MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΔΕΥΤΕΡΑ
11
ΜΑΪΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ:
ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ X
ΗΘΟΠΟΙΟ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΗΘΟΠΟΙΟ X
ΘΕΑΤΡΟ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΘΕΑΤΡΟ X
ΟΛΕΣ ΟΙ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ
PERFORMANCE

Forced Entertainment: The Notebook στο Bios.Tesla

Προσθήκη ως αγαπημένη πηγή

Oι Forced Entertainment παρουσιάζουν το “The Notebook”, την πιο πρόσφατη περφόρμανς τους που έχει λάβει εξαιρετικές κριτικές από τον διεθνή Τύπο. Το The Notebook, βασισμένο στην ομώνυμη βραβευμένη νουβέλα της ουγγρικής καταγωγής συγγραφέα Ágota Kristóf έρχεται μόνο για τρεις παραστάσεις στο Bios.Tesla (Πέμπτη 28, Παρασκευή 29 & Σάββατο 30 Ιανουαρίου 2016).

author-image Μάρη Τιγκαράκη

H ιστορία δύο δίδυμων αδελφών που καταφεύγουν στην ουγγρική εξοχή κατά τη διάρκεια του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου και μένουν στην εξαθλιωμένη φάρμα της γιαγιάς τους για να γλιτώσουν από τον πόλεμο.
Τα δύο παιδιά που δεν έχουν όνομα, είναι κοινωνικά αποκλεισμένα, παλεύουν να επιβιώσουν και μαθαίνουν να αντιλαμβάνονται τον κόσμο μέσα από ένα σκληρό ιδιωτικό κώδικα. Όσο ο πόλεμος βαθαίνει, εμφανίζονται ως αγωνιζόμενοι ηθικολόγοι που προσπαθούν να ζήσουν τη ζωή τους ακολουθώντας ηθικούς κανόνες την ίδια στιγμή που η κεντρική Ευρώπη καταρρέει από τη διαφθορά, τη σκληρότητα και τον οπορτουνισμό.

Σε σκηνοθεσία του Tim Etchells, το The Notebook είναι ένας εκτυλισσόμενος κόμπος αφελούς λογικής που πλέκει το σκοτεινό και υποδόριο χιούμορ που αναδύεται από τις δυσχερείς συνθήκες πολέμου – θέτοντας ερωτήματα προσωπικής ηθικής και πολιτικής σε ένα ευρύτερο πολεμικό κλίμα, ερωτήματα που μας απασχολούν έντονα στον σύγχρονο σημερινό κόσμο.

Ο Tim Etchells και ο Richard Lowdon των Forced Entertainment αφηγούνται την ιστορία των διδύμων δίπλα – δίπλα σε μια ανησυχητική και αφύσικη διπλή δράση η οποία παγιδεύει δύο άτομα μέσα σε μία φωνή και σε κοινή αντίληψη. Ο αφηγηματικός λόγος της Kristóf – τολμηρός, κοφτός και συμπυκνωμένος – αποτελεί την τέλεια βάση για μια ακαταμάχητη Forced Entertainment παράσταση.

Ο Tim Etchells, καλλιτεχνικός διευθυντής της ομάδας υπογράφει τη σκηνοθεσία της παράστασης. Στην Αθήνα θα έχουμε την σπάνια ευκαιρία να τον δούμε επί σκηνής να πρωταγωνιστεί στην παράσταση, πράγμα που συμβαίνει για τρίτη φορά στην 32χρονη πορεία της ομάδας.

Forced Entertainment
Οι Forced Entertainment, η διασημότερη εταιρεία του βρετανικού avant-garde θεάτρου, δημιουργεί περφόρμανς που σπρώχνουν τα όρια του θεάτρου από το 1983.
Το The Notebook είναι η πρώτη παράσταση της ομάδας που βασίζεται σε νουβέλα, η ομάδα είναι γνωστή για τις πρωτοποριακές devised παραστάσεις της και τη δημιουργία κειμένου μέσα από την ομαδική δουλειά που περιλαμβάνει τη συζήτηση, τον αυτοσχεδιασμό και τον πειραματισμό.

Οι Forced Entertainment αποτελούνται από έξι βασικά μέλη που δουλεύουν σταθερά μαζί έχοντας επιτύχει μια ξεχωριστή σταθερή συνεργασία. Η δουλειά τους ξεχωρίζει και προκαλεί, βρίσκει ευχαρίστηση στο να σπάει τις θεατρικές συμβάσεις και τις προσδοκίες των θεατών. Η προβληματική τους περιστρέφεται γύρω από τη σύγχρονη αστική ζωή, τους μηχανισμούς του θεάτρου, και το ρόλο του κοινού, έχοντας διαγράψει μια πορεία που μετράει πάνω από 30 χρόνια, τους έχει χαρίσει διεθνή φήμη και τους καθιστά μοναδική περίπτωση πρωτοπορίας του devised θεάτρου.

Οι Forced Entertainment έρχονται για πέμπτη φορά στην Αθήνα, προσκεκλημένοι του Bios, όπου και έχουν παρουσιάσει τη δουλειά τους όλες τις φορές έχουν επισκεφθεί την Ελλάδα.

*Το Notebook είναι βασισμένο στο Le grand cahier της Ágota Kristóf, εκδόσεις Éditions du Seuil, Παρίσι, 1986. Αγγλική μετάφραση © (1988) από τον Alan Sheridan.

*Την Παρασκευή 29 Ιανουαρίου θα ακολουθήσει συζήτηση των Forced Entertainment με το κοινό.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Συγγραφέας: ForcedEntertainment
Μετάφραση: Χρύσα Τσαμαδού/ Εκδόσεις Εξάντας, 1987
Σκηνοθεσία: TimEtchells


Παίζουν: TimEtchells & RichardLowdon

Τιμές Εισιτηρίων: 15 & 10 ευρώ (φοιτητικό)
Διάρκεια Παραστάσεων: Πέμπτη 28 – Σάββατο 30 Ιανουαρίου 2016 Ώρα έναρξης: 20:30
Προσθήκη του monopoli.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google
Περισσότερα από ΘΕΑΤΡΟ
Σχετικά Θέματα
ΘΕΑΤΡΟ
O Yann Marussich στο Θέατρο NOŪS με την τελετουργική performance «AGOKWA»
ΘΕΑΤΡΟ
Το Σποτ, του Ζήση Ρούμπου για μια τελευταία παράσταση στο Θέατρο Άλσος ΔΕΗ
Θεατρικά Νέα
Λυσιστράτη: Μια κωμική όπερα δια χειρός Σταμάτη Κραουνάκη στο Ηρώδειο
ΘΕΑΤΡΟ
Οutliers: Το νέο χορογραφικό έργο των arisandmartha στο opbo studio
ΘΕΑΤΡΟ
Ο Αρχάγγελος της Κρήτης: Η παράσταση για τη ζωή του Νίκου Ξυλούρη σε καλοκαιρινή περιοδεία
ΘΕΑΤΡΟ
Σταθμός Ω: Ένα νέο ελληνικό έργο του Γιώργου Χριστοδούλου στο Εθνικό
Θεατρικά Νέα
A Biographical Wardrobe: Στο Onassis Ready, η Τίλντα Σουίντον αφηγείται τη ζωή της μέσα από μια εκλεκτική συλλογή ρούχων
ΘΕΑΤΡΟ
Μια Καινούργια Ομορφιά: Μια παράσταση-εγκατάσταση της Ομάδας Θεάτρου Όπερα στο Πάνω Σπίτι
ΘΕΑΤΡΟ
Η Κυρά της Ρω: Τρεις τελευταίες παραστάσεις στο Θέατρο Φιλίπ
ΘΕΑΤΡΟ
Ο Μέγας Ιεροεξεταστής, του Φιόντορ Ντοστογιέφσκι στο Θέατρο Αλκμήνη
ΘΕΑΤΡΟ
Αι Γυμνισταί: Η παράσταση της Ομάδας Νοσταλγία ξανά στο Rabbithole
ΘΕΑΤΡΟ
πολίτες β’ κατηγορίας, του Brian Friel στο Θέατρο Τζένη Καρέζη