MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΚΥΡΙΑΚΗ
26
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Ανακοίνωση συνδιοργάνωσης της Biennale της Αθήνας

Τη συνδιοργάνωση της Μπιενάλε της Αθήνας, που θα έχει τον συμβολικό τίτλο «ΟΜΟΝΟΙΑ» και θα διαρκέσει έως και το 2017, ανακοίνωσαν σήμερα στο Δημαρχιακό Μέγαρο, ο δήμαρχος Αθηναίων, κ. Γιώργος Καμίνης και η Πριγκίπισσα Laurentien της Ολλανδίας, πρόεδρος του European Cultural Foundation.

Monopoli Team

Ο δήμαρχος Αθηναίων κ, Γιώργος Καμίνης στην ομιλία του υπογράμμισε ότι «η συνδιοργάνωση σηματοδοτεί την αρχή μιας στενότερης συνεργασίας, η οποία συνδέει την Μπιενάλε με τον φυσικό της θεσμικό φορέα, τον δήμο και βασίζεται σε κοινές επιδιώξεις, αντιλήψεις, στρατηγικές και πεποιθήσεις πάνω σε μια σειρά κρίσιμων ζητημάτων κουλτούρας, τεχνών και κοινωνίας, στη σημερινή ιδιαιτέρως αποφασιστική, εποχή για την Αθήνα και τον τόπο».

Σημείωσε ότι «η Μπιενάλε της Αθήνας, με το συμβολικό όνομα ΟΜΟΝΟΙΑ, θα ξεκινήσει τις δραστηριότητές της τον Οκτώβριο του 2015 – και σε αντίθεση με το μοντέλο των Μπιενάλε- θα διαρκέσει για δύο ολόκληρα χρόνια, έως το 2017 , συνεργαζόμενη έτσι με την μεγάλη, διεθνή διοργάνωση, σύγχρονης τέχνης, την documenta 14, που θα φιλοξενηθεί το 2017 στο Κάσελ και την Αθήνα, αρχής γενομένης από την πόλη μας».

Αναφερόμενος ο δήμαρχος Αθηναίων στις δύσκολες στιγμές για την χώρα επεσήμανε ότι «η Αθήνα και ως τόπος πολιτικών δοκιμασιών, ανατροπών και συχνά μεγάλων αλλαγών και εξελίξεων γίνεται ένα ιδιότυπο πεδίο συμπυκνωμένης ευρωπαϊκής δράσης» και πρόσθεσε ότι «η πόλη, όπως και ο τόπος, ανήκουν απαρέγκλιτα στην Ευρώπη και ελπίζουμε ότι η «γνώση» στο πεδίο της πολιτικής θα φέρει λύση και όχι νέμεση».
IMG 8515IMG 8555
Η Πριγκίπισσα Laurentien της Ολλανδίας, ως πρόεδρος του European Cultural Foundation, αφού ευχαρίστησε τον δήμαρχο Αθηναίων για την συνεργασία με την Μπιενάλε της Αθήνας υπογράμμισε ότι «ο πολιτισμός είναι η κινητήριος δύναμη της αλλαγής» και «είναι πολύ σημαντικό να επενδύσουμε στις αξίες και τις αρχές της Ευρώπης, που έχουν να κάνουν με την αλληλεγγύη, την ανεκτικότητα και τον διάλογο». Εξέφρασε την βεβαιότητα ότι «οι θυσίες του ελληνικού λαού δεν είναι μάταιες και μετά από την σημερινή κατάσταση η οικονομία θα ανακάμψει και ο πολιτισμός συμβάλει στην ανάπτυξη».

Αναφερόμενη στη συνδιοργάνωση του δήμου Αθηναίων με την Μπιενάλε της Αθήνας έκανε λόγο για ένα πρωτοπόρο εγχείρημα, σημειώνοντας ότι «η Μπιενάλε ενισχύει τις δυνατότητες της πόλης να προσελκύσει επενδυτές», ενώ έκανε ειδική αναφορά στο έργο του δήμου που αναδεικνύει την αλληλεγγύη και συνδέει τα τοπικά έργα με την Ευρώπη.

Η διευθύντρια του European Cultural Foundation, κυρία Katherine Watson δήλωσε ότι η Ελλάδα βρίσκεται στο μυαλό όλων και οι συνεργασίες για να φέρουμε αλλαγές διασφαλίζουν το μέλλον της Ευρώπης, των κοινωνιών και των λαών.

Για το καινοτόμο του εγχειρήματος μίλησαν οι συνιδρυτές της Μπιενάλε της Αθήνας, κυρία Ξένια Καλπακτσόγλου και ο κ. Poka – Yio, οι οποίοι επεσήμαναν ότι «η Μπιενάλε της Αθήνας ανταποκρίνεται στις ραγδαία εξελισσόμενες αλλαγές στην Ευρώπη και εμπλέκεται σταθερά με το κοινωνικό, πολιτικό, οικονομικό πλαίσιο της Αθήνας με σκοπό την συνεχή διεύρυνση του ρόλου του πολιτισμού στην κοινωνία».

Αναφερόμενοι στην συνεργασία με τον δήμο Αθηναίων σημείωσαν ότι «αποσκοπεί να αποκτήσει μια σταθερή βάση από όπου θα κατευθύνει το πρόγραμμά της και θα παράγει δράσεις που θα έχουν αποτελέσματα μεγαλύτερης διάρκειας. Στόχος της είναι να δημιουργήσει υποστηρικτικές συνθήκες για την καλλιτεχνική παραγωγή, τη συνεργασία, τον κριτικό διάλογο και την ενεργό συμμετοχή του κοινού στην τέχνη αλλά και την ευκαιρία ανάπτυξης ανθεκτικών συμμαχιών με τοπικούς και διεθνείς φορείς».

Αμέσως μετά την εκδήλωση, οι δύο αντιπροσωπείες επισκέφθηκαν το ιστορικό κτίριο Μπάγκειο της Ομόνοιας, όπου πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της έκθεσης της Athens Biennale 2015-2017 με δυο εικαστικές δημιουργίες του Νίκου Κεσσανλή και της εικαστικής ομάδας Under Construction Group.

Η έκθεση θα είναι ανοιχτή κάθε Τετάρτη, Πέμπτη και Παρασκευή από τις 16.00 έως τις 19.00 και το Σάββατο από τις 12.00 έως τις 16.00. Οι πόρτες θα μείνουν ανοιχτές έως τις 31 Ιουλίου και μετά την ανάπαυλα του Αυγούστου, από την 1η Σεπτεμβρίου έως την 1η Οκτωβρίου.

Περισσότερα από Εικαστικά
Σχετικά Θέματα
Εικαστικά
Η Tilda Swinton στη Στέγη: Έκθεση, περφόρμανς, θερινό σινεμά και masterclass σε ένα πολυδιάστατο αφιέρωμα
Εικαστικά
Υφαίνοντας Όνειρα: Ιστορικά κιλίμια από το Γεράκι Λακωνίας στο Μουσείο Μπενάκη
Εικαστικά
ATHENS:AM Extended – Μια εμβυθιστική διαδρομή στη νυχτερινή Αθήνα
Art & Culture
Τίτλοι τέλους για τον ΝΕΟΝ μετά από 15 χρόνια
Εικαστικά
From Disconnection to Cypher: Live Performance στην Kourd Gallery στο πλαίσιο της «Χώρας της Αμφιλογίας»
Εικαστικά
Το Βατικανό στη Μπιενάλε Βενετίας: Μια “ηχητική προσευχή” από Brian Eno, Patti Smith, FKA Twigs
Εικαστικά
H Art Athina “μετακομίζει” στο Onassis Ready
Εικαστικά
Λόφος Art Project: Υποδέχεται την άνοιξη με εκθέσεις – “μικρές ιεροτελεστίες”
Εικαστικά
Modern ARTεμις: 4 έργα που μεταφράζουν την αρχαιολογία σε τέχνη
Εικαστικά
Ισπανός υπ. Πολιτισμού: Η “Γκερνίκα” δεν φεύγει από τη Μαδρίτη – Αντιδράσεις από τους Βάσκους
Art & Culture
Πασχαλινή έξοδος στην τέχνη: 20 εκθέσεις που αξίζει να δείτε
Art & Culture
Θα’ ναι σαν να μπαίνει η Άνοιξη: Η ελληνική πρωτοπορία στο ΕΜΣΤ