Ριχάρδος» σηματοδοτεί αλλαγή πορείας;
Ένας ηθοποιός πρέπει να είναι έτοιμος να παίξει οποιοδήποτε ρόλο. Είτε δραματικό είτε κωμικό χωρίς να σημαίνει ότι χαράζει ή αλλάζει πορεία.

rixardos 2

Είστε από τις ηθοποιούς που δεν βλέπουμε κάθε σεζόν στο θέατρο. Είναι αυτή η «αποχή» κάτι που έχετε ανάγκη και επιλέγετε συνειδητά; Τί είναι αυτό που σας κινητοποιεί και σας οδηγεί κάθε φορά για να πείτε «ναι» σ’ ένα ρόλο;
Πολλές φορές η αποχή μου είναι συνειδητή. Αυτό που με ενδιαφερει είναι ένα ωραίο κείμενο, ένας ρόλος που με εκφράζει και συνεργάτες που δουλεύουμε καλά μαζί.

Εάν σας ρωτούσα πριν λίγους μήνες ποιους ρόλους ονειρεύεστε να ερμηνεύσετε ο «Ριχάρδος» θα ήταν στη λίστα σας;
Πριν λίγους μήνες όχι. Μπαίνοντας όμως σε αυτό το ταξίδι με τον Ριχάρδο, συνειδητοποίησα ότι πολλές φορές αυτό που ζούμε είναι πάνω και από τα όνειρά μας.

Εάν όντως υπάρχει μια τέτοια «λίστα» ρόλων ή προκλήσεων θα θέλατε να τη μοιραστείτε μαζί μας;
Δεν είμαι άνθρωπος που κάνει λίστες. Απλά αυτό που με ενδιαφέρει είναι πάντα να υποδύομαι χαρακτήρες μέσα από τους οποίους να μπορώ να εκφραστώ.

Περισσότερα από Πρόσωπα
VIMA_WEB3b