MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
03
ΜΑΪΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Πώς θα φτιάξετε το τέλειο Mojito;

Παρόλο που στα μέρη μας ανακαλύψαμε αρκετά πρόσφατα αυτό το δροσιστικό και αρωματικό κοκτέιλ με βάση το ρούμι και το δυόσμο, στην Κούβα, απ’ όπου προέρχεται το μοχίτο, είναι το αγαπημένο ποτό των ντόπιων εδώ και 250 χρόνια, με τη διαφορά ότι λεγόταν ντρακ (από το παρατσούκλι που είχαν δώσει οι Ισπανοί αποικιοκράτες στον Άγγλο θαλασσοπόρο και θανάσιμο εχθρό τους, σερ Φράνσις Ντρέικ).

Monopoli Team

Το ντρακ φτιαχνόταν από αγουαρδιέντε, δηλαδή άγουρο ρούμι, ανακατεμένο με ζάχαρη, χυμό γλυκολέμονου και μέντα. Κάποια στιγμή, μετά το 1862 που ο δον Φακούντο Μπακάρντι ξεκίνησε τη διάσημη ποτοποιία του, και γύρω στις αρχές του 19ου αιώνα, το αγουαρδιέντε της συνταγής εξευγενίστηκε κι έγινε ρούμι, στο νερό προστέθηκε ανθρακικό και πάγος και, τέλος, κάποιος άλλαξε το όνομα του κοκτέιλ κι από ντρακ το είπε μοχίτο. Στον υπόλοιπο δυτικό κόσμο, το μοχίτο έγινε δημοφιλές τα τελευταία δύο χρόνια, γιατί είναι ένα καθαρό και απλό ποτό, και μπορεί κανείς να πιει ευχάριστα αρκετά ποτήρια παραμένοντας νηφάλιος.

Για τη βασική συνταγή μοχίτο, χρειάζεστε:
1 κουταλιά της σούπας χυμό γλυκολέμονου (λάιμ)
1 κουταλάκι του γλυκού πολύ ψιλή ζάχαρη
3 φύλλα μέντας ή δυόσμου
60 ml άσπρο ρούμι
Σόδα


Eκτέλεση

Σε ένα ψηλό αλλά όχι μεγάλο ποτήρι, ανακατέψτε πρώτα το χυμό γλυκολέμονου με το 1 (ή ½,  ανάλογα με το γούστο σας) κουτάλι του γλυκού ζάχαρη. Μετά προσθέστε τα φύλλα της μέντας, τρίβοντάς τα στα τοιχώματα του ποτηριού. Γεμίστε το ποτήρι κατά 2/3 με πάγο, προσθέστε το ρούμι και γεμίστε το ποτήρι μέχρι πάνω με σόδα. Σερβίρετε με αναδευτήρα και μια φλούδα γλυκολέμονο.

Αν θέλετε να κάνετε τη ζωή σας πιο δύσκολη και το μοχίτο σας πιο μερακλίδικο, μπορείτε να αντικαταστήσετε τη ζάχαρη με σιρόπι ζαχαροκάλαμου (φτιάχνεται σιγοβράζοντας 1 φλιτζάνι μαύρη ζάχαρη σε ½ φλιτζάνι νερό και διατηρείται στο ψυγείο). Μπορεί να το προτιμάτε χωρίς ανθρακικό (όπως το ντρακ, δηλαδή), οπότε αντί για σόδα βάλτε απλά νερό. Αν το θέλετε πιο… θανατηφόρο, ρίξτε από πάνω μια κουταλιά ρούμι Demerara 151 (με περιεχόμενο αλκοόλ 75,5%!)

Περισσότερα από Συνταγές
VIMA_WEB3b